Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Една сватба, пет погребения и дълъг живот след смъртта

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Една сватба, пет погребения и дълъг живот след смъртта

60 години от самоубийството на феминистката икона Силвия Плат

Силвия Плат (Снимка: Getty Images)

Тя се самоубива през 1963-та, но по думите на една феминистка и природозащитничка, вместо да буди съчувствие, нейната смърт "е превърната в грубо трагичен символ" и продължава да бъде "употребявана".

Много почитатели на Силвия Плат считат, че именно смъртта й чрез самоубийство, което поетесата избира когато е едва на 30, осмисля творчеството й. И обратното, други са на мнение, че чрез творчеството й осъзнаваме страданието, станало причина за ранната й смърт. Ако попитаме лекари, те пък ще бъдат категорични, че в психиката на Плат се забелязват сериозни отклонения към суицидност, но това е друг въпрос.

Днес, името на Силвия Плат е превърнато в символ на феминистките движения и тя продължава да "живее, по-жива от всякога", 60 години след смъртта си.

Историята на американската поетеса и писател Силвия Плат е повече от трагична, защото от смъртта й тръгва една фатална поредица от множество смърти и скандали. Може би затова някои заключават, че всичко около Плат се определя от нейното самоубийство, и че цялото й творчество преди и след него е "разказ за смъртта".

Силвия Плат слага край на живота си на 11-и февруари 1963-та година. Оттогава за нея се говори като за непокорна млада жена, символ на попкултурните среди, "обладани от депресия" и духовна неудовлетвореност. Някои я наричат "момичето-аутсайдер, което отхвърля конвенционалните стандарти за женственост, за да поеме живота и смъртта си в свои ръце". "Това минава за героизъм, а всъщност е просто трагедия!", казва един критик и задава разумния въпрос: "Кога по този начин ще стигнем до истинската Плат?!" Справедлив въпрос.

Постоянно излизат биографични издания за живота на Силвия Плат, но истинската й личност сякаш все още не е разгадана. И киното навлезе в нейния свят, но не за да я "опознае", а за да се възползва от трагичната й история. Така се роди биографичният филм от 2003-та година "Силвия", с участието на Гуинет Полтроу като Плат и Даниел Крейг като Тед Хюз, нейния съпруг. Дъщерята на самата Силвия Плат - Фрида, не прие този филм и публично изрази гнева си, че киното се е възползвало и е употребило мъртвата й майка.

Силвия Плат (псевдоним Victoria Lucas) е родена на 27-и октомври 1932-ра година в Бостън, САЩ.

Най-доброто, което е създала, е от периода между 1960-а и 1963-та година - т.е. в рамките на три години! Творчеството й съдържа множество стихотворения, разкази и един роман - "Стъкленият похлупак" (1963). Оставя две малки деца - Фрида и Никълъс.

Още

Джейсън Мот спечели американската Национална литературна награда за романа "Адска книга"

Джейсън Мот спечели американската Национална литературна награда за романа "Адска книга"

Силвия Плат има австрийски произход по линия на майка си, а баща й е немец, професор по биология в Бостънския университет, автор на книга за пчелите. Силвия имала брат, с три години по-малък от нея.

До 8-годишната си възраст живее там, където е отраснала майка й - в Уинтроп, Масачузетс. Описва мястото в първото си публикувано стихотворение. Освен да пише, малката Силвия обичала и да рисува - дори спечелва награда в ученически конкурс през 1947-а година. Този интерес към рисуването не я напуска до смъртта й.

Още

"Американска принцеса" -  историята на непокорната президентска дъщеря Алис Рузвелт

"Американска принцеса" - историята на непокорната президентска дъщеря Алис Рузвелт

Силвия загубва баща си Ото, когато е на 8. Бащата умира след ампутация на крак, поради усложнения от диабет. Майка й Аурелия била с 21 години по-млада от него, така че остава млада вдовица. Ото Плат умира на 5-и ноември 1940-а година, малко повече от седмица след рождения ден на дъщеря си Силвия.

Силвия е покрусена от смъртта на баща си, а напред във времето нараства гневът й към него. Както и към Бог. Сама споделя, че изгубва вярата си. До края на живота си изпитва колебливи чувства към религията, така че вероятно не е смятала за грях и самоубийството. Амбивалентно емоционални се оказват ранното стихотворение за баща й - "Electra on Azalea Path" и по-късното" - "Daddy".

Още

Нобелистката Луиз Глюк - от анорексията до върховете на американската поезия

Нобелистката Луиз Глюк - от анорексията до върховете на американската поезия

След смъртта на Ото Плат, Силвия майка и брат й се преместват да живеят при бабата и дядото. Плат се записва да учи в Bradford Senior High School, и след като се дипомира през 1950-а година започва да посещава "Смит Колидж".

Нейната интелигентност и чувствителност били толкова впечатляващи, че бързо печелела сипатиите на всички. В онзи период се радвала на всеобщо одобрение. Поканват я да стане редактор на "Смит Ревю", а по-късно спечелва мястото на гост-редактор за един месец в списанието "Мадмоазел" в Ню Йорк.

Още

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Силвия се увличала по поезията на Дилън Томас, и се случило така, че точно по време на престоя й в Ню Йорк редакторът на списанието предвиждал среща с него. Но, за жалост, не я поканил. Силвия приела драматично несбъднатата си среща с Томас и направила опити сама да се запознае с него. Обиколила всички места, където може да го срещне, но не успяла да го открие.

По-късно ще опише тези свои вълнения около несбъднатата среща в романа си "Стъкленият похлупак". Случват й се и нови неудачи. Кандидатства за писателски семинар в Харвард, но не я одобряват. Психиката й не приема тази серия от неуспехи и тя все повече започва да се обезверява. Предприема на своя глава лечение от депресия с електрошокова терапия, като по-късно ще признае, че гледала на терапията не като на лечение, а по-скоро като на опит да умре.

Още

Най-скандалната книга в новата американска класика (откъс)

Най-скандалната книга в новата американска класика (откъс)

През лятото на 1953-та година се нагълтва със сънотворни хапчета от шкафчето на майка си и след това пропълзява под къщата и се скрива там, за да "умре на скрито". Опитът е неуспешен. Събужда се, но вместо да излезе от скривалището си, продължила да лежи в укритието си и да не отговаря на отчаяните викове на близките й.

След като най-сетне я намират, роднините я вкарват в психиатрия, където лежи половин година. Отново била подложена на лечение с електрошокове. Възстановяването й вървяло добре и Плат дори се връща да завърши обучението в колежа. През януари 1955-а защитава дисертация със заглавие "Вълшебното огледало: Изследване на двойника в два от романите на Достоевски". Няколко месеца по-късно се дипломира първа по успех в колежа.

„Нюхем Колидж“, където следва Силвия Плат

Печели стипендия "Фулбрайт" за обучение в женския колеж на Кеймбриджския университет "Нюхем Колидж". Докато следва публикува свои творби в студентския вестник "Университет" (Varsity).

На едно студентско празненство се запознава с поета Тед Хюз. В едно интервю за БиБиСи описва срещата им така:

"Озовах се в Кеймбридж благодарение на стипендия, осигурена ми от правителството на Съединените щати. Попаднах на някои от стихотворенията на Тед в едно списание, бях много впечатлена и исках да се запозная с него. Отидох на това скромно празненство и там всъщност се запознахме... След това започнахме да се виждаме доста често. Тед се върна в Кеймбридж и изведнъж няколко месеца по-късно се оказахме женени... Продължихме да си пишем стихотворения един на друг. Така, предполагам, се породи усещането, че и двамата пишем много и си прекарваме чудесно като го правим, затова решихме, че това не трябва да спира."

Още

Американска художничка се бори за най-голямата рисунка в света

Американска художничка се бори за най-голямата рисунка в света

Двамата се женят на 16-и юни 1956-а година в църквата "Мъченикът Свети Георги" в Холбърн, Лондон. Плат не прекъсва следването си в колежа. Хюз се запалва по свръхестествени явления и събужда и нейния интерес към паранормалното. Двамата започват да правят в домашна среда спиритически сеанси.

В началото на 1957-а година се преместват да живеят в Щатите и Силвия Плат започва да преподава там, където някога е учила - в "Смит Колидж". Работи и пише. Това е един от плодотворните периоди в живота й.

Година по-късно семейната двойка се мести в Бостън. Там Силвия Плат започва работа на рецепцията на психиатричното отделение в Масачузетската главна болница, а вечер посещава курсове по творческо писане. В процеса на споделяне между курсистите, възниква идеята да описва преживяванията си и срещите си с пациенти на болницата.

Още

"Изгубени връзки" - скритото послание на депресията

"Изгубени връзки" - скритото послание на депресията

Силвия Плат се подлага и на психоанализа за лечение на депресивните си състояния. Двамата с Хюз пътуват из Канада и Съединените щати и прекарват известно време в творческата резиденция "Ядо" (Yaddo) в Саратога Спрингс, щата Ню Йорк в края на 1959-а. Връщат се в Англия в края на годината, установяват се в Лондон и там, на 1-ви април 1960-а година се ражда първородната им дъщеря Фрида. През октомври Плат издава първата си стихосбирка "Колосът".

Още

Джим Кери бори депресията с рисуване

Джим Кери бори депресията с рисуване

През февруари следващата година тя узнава, че отново е бременна, но скоро след това помята. През август завършва полуавтобиографичния си роман "Стъкленият похлупак" и веднага след това семейството се мести в в малкото градче Норт Тотън в Девън. Там се ражда синът им Никълъс. В средата на 1962-ра Хюз започва да отглежда пчели. Дали пък не, вдъхновен от книгата на бащата на Силвия?... Самата тя се запалва по изучаването на тези умни и работливи създания, и дори пчелите стават тема на много нейни стихотворения.

Двамата с Хюз се издържат предимно от наема на апартамента си в Лондон. Наела го млада семейна двойка - Ася и Дейвид Уивил. Ася била много красива и Хюз хлътва по нея. Между двамата започва тайна извънбрачна връзка.

През юни 1962-ра Силвия Плат катастрофира и едва оцелява. Много вероятно е да е подозирала, че Хюз й изневерява. Скоро след това Тед Хюз признава за любовната си афера с Ася и двамата със Силвия разделят.

Още

67,6 милиона долара за "Легнала гола жена" на Пикасо

67,6 милиона долара за "Легнала гола жена" на Пикасо

Всички си мислели, че лабилната Силвия ще рухне психически, но този път тя показала силна воля на характера и се заела сериозно с писането. Написва повечето си стихотворения, които познаваме, през октомври 1962-ра година, в период от три месеца след раздялата си с Хюз. Тези стихотворения влизат в посмъртната й стихосбирка "Ариел".

През декември същата година Плат се връща в Лондон сама с децата си и наема за срок от пет години един апартамент, на няколко преки от стария им апартамент с Хюз, който става фатален за двойката. Силвия избира къщата не по тези причини, а защото в нея някога е живял ирландският поет Уилям Бътлър Йейтс. Това й се сторило добра поличба.

Още

Поетесата Луиз Глюк е носителката на Нобеловата награда за литература 2020

Поетесата Луиз Глюк е носителката на Нобеловата награда за литература 2020

Но животът в новия й дом не потръгва щастливо. Случва се студена зима. Останала сама с децата, които започнали често да боледуват, Силвия постоянно била в състояние на стрес. Едното дете било на две години, а другото едва на седем месеца. В апартамента нямало телефон, а Хюз бил зает с любовницата си.

В такъв тежък период Силвия Плат завършва стихосбирката и романа си. Романът й "Стъкленият похлупак", излиза през януари 1963-та под псевдонима Виктория Лукас и критиката почти не му обръща внимание, а стихосбирката й "Ариел" е публикувана след смъртта й.

Дали от липсата на интерес към романа, или от всичко преживяно и голямата самота, която изпитва, Силвия Плат отново изпада в дълбока депресия. Неин приятел лекар й предписва антидепресанти. Посещавал я всеки ден, защото се страхувал да не си посегне пред децата. Искал Силвия да влезе в болница, но тя не се съгласявала и тогава докторът уредил една медицинска сестра, която да бъде на разположение в апартамента и да се грижи за Силвия и децата.

Още

Марина Цветаева: Ще умра, без да кажа "Аз бях"

Марина Цветаева: Ще умра, без да кажа "Аз бях"

Кой знае защо, във фаталния 11-и февруари 1963-та сестрата пристигнала малко по-късно от обикновеното - към 9 сутринта. След като никой не й отворил, помолила някакъв работник от улицата, да разбие вратата на апартамента. Вътре намерили Силвия Плат мъртва, с глава във фурната на печката. Заключението на разследващите било, че се е натровила. Очевидно е направила това с пълно съзнание, защото преди фаталното пускане на газта, обезопасила всички пролуки към стаята на децата с мокри пешкири и парцали. Децата били открити спящи и невредими в стаята им.

По-късно патолозите се произнасят, че смъртта на самоубийцата е настъпила към 4,30 сутринта. В пресата започват да пишат любопитни подробности от живота й в последните дни. Появява се сведение, че ден преди самоубийството си, тя оставила бележка на един съсед, на която пишело "Обадете се на д-р Хордър. Това е телефонният му номер".

Още

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

Самият д-р Хордър дал показания, в които бил напълно категоричен, че Силвия Плат е посегнала на живота си по един "ирационален, непреодолим и натрапчив импулс". Той бил наясно със състоянията й, които тя самата описвала пред него като "нокти на кукумявка, впити в сърцето ми". Един критик, приятел на Силвия - Ал Алварес написал, че самоубийството й е било "зов за помощ, останал без отговор". Така вменил вина на всички, които са я познавали, включително и на себе си, че не са й помогнали навреме да преодолее кризата.

След смъртта на Силвия Плат, съпругът й Тед Хюз също започва да се самообвинява. Написва в писмо до приятел: "Оттук-нататък ще живея посмъртно".

В обществото всички го смятали за най-виновен. Изневярата му карала почитателките на Силвия Плат да го ненавиждат до такава степен, че на няколко пъти изстъргвали фамилията Хюз от надгробната й плоча. Те не искали "името на предателя" да стои там и да поделя славата на Силвия Плат.

Още

Две жени правят опит за самоубийство от любов към Дебюси

Две жени правят опит за самоубийство от любов към Дебюси

През 1969-а година се разчува, че се е самоубила и любовницата на Хюз - Ася Уивил. Новината е повече от ужасяваща, защото преди да посегне на себе си, Ася убила дъщеричката си от Тед Хюз - 4-годишната Шура. Това отново наляло масло в огъня и разгоряло омразата към Хюз. Появили се слухове, че той е тормозел и двете жени - и Силвия, и Ася. Поетесата феминистка Робин Морган дори написала срещу Хюз стихотворение със заглавието "Обвинение". Много феминистки заплашвали Хюз, че ще го убият.

Тормозът срещу мъжа стигнал връхната си точка през 1989-а, когато той се принудил да публикува становище за отношенията му с Плат на страниците на "Гардиън" и "Индипендънт": В обширна статия Хюз се оплакал, че никой през годините не се е интересувал от фактите и уважението към истината за нейния живот.

Хюз умира през 1998-а нереалибитиран като косвено виновен за смъртта на Силвия Плат и все така мразен от феминистките организации.

Единайсет години след смъртта на баща си, на 16-и март 2009-а година, и синът Никълъс се самоубива. Мъжът се обесва в дома си в Аляска, в състояние на депресия. Но дори и тази смърт не измества омразата към Тед Хюз, в посока за размисъл, дали Никълъс не носи генетично от майка си Силвия нейната суицидност.

"Толкова много смърт! - написва един критик, - А Силвия Плат става все по-жива от всякога!" И наистина, интересът към творчеството й се засилва наравно с нещастията, които съпътстват името й.

Силвия Плат била известна във Великобритания още през 60-те години, когато попада в списъка на Yale за млади поети. Нейни стихотворения са публикувани в "Harper's", "The Spectator" и "Times Literary Supplement", както и на страниците на големи всекидневници в САЩ. Тя вече имала и договор с "The New Yorker". Но най-големи заслуги за репутацията й като поетеса постига посмъртно публикуваната й през 1965-а година стихосбирка "Ариел".

Още

Джеймс Тисо преживял драматично самоубийството на любимата си

Джеймс Тисо преживял драматично самоубийството на любимата си

През 70-те критиката определя Плат като "водещ творец в процес на осъзнаване на истинската си мощ". Истината е, обаче, че тя става знаменитост напред във времето към наши дни. През 2006-а година един сонет на Плат, писан още през студентските й години, излиза на бял свят и предизвиква истинска сензация в литературните среди. Заговаря се и за втори роман в ръкопис на Плат, който тя не успяла да издаде, с работно заглавие "Double Exposure".

В Америка публикуват нейната "The Colossus" и критиците започват да говорят за "американското звучене" на Плат. Посмъртно тя продължава да получава постоянно присъствие на поетическата сцена. Нейната драматична смърт се превръща в най-популярния факт за поетесата.

Особено дискутирано е стихотворението й "Daddy". Темата е някаква неосъзната омраза към баща й, а стилът на стихотворението - направо брутален. "Това е гореща, жлъчна лава", написва един критик. В "Daddy" и "Lady Lazarus" живеят всички страхове, усещания за вина и страдания на Плат.

Силвия Плат

В по-ново време те се превръщат в някакъв специфичен "гневен заряд" за феминистките движения. Те издигат името на Силвия Плат като символ на неоценения женски гений. Женският гняв в поезията й "събужда" за бунт жените-домакини и техните амбиции за реализация.

Името на Плат става толкова популярно в Америка, че през 2012-а Пощенската компания на САЩ отпечатва пощенска марка с лика й.

Още

Жорж Сименон, между романите, жените, маниите си и самоубийството на дъщеря си

Жорж Сименон, между романите, жените, маниите си и самоубийството на дъщеря си

"Силвия Плат взима елементи от всекидневието и обръща образите, придавайки им почти кошмарно звучене", казва за поезията й един критик. Излизат спомени на нейна приятелка - поетесата Ане Секстън, която буквално слисва обществото с признанието си: "Аз и Силвия говорехме обширно за нашето първо самоубийство в детайли и дълбочина, докато ядяхме чипс". Това ясно говори, че Плат не е изпитвала страх от смъртта, а някакво мазохистично чувство на удоволствие от "играта" си с нея.

Пресата публикува и доста писма на Плат, редактирани и подбрани от нейната майка - Аурелия Плат, в колекцията "Домашни писма: кореспонденция 1950 - 1963 г.". Плат е поддържала дневник от 11- годишна възраст до самата си смърт.

Самият Тед Хюз през последните години от живота си работел върху пълното публикуване на дневниците й, но не успява да довърши проекта и го завещава на децата им - Фрида и Никълас. Те от своя страна го предали на Карен Кукил, който ги издава през 1999-а/ 2000-та година.

Още

Джеймс Тисо преживял драматично самоубийството на любимата си

Джеймс Тисо преживял драматично самоубийството на любимата си

С времето излизат нови и нови подробности около творчеството й, като например тази, че романът на Силвия Плат "Стъкленият похлупак", публикуван през 1963-та година във Великобритания и през 1971-ва в САЩ, е бил саботиран от майка й. Аурелия Плат се опитала да блокира издаването му, поради твърде личния му характер, но не успяла. Самата Плат също не била уверена, че трябва да публикува автобиография в такъв вид. В писмо до майка си написала: "...това е бойлер от спомени, всъщност, но мисля, че ще покаже колко изолиран може да се чувства човек, когато страда... опитах се да си представя моя свят и хората в него като погледнати от изкривеното стъкло на стъклен похлупак".

Още

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин?

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин?

И накрая, за по-любопитните, още нещо от задкулисието на отношенията между Силвия и Тед Хюз. Виновен, или не за края й, като неин законен съпруг той наследил имуществото й, заедно с всичките й творби. Говори се, че бил изгорил последния й дневник и че дори е бил съден за това. Хюз е обвиняван и в опити да контролира имуществото за свои цели, въпреки че авторските и лицензионните възнаграждения от поезията на Плат са поставени във фонд за техните две деца Фрида и Никълас.

Тед Хюз умира от рак, както казахме, през 1998-а. Той не доживява филма за Силвия Плат - "Силвия", който излиза през 2003-та. И филмът е съпроводен от скандали. Дъщерята Фрида Хюз не харесва филма и обвинява за това не само авторите му, но и публиката, която "дъвчела фъстъци, докато гледа трагедията на нейното семейство". След филма Фрида публикува стихотворението "My Mother" в "Tatler", в което изразява своето отвращение от подобно отношение.

Фонтаните пресъхнаха, а розите привършиха.
Смъртен тамян. Денят ти иде.
Крушите тлъстеят като малки буди.
Синкава омара влачи езерото.

Още

Солта, която носи в себе си живота и смъртта

Солта, която носи в себе си живота и смъртта

Това са стихове от стихотворението на Силвия Плат "Градината в имението". Тя умее да "рисува" с думи. И всъщност е обичала и да рисува. Илюстрира романа си "Стъкленият похлупак" с рисунка, изобразяваща две обувки, които хвърлят сянка. Това е едно загатване, че наоколо трябва да има и човешка фигура, но в рисунката й няма такава... Пак се натъкваме на едно специфично светоусещане, типично за артистичната й личност. Любопитното е, че Плат рисувала конкретни предмети - термос, сандък, ябълка, бутилка с вино, буркани, чиния... В рисунките й образите са буквални, а в поезията - с неясна идентичност. Може би по този начин е балансирала противополжните сили, бушуващи в нея самата. 

Стиховете й, рисунките й - днес ги намират за модерни, авангардни, напълно съвременни. Като прибавим към това отчаянието в душата й, антидепресантите и "организираното" й самоубийство..., всичко това толкова се харесва на публиката, че Силвия Плат неслучайно е превърната в знаме на феминизма от своите съвременни почитателки.

Но наистина, май трябва да се върнем на онзи въпрос в началото: Дали всичко това, което виждаме на повърхността, не ни пречи да опознаем истинската Плат?!?

Еми МАРИЯНСКА

Още

Женски скандали преследват Ив Монтан и след смъртта му

Женски скандали преследват Ив Монтан и след смъртта му

Още

Силви Вартан за мъките след смъртта на Джони Холидей

Силви Вартан за мъките след смъртта на Джони Холидей

Още

Жорж Сьора умира от пневмония на 32

Жорж Сьора умира от пневмония на 32

Още

Новалис, който умира на 28: Избраните умират привидно

Новалис, който умира на 28: Избраните умират привидно

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Праправнучка на Рахманинов не позволила да върнат праха му в Русия

80 години от смъртта и 150 години от рождението на големия композитор

Умира до статива си, с четка в ръка

125 години от смъртта на руския пейзажист Иван Шишкин

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис