Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

СВЕТОВНИТЕ ИМЕНА НА МУЗИКАТА

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

210 години от рождението на великия музикант и композитор

Ференц Лист, 1841 г. / Снимка: Getty Images

Знаете ли, че Хайне нарекъл въздействието на изпълненията на Ференц Лист на пиано "листомания"? - Композиторът бил толкова красив като млад и такъв виртуозен пианист, че буквално довеждал до екстаз публиката, и особено женската й половина.

У нас известно време вървеше митът, че Лист е изнесъл концерт в Русе през 1875-а година. Български журналист тръгна по следите на този мит и доказа, че уви, това не се е случвало. Последните концерти на композитора са от 1847-а година, т.е. малко преди края на кариерата му на гастролиращ пианист.

По онова време Ференц Лист наистина посетил Османската империя - изнесъл концерт в Цариград. Имало параходи по маршрута Дунав-Черно море и Ференц Лист изкарал карантина в Галац, след което се отправил към Цариград, а после - през юли и август с.г. изнесъл десетина концерта в Одеса. През септември 1847-а година в Елисаветград, са били проведени последните професионални концерти на Ференц Лист като гастролиращ панист.

Ференц Лист, 1858 г. / Снимка: Getty Images

Независимо от това, че не е бил в България, българската интелигенция добре знаела кой е Лист. Всъщност, за него знаел целият свят. Ференц Лист е оставил над 400 свои ученици, които наследяват опита и мъдростта му, така че съвсем заслужено е наричан още приживе "даскала на музикалния свят".

Ференц Лист, 1885 г. / Снимка: Getty Images

Лист е не само даскал, но приятел и покровител на най-големите композитори на свото време: Фредерик Шопен, Ектор Берлиоз, Роберт Шуман, Камий Сен-Санс, Едвард Григ, Уле Бул, Йоахим Раф, Михаил Глинка, Александър Бородин, Рихард Вагнер и др. Последният му става и зет, след като се жени за дъщеря му Козима.

Ференц Лист и дъщеря му Козима, 1860 г. / Снимка: Getty Images

Още

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Освен виртуозен пианист, Лист е един от най-изявените композитори от Новата германска школа (Neudeutsche Schule). Според музиковеди, именно Ференц Лист е откривателят на два уникални музикални жанра - симфоничната поема и пиано-рецитала.

Великият композитор е автор на симфониите "Данте" по "Божествена комедия" на Данте, и на "Фауст" по "Фауст" на Й. В. Гьоте; също на 13 симфонични поеми, на 2 концерта за пиано, на много клавирни творби - соната, концертни етюди, валсове ("Мефисто валс"); на 19 рапсодии ("Унгарска рапсодия"), фантазии, транскрипции и др.

Лист е автор и на множество есета, посветени на музиката.

Ференц Лист, 1838 г. / Снимка: Getty Images

На 22-ри октомври т.г. се навършват 210 години от рождението на този велик човек.

Ференц Лист е роден на 22 октомври 1811-а година в Доброян, Кралство Унгария, по онова време - в границите на Австрийска империя. Музикалността на момчето идва от бащата - Адам Лист свирел на няколко инструмента: пиано, цигулка, чело и китара, и бил на служба при принц Николас II Естерхази, откъдето се познавал лично с известни личности като Хайдн и Бетховен.

Младият Лист, 1822 г. / Снимка: Getty Images

Малкият Ференц бил едва на 6, когато започнал да свири на пиано. На 8 се пробвал да композира и дори изнасял концерти . 9-годишен е забелязан от богати меценати, които пожелават да финансират обучението му във Виена. В австрийската столица започва уроци при ученика на Бетховен - Карл Черни. Учител по композиция му става печално известният, но отличен композитор Антонио Салиери.

Младият Лист, 1832 г. / Снимка: Getty Images

Още

Портрет на 13-годишния Моцарт беше продаден за 4 милиона евро

Портрет на 13-годишния Моцарт беше продаден за 4 милиона евро

Лист дебютира със самостоятелен концерт на 1 декември 1822-ра година. Тогава е едва на 11, а публиката - отбрано общество от средите на австро-унгарската аристокрация, става на крака да аплодира младия изпълнител. Лично го поздравяват и композиторите Бетховен и Шуберт.

Постоянните пътувания и концерти, обаче, обезсилват младия Лист. В един момент той споделя с баща си, че не иска да свири, а да стане свещеник. Постоянната умора съсипва настроението му. Баща му Адам решава да заведе момчето си на почивка във Франция, на брега на Булон-сюр-мер, за да се отърси от умората. Докато са там заедно, Адам Лист заболява от коремен тиф и умира.

Ференц Лист, 1824 г. / Снимка: Getty Images

Още

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Ференц Лист съобщава ужасната новина на майка си от Париж, когато тя е в Австрия. Променените обстоятелства го карат да забрави за свещеничеството и с майка му взимат решение да се установят да живеят заедно във френската столица, където едва 16-годишен, Лист започва да дава уроци по пиано и композиране, за да се издържат . Ходел пеш на големш разстояния, до домовете на богатите си ученици, за да спестява пари. В същото време, обаче, си позволявал да харчи пари за тютюн - никотиновата зависимост не го пуснала до края на дните му.

Родната къща на Лист, заснета през 1935 г. / Снимка: Getty Images

Още

За кого е "На Елиза" на Бетховен?

За кого е "На Елиза" на Бетховен?

Съдбовна се оказва срещата му с една от ученичките му в онзи период - министерската дъщеря Каролин дьо Сен-Крик. Когато баща й - Пиер де Сен Крик научил за това, категорично настоял младите да прекратят връзката си. Раздялата с първата му голяма любов, буквално разболява младия Ференц Лист и той преживява голяма депресия. Новината се разчула из светските среди в Париж и сензационно, но факт - в някои парижки вестници дори се появил некролог на пианиста. Лист отново се канел да потърси утеха в църквата, когато изпаднал в мрачни религиозни съмнения, които отново го отказали.

Още

Знаете ли, че Виктор Юго е рисувал с утайка от кафе и... кръв?

Знаете ли, че Виктор Юго е рисувал с утайка от кафе и... кръв?

Спасението дошло от средите на начетени интелектуалци - писатели и художници. Общуването с тях вдъхнало нови надежди на влюбения младеж и го стимулирали за творчество. Сред тези хора били знаменитости като Виктор Юго, Алфонс дьо Ламартин и Хайнрих Хайне. През тези години Лист още не композирал почти нищо, но затова пък набрал много познания и разширил културата си. Трима мъже изиграват огромна роля за изграждането на светогледа му - Ектор Берлиоз, Николо Паганини и Фредерик Шопен. Именно те го връщат обратно към музиката.

Кръгът на Ференц Лист: Хектор Берлиоз, Карл Черни, Хайнрих Ернст / Снимка: Getty Images

Още

Рядък портрет на Шопен, открит на пазар за антики, може да струва милиони

Рядък портрет на Шопен, открит на пазар за антики, може да струва милиони

По време на Юлската революция от 1830-а година, Лист написва своята Революционна симфония, която става повод за запознанството му с Берлиоз. По-късно ще признае, че "дяволски много" е научил от него.

Първоначално се опитва да помогне на обеднелия композитор, като трансформира някои от творбите му, между които - знаменитата Symphonie fantastique, останала непубликувана до 1833-та. Лист решава да я свири и дори финансира публикуването й, за да помогне на приятеля си. Междувременно силно се сприятелява и с Шопен - буквално се "влюбва" в романтизма на творчеството му.

Ференц Лист, 1840 г. / Снимка: Getty Images

Още

Всички обичат Григ

Всички обичат Григ

Личният му живот през онзи период е почти изцяло отдаден на творчеството и приятелството. До момента, в който се появява графиня Мари д'Агу. Тя е френска писателка, която публикува под псевдонима Даниъл Стърн (Daniel Stern). В онзи период дамата е омъжена. През 1835-а се развежда със съпруга си и заминава с Лист за Швейцария.

Двамата заживяват заедно без брак, неразделни в периода от 1835-а до 1839-а година. Графиня Мари е майката на трите деца на Ференц Лист - Бландин, Козима и Даниел.

Жените играят огромна роля в живота на Лист. През 1847-а година той има съдбоносна за творчеството си среща. Ролята на съдбата изиграва полската принцеса Каролина Зайн-Витгенщайн, с която се запознава на свой концерт в Киев. Именно принцеса Каролина е жената, която убеждава Лист да се посвети на композирането и да ограничи, дори да спре кариерата си на пътуващ пианист.

Всъщност, това което вече съобщихме - че един от последните му концерти е бил в Елисаветград през 1847-а година, се потвърждава и от тази съдбоносна среща с принцесата.

Последният концерт на Лист е в Русия, през септември 1847-а година, а зимата на същата година композиторът прекарва в нейното имение във Воронинце. Именно там Лист създава музиката за церемонията по коронацията на Франц Йосиф и Елизабет Баварска.

Ференц Лист, 1886 / Снимка: Getty Images

Още

Звукът на утопията: 250 години Бетовен

Звукът на утопията: 250 години Бетовен

На 2 юли 1881-ва година Лист пада по стълбите на един хотел във Ваймар. Тежкият инцидент го оставя неподвижен в продължение на два месеца.

Проявяват се и усложнения, свързани с други органи - диагностицират го с катаракта на едното око, оток, сърцебиене и астма. Той се оплаква от постоянно безсъние. Чувства се безполезен в това състояние и отново потъва в мрака на депресията.

Ференц Лист, 1884 г. Снимка: Getty Images

Още

Радиосимфониците с френски концерт, посветен на 100-годишнината на Дебюси

Радиосимфониците с френски концерт, посветен на 100-годишнината на Дебюси

Дълбоката му тъга е видима за по-близките му приятели. Клод Дебюси споделя, че по време на едно представление в Рим през 1886-а, докато той свирел аранжимент на Faust Symphonie на Лист, видял, че авторът на симфонията е... заспал на стола си. Всички са дълбоко обезпокоени от състоянието на Лист. Камий Сен-Санс, стар негов приятел, му посвещава своята Симфония № 3. За жалост, Лист не дочаква премиерата й в Лондон - умира няколко седмици преди нея.

Ференц Лист умира в Байройт, Германия, на 31 юли 1886-а година, на 74-годишна възраст. Според официално написаното - от пневмония. Истината е, че здравето му отдавна било силно разклатено от множество болести.

Бил погребан, против волята му, не в родината си, а в общинското гробище в Байройт, на 3-ти август 1886-а.

Отива си знакова фигура на световната музика, чието значение остава непреходно във времето, като истинска "листомания".

Ференц Лист - мисли:

Истината е страхотен флирт.

Без фантазия не може да има изкуство, а също и наука.

Пазете се от липсата на шансове. В противен случай ще се окаже твърде късно някой ден.

Животът е едно дълго и горчиво самоубийство, и само вярата може да превърне това самоубийство в саможертва.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Още

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Още

Ще чуем ли скоро "пълната" версия на Десетата симфония на Бетовен?

Ще чуем ли скоро "пълната" версия на Десетата симфония на Бетовен?

Още

Софийската филхармония представя емблематичната Девета симфония на Бетовен

Софийската филхармония представя емблематичната Девета симфония на Бетовен

Още

Бетовен - баща на тайнствената Минона?

Бетовен - баща на тайнствената Минона?

Още

Ще чуем ли скоро "пълната" версия на Десетата симфония на Бетовен?

Ще чуем ли скоро "пълната" версия на Десетата симфония на Бетовен?

Още

Вивалди - "сиракът на Бог"

Вивалди - "сиракът на Бог"

Още

Няколко европейски гробища отказали да погребат "сатаниста" Паганини

Няколко европейски гробища отказали да погребат "сатаниста" Паганини

Още

Рахманинов бил приет да учи в консерваторията на... 9, на 20 вече преподава

Рахманинов бил приет да учи в консерваторията на... 9, на 20 вече преподава

Още

Геният Бах: Лесно е да се свири на музикален инструмент - просто трябва да докосвате правилния клавиш, в правилния момент

Геният Бах: Лесно е да се свири на музикален инструмент - просто трябва да докосвате правилния клавиш, в правилния момент

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

100 годишната от смъртта на Сара Бернар ще бъде отбелязана с изключителна изложба и бал в "Пти Пале"

С над 400 творби експозицията проследява живота и театралната кариера на "Божествената Сара", която освен актриса е била и художник

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер

Испания и Франция отбелязват 50 години от смъртта на Пикасо с грандиозни събития

Двете страни съвместно организират по целия свят повече от 40 събития, посветени на живота и дейността на един от най-големите съвременни творци

Какво четохте и кое привлече вниманието ви в Impressio през изминалата година?

Нашият различен поглед към 2022 г. е воден главно не толкова от новините, които ни засипват всеки ден, а е направен чрез вашия поглед и това, което вие избрахте

Великите превъплъщения на Джейн Фонда

Легендарната актриса днес става на 85

"Най-голямата грижа на Радой Ралин винаги е била към неосъществените хора в обществото"

Това каза синът на писателя - Кин Стоянов, по време на спектакъла "Радой Ралин - една красива грешка", който бе представен в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"