Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Няколко европейски гробища отказали да погребат "сатаниста" Паганини

ЗНАМЕНИТИ МУЗИКАНТИ

Няколко европейски гробища отказали да погребат "сатаниста" Паганини

Гениалният цигулар "възкръснал" като дете?

Николо Паганини (Снимка: Getty Images/Guliver Photos/ Колаж: Юлиян Илиев)

Наричат Паганини "мрачния гений на музиката". Неговият труден характер и некрасивата му външност, обаче, не пречели след изпълненията му на цигулка, жените буквално да полудяват по него. Именно това в най-голяма степен станало причина за слуховете, че Паганини е продал душата си на Дявола и че практикува сатанизъм.

Съдбата на великия цигулар била също толкова сложна, колкото и характера му. Жизненият му край се оказва нещо като поредно житейско "препятствие" - нито един европейски град не желаел да погребе музиканта, набеден за сатанист.

Николо Паганини, худ. А. Егорова

Сред легендите за "сатаниста с цигулката", има една истинска история. Тя е от детството на Паганини. Баща му Антонио буквално връхлетял в кабинета на лекаря, с молба докторът бързо да прегледа сина му, който лежи вкъщи като мъртъв. Пристигналият на мястото лекар установил, че момчето наистина е... мъртво. Майката - Тереза, изпаднала в шок - плачела безутешна до "трупа" на сина си.

Паганини, худ. Дж. Панса

В крайна сметка, обаче, родителите на Паганини, трябвало да се примирят с Божията воля и тръгнали да купуват гробно място, за да погребат техния Николо. Но на самата погребална церемония се случва нещо невероятно - пред очите на всички, малко преди да го спуснат в гроба, той се събудил и с ужасен поглед изгледал всички, дошли да го изпратят в Отвъдното. Още тогава на мнозина им минала мисълта, че има нещо "дяволско" в това момче.

Бащата Антонио се зарадвал, че синът му е жив. Той залагал големи надежди на Николо .- надявал се той да осъществи неговите собствени амбиции - да стане велик музикант. Антонио Паганини бил суров човек и деспотичен родител. Без жалост той оставял малкия Паганини по цели дни на оскъдна храна, за да го накара да свири, да стане най-добрия цигулар в света. Самият Антонио Паганини обожавал да свири на мандолина, но съзнавал, че не му достига талант. Първоначално заложил надеждите си на първородния си син, но момчето нямало никакъв талант, докато Николо от дете музицирал с лекота.

Малкият още от ранна възраст съчинявал и изпълнявал сложни пиеси за цигулка. След "възкръсването" му, баща му решил да го прати на уроци по музика при цигуларя Джовани Червето. Вероятно изборът на Антонио Паганини напълно е отговарял на неговото виждане за педагог, но Николо Паганини не харесвал учителя си и никога по-нататък в живота си не позволявал дори да се спомене името му?...

Портрет на Паганини от съвременника му Ж. Енгр

Двама други музиканти - композиторът Франческо Ниеко и капелмайсторът на църквата "Сан Лоренцо" - Джакомо Коста изиграват роля в кариерата му. Последният взима Николо на работа в оркестъра си.

През целия си живот Николо Паганини бил болнав, изглеждал мрачен и затворен. Очевидно лошото му детство се отразява на психо-физическото му здраве. Растял с цигулката в ръка, но във всяко друго отношение бил направо неграмотен - пишел с правописни грешки и почти не можел да поддържа разговор на каквато и да е тема.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато баща му го праща да учи в Парма, Николо си отдъхнал, че поне ще е далеч от домашния си деспот. Учител му е знаменитият цигулар Алесандро Рола. Паганини изнася първия си самостоятелен концерт в Генуа - в театър "Сан Агостино". Намира се и меценат - маркиз Джан Карло ди Негро, който организира концерт на Паганини във Флоренция. Юношата Паганини, стъпка по стъпка започва да се прочува.

Завръщайки се в Парма, обаче, Николо заварва учителя си Рола болен. Няма никаква надежда, че той ще може да му преподава. Николо трябвало да реши какво да прави - дали да не се завърне у дома. Това, естествено, никак не му се харесвало и той постоянно бавел решението си. Веднъж, докато бил на посещение при болния Рола, засвирил така, че болният се надигнал в постелята си, очарован от изпълнението му. Талантът на момчето накарал Рола да се погрижи за бъдещето на Паганини - препоръчал го на други композитори, които поели младия талант.

Натюрморт, худ. А. Готлиб

Най-голям принос за израстването на Паганини като музикант изиграл Гаспар Гирети. Според мнозина, именно благодарение на него, той станал звезда. Гирети поема и мениджърски функции - организира турнета на Паганини - първо в Италия, а после и в други страни по света. Мнозина се оплаквали, че билетите за концертите "по цени на Гирети", са много скъпи, но това само го карало да ги вдигне още. Гирети бил сигурен, че никой, който е слушал поне веднъж Паганини, няма да съжалява за парите.

Славата на Николо Паганини все повече растяла. А заедно с нея, и почитателките му. Една от по-известните му многобройни любовници, била красивата певица Антония Биянки. Тя ражда на Николо син, когото кръстили Ахил. В бащинството на Паганини се съмнявали почти всички, които познавали лековатия характер на Антония, но самият той бил сигурен, че новороденото е негов син. И въпреки това, с Антония се разделят, когато момченцето е едва на 3. Николо Паганини поема родителските права над малкия Ахил и му дава фамилията си.

Портрет на момче от епохата на Ахил Паганини, Ч.У. Ламтън

Още

Мистерията Паганини

Мистерията Паганини

И докато всички обвинявали великия цигулар, че е алчен и концертите му са скъпо удоволствие, той раздавал половината от билетите безплатно на студенти по музика, а спестяванията си раздавал на роднини и за благотворителност.

Каквото и добро да правел, обаче, слуховете че си има работа с Дявола го преследвали през целия му живот. За това вероятно допринасял и мрачният му вид, както и особените му пози на свирене, в които хората съзирали нещо "нечовешко", почти свръхестествено. Носели се слухове, че лъкът на цигулката му изобщо не докосва струните, и те свирят "сами"?...

Паганини, худ. Л. Афремов

Веднъж недоброжелатели прерязали струните на цигулката му малко преди концерт, за да проверят дали тя ще свири без струни?...

Николо Паганини умира на 57 от туберкулоза. Последните месеци от живота си прекарва в леглото с цигулката в ръка.

Още

Мистерията със завещанието на мецената Лилиан Бетанкур

Мистерията със завещанието на мецената Лилиан Бетанкур

Виртуозният музикант е може би единственият човек в света, за когото са били изкопани няколко гроба и нито един не се оказал достатъчно "гостоприемен" да му стане последен дом. Причината? - Щом жителите на населеното място разбирали, че там ще бъде погребан Николо Паганини, тутакси се възпротивявали на идеята с аргумента, че не искат в гробищата си сатанист.

Нито един град в Европа не "поканва" тленните останки на гениалния цигулар. Синът - Ахил Паганини буквално се измъчил докато уреди погребението на баща си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Цигулката си Паганини завещал на родния си град Генуа и тя получила прозвището "вдовицата на Паганини".

В завещанието си цигуларят съветвал сина си да не харчи пари за погребението му и да не му поръчва реквием. През целия си живот той предпочитал да харчи парите си за другите, не и за себе си!...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Още

Експлозия в "Армеец": Цигуларят на дявола се поклони пред българската публика

Експлозия в "Армеец": Цигуларят на дявола се поклони пред българската публика

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Още

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона