Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

ГЕНИИ НА СЪВРЕМИЕТО НИ

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Покойният ексцентрик е автор на музиката на над 200 филма и театрални постановки

"Олег и странното изкуство" - документален филм за композитора-ексцентрик, на венецуелския режисьор Андрес Дуке

Фантазьор, чудак, гений... Това са само част от епитетите, с които пресата кръщава руския композитор Олег Каравайчук, който почина през 2016 г. на 88-годишна възраст. Неговият външен вид на клоун, навиците му да свири... легнал на рояла, или с чувал на главата, забавляваше публиката в цял свят.

Необикновена е и биографията му. Каравайчук бе една от легендите на Санкт Петербург. Има документален филм за композитора-ексцентрик на венецуелския режисьор Андрес Дуке.

Наскоро излезе и новината, че американски кинематографисти искат да заснемат игрална версия за живота на Каравайчук. Би било любопитно да пресъздадат на екрана неговата уникална личност и съдба.

Още

Мигът, в който Антъни Хопкинс се прослави като... композитор

Мигът, в който Антъни Хопкинс се прослави като... композитор

Този чудат музикален гений на нашето съвремие е роден през декември 1927 г. в Киев. Завършил е първо музикално училище, а след това и Консерваторията в Ленинград /сега Санкт Петербург/. Каравайчук е автор на музиката на повече от 200 филма и театрални спектакли. Сред тях са филмите "Два капитана", "Чужди писма", "Кратки срещи", "Тъмна нощ" и др.

В Русия все още се разказват легенди за Каравайчук. Още 7-годишен той свирил в Кремъл. Сталин останал толкова поразен от изпълнението на младия виртуоз, че му подарил бяло пианино.

Като бодро пионерче, Олег Каравайчук свири в класическата руска кинокомедия "Волга Волга".

Композиторът като млад

Още

Андреа Бочели за слепотата която "вижда" чрез музиката

Андреа Бочели за слепотата която "вижда" чрез музиката

Киното става второто му амплоа, за което обичал да се шегува, че то е една от малкото дейности "незабранени от КГБ".

Каравайчук не е считан за дисидент в Русия, макар че е син на цигулар, арестуван през 1929 г. за антисъветска дейност. Тогава малкият Олег бил едва 2-годишен.

"Това "досие" не попречва на по-нататъшната му кариера, защото той е толкова уникален, че не се вмества в никакви рамки, подходящи за каквато и да било политическа преценка", шегува се един музиковед.

Още докато следва в Консерваторията, част от преподавателите на Каравайчук го смятали за гений, а останалите - просто за... луд.

Каравайчук говорел много високо, с много тънък, почти детски глас. Мнозина се дразнели и от маниера му на говорене, но раздразнението им траело само докато чудакът седне на рояла. Импровизациите му по фортепиано карали публиката буквално да лудее.

Още

Дивото дете на класическата музика

Дивото дете на класическата музика

Киното разгръща до максимум ярката индивидуалност на неговия талант.

През 1989 г. Каравайчук заминава за Лондон, във връзка с работата си по музиката на филм на Борис Пастернак.

Венецуелският документалист Андрес Дуке заснема през 2012 г. филм за композитора - "Олег и странното изкуство" /"Oleg y las raras artes"/, в който припомня как веднъж композиторът отменил концерт по следния, типичен за него начин - обява със следния текст: "Олег Каравайчук, отменящ концерта, отменя и собственото си погребение".

"Във филма ние виждаме един слаб, буквално мършъв човек - приличащ в еднаква степен и на мъж и на жена, ръцете му са огромни, а пръстите в мазоли и изкривени от артрита, но когато този човек започне да свири, вие забравяте за всичко, което сте видяли до този момент!...", пише един френски критик.

Още

"Кръстникът" Марлон Брандо - слаб ученик, отличен актьор и нещастен баща

"Кръстникът" Марлон Брандо - слаб ученик, отличен актьор и нещастен баща

Каравайчук е сложна и необикновена личност. Обичал да го наричат "бабичка"?...Но допълвал: "Бабичката, която дава съвети...."

"В него имаше благородство и някакъв детски наивитет, казва за Каравайчук негов приятел. Някои се възмущаваха от това, че величаеше Сталин и Ленин, макар че именно по времето на Сталин е арестуван баща му?.. В него сякаш всичко беше като игра, в която надиграва себе си...Имаше нещо божествено в неговото необяснимо поведение. Олег постоянно излагаше гласно някакви съвършено безумни идеи, от които хората изпадаха във възторг!...", разказва още той.

На среща с почитатели

Още

Актьорите с нестандартна външност?  Няма как да ги сбъркаш!

Актьорите с нестандартна външност? Няма как да ги сбъркаш!

"В този господин имаше такова усещане за музика - няма значение убедително, или не - той страстно защитаваше свободата, всичко неудобно и провокационно, което не се вписваше в обществото. Той приличаше на герой на Самуел Бекет - с него нищо не можеше да бъде просто. Трябваше да го снимам всичко на всичко за осем дни. А той толкова бързо влезе в ролята си, че на моменти усещах, че не аз, а той беше продуцент и мой асистент режисьор - на практика - всичко!В началото се дразнех от това, но после си казах "Браво на този луд човек!", разказва документалистът Андрес Дуке.

Несъмнено филмът на венецуелеца е бил рискован проект. За жалост, Каравайчук не успява да отиде на премиерата на филма за него, чиято премиера е предвидена на кинофестивала Punto de Vista. Малко преди това, през юни 2016 композиторът внезапно умира от скоротечна пневмония.

Еми МАРИЯНСКА

ИЗБРАНО
Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"