Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мистерията със завещанието на мецената Лилиан Бетанкур

ЗНАМЕНИТОСТИ

Мистерията със завещанието на мецената Лилиан Бетанкур

В състояние на деменция, богаташката направила щедър подарък на мъж?

Лилиан Бетанкур през 2009 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

След като в края на миналия месец почина една от най-богатите жени в света, известна със своята благотворителност и меценатство - Лилиан Бетанкур, от задкулисието излязоха множество малко известни подробности от личния й живот. От тях можем да направим заключението, че Бетанкур често е ставала жертва на недобросъвестни хора, интриги с цел облагодетелстване и дори на политически компромати. За това способствало здравословното й състояние през последните години, което близките й старателно укривали - Лилиан Бетанкур страдала от Алцхаймер и старческа деменция.

1970 г.

Легендарната благотворителка бе замесена и в политическия скандал. И до днес във Франция вървят слуховете, че Бетанкур била "купувала влияние, чрез изграждането на материални връзки с елита на Франция". Това обществено мнение бе провокирано от подозренията, че възрастната Лилиан Бетанкур е подкрепила с "пари в плик" кампанията на Никола Саркози. И въпреки че през 2012 г. този слух бе официално опроверган, пасивите му останаха като петно върху името на жената, която е давала най-много пари за благотворителност от всички богаташи в света.

Според класация на списание "Форбс" за 2017 г., Лилиан Бетанкур бе най-богатата жена в света - с нетно състояние от 44.3 млрд. Това я превръща и в най-богатата жена в историята!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бетанкур имала късмета да се роди наследничка на Южен Шюеле - основателят на козметичната империя "L'Oréal", но самата тя е притежавала качествата на добър бизнесмен, заради което успява не само да задържи, но да удесетори наследеното от баща й богатство. В момента президент на тази компания е Жан-Пол Ажон, който както се разбра, се ползва с пълното доверие на наследничката на акциите на Лилиан Бетанкур в "L'Oréal" - дъщеря й Франсоаз Бетанкур Мейерс. За останалото наследство до момента не се говори - не е ясно какво "казва" завещанието. В дъното стои...скандал.

Лилиан Бетанкур е родена на 21 октомври 1922 г. в Париж, в семейството на Луиз Мадлен Берте и Южен Шюеле. Остава без майка, когато е едва на 5. Отгледана е от баща си. На 15 вече стажува в неговата компания.

През 1950 г. се омъжва за Андре Бетанкур - френски политик с десни възгледи, министър в няколко френски правителства през 60-те и 70-те години на миналия век. Франсоаз Бетанкур, родена през 1953 г. е единственото им дете.

Бившият държавен секретар Андре Бетанкур и съпругата Лилиан пристигат за шоуто на Марлен Дитрих на 20 юни 1973 г. в Париж (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Лилиан Бетанкур става наследник на баща си и акционер на "L'Oréal", през 1957 г., когато е на 35. През 1974 г. разменя половината от дела си срещу 3% от акциите на "Nestlé". През 2012 г. излиза от борда на директорите, а мястото й заема единият от внуците й - Жан-Виктор.

Семейството на Лилиан Бетанкур дълго време криело от обществото и членовете на борда деменциалното й състояние. От 2011 г. официално Бетанкур е под попечителството на близките си с решение на съда. Не се знае, обаче, какво крие завещанието на богаташката? Любопитството на медиите е голямо, тъй като именно медиите първи разкриха скандала между Лилиан и дъщеря й Франсоаз, заради "залитането" на старата дама по младия фотограф и писател Франсоа-Мари Бание. Същият се облажил приживе на вдовицата Бетанкур със скъпи подаръци, между които шедьоври на изкуството, застраховка живот за стотици милиони евро и пр. щедрости, възлизащи на приблизителна стойност над 1 млрд. евро.

Лилиан и Андре Бетанкур у дома през 1988 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Преди години, когато един журналист задава на Лилиан Бетанкур дръзкия въпрос какво мисли за това, тя с достойнство парира въпроса, като отговаря, че е дала доста повече пари за благотворителост. Фондацията й "Bettencourt Schueller Foundation" наистина е на едно от първите места по меценатство в света.

"За да може да я "съди", човек трябва да познава живота й!..", казва един журналист. Лилиан е родена в скромното семейство на музикантка и химик, който изобретява формулата на щадящите бои за коса. Малката Лилиан расте в атмосферата на хора, които се борят за хляба си. Баща й работи по цяла нощ върху формулите, а през деня обикаля фризьорските салони, за да предлага продуктите си. Майката на Лилиан умира от абсцес на черния дроб съвсем млада. В къщата престават да слушат музика и е тъжно. Само силната връзка на Лилиан с баща й, я спасяват от тази тягостна "тишина" на детството й.

Снимка: Shutterstock

Баща й я научава на труд, дисциплина и почтеност. Все качества, които ще й създадат авторитета на силна и преуспяваща личност. Като девойка Лилиан получава религиозно образование, свири на пиано, ходи на кино и театър, в дома й я посещава учител по гимнастика. Ваканциите й са разчетени по дни - 15 дни в град Евиан и още 15 - в Аркуес в Бретан. Там се намира къщата, която тя ще обича през целия си живот. По време на онези щастливи лета, баща й обичал да гребе, да кара яхтата си "Еделвайс", а Лилиан да плува и да кара колело. Старият се погрижил дъщеря му да развие не само ума си, но и тялото. И въпреки това на 25 Лилиан се разболява от туберкулоза. Лекуват я в Швейцария - в санаториум в курорта Лейзин. Именно там се запознава с бъдещия си съпруг - Андре Бетанкур. Той й е невероятно "любопитен" - предците му са били нормандски моряци, които откриват Канарските острови?.. Баща му има кръст за храброст от Първата световна война и орден на Почетния легион от Втората световна война. Три години след срещата им, на 8 юни 1950 г. Лилиан и Андре Мари Жозеф се женят в кметството на Валори в Алп Маритим, Югоизточна Франция. Тогава Андре Бетанкур е главен съветник в областната управа на Нормандия, а от 1951 г. започва политическата му кариера - първо като независим депутат, а след това като министър в няколко правителства, включително и в това на Де Гол.

Лилиан се отличава с ум, интелигентност и свобода в общуването. Като дама харесва класиката, но също и предизвикателствата. През 70-те години на миналия век тя е една от първите бизнес дами и министерска съпруга, която обува панталона на Ив Сен Лоран.

Лилиан с дъщеря си Франсоаз (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 1953 г. се ражда дъщерята на Лилиан и Андре - Франсоаз. Четири години по-късно, обаче, Лилиан изгубва баща си. Налага се да поеме бизнеса му. Още в самото начало доказва търговски нюх - насочва "L"Oreal" към азиатския пазар. От продажбите в Китай и Япония марката печели повече, отколкото от продажбите в цяла Америка. Името на Лилиан Бетанкур се прочува на световния пазар. 

Семейството се ползва с авторитет в светските среди на няколко континента. Дъщерята Франсоаз, обаче, не се интересува нито от бизнес, нито от политика. Става добра пианистка - също като баба си, майката на Лилиан. През 1987 г. Лилиан, Франсоаз и Андре основават фондацията "Betancourt Bettencourt Schueller", за подкрепа и развитие на медицински, културни и хуманитарни проекти. Фондът й, с годишен бюджет от 160 млн. паунда дава около 55% от средствата си за научни изследвания и образование, 33% за хуманитарни и социални проекти, и 12% за култура и изкуство. Фондацията спонсорира награди за учени от различни области, като "Наградата за наука за живота" - за водещи европейски биомедицински изследователи на възраст под 45 години, както и за реновиране на музеи, театри, различни културни паметници. 

Франсоа-Мари Бание и Лилиан Бетанкур през 1992 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Като всеки богат човек, и Лилиан Бетанкур постоянно е била атакувана от много хора и институции за различни спонсорства. Според френската преса един от лично облагодетелстваните - писателят, художник и фотограф Франсоа-Мари Бание, се е възползвал "твърде съмнително" от приятелството си с нея? Според слуховете, двамата се запознали през 1987 г., когато Лилиан Бетанкур го снима за френското списание "Егоист". Двамата стават приятели, но щедростта която Лилиан проявява към него, "говори за нещо повече", пише френската преса.

Франсоа-Мари Бание със Салвадор Дали, 1970 г.

"Нездравото" възползване на Бание от майка й, кара Франсоаз Бетанкур да заведе дело срещу фотографа през декември 2007 г., месец след като майка й остава вдовица. В исковата молба Франсоаз обвинява фотографа в "експлоатация на физическа или психологическа слабост за лична изгода". Организирано е разследване и 2 години по-късно - през 2009 г., делото е внесено в съда. През 2010 г. пресата научава, че съгласно завещание на Лилиан Бетанкур, Бание е неин "единствен наследник", с изключение на акциите й в "L'Oréal", които остават на дъщеря й Франсоаз и двамата й сина - внуците на Лилиан.

Лилиан Бетанкур пристига за Седмицата на модата в Париж през 2012 г.(Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През есента на 2010 г. са публикувани записи, направени от иконома на Бетанкур, които разгарят скандала. Въпросът със завещанието обаче и до днес остава мистерия. Ако старата дама е завещала всичко на Бание, вероятно ще се стигне до нов скандал. Семейството дълго време е криело, че Лилиан Бетанкур страда от деменция, но определено е било наясно, че старата дама е била податлива на внушения отвън. Бетанкур е била зависима от болестта си, което я прави невинна. Сега въпросът, който вълнува французите е, дали Бание не се е възползвал користно от състоянието й?

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

100 годишната от смъртта на Сара Бернар ще бъде отбелязана с изключителна изложба и бал в "Пти Пале"

С над 400 творби експозицията проследява живота и театралната кариера на "Божествената Сара", която освен актриса е била и художник

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер

Испания и Франция отбелязват 50 години от смъртта на Пикасо с грандиозни събития

Двете страни съвместно организират по целия свят повече от 40 събития, посветени на живота и дейността на един от най-големите съвременни творци

Какво четохте и кое привлече вниманието ви в Impressio през изминалата година?

Нашият различен поглед към 2022 г. е воден главно не толкова от новините, които ни засипват всеки ден, а е направен чрез вашия поглед и това, което вие избрахте

Великите превъплъщения на Джейн Фонда

Легендарната актриса днес става на 85

"Най-голямата грижа на Радой Ралин винаги е била към неосъществените хора в обществото"

Това каза синът на писателя - Кин Стоянов, по време на спектакъла "Радой Ралин - една красива грешка", който бе представен в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"