Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Женски скандали преследват Ив Монтан и след смъртта му

ЗВЕЗДИТЕ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА

Женски скандали преследват Ив Монтан и след смъртта му

100 години от рождението на "най-хубавия френски глас", роден в Италия

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

Песните и филмите с него са все така живи в паметта ни, а днес се навършва век от рождението му. А знаете ли, че истинското му име е не Ив, а Иво Ливи? С това име е роден на 13 октомври през 1921-ва година Ив Монтан. Роден е в Италия, а целият свят го познава като френски певец. Животът му е като романтичен филм, в който има много музика, красиви жени, интригуващи случки и много скандали.

Embed from Getty Images

Ив Монтан почина на 70-годишна възраст, на 9-и ноември 1991-ва година - годината, след която не само Източна Европа, но и Франция, както и целият свят, вече не са същите. Той бе едно от красивите имена на една друга епоха, обвита с героична, но и с любовна романтика, със златните години на киното и музиката.

Ив Монтан бе еднакво добър и в двете, и остави името си като легенда. През 1980-а получи наградата Сезар за цялостно творчество, а през 1988-а му се роди дългоочакван син. За жалост, три години по-късно актьорът-певец напусна този свят. А може би, "навреме", защото светът който освети с таланта си, вече не е същият!...

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

Ив Монтан (ит. Ivo Livi) е роден в слънчевата Тоскана, в бедното семейство на Джовани Ливи, преследван като комунист от фашисткия режим на Мусолини, и Джузепина Симони, ревностна католичка. Семейството отглежда три деца в голяма оскъдица и постоянни премествания, заради идейните възгледи на бащата. Така семейство Ливи заминава за Марсилия, Франция.

Embed from Getty Images

Малкият Иво напуска училище на 11 и постъпва на работа в завод, сестра му работи като фризьорка, а брат му като сервитьор. И трите деца работят, за да препитават семейството си. Иво мечтаел за сцената. Идол му бил Фред Астер, но дори и в мечтите си не посмявал да се види известен колкото него. Като млад бил много стеснителен.

През 1938-а година късметът му се усмихва - получава предложение от режисьора на едно вариете, да "подгрява залата". Така едва 17-годишен стъпва на сцените на нощни клубове и се ражда любимецът на публиката Ив Монтан.

Любопитно е, как възниква този псевдоним. Историята му е мила и инфантилно романтична: като бил малък майка му го прибирала от уличните игри с викове: "Ivo! Monta!", в см. "Хайде, идвай, прибирай се!"

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

През юни 1939-а Ив Монтан за пръв път изпълнява на марсилска сцена своята първа оригинална песен "Dans les plaines du Far West". За жалост, наближава Втората световна война, и на никого не му е до песни. Монтан служи в строителни войски, веднъж бяга и е издирван от полицията, после заминава за Париж.

Дебютира на сцената на "ABC", а после се зареждат участия в "Бобино", "Фоли-Белвил" и знаменитото кабаре "Мулен Руж". Там бил включен в първата част на програмата на знаменитата Едит Пиаф.

Embed from Getty Images

Между двамата припламват и чувства, на които слага внезапен край самата Едит през 1946-а. Тя вече му е дала твърде много - Едит Пиаф изиграва огромна роля за интелектуалното израстване на Ив Монтан, както и за сценичното му поведение.

Embed from Getty Images

Известността му расте. През есента на 1945-а година той дебютира в театър "Етоал" в Париж, и обира овациите на публиката с песните "Battling Joe" и "Les grands boulevards".

Забелязва го и киното. Идва ред и на истинската любов - Симон Синьоре. Двамата сключват брак през 1951-ва. Ив Монтан не е сладникав красавец, но изключителният му глас и мъжественото му поведение запалват дори иконата на 60-те Мерилин Монро.

Embed from Getty Images

Двамата се снимат в холивудския филм "Нека да правим любов" на Джордж Кюкор (фр. загл. "Милиардерът"), покрай който Ив Монтан има кратко увлечение с изкусителката. След време, вече зрелият Ив Монтан ще произнесе култовата фраза:

"Докато е женен, мъжът може да има два, или дори три странични любовни романа. Повече, вече е изневяра".

Истината е, че Симон е дълбоко наранена от неговата изневяра, но чувствата между двамата са по-силни от препятствията във връзката им, и бракът им продължава цели 36 години, до смъртта на актрисата през 1985-а.

Дали заради Мерилин, или поради факта, че двамата съпрузи не се сдобиват с деца, бракът на Ив и Симон в един момент се превръща в душевен тормоз за нея, и според някои Симон в известен смисъл е и жертва на този брак - покрай забежките на съпруга си, тя започва да прекалява с алкохола и цигарите, което уврежда здравето й.

Ив Монтан и Симон Синьоре, 1967 г. / Снимка: Getty Images

След смъртта на Симон, Ив Монтан има връзка с асистентката си Карол Амиел, която му ражда син - Валентин Ливи. Гордият баща е извънредно щастлив в края на живота си, малко преди да напусне този свят. До последния си миг Ив Монтан работи, и според биографите му, всъщност при снимки в лошо време, заболява от тежка настинка, която възпалява белите му дробове, отслабва сърцето и предизвиква инфаркт.

Ив Монтан, 1970 г. / Снимка: Getty Images

Франция и до днес счита своя идол за пълнокръвен французин, въпреки че той е роден в Италия. Нещо повече, французите твърдят, че Ив Монтан е "най-хубавият френски глас". Франция издаде в рекорден тираж златната грамофонна плоча с песента "Мъртви листа" на Ив Монтан.

През 60-те години на миналия век Ив Монтан е лицето на френския мюзикхол - предпочитан за онова време световен жанр. Песните на Монтан са създадени от идолите на словото и музиката - Жак Превер и Жозеф Козма, и се изпълняват в съпровод на легендарния оркестър на Боб Кастела.

Творческото сътрудничество между тримата прераства в приятелство за цял живот. Всъщност, поетът Жак Превер дори е кум на Ив и Симон.

Ив Монтан и Симон Синьоре / Снимка: Getty Images

Филмовата кариера на Ив Монтан започва още от началото на 50-те, но той й се посвещава по-сериозно от 1968-а година нататък. Зрителите го забелязват още във филма "Възнаграждение за страха" (1953 г.), който спечелва впоследствие Гран-При на кинофестивала в Кан, но Монтан става наистина известен като актьор в периода между 70-те и 80-те години на миналия век, когато се снима в над 16 филма, които затвърждават славата му.

Филмите и пеенето вървят ръка за ръка. 60-годишния си юбилей, Монтан празнува на сцената на легендарната зала "Олимпия", и после тръгва на турне из цяла Франция.

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

Освен любопитството около любовния живот на Ив Монтан, много обсъждани са и две други теми - дали е евреин, и дали е комунист.

Самият Ив Монтан никога не е правил някакво категорично изявление и по двете теми. Факт е, обаче, че под влиянието на своя баща, той е бил симпатизант на Френската комунистическа партия, а според някои - и неин член. През годините политическите му убеждения преминават през много катарзиси, но остава впечатлението, че до края си актьорът клони към левите идеи, въпреки критичните си забележки. Известно е, че предприема турне в Съветския съюз, където има лична среща с Никита Хрушчов, на която дръзко му задава въпроса, какви са причините за съветската инвазия в Унгария.

Ив Монтан и Симон Синьоре / Снимка: Getty Images

Заедно със съпругата си Симон Синьоре, Ив Монтан е обиколил почти всички страни от бившия Източен блок, включително и България. Според биографите му, останал доста разочарован от "приложението" на комунистическата идея в соц блока.

За "промененото" му отношение към реализацията на идеите на Маркс и Енгелс допринася и близкото приятелство на Ив Монтан с гръцкия режисьор Коста Гаврас. Монтан играе главни роли във филмите на Гаврас "Дзета (Z)", "Признание" и "Обсадно положение". Героите му са хора, които се противопоставят на тероризма, авторитарната диктатура в Чехословакия и екстремистите в Латинска Америка.

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

Ив Монтан винаги е имал гражданска позиция по не един световен проблем. През май 1950-а година той подписва "Стокхолмското възвание" срещу използването на ядрени оръжия. След погрома на Пражката пролет през 1968-а Ив Монтан окончателно се разграничава от левицата, в лицето на ФКП, без да се отказва от политическите си убеждения. Публично подкрепя чилийските бежанци от преврата на ген. Пиночет и дори изнася рецитал в зала "Олимпия", заснет в документалния филм "Самотата на певеца на дълги разстояния".

През 80-те години на миналия век Ив Монтан се откроява като ревностен борец за правата на човека, като застава зад каузата на полския синдикат "Солидарност". Някои политолози смятат, че убежденията му започват да клонят към "либерален капитализъм", но това изобщо не е важно, предвид факта, че Ив Монтан през целия си живот е бил мисионер на доброто и правата на човека, без да парадира с друго знаме, освен с призванието си на артист и гражданин.

Един от първите филми, с които става известен в България, е "Героите са уморени" (1955 г.). Следват "Салемските вещици" (1957 г.), "Гори ли Париж" (1966), "Лудостта на величията"(1971 г.), "Венсан, Франсоа, Пол и другите" (1974 г. ), "Дивакът" (1975 г.), "И" като Икар" (1979 г.) и др.

Ив Монтан и Симон Синьоре / Снимка: Getty Images

Още

Френските идоли Симон Синьоре и Ив Монтан замалко не се развеждат заради Мерилин Монро

Френските идоли Симон Синьоре и Ив Монтан замалко не се развеждат заради Мерилин Монро

Голямата му любов си остава единствената Симон Синьоре. Двамата имат различно потекло и различно детство. Той произхожда от бедно емигрантско семейство и напуска училище, за да работи, а тя е дъщеря на издигната личност - преводач в Лигата на нациите и младежките й години са безметежни. Войната, обаче, изиграва трагичния си отпечатък и върху двамата, и някак ги "изравнява".

И Симон, въпреки че знае няколко езика, е принудена да работи като машинописка, за да издържа финансово семейството си. Събира се с други интелектуалци като нея в парижкото "Café de Fleur", където се ражда и идеята, да се пробва като актриса. Сладострастната й визия я прави известна още с първия й филм - "Въртележката" (1950), но лентата е забранена от цензурата в САЩ заради неморални сцени.

Embed from Getty Images

Затова пък, съдбата й поднася Ив. Любовта ги връхлита като "гръм от ясно небе". Първата им среща е през 1949-а година, под лятното слънце на Сен Пол де Ванс. По онова време Симон е омъжена за режисьора Ив Алегре, двамата имат 3-годишна дъщеря, а вестниците все още пишат за любовния роман между Ив и Едит Пиаф. Нищо от това, обаче, не е в състояние да спре флуидите между двамата влюбени.

Embed from Getty Images

Още

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Всъщност, истината е, че Ив Монтан и Едит били отдавна разделени, а от връзката им остава безсмъртният шансон "Есенни листа" от филма "Вратите на нощта" (1946). Симон е в по-трудно положение - тя е омъжена. И въпреки това е решена да плати високата цена на развода си с Алегре и раздялата с дъщеря си, за да бъде с Ив Монтан!...

Любовта им преминава през много изпитания. Два спонтанни аборта, след които двамата се примиряват, че няма да имат деца; изневери, скандали и прошки до безкрай, но те остават заедно. Ив прегрешава често, но обича жена си. С това трябва да се примирят всичките му обожателки. С това се опитва да се примири и самата Симон. Но на висока цена - рискувайки с неразумни зависимости здравето си.

Embed from Getty Images

Още

Мерилин Монро – вечният еталон за женска красота

Тя сменя 11 приемни семейства и се омъжва на 16 г.: Вечната Мерелин Монро

Едно от най-големите изпитания на връзката им носи името Мерилин Монро. По онова време изкусителката на всички времена е омъжена за Артър Милър, но откровено флиртува с женения Ив Монтан. Той също не остава безразличен. Снимка на двамата лъсва на корицата на списание и това съкрушава Симон. Прелюбодеецът Ив Монтан, за радост, бързо се опомня и се връща при жена си, а когато един нахален журналист бърка в раната на Симон с въпроса, какво мисли за забежката на мъжа си, актрисата отговаря:

"А вие да познавате много мъже, които биха устояли на Мерилин?"

Embed from Getty Images

Симон Синьоре умира от рак на панкреаса, след дълъг период на злоупотреба с алкохола и цигарите, в които търси утеха от отчаянието. През последните години на живота си изгубва и зрението си и остава почти неподвижна в леглото си. Умира, агонизирайки от телесни и душевни мъки на 30-и септември 1985-а.

Две години след смъртта й Ив Монтан вече е в официална връзка с асистентката си Карол Амиел. Според някои, двамата нямат сключен брак. Според други, са се венчали преди раждането на сина им.

Ив Монтан и майката на сина му - Катрин / Снимка: Getty Images

Ив Монтан, който цял живот е мечтал за дете, с каквато благословия съдбата не ги дарява със Симон, точно в най-щастливия момент от живота си - баща на 67, е покосен от неочакван скандал - появява се претендентка за майка на друго негово дете.

Бивша любовница на плейбоя дава интервю пред пресата, че е родила от Монтан и настоява за права с искането за ДНК тест на актьора. Монтан отказва да даде проба, но жената не се отказва и след неговата смърт от мерака, и нейното дете да бъде наследник на известния актьор.

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

Съсипан от многото работа и публичността на скандала, здравето на Ив Монтан се влошава. Настинката по време на снимки влошава картината, но той не си дава почивка. Инфактът го покосява на снимачната площадка, минути, след като е заснел последния кадър на филма "IP5: The Island of Pachyderms". По ирония на съдбата, героят му във филма е на възрастен мъж, който умира от инфаркт.

Ив Монтан е погребан до голямата си любов Симон Синьоре. Най-накрая душите на двамата влюбени намират покой в отвъдното.

Embed from Getty Images

Но скандалите продължават да ги преследват и след смъртта. През 2004-а година дъщерята на Симон - Катрин Алегре, издава книга, в която обвинява както майка си, за лошото си детство, така и Ив Монтан, като твърди, че той й е посягал сексуално, когато е била в дома им.

Ив Монтан / Снимка: Getty Images

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Каквато и да е истината, за всички хора по света Ив Монтан е идол. Неговата песен "À Paris" остава в сърцата на всички хжра по света, като химн на столицата на любовта. Вилата на Ив и Симон в Нормандия пази спомени за личности като Пиер Брасьор и Луис Бунюел, техни близки приятели. Филмът "Салемските вещици" с Ив Монтан и Симон Синьоре в главните роли има оглушителен успех и е записан в Златната класика на световното кино. Името на Ив Монтан е неразривно свързано с други славни имена като тези на Жюл Дасен, Джина Лолобриджида, Марчело Мастрояни, Ален Делон, Ли Ремик, Ингрид Бергман, Шърли Маклейн и мн. др.

Embed from Getty Images

Като актьор Ив Монтан спечелва признанието на критиката с ролите си във "Войната свърши" (1966, реж. Ален Рене), "Гори ли Париж?" (1967, реж. Рене Клеман), "Избор на оръжията" (1981, реж. Ален Корно), "Жан де Флорет" (1986, реж. Клод Бери). За изпълнението си в последния филм е номиниран за наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство заедно с Жерар Депардийо.

Embed from Getty Images

Трудно е да се ракаже всичко за един толкова наситен от събития и звездни личности живот, но Ив Монтан е от хората, за които е достатъчно просто да произнесеш името им, и всичко е "казано" от песните и филмите му. Името му продължава да свети с неотразима светлина в сърцата на няколко поколения.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Още

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Още

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Още

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети