Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

ЖИВИ ЛЕГЕНДИ

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Като бях 30-годишен ме отхвърляха като грозен и нисък. Трябваше да прехвърля 90-те, за да ме нарекат ... елегантен, изповяда с ирония големият артист

2005 г. На Междунродния цирков фестивал в Монако (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На 22 май едно от най-големите имена на френския шансон Шарл Азнавур, навършва 93 години. Шанур Вахинаг Азнавурян, както е рожденото му име, е роден в Париж в семейството на арменски имигранти.

Артистът като млад

Започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. Често го наричан и "френския Франк Синатра". Азнавур създава незабравими песни за любовта, които и до днес не са забравени.

2008 г. На Филмовия фестивал в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

2008 г. На Филмовия фестивал в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Азнавур започва да пише песни през 40-те години, когато да се говори за секса е табу. Но той разбива предразсъдъците и насочва светлините на прожекторите към мъжествеността и либидото. Пее за депресията, секса, изнасилванията. Преди 2 години той казва в интервю пред "Гардиън": "Да говоря за неща, за които не се счита за редно да се говори, е моя слабост. Започнах с темите за хомосексуалността и исках да разруша всяко табу". И добавя: "Когато написах песента за глухите (Quiet Love), се наложи да науча жестомимичния език, за да я изпълнявам на сцената. А сега искам да опиша какво представлява любовта за незрящ човек. Все още не знам как ще я изпълня...".

Във звукозаписното студио

По време на снимки

Творчеството на Азнавур носи печата на чуждия му етнос. Той е син на актьор и певица, избягали от арменския геноцид. Напуска училище и става актьор още на 9-годишна възраст. Оцелява по време на германската окупация на Париж, като пее по кабаретата, докато родителите му укриват други арменци, евреи и руснаци в апартамента си. По-късно баща му се присъединява към Съпротивата.

Пътят на Азнавур към успеха е дълъг. Критиците го отхвърлят като непривлекателен за сцената, дори го наричат "твърде грозен", на всичкото отгоре е висок само 1.60 см, а и си позволява да пее песни със съмнителни заглавия.

Едва към края на 50-те години, десетилетие след като Едит Пиаф го взема за текстописец, съквартирант и момче за всичко, той най-после започва да пробива лека полека. Певицата кани него и неговия пианист да я придружат по време на турнето й във Франция и САЩ.

Със своята "откривателка" Едит Пиаф

Световната му слава като певец се затвърждава през 70-те години. Той триумфално навлиза на музикалния пазар, както в САЩ, така и във Великобритания - нещо, което приписва на отличния превод на текстовете си на английски.

Великобритания си "пада" по този слаб французин, пеещ за болезнена любов с тежък акцент. "Франция обича текстовете, Англия - музиката", размишлява в същото интервю легендата.

На сцената (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В наши дни Азнавур нарича себе си "динозавър". Поласкан е, че френски рапъри семплират песните му. Иронизира, че на 30 е считан за грозен и нисък и трябвало да прехвърли 90-те, за да го нарекат елегантен.

2010 г. Със Стиви Уондър в Париж (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Големият артист изповяда: "Не крия нищо от публиката". Даже признава пред зрителите, че използва аутокю, защото паметта му вече отслабва. Не крие също така, че язвите в устата го затрудняват при пеене. Използва и слухов апарат.

Ненавижда суетността: "Все повече мъже се подлагат на операции. Можете да ги видите по телевизията - боядисаната им в черна коса изглежда синя под прожекторите", казва Азнавур пред "Гардиън". "Имах проблем с носа си, затова си направих операция. Направих така, че малко бяла коса, която започна да ми пада, да порасне отново. Но оставих бръчките си точно където са. И изглеждам по-млад от другите, защото никога не съм ретуширал творението на природата".

Шарл Азнавур

Истината е, че може би и носа си нямаше да пипне, но Едит Пиаф се намесва и Азнавур си прави пластична операция преди 50 години. Тя го агитира месеци наред, да намали, считания от нея за твърде голям, нос. В крайна сметка той ляга под ножа и после отива тя да оцени резултата. Но Пиаф отсича: "Преди ми харесваше повече"...

Азнавур разказва: "Бяхме като братовчеди и абсолютни съучастници във всичко. Никога не съм имал любовна връзка с нея - това ни спаси". Пиаф се привързва към неизвестния младеж, с 9 години по-млад от нея, защото той й дава младостта и безумието си. Азнавур има три брака - през 1946 г.- с Мишелин Рюгел, през 1955 г. - с Евелин Плесис, и през 1967 г. с шведката Уле Торсел. Има 6 деца: Седа (Патриция, родена през 1946), Шарл, роден през 1952 г.), Патрик (1956—1981), и от последния си брак - Катя ( родена през 1969 г.), Миша (родена през 1971 г.) и Никола̀ (роден през 1977 г.).

1969 г. С третата си съпруга Ула и дъщеричката им Катя

Относно своето етническо самосъзнание разкрива: "Винаги съм се чувствал стопроцентов французин. Това много дразнеше арменците в Армения, но сега са посвикнали".

Преди няколко години Азнавур предизвика сериозни реакции във Франция, като заявява, че е плащал подкупи на политици от целия политически спектър, след като е научил, че му предстои проверка от данъчните през 70-те години. Последвалата данъчна проверка не открива нередности.

2008 г. На Филмовия фестивал в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 1976 година напуска Франция, за да живее от другата страна на границата - в Швейцария. "Това не беше данъчно изгнание", обяснява той. "Нямах и стотинка, когато заминах". През 2009 г. певецът се съгласява да стане посланик на Армения в Швейцария. Азнавур живее от 1976 г. в Женева.

Фразата, която Азнавур вероятно мрази най-много, е "прощално турне". Той се кълне, че никога не е изричал тези думи и се зарича да продължава да пее до смъртта си.

След около 1200 песни и 100 млн. копия на албуми, продадени в продължение на 70-годишнат му кариера, Азнавур все още композира и пее на сцената. Франция го обожава като последната жива легенда на една златна епоха.

Шарл Азнавур (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

(Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

 

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети