Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

ЖИВИ ЛЕГЕНДИ

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Като бях 30-годишен ме отхвърляха като грозен и нисък. Трябваше да прехвърля 90-те, за да ме нарекат ... елегантен, изповяда с ирония големият артист

2005 г. На Междунродния цирков фестивал в Монако (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На 22 май едно от най-големите имена на френския шансон Шарл Азнавур, навършва 93 години. Шанур Вахинаг Азнавурян, както е рожденото му име, е роден в Париж в семейството на арменски имигранти.

Артистът като млад

Започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. Често го наричан и "френския Франк Синатра". Азнавур създава незабравими песни за любовта, които и до днес не са забравени.

2008 г. На Филмовия фестивал в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

2008 г. На Филмовия фестивал в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Азнавур започва да пише песни през 40-те години, когато да се говори за секса е табу. Но той разбива предразсъдъците и насочва светлините на прожекторите към мъжествеността и либидото. Пее за депресията, секса, изнасилванията. Преди 2 години той казва в интервю пред "Гардиън": "Да говоря за неща, за които не се счита за редно да се говори, е моя слабост. Започнах с темите за хомосексуалността и исках да разруша всяко табу". И добавя: "Когато написах песента за глухите (Quiet Love), се наложи да науча жестомимичния език, за да я изпълнявам на сцената. А сега искам да опиша какво представлява любовта за незрящ човек. Все още не знам как ще я изпълня...".

Във звукозаписното студио

По време на снимки

Творчеството на Азнавур носи печата на чуждия му етнос. Той е син на актьор и певица, избягали от арменския геноцид. Напуска училище и става актьор още на 9-годишна възраст. Оцелява по време на германската окупация на Париж, като пее по кабаретата, докато родителите му укриват други арменци, евреи и руснаци в апартамента си. По-късно баща му се присъединява към Съпротивата.

Пътят на Азнавур към успеха е дълъг. Критиците го отхвърлят като непривлекателен за сцената, дори го наричат "твърде грозен", на всичкото отгоре е висок само 1.60 см, а и си позволява да пее песни със съмнителни заглавия.

Едва към края на 50-те години, десетилетие след като Едит Пиаф го взема за текстописец, съквартирант и момче за всичко, той най-после започва да пробива лека полека. Певицата кани него и неговия пианист да я придружат по време на турнето й във Франция и САЩ.

Със своята "откривателка" Едит Пиаф

Световната му слава като певец се затвърждава през 70-те години. Той триумфално навлиза на музикалния пазар, както в САЩ, така и във Великобритания - нещо, което приписва на отличния превод на текстовете си на английски.

Великобритания си "пада" по този слаб французин, пеещ за болезнена любов с тежък акцент. "Франция обича текстовете, Англия - музиката", размишлява в същото интервю легендата.

На сцената (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В наши дни Азнавур нарича себе си "динозавър". Поласкан е, че френски рапъри семплират песните му. Иронизира, че на 30 е считан за грозен и нисък и трябвало да прехвърли 90-те, за да го нарекат елегантен.

2010 г. Със Стиви Уондър в Париж (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Големият артист изповяда: "Не крия нищо от публиката". Даже признава пред зрителите, че използва аутокю, защото паметта му вече отслабва. Не крие също така, че язвите в устата го затрудняват при пеене. Използва и слухов апарат.

Ненавижда суетността: "Все повече мъже се подлагат на операции. Можете да ги видите по телевизията - боядисаната им в черна коса изглежда синя под прожекторите", казва Азнавур пред "Гардиън". "Имах проблем с носа си, затова си направих операция. Направих така, че малко бяла коса, която започна да ми пада, да порасне отново. Но оставих бръчките си точно където са. И изглеждам по-млад от другите, защото никога не съм ретуширал творението на природата".

Шарл Азнавур

Истината е, че може би и носа си нямаше да пипне, но Едит Пиаф се намесва и Азнавур си прави пластична операция преди 50 години. Тя го агитира месеци наред, да намали, считания от нея за твърде голям, нос. В крайна сметка той ляга под ножа и после отива тя да оцени резултата. Но Пиаф отсича: "Преди ми харесваше повече"...

Азнавур разказва: "Бяхме като братовчеди и абсолютни съучастници във всичко. Никога не съм имал любовна връзка с нея - това ни спаси". Пиаф се привързва към неизвестния младеж, с 9 години по-млад от нея, защото той й дава младостта и безумието си. Азнавур има три брака - през 1946 г.- с Мишелин Рюгел, през 1955 г. - с Евелин Плесис, и през 1967 г. с шведката Уле Торсел. Има 6 деца: Седа (Патриция, родена през 1946), Шарл, роден през 1952 г.), Патрик (1956—1981), и от последния си брак - Катя ( родена през 1969 г.), Миша (родена през 1971 г.) и Никола̀ (роден през 1977 г.).

1969 г. С третата си съпруга Ула и дъщеричката им Катя

Относно своето етническо самосъзнание разкрива: "Винаги съм се чувствал стопроцентов французин. Това много дразнеше арменците в Армения, но сега са посвикнали".

Преди няколко години Азнавур предизвика сериозни реакции във Франция, като заявява, че е плащал подкупи на политици от целия политически спектър, след като е научил, че му предстои проверка от данъчните през 70-те години. Последвалата данъчна проверка не открива нередности.

2008 г. На Филмовия фестивал в Кан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 1976 година напуска Франция, за да живее от другата страна на границата - в Швейцария. "Това не беше данъчно изгнание", обяснява той. "Нямах и стотинка, когато заминах". През 2009 г. певецът се съгласява да стане посланик на Армения в Швейцария. Азнавур живее от 1976 г. в Женева.

Фразата, която Азнавур вероятно мрази най-много, е "прощално турне". Той се кълне, че никога не е изричал тези думи и се зарича да продължава да пее до смъртта си.

След около 1200 песни и 100 млн. копия на албуми, продадени в продължение на 70-годишнат му кариера, Азнавур все още композира и пее на сцената. Франция го обожава като последната жива легенда на една златна епоха.

Шарл Азнавур (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

(Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

 

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска