Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ АРТИСТИ

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса (Източник: Дир.бг)

Още

Мъж с фрак предвещал бъдещето на Славка Славова още при раждането й

Мъж с фрак предвещал бъдещето на Славка Славова още при раждането й

Студената кинокамера нищо не говори, а само плаши. Затова предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра. Думите на Славка Славова са по повод единственото й участие в киното - "Земя" (1956) по едноименната повест на Елин Пелин, режисьор е Захари Жандов.

Голямата българска актриса, чиято 100-годишнина отбелязваме днес, е в ролята на Станка Гърбушката. "По-ярко емоционално бих предала същия образ на сцената. Там аз съм сред партньорите си, пред мен е публиката, най-добрият показател доколко съм успяла правдиво да превъплътя образа", коментира тя. И остава завинаги свързана със сцената на театъра.

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса (Източник: Дир.бг)

Славка Славова е родена е на 23 март 1924 г. в Берлин, където се запознали нейните родители. Тя е двегодишна, когато семейството й се завръща във Варна.

МЕЖДУ МУЗИКАТА И ТЕАТЪРА

Варненският хотел "Хилтън" наричали къщата им през 20-те години на 20-и век. Панчо и Любен Владигерови се чувствали там като у дома си.

С тях бащата на бъдещата актриса - Димитър Славов, главен инженер на пристанищните строежи в Бургас, се сприятелил, когато следвал инженерство в Берлин. Той наследил страстта си към музиката от своя баща, който бил строителен предприемач, както и музикант.

Баща й свирел на цигулка и е един от основателите на бургаския оркестър "Родни звуци", а Славка Славова от малка учи пиано. Баща й Димитър, учителят й по пиано Найден Найденов, Панчо и Любен Владигерови основават "Варненско музикално лято".

Таня Масалитинова и Славка Славова в спектакъла “Кендида”, 1962 г. (Източник: Дир.бг)

Като естествено продължение Славка Славова започва да учи в Музикалната академия пеене при Люба Прокопова и пиано при Панчо Владигеров. Едновременно с това учи и класическа филология в университета, но се отказва и продължава само в Музикалната академия.

ПРИ АРТИСТИТЕ

"Бях при артистите. Ако знаеш колко е интересно!", й казва нейната колежка в Академията Цонка Митева и я завежда в театралната школа, която посещава.

Запленена от театралното изкуство, Славка Славова подготвя баснята "Гъските" от Крилов, стихотворението "Потомката" на Елисавета Багряна и монолога на Жулиета и кандидатства в школата, където я приемат. Нейни преподаватели там в продължение на две години са Николай Лилиев, Д. Б . Митов, Любомир Андрейчин, Николай О. Масалитинов и Владимир Трендафилов, а художествен ръководител е Кръстьо Мирски.

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса (Източник: Дир.бг)

ТЕАТЪРЪТ Е ИЗБОРЪТ, НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР

На годишната продукция в музикалната академия абсолвентката Славка Славова изпълнява арията на Джилда от "Риголето". "Застани пред огледалото и пей така, че да нямаш бръчки по лицето си!", учи я една от преподавателките в музикалната академия. Гласът й е сопран. Въпреки, че завършва с отличие и преподавателите й предричат голяма оперна кариера, Славка Славова избира театъра за своя професионален път.

Още

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

След като завършва театралната школа в класовете на Кръстьо Мирски и Боян Дановски, Славка Славова започва работа в Народния театър "Иван Вазов". Дебютът й там е през 1948 г. в ролята на Агнес от постановката "Училище за жени" на Молиер на режисьора Николай Масалитинов. Неин партньор е Константин Кисимов, който играе влюбения в нея старец.

На 27 декември 1950 г. е премиерата на пиесата "Стари другари", постановка на Гриша Островски, в която Славка Славова изпълнява втората си роля - на момичето Сима, а нейни партньори са Таня Масалитинова, Асен Миланов, Кирил Янев и Апостол Карамитев.

РАЗДЯЛА И ЗАВРЪЩАНЕ

Въпреки огромния успех и Димитровската награда, която получава за своето изпълнение, Славка Славова е уволнена от Народния театър "Иван Вазов". Няколко години тя работи в Младежкия театър, където играе заедно с Желчо Мандаджиев, Стефан Караламбов, Цонка Митева и Пенка Дамянова.

През 1955 г. Славка Славова отново е назначена в Народния театър "Иван Вазов" след като баща й е освободен, затворен без съд и присъда няколко години по-рано.

ЕДИНСТВЕНАТА ЛЕНТА

Единственият филм, в който е участвала Славка Славова, е "Земя" през 1956 г. по едноименната повест на Елин Пелин. С филма на режисьора Захари Жандов се открива Фестивалът на българския филм през 1957 г. Снимките са в селата Гайтанево и Негушево, близо до с. Байлово - родното място на писателя.

"Земя" е първият български игрален филм, който има премиера в Софийската опера и първият, показан на кинофестивала в Кан, и то в конкурсната програма на фестивала. Славка Славова изпълнява ролята на Станка Гърбушката.

"Какво да ви кажа повече... Не съм доволна от това, което направих. По-ярко емоционално бих предала същия образ на сцената. Там аз съм сред партньорите си, пред мен е публиката, най-добрият показател доколко съм успяла правдиво да превъплътя образа. Студената кинокамера нищо не говори, а само плаши. Затова предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра", споделя през 1957 г. в беседа за вестниците, публикувана в бюлетина "Пресбюро" на БТА на 6 февруари 1957 г.

РЕЖИСЬОРИТЕ, РОЛИТЕ, ТЕАТРАЛНОТО НАСЛЕДСТВО

Любими нейни театрални режисьори, с които е работила през годините, са Младен Киселов и Крикор Азарян.

Незабравими остават изпълненията й в ролите на Евгения от "Щастие", Алешка в "Зрелостно свидетелство", Марат в "Майка на своите деца", Исмена в "Антигона", Мила в "В полите на Витоша", Соня в "Вуйчо Ваньо", Катрин в "Майка Кураж", Прозерпина Гарнет в "Кендида", Гитъл Моска в "Двама на люлката", Саша в "Живият труп", Маша в "Чайка", Елисавета в "Мария Стюарт", Антония в "Егор Буличов и другите", Юлия в "Обикновена история", Татяна в "Еснафи", Ана в "Бягството".

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса (Източник: Дир.бг)

В продължение на 13 години, от 1956 до 1969 г., Славка Славова играе ролята на Мила в постановката "В полите на Витоша". С времето нейното изпълнение се превръща в критерий за мащаба, с който актрисата портретира своите героини - различни имена, различни съдби, различни лица, различни възрасти и всяка със своето кредо.

Играла е в постановки в театър "Сълза и смях", а в "Театър 199", заедно с Таня Масалитинова, в продължение на десет години, играят постановката "Театър, моя любов" при пълен салон и билети на "Търси се". Пиесата е написана специално за двете актриси от Валери Петров, след като те му разказват истински истории и случки от театъра и живота.

ЛЮБОВТА КЪМ ЛИТЕРАТУРАТА

Още

Великата Таня Масалитинова: Омъжих се за ученическата си любов на 50

Великата Таня Масалитинова: Омъжих се за ученическата си любов на 50

Любовта й към литературата насочва Славка Славова и към рецитаторското изкуство. Започва да рецитира по радиото текстове по творби на български и чужди автори.

През 1957 г. 17 пъти представя своя самостоятелен рецитал по творби на Максим Горки. В репертоара си от свои рецитали тя включва още и произведения от Достоевски, Паустовски, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Валери Петров.

"Само от мен зависи от кое художествено произведение да направя рецитал. А работата при създаване на композицията, при анализиране на откъсите, дори при изучаването на текста и особено при изпълнението, доставя голямо удоволствие", споделя актрисата.

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса (Източник: Дир.бг)

ГЛАСЪТ

Най-непромененото е гласът й. Години наред деца и възрастни очакват от предаванията по радиото минутите на Бойко-Песнопойко и Ружка-Дружка.

"Рециталът ми дава възможност да се заема с това, което ме вълнува най-силно, към което имам вкус. Рециталът за мен е първостепенно актьорско занимание. При него се работи непосредствено с живото слово, което е най-важният компонент в нашето изкуство", казва Славка Славова.

Актрисата умира на 5 април 2002 г., на 78-годишна възраст, получавайки инфаркт след представление в "Театър 199". През септември 2002 г. ръководството на театъра учредява конкурс на името на Славка Славова - за написване на камерна пиеса на съвременна тематика. През 2022 г. конкурсът отбелязва своята 20-годишнина, като има седем реализирани издания и осем отличени пиеси.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

Честваме 90 години от рождението Татяна Лолова

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици