Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

КЛУБ НА СВЕТЛИТЕ ДУШИ

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Днес, 11 юни, Чочо Попйорданов щеше да стане на 60.

Той е член на зловещия български "Клуб 50" - Апостол Карамитев, Стоян Камбарев, Иван Ласкин, Андрей Баташов, Йосиф Шамли... Те ни напуснаха около тази възраст - в зенита на славата и обичта на българите.

Подобно на трагичния "Клуб 27" на музиканти, които са починали на 27. В днешно време има около 44 музиканта, които фигурират в него. Той е създаден след смъртта на Брайън Джоунс, основател на "The Rolling Stones". И включва легендарни музиканти като Алън Уилсън, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Ейми Уайнхаус, нашият Димитър Воев...

Като Македонски в емблематичиния спектакъл на Александър Морфов "Хъшове" (Снимка: BulFoto)

Още

Чочо Попйорданов си тръгна, за да остане

Чочо Попйорданов си тръгна, за да остане

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди.

Житейската им съдба е трагична, но явно Господ им е отредил друга, велика мисия. Посочени са  да водят и след като не са физически сред нас.

Близкият му приятел Иван Ласкин написа в социалните мрежи 4 години след като го загубихме, без да предполага, че скоро ще го последва в небесните селения:

"Нямам никакъв изказ. Денят ми е труден. Заваля точно, когато приседнах на парапета... Знаеш, че ходя сам...само единият близнак ме засече. Александра също... отделно от мен. Не е тъга, не е спомен; вкус на краставички и прегръдка! Обичам те, мой скъпи приятелю. Непрежалим си, мили ми Чочи!"

По време на снимките на филма на Иван Андонов "Дунав мост" (Снимка: Иван Григоров)

С колегите си от Народния театър (Снимка: BulFoto)

Учителят му Коко Азарян му прави кратък, но точен портрет през 2006 г.: "Чочо е ренесансов тип човек, с една взривоопасна енергия и необузданост. Малко повече се отдаде на стихията си и усети, че това е за сметка на пропуснати възможности. Той е малко като героите на Достоевски. Много любвеобилен, благороден и добър, много жертвоготовен. В него има много състрадание, но в същото време е едно голямо дете. От него винаги можеш да очакваш изненади. На вид изглежда мъжкар и самотен юнак, но не е така. Чочо е много чувствителен и уязвим."

Приятелят му Валери Йорданов разказва: "Ние сме се шегували, че Чочо е човекът-природно бедствие. Казвам "е", защото той за нас не си е отишъл, продължаваме да го обичаме и да си комуникираме с него. Вкъщи имам една табла, на която стоят разни важни за мен предмети и спомени и там стои последната ми снимка с Чочо пред служебния вход на Народния театър - прегърнати, усмихнати, пълни с енергия. Чочо ще си остане до края на живота ми една неовладяема сила", разкрива актьорът.

Мариан Вълев си спомня: "Имах щастието Чочо да ми е първият учител. Той е най-талантливият актьор, с който съм работил някога. Тази енергия, тази страст и тази отдаденост към това, което прави, е нещо, което е наистина неподражаемо. Аз нося част от него."

С Мариан Вълев във филма на на режисьорите Христиан Ночев и Илиян Симеонов "Граница" (1994)

Чочо си отиде преди 11 години на 5 май, часове след Възкресение Христово. Не стана свидетел на скандалите в Народния театър, което си е чиста проба пощада. Но пък пропусна да види как расте дъщеря му Катя.

Народният театър почете Чочо на 17 май миналата година с изложба с незабравимите му роли.

2012 г. С Даниела отива на парти на сериала "Под прикритие" (Снимка: Bulfoto)

На Чочо Попйорданов беше посветено и представлението на "Хъшове" на режисьора Александър Морфов на 23 май 2023 г. - спектакълът, в който актьорът дълги години играе ролята на Македонски.

Дебютът на Чочо Попйорданов в Народния театър е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова "В полите на Витоша" от Пейо К. Яворов. Играе още в "Хеда Габлер" от Хенрик Ибсен (постановка на Красимир Спасов), "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир (постановка на Александър Морфов), "Чайка" от Антон П. Чехов, постановка на Красимир Спасов, в "Чичовци" по Иван Вазов, постановка - Борислав Чакринов, "Бурята" от Уилям Шекспир, постановка на Морфов, "Човекът, който прави дъжд" от Натаниел Ричард Неш, постановка на Леон Даниел, "На дъното" по Максим Горки (постановка на Морфов), "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт, постановка на Галин Стоев.

С Крикор Азарян, професорът му от Академията (Снимка: Bulfoto)

Във филма "Вчера" (1988), реж. Иван Андонов

Валери Йорданов: С дъщерята на Чочо в "Хъшове", всеки път ръкопляскаме на баща й към небето "Хъшове"-те станаха любимци на публиката (Снимка: BulFoto)

В сериала "Под прикритие"

С Михаил Билалов (Снимка: BulFoto)

Още

Народният театър представя незабравимите роли на Чочо Попйорданов

Народният театър представя незабравимите роли на Чочо Попйорданов

Освен това - "Декамерон или кръв и страст по Бокачо", сценичен вариант и постановка Александър Морфов, "Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо, постановка на Андрей Аврамов, "Кимоно" на Росица Обрешкова, "Хъшове" по Иван Вазов, постановка на Морфов, "Слуга на двама господари" от Карло Голдони, постановка на Димитър Бозаков, "Вишнева градина" от Антон П. Чехов, постановка на Крикор Азарян, "Август в Оклахома" от Трейси Летс, постановка на Ясен Пеянков, "Смъртта на търговския пътник" от Артър Милър, постановка на Борислав Чакринов, "Любов, щастие и милиони" от Марсел Беркие-Мариние, постановка на Валентин Танев, "Да се провреш под дъгата" от Георги Марков, постановка на Асен Шопов.

2005 г. Награда "Аскеер" за представлението на "Хъшове" в Народния театър "Иван Вазов" (Снимка: Bulfoto)

Последното представление на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Трип в "Пет жени с еднакви рокли" от Алън Бол (постановка на Боил Банов).

С Деян Донков (Снимка: BulFoto)

Във филма "Вчера", реж. Иван Андонов

Родът на Чочо по бащина линия произхожда от Велес, Вардарска Македония. Прадядото на Чочо е първи братовчед на македонските революционери - войводата Миле и по-малкия му брат Йордан Попйорданов - Орце, водача на солунските атентатори.

С Георги Русев, Христо Шопов, Георги Стайков във "Вчера" (1988) на режисьора Иван Андонов

С Христо Мутафчиев (Снимка: Bulfoto)

С Хилда Казасян (Снимка: Bulfoto)

Още

Чочо - неовладяемата сила, която не спираме да усещаме

Чочо - неовладяемата сила, която не спираме да усещаме

През 1989 г. Чочо Попйорданов завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорско майсторство" в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев.

Играе в трупите на театър "София" (1988), Малък градски театър "Зад канала" (до 1994), а от 1994 г. - и в Народния театър. Най-известните му театрални роли са в постановките "Хъшове", "Сън в лятна нощ", "В полите на Витоша", "Бурята", "Човекът, който прави дъжд", "Кимоно", "Декамерон", "Призраци в Неапол", "Хеда Габлер".

Чочо участва и във филмите "Вчера" (1988), "Адио Рио" (1989), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Вампири, таласъми" (1992), "Сезонът на канарчетата" (1993), "Граница" (1994) "Испанска муха" (1998), "След края на света" (1998), "Дунав мост" (1999), "Сомбреро блус" (1999), "Хайка за вълци" (2000), сериала "Под прикритие" и др.

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

Иван Ласкин изповяда приживе: "Пиша на страницата си, защото имам нужда да споделя на всички, колко много те обичам! Сещам се , когато си сцепи главата на снимките на "Дунав мост", как ти промих раната с газирана вода и после всички момчета ти се подигравахме, че си като отворено шампанско.

Понякога тая в себе си злоба, и лечението ми идва, когато в изблик на злобата си, ти моментално изкачаш пред очите ми и ми казваш да не съм такъв! Да, ще се старая да съм като теб.

Въпреки, че моето сърце е обикновено, човешко, а твоето е голямо колкото НДК и е Ангелско! Хем ми липсва смеха ти, хем го чувам всеки ден! Честит Рожден Ден! Обичам те големи батко! Обичам те непрежалими Петър Иванов Попйорданов!" 

8 май 2013 г. Аплодисменти за "хъша" на българския театър (Снимка: Иван Григоров)

Поклон, слънчево момче!

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Картината "Купи сено в Живерни" на Клод Моне беше продадена за почти 35 млн. щатски долара

Най-големите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" започнаха пролетните си продажби в Ню Йорк

Франция представя официалната музикална тема на Олимпийските игри 2024

Музиката на Виктор льо Ман е с название "Парад" и ще бъде изпълнена на живо от Оркестъра на Марсилия в двореца Фаро

"Гунди – Легенда за любовта" тръгва по кината от 18 октомври

Дългоочакваният трейлър показа нови сюжетни линии и какво да очакваме от лентата за Георги Аспарухов

Хипнотичният "Звярът" с Леа Сейду по кината от 10 май

Филмът на Бертран Бонело е създаден по мотиви от повестта "Звярът в джунглата" от Хенри Джеймс

Виж всички

Календар