Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

ЛЕГЕНДИ НА СВЕТОВНОТО КИНО

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Ако бе жива, актрисата щеше да навърши 80

Колаж: Павлин ДАСКАЛОВ

Има жени и актриси, които екранът е превърнал в легендарни образи. Една от тези вечни кинолегенди е Роми Шнайдер. Ако бе жива, на 23 септември т.г. тя щеше да навърши 80. Родена е на 23 септември 1938 г. във Виена, но големите любови в живота й са Париж и... "парижкият дявол" Ален Делон.

Двамата изживяват бурен роман, а раздялата им е равносилна на смърт за Роми Шнайдер. Животът ги среща на два пъти, а смъртта й ги разделя завинаги, но те остават в историята на киното като най-красивата двойка от 60-те години на миналия век.

Рожденото име на Роми Шнайдер е Розмари Магдалена Албах. Почти всички в семейството й са свързани с актьорската професия, така че бъдещето й от малка изглеждало предопределено.

Майка й - Розмари Магда Шнайдер била известна немска кинозвезда, а баща й - Волф Албах-Рети произхождал от семейството на потомствени артисти от Австрия. Бабата на Роми по бащина линия също била известна актриса.

Още

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Роми се снима за пръв път, когато е на 15. Първите й филми са мелодрами, но й донасят известност, която дава добър старт на кариерата й.

Големият успех идва с ролята й на императрицата Елисавета Баварска в знаменития 3-сериен филм "Сиси". През 20-те години на миналия век Роми Шнайдер е вече много известна в Австрия - родината на баща си.

Още

Вижте приказката на един фотограф за Париж през вековете

Вижте приказката на един фотограф за Париж през вековете

Въпреки че вече имала собствен път в живота, родителите й постоянно опекунствали над нея и в един момент това започнало да й тежи. През 1958 г. решава да замине за Париж.

Там веднага й предлагат главна роля във филма "Кристина". Роми приела, но поставила условие - сама да си избере партньор за филма. Преглеждайки множество фотографии, избрала никому неизвестния по онова време.... Ален Делон.

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Роми се смяла на дългото му име - Ален Фабиен Морис Марсел Делон. Младежът бил на 23, животът му не бил розов - дете на разведени родители, израснало в предградията на Париж от други - приемни родители.

Възпитанието му било взето повече от улицата, отколкото от семейството, и затова имал комплексарски и сприхав характер.

В казармата, която изкарал в Индокитай, често го пращали в карцера.

Всъщност, този характер на Ален Делон, ще му създава проблеми и по-нататък в живота - както в личния, така и в професионалния му живот, но Роми била твърде млада, за да се замисли за това.

Тя просто го харесала - от пръв поглед, и... завинаги!

Още

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

За разлика от нея, той още нямал никакъв опит в киното. След казармата работил за кратко някъде, откъдето светкавично бил уволнен.

Към киното го насочил Жан-Клод Бриали, който му казал, че красивата му външност може да му даде шанс. И така се стига до "кастинга", в който го избира Роми Шнайдер.

Когато Роми пристига за снимките на "Кристина" в Париж, на аерогарата я чакат куп почитатели, сред които и един младеж, с букет червени рози в ръка.

Той бил никому неизвестният още Ален Делон.

Още

Фантомас е "роден" половин век преди да се "развихри" на екрана с Жан Маре и Луи дьо Фюнес

Фантомас е "роден" половин век преди да се "развихри" на екрана с Жан Маре и Луи дьо Фюнес

Вместо обаче да й направи комплимент, той - верен на характера си, изглеждал направо намусен и сърдит, и дори успял да обиди Роми с пренебрежително изказване.

Снимките започнали и не вървяли никак гладко. Двамата не успяли да се нагодят един към друг. Всъщност, били твърде различни: тя - възпитана от строги родители немци, а той - вятърничав французин с несдържан характер и хулигански език.

И още нещо слагало гранична бразда в отношенията им - Ален неприкрито показвал раздразнението си от факта, че тя е известна, а той -г-н Никой.

Но в един момент очевидно прескочила "искрата" помежду им. Роми направила първата крачка, а Ален наел квартира в Париж, в която заживяли заедно.

Семейството на Роми било направо шокирано от тази "безнравственост" и започнало да настоява за сватба.

През 1959 г. Ален и Роми се сгодяват.

Още

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Отношенията им обаче продължили да бъдат все така напрегнати, както в самото начало на връзката им - с редуване на караници, раздели и сдобрявания. Причината за това по-често бил Ален, с неговия непоносим характер.

След кавга той винаги си тръгвал и можел дълго време да остави Роми безутешна, след което се връщал и тя винаги му прощавала. И всичко продължавало по старому....

Двамата заминават заедно за Италия, където Ален е поканен от самия Лукино Висконти да играе във филма му "Роко и неговите братя" - филмът, който ще го направи световно известен.

Кариерата на Ален е толкова важна за него, че сватбата им с Роми се отлага за неопределено време.

Цели 4 години двамата са годеници без брак. Нейната кариера е в спад, а неговата расте.

Ролите им си разменят разменят местата - Ален Делон става все по-известен, харесван и желан.

Още

Ангелът на демоните - Михаил Врубел

Ангелът на демоните - Михаил Врубел

През лятото на 1963 г. папараци го заснемат да се прегръща с някаква блондинка.

След като снимката била публикувана във вестниците, той веднага позвънил на Роми, за да я увери, че това е вестникарска клюка, но само след месец й съобщава чрез свой приятел, че иска да развалят годежа и да се разделят, защото в живота му се е появила друга жена?...

Роми Шнайдер научава от вестниците, че Ален се е оженил и му се е родил син. Две години по-късно Ален Делон и жена му Натали заминават за Холивуд, и въпреки че там той не постига желания успех, вече е световно известен.

Още

Скулптурата "Ангелът на скръбта" - една от най-копираните в света

Скулптурата "Ангелът на скръбта" - една от най-копираните в света

Раздялата с Ален се оказва тежко изпитание за Роми Шнайдер. В киносредите тръгнали слухове, че тя иска да сложи край на живота си заради него.

Така или иначе, всичко затихва, когато вестниците обявяват, че актрисата сключва брак с драматурга на един берлински театър - Хари Майен. Той се развел, за да се ожени за Роми.

Актрисата изглежда щастлива, когато се ражда първородният им син Давид.

Но съдбата й носи нови изненади - през 1969 г. й телефонира Ален Делон, с предложението тя да му партнира във филма "Басейнът". Роми се съгласява.

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Страстта, която двамата показват на екрана, моментално раздухва слуховете, че двамата отново имат връзка. Папараци ги заснемат как се прегръщат на летището в Ница.

По-късно Роми Шнайдер сама ще признае, че е останала вярна на съпруга си, но това очевидно не изглеждало така в неговите очи. Хари се почувствал унизен от вестникарските намеци и снимки, и започнал да пие - изпаднал в депресия, след което й поискал развод.

Още

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Двамата се развеждат официално през 1973 г. Синът им Давид остава с майка си. След развода Роми Шнайдер също започва да посяга към чашата - здравето й сериозно с разклаща.

През 70-те години на миналия век пресата вече започва открито да пише за нейната пристрастеност към алкохола и депресивните й състояния. Въпреки това, именно в онзи период Роми Шнайдер изиграва най-добрите си роли в киното.

Появява се и светъл лъч в личния й живот - омъжва се за секретаря си Даниел Биазини - мъж с приятна външност - според някои, "копие на Ален Делон"?...

Ражда дъщеря, на име Сара. Но и това семейно щастие не трае дълго. Двамата с Даниел се развеждат, дъщеричката им остава с баща си.

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

През 1979 г. Хари Майен се самоубива. Роми Шнайдер изпада в депресия - смята, че е виновна за самоубийството на съпруга си.

По онова време Ален Делон живее с актрисата Мирей Дарк. През 1987 г. се жени за трети път - за Розали Ван Бремен, която му ражда две деца. И от 1997 г. актьорът обявява публично, че смята себе си отново за ерген?...

Но Роми отдавна не е жива!..

Още

Жо Дасен умира в Таити, по време на почивка с децата си

Жо Дасен умира в Таити, по време на почивка с децата си

16 години преди това съдбата й нанася тежък удар През 1981 г. едва 14-годишен умира любимият й син Давид. Смъртта му е повече от нелепа - забравил си ключовете и се наложило да прескочи оградата на къщата, но буквално се нанизва на един от острите й метални шипове.

Роми Шнайдер е безутешна - не може да прежали Давид. Затваря се вкъщи и единственият човек, с когото общува е... Ален Делон. Всъщност, Делон организира погребението на Давид - Роми е в състояние на несвяст, не иска да приеме смъртта на детето си. Изпада в истинска душевна агония.

Още

Жената-ангел от ретро картичките умира при бомбардировка

Жената-ангел от ретро картичките умира при бомбардировка

Преживява с много малко сина си. Умира на 29 май 1982 г. в дома си. Тръгват слухове, че се е самоубила...Лекарите се произнасят, че е умряла при сърдечен пристъп, но тъй като не й е правена аутопсия, причините за смъртта й остават неизяснени и до днес.

Жестоката съдба праща в гроба една от най-големите легенди в историята на киното. Роми Шнайдер умира само на 43. И макар че вестниците пишат, че последната й любов е продуцентът Лоран Петен, всички знаят каква е истината - в сърцето й винаги е имало един-единствен мъж - Ален Делон.

Още

Тя е звезда на Норвегия и на "Евровизия", но умира едва на 30

Тя е звезда на Норвегия и на "Евровизия", но умира едва на 30

Той я погребва в гроба на сина й Давид и занася там същите червени рози, с които се появява на първата им среща на летището в Париж!...

Роми Шнайдер остави незабравими образи на жени в световното кино. В нейна памет испанският режисьор Педро Алмодовар направи филма "Всичко за майка ми". Актрисата остана легенда, която някакси сля житейския и филмовия си образ в едно - неповторимата Роми Шнайдер.

В Златния фонд на киното ще останат филмите "Кардиналът", "Басейнът", "Нещата от живота", "Старата пушка", "Мадо" и др. с нейно участие.

Последният филм, в който се снима - "Кафене Сан-Суси", излиза на екран в годината на смъртта й - 1982-ра.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Още

Съдбата на императрица Сиси - сюжет за много книги и филми

Съдбата на императрица Сиси - сюжет за много книги и филми

Още

Жената-блян Анук Еме

Жената-блян Анук Еме

Още

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят

Майсторът на театрално гурме, който готвеше със сметана, кръв и подправки

Едва на седем години, Питър Брук изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си

Боб Фос: Вероятно съм си въобразявал, че съм безсмъртен

"За мен е щастие, когато съм просто отчаян, но не планирам самоубийство", признава, като тегли чертата, хореографът

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век