Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

ЗНАМЕНИТОСТИ

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Актрисата е сред стоте велики личности в киното на всички времена

Ингрид Бергман /др. Бериман/ е холивудска актриса от шведски произход, записала със златни букви името си в историята на световното кино, като една от стоте велики личности на всички времена: с три награди "Оскар", една "Давид на Донатело", четири "Златен глобус" и две "Еми".

Тя е и първият лауреат на премията "Тони" /1947 г./

Документалният филм за нея: "Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

Ингрид Бергман е родена на 29 август 1915 г. в Стокхолм, Швеция. Едва на 3, изгубва майка си Фридел Хенриета, която умира от жълтеница. 10 години по-късно, когато е на 13, загубва и баща си - Юстус Самуел Бергман. С възпитанието на малката Ингрид се заема леля й, която половин година след баща й, също умира. Тогава грижите за нея поема чичо й Ото Бергман, който има други 5 деца.

"Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

На 17 Ингрид се явява на кастинг и е приета да учи в Кралския драматичен театър в Стокхолм. Година след това го напуска, за да се снима в киното. Първата си роля във филм получава през 1934 г. Филмът "Графът от Манкбру" излиза през януари следващата година. Дотогава Ингрид вече се е снимала и в други малки епизодични роли, и в Холивуд я забелязват. Продуцентът Дейвид Селзник я поканва за участие във филма "Интермецо" /1939 г./

Във филма "Газената лампа" (1944)

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Три години по-късно удря звездният час на младата шведка - участието й във филма "Казабланка" /1942 г./ й донася международна слава.

Странното е, че самата Ингрид не обичала да я питат за този филм и показва, че не го цени особено: "Аз изиграх толкова важни и големи роли, а всички ме питат за "Казабланка!.., казва тя.

Изглежда успехът на този филм се дължи повече на интереса на хората към Хъмфри Богарт!", показва раздразнението си Ингрид в не едно и две свои интервюта.

С Хъмфри Богарт в "Казабланка" на режисьора Майкъл Къртис (1942)

Още

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

Веднъж дори гневно казва за актьора: "Аз го целувам във филма, без да го познавам!"

Тази реакция на актрисата е карала много критици да тълкуват думите й по различен начин, но така или иначе, остава загадка защо Ингрид Бергман до края на живота си не обича да я питат за първия филм, който я изстрелва на върха.?..

В класиката "Казабланка" (1942)

Още

Първата италианка с "Оскар" - Ана Маняни

Първата италианка с "Оскар" - Ана Маняни

Историята на киното пази една много любопитна случка, която дава пример на съвременните млади в Холивуд, какво ознавчава професионална доблест иколко ценена е била наистина Ингрид Бергман от колегите си.

Когато американската актриса Барбара Стенуик изгубва номинацията "Оскар" за най-добра актриса през 1945 г., и статуетката отива в ръцете на Ингрид Бергман, тя казва публично, че е "фен на клуба на Ингрид" и нито за момент не е съжалила за изгубения "Оскар", защото Ингрид напълно го е заслужила.

С Гари Купър в "За кого бие камбаната" (1943)

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

През 1949 г. Ингрид Бергман напуска Холивуд. Разводът й с първия й съпруг - Арон Петер Линдстрьом, заради романа й с Роберто Роселини, разтърсват личния й свят. Това е един от най-трудните периоди в живота й.

В американската преса започват да излизат злъчни публикации, които настройват световната общественост срещу актрисата. И критиката, и зрителите, обръщат гръб на всички филми на Роселини с участието на Ингрид Бергман.

С Роберто Роселини от "Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

Още

Помните ли Мелина Меркури?

Помните ли Мелина Меркури?

Тяхната връзка се превръща в драма - не само лична, но скандално "разголена" пред света. Тогава Ингрид написва едно отворено писмо до своя любим със следния текст: "Ако ви е нужна шведска актриса, прекрасно говореща на английски и не забравила своя немски, малко разбираща френски и знаеща на италиански единствено "Ti amo"/прев. "Обичам те"/, то аз съм готова да да правя филм с вас".

Актрисата се омъжва за Роселини и се снима в негови филми дълго време, като отделно от това работи в театъра и се грижи за трите си деца - Робертино, Изабела и Изот. Другата й дъщеря, от първия й брак - Пиа, живеела в Щатите с баща си.

"Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

Въпреки бурната им любов и изпитанията през които преминали заедно, Ингрид Бергман и Роберто Роселини се разделят. След развода им, актрисата се омъжва за продуцента Ларс Шмид, но и този брак не издържа дълго - едва няколко години.

"Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

Още

Жана Моро: Поканата за флирт се пише с очи

Жана Моро: Поканата за флирт се пише с очи

Ингрид Бергман записва във филмографията си култови заглавия на филми. Високите награди, които получава, са за филмите "Светлина от газова лампа" /1944 г../ , "Анастасия" /1956 г./ , "Убийство в Ориент експрес" /1974 г./, "Жена, наречена Голда" /филмът излиза на екран след смъртта й, през 1983 г./ и др.

Високият й ръст - във всеки един смисъл на думата, защото и физически е една от най-високите жени в историята на Холивуд, я правят забележима навсякъде. Тя е удивително красива, без да е правила каквито и да било козметични интервенции по себе си. Излъчва респект и достойнство.

"Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

Още

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

На върха на славата си, но останала много сама в личния си живот, Ингрид Бергман получава най-жестоката новина в живота си. Намира се в едно от най-красивите места - на фестивала в Кан, като председател на журито на фестивала през 1973 г., когато й съобщават, че изследванията са категорични - има рак на гърдата. Девет години актрисата се бори с коварната болест, но не успява да я победи. Умира точно на рождения си ден - на 29 август 1982 г. в Лондон, на 67-годишна възраст.

"Ингрид Бергман: С нейни думи" (2015)

Приживе успява да напише автобиографията си "Моята история" /съвместно с писателя Ален Берджес/, в която откровено споделя своите мисли за живота в киното и за мъжете в живота си. В нея мимолетно споменава и за болката да бъдеш дете без родители, което несъмнено се е отразило на характера й.

С Гари Купър в "Саратога" на режисьора Сам Ууд (1945)

Ингрид Бергман има своя звезда в Алеята на славата в Холивуд, за цялостен принос в развитието на киноиндустрията. Тя е истинско самородно дарование в изкуството и жена със сложен характер. Трудно може да се намери аналог на една такава уникална сплав от талант, чувства и характер.

Тя е просто... Ингрид Бергман.

Снимка: Shutterstock

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите