Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

Не пожелавам на никого да учи актьорство от Кърк Дъглас и Бърт Ланкастър, казва едно към едно легендата за именитите си колеги

Сър Лорънс Оливие и Мерилин Монро

Сър Лорънс Оливие

Един от най-великите актьори на 20 век, сър Лорънс Оливие, е роден на 22 май преди 110 години в Доркинг, графство Съри, Англия, в семейство на селски свещеник. През 1924-1925г. изкарва курс по актьорско майсторство в Оксфордската школа по дикция и драматично изкуство. На тридесет години вече е водещ изпълнител на шекспирови роли в прочутия театър "Олд Вик".

В емблематичната си роля на Хамлет

Световната слава обаче идва с филмите "Хенри V", "Хамлет" (награда "Оскар", 1948 г.) и "Ричард III", на които е едновременно и режисьор, и изпълнител на главните роли. Всъщност Лорънс Оливие е номиниран общо 10 пъти за "Оскар" като актьор, но е печелил престижната статуетка само веднъж - през 1949 г. за ролята си в "Хамлет". Получава награди "Еми" за "Луната и шест пенса" (1960 г.), "Дългото пътуване към нощта" (1973 г.) и "Любов сред развалините" (1975 г.)

Сред най-запомнящите му превъпъщения в шеспирови екранизации е и това във филма на Орсън Уелс "Среднощни камбани" (Chimes at Midnight, 1966); известен още и под заглавието "Фалстаф".

Сред филмите, в които е участвал се открояват също "Брулени хълмове" (реж. Уилям Уайлър, 1939), "Ребека" (реж. Алфред Хичкок, 1940), "Спартак" (реж. Стенли Кубрик, 1960), Sleuth (реж. Джоузеф Манкевич, 1972), "Маратонецът" (реж. Джон Шлезинджър,1976) и "Момчетата от Бразилия"(реж. Франклин Шафнър, 1978).

1948 г. С Джийн Симънс като Хамлет и Офелия в екранизация на пиесата

Лорънс Оливие се жени три пъти. С първата си съпруга Джил Езмънд живее от 1930 до 1940 г. и имат едно дете. През 1940 г. се жени за актрисата Вивиан Лий, прославила се само година по-рано с изпълнението на главната роля в "Отнесени от вихъра". И този брак не е от най-сполучливите, въпреки, че продължава 21 години. Двамата обаче често играят заедно на сцената. Снимат се и във филма "Лейди Хамилтън" (реж. Александър Корда, 1941 г.).

Третият брак на Оливие е също с актриса - Джоан Плоурайт. Той продължава от 1961 г. до смъртта му и от него му се раждат 3 деца.

1966 г. С две от децата си в Брайтън

През 1947 г. Оливие получава рицарско звание и става "сър Лорънс Оливие". През 1962 г. е назначен за директор на Националния шекспиров театър. Оливие е първият актьор, получил пожизнено перство през 1970 г. и званието барон Оливие Брайтънски.

През 1982 г. излиза неговата автобиография "Изповедта на един актьор" . Автор на следващата биографична книга "Оливие", е историкът Филип Зиглер, публикувал книги за крал Едуард VIII и редица други знаменитости. За новия проект той прочита близо 150 книги, свързани с кариерата на актьора, а голяма част от съдържанието й е базирано на интервюта, които Оливие дава за литературния агент Марк Амори, който всъщност е автор на първата му официална автобиография. В интервютата той се определя като най-добрия английски актьор и прави язвителни забележки по адрес на именити свои колеги, но това не намира място на страниците на "Изповедта на един актьор".

С Мерилин Монро

В "Оливие" обаче той определя омразата си към Мерилин Монро като едно от "най-силните чувства", които е изпитвал през живота си. Двамата играят заедно в "Принцът и танцьорката" (1957 г.) Въпреки това актьорът не отрича екранния й талант: "Бях поразен колко удивителна е Мерилин".

С Мерилин Монро в "Принцът и танцьорката"

Оливие определя партньорката си във филма "Ребека" Джоан Фонтейн като "отвратителна" и нарича "глупава малка аматьорка" Мърл Оберон, с която играят заедно в "Брулени хълмове".

Британецът не крие и раздразнението си от Кърк Дъглас и Бърт Ланкастър по време на снимките на филма им "Ученик на дявола", казвайки в прав текст: "Не пожелавам на никого да учи актьорство от тези двамата".

Синът му Таркин обаче намира, че "Оливие" е най-достоверната книга, излизала за баща му. "Доста книги за него са било просто събрани слухове за сексуалния му живот без каквито и да било доказателства", казва той пред в. "Ивнинг Стандарт", вероятно имайки предвид дългогодишните слухове за бисексуалността на Оливие. "Книгата на Филип представя този Лари, когото познавах", категоричен е Таркин.

1961 г. В Бостън

Сър Лорънс Оливие умира в своя дом в Стейнинг (Западен Съсекс) на 11 юли 1989 г. на 82 години.

Легендарният актьор за живота и театъра:

С Вивиън Лий

Класикът е автор, когото все още цитират, но вече не четат.

Преди актрисите се стараеха да станат кинозвезди, а сега кинозвездите се стараят да станат актриси.

Ако си актьор, трябва да го докажеш.

Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.

Актьорството е мазохистична форма на ексхибиционизъм. Не е съвсем работа за възрастни.

Имай добра причина за всичко, което правиш.

С втората си съпруга Вивиън Лий

Актьорът трябва да може да създаде цяла вселена на дланта си.

Правим се на маймуни, имитираме, подиграваме се. Играем.

Имам проста гледна точка за живота - дръж си очите отворени и се захващай.

Ние винаги играем. Това е инстинкт, наследен от всички нас. Някои се справят по-добре от други, но всички го правим.

Актьорът трябва да играе.

Не знам да има по-благородна задача от тази на актьора - да предава на човека знание за самия него.

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска