Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

ЗНАМЕНИТОСТИ

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Актрисата умира самотна и алкохолно зависима

Мери Пикфорд в "Тес от страната на бурите" (1922)

Мери Пикфорд е една от най-влиятелните личности на Холивуд в началото на ХХ век. Актрисата умира на 29 май 1979 г., като национален символ на Америка и остава в историята на световното кино като най-известната звезда на немия филм.

Кинематографът прави първи стъпки

Гладис Мери Смит е родена в бедно канадско семейство през 1893 г. На сцена дебютира едва 8-годишна. Първият режисьор, който я забелязва, е Дейвид Беласко. Той е "кръстникът" и на артистичното й име - Мери Пикфорд, с което актрисата се явява на Бродуей.

Като "Тес от страната на бурите" (1922)

В зората на нямото кино, Мери подписва договор с Дейвид Грифит и само за година се снима в 50 негови филма. Става въпрос, разбира се, за кратки филмови миниатюри, но чрез тях името на актрисата почва да се разчува, а хонорарите й - да растат.

Мери Пикфорд става една от първите холивудски звезди. Журналистите я обожават - наричат я "момичето със златните къдрици" и "божествената кукличка".

Любимката на пресата - "момичето със златните къдрици"

Мери е идеална в ролята на бедни наивни момичета, които търсят мястото си под слънцето. Такова е и нейното лично минало. Благодарение на този неин кинообраз, актрисата става любимка на милиони зрители по света.

През 30-те години на миналия век Мери Пикфорд сменя амплоато си. Прави това в първия си звуков филм "Кокетката".

Във филма "Кокетката"

Именно за тази си роля получава и "Оскар". След грандиозния успех, обаче, изведнъж публиката се отдръпва от актрисата - не харесва новия й образ на изкусителка. Това е и краят на филмовата кариера на любимката със "златните къдрици".

Публиката я харесва в ролята на момичето от народа

Мери обаче вече знае доста за киноиндустрията и не се дава лесно. Заедно с Чарли Чаплин, Грифит и Феърбанкс основава компанията "United Artists", която се превръща в конкурент на големите кино магнати.

Чарли Чаплин, Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс

Тази компания просъществувала чак до 1981 г., а Мери Пикфорд става една от учредителите и на Американската академия на киноизкуството. С деловитост и чар, звездата на нямото кино се налага като влиятелна личност в обществото.

Мери Пикфорд е изключително деятелна. Става председател на Националния фонд за борба с полиомиелита и основател на "Фонда за помощ на актьорите в нужда". По време на Първата световна война актрисата участва в митинги и агитира за набирането на средства чрез облигации за военния заем в Щатите. Участва във филма "Стопроцентови американци", в който пропагандира патриотизма - превръща се в национален символ и е наградена с почетно военно звание -полковник.

Актрисата на митинг за агитация на облигациите за военния заем

През 1920 г. Мери се омъжва за Дъглас Феърбанкс, наричан "Кралят на Холивуд". Тя е втората му съпруга. Сватбата им е с тиха церемония - само сред кръг от близки приятели.

С любимия си Дъглас

Младоженците отплавали на меден месец с параход в Европа. След завръщането им обратно в Америка, в семейството на Мери се случва нещастие. Жената на брат й Джек - актрисата Олив Томас, случайно изпива разтвор, с който мъжът й се лекува от сифилис, и се натравя смъртоносно. Умира във Франция, а новината бързо достига Щатите и косвено засяга Мери. Тя и съпругът искат да избягат от скандала и купуват имението Пикфер, по-далече от шумотевицата на Холивуд.

Със съпруга си Дъглас в имението Пикфер

През 1927 г. Мери и Дъглас са на върха на славата си като холивудски звезди и светска двойка. Те са първите американски актьори с отпечатъци на дланите и краката пред входа на "Grauman,s Chinese Theate" - традиция, която ще продължи Алеята на славата.

С Дъглас Феърбанкс, пред дома им

От 1930-а година нататък, обаче, Дъглас все повече пътешества по света без жена си. По време на едно от тези пътувания започва любовен роман с британската актриса Силвия Ашли. Връзката им продължава, а Мери е връхлетяна от свои си грижи. Между 1928-а и 1936-а година актрисата изгубва последователно майка си, брат си и сестра си. Раздялата с тях я прави болезнено чувствителна и уязвима. Затваря се още повече в себе си. През януари 1936 г. Дъглас решава да се разведе с нея и през март същата година се жени за Силвия. Това са няколко силно емоционални удара в живота на Мери Пикфорд, но тя бързо се изправя на крака и не остава задълго сама. През юни 1937 г. се омъжва за джаз музиканта Чарлз Роджърс. До краа на живота си, обаче, остава силно привързана към бившия си съпруг Дъглас Феърбанкс.

Мери дълбоко преживява смъртта на Феърбанкс през 1939 г. и не крие от публиката, че все още го обича.

През 1943 г. с втория й мъж осиновяват деца - момченце и момиченце.

С времето, когато и децата й отлитат от семейното гнездо, Мери се усамотява в Пикфер и допуска посещението само на няколко човека. Един от тях е синът на Дъглас - Феърбанкс-младши.

От 1960-а година нататък Мери Пикфорд прекарва почти цялото си време у дома, в леглото. Единствената й връзка с външния свят е телефонът. Когато през 1976 г. я награждават с почетен "Оскар" за цялостно творчество, снимачна група я посещава в дома й, за да заснеме нейното благодарствено послание.

При получаването на "Оскар"-а за цялостно творчество

Малко преди смъртта си, кой знае защо, актрисата моли канадското правителство да й даде канадско гражданство. Усамотението, в което минават дните й, я кара да посегне към чашата. Докато се усети, в един момент вече възрастната актриса се оказва напълно зависима от алкохола. Не може без любимото си уиски.

На 29 май 1979 г. получава мозъчен кръвоизлив и умира на 86-годишна възраст. Погребана е в мемориалния парк "Форест-Лаун", Калифорния, където са и близките й.

Тази удивителна жена остава в историята на киното като първата голяма звезда на Холивуд, от периода на "великия ням".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жени триумфираха с първите полово неутрални награди в Сан Себастиан

На престижния кинофорум за първи път бяха раздадени отличията без отделни категории за мъже и жени

Джесика Частейн в Сан Себастиан: В САЩ вече третират жените в медиите и киното различно

"Отношението към жените твърде често е било несправедливо, защото винаги е имало интерес към външността им, към съблазнителната им сила, но не и към това, което са направили или казали", допълни Частейн в Сан Себастиан

Нюйоркският филмов фестивал започна с прожекция на "Трагедията на Макбет"

"Трагедията на Макбет" не е кално-кървава адаптация, чието действие се развива в средновековните полета на Шотландия, а по-скоро минималистичен кошмар в стил ноар, обвит в сянка и мъгла, и изпълнен със строги експресионистични образи" споделя Джоел Коен

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

На 24 септември от 18 ч. среща разговор с авторите на част от филмите - поети и режисьори

Трите серии на "Мера споредъ мера" на голям екран в Дома на киното

Дигитално възстановената класика ще бъде представена в пълния ѝ вид на 25-ия София Филм Фест от Георги Дюлгеров и неговия екип 25 септември 14.00 часа

Филмът на режисьора Беноа Брингер "Във връзка с хайвера" спечели голямата награда на фестивала DOCK

Филмът разказва за диктаторски режими, правителства с неограничена власт и множество нарушения на правата на човекa в Азербайджан, Туркменистан и Казахстан