Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Международният фестивал "Антистатик" показва част от най-добрите български танцови представления

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Международният фестивал "Антистатик" показва част от най-добрите български танцови представления

4 дни, 13 събития и най-доброто от танцовите представления на България, създавани в близките две години

Българската премиера на "Metch" на Иво Димчев ще бъде на 17 май в Топлоцентрала (Източник: Иво Димчев)

От 16 до 19 май на различни места в София ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа (БТП) на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик".

Източник: Антистатик

В течение на четири дни форматът ще покаже работата на 15 български автори, творящи в полето на съвременния танц и пърформанс - Анна Данкова, Вили Прагер, Виолета Витанова, Галина Борисова, Живко Желязко, Ива Свещарова, Иво Димчев, Искра Проданова, Марион Дърова, Росен Михайлов, Силвия Чернева, Станислав Генадиев, Стефан А. Щерев, Стефани Ханджийска и Християн Бакалов.

Още

Финският хореограф Томи Паазонен: Моето драг хоби беше моето срамно удоволствие като дете

Финският хореограф Томи Паазонен: Моето драг хоби беше моето срамно удоволствие като дете

За да се запознаят с българската танцова сцена, в страната пристигат над 40 международни гости - селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и критици и танцови изследователи от цял свят.

Организаторите отправят и изрична покана към всички сценични и културни институции в страната да се възползват от възможността за тази интензивна среща с българската независима сцена.

За да бъде тя лесно достъпна за българската публика е предвиден фестивален билет на цена от 90 лева, даващ достъп до 10 събития от програмата на платформата.

Искра Проданова и "Отражения" (Източник: Гергана Енчева)

Още

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Ден 1, 16 май (четвъртък):

Българската танцова платформа започва на 16 май в 17 ч. в Сцена "Дерида" с хореографската работа в процес на Искра Проданова "Отражения".

Вдъхновена от концепцията за осцилация, тя разгръща на сцената една своеобразна поема, изградена от физическо и метафизично движение напред и назад, навън и навътре, резонанс и дисонанс, в далечното и близкото, в светлото и тъмното.

От 19 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала" е време за "Оратория" на Анна Данкова.

"Оратория" на Анна Данкова (Снимка: Юлиана Хичева)

Още

Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: 17-ят "Антистатик" надскача границите на танца

Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: 17-ят "Антистатик" надскача границите на танца

Стъпвайки върху своята нео-драматургия, изградена от музикални артикулации в разнообразни жанрове - от операта до траша и хардкора - представлението конструира съвременен танц от жестовете, които използваме, докато говорим. Така "Оратория" реконструира един универсален протоезик, разбираем от всекиго, който отваря пространство за изследване на причините и функциите на речта като човешки феномен.

Първият ден на БТП завършва в 20:30 ч. в "Топлоцентрала" с дебютното представление на Силвия Чернева - "Критична маса".

Дебютното представление на Силвия Чернева - "Критична маса" (Снимка: Николай Райчев)

Още

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

Представлението изправя трима изпълнители пред критичен проблем: висящи във въздуха, те трябва едновременно да държат масата си да не падне и да вечерят на нея.

Така, насред постмодерната криза на индивидуализма, в която обсесивното преследване на собствените ни нужди понякога ни оставя висящи в безтегловност, представлението изследва илюзията за самодостатъчност и поставя въпроса дали ако искаме да имаме собствената си индивидуална свобода, понякога не се налага да държим масата, за да може някой друг да има своята.

Най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер: "Еуфория на болестта (или прекрачване на микроскопичните граници)" (Снимка: Теодора Симова)

Още

Международният фестивал "Антистатик" отстоява принципа "моето тяло, моят танц" с изключителна артистична програма

Международният фестивал "Антистатик" отстоява принципа "моето тяло, моят танц" с изключителна артистична програма

Ден 2, 17 май (петък):

Вторият ден на БТП започва в 17 ч. с най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер: "Еуфория на болестта (или прекрачване на микроскопичните граници)". В него те се вглеждат с един от най-малките, но на мощни патогени, познати на човечеството, променял хода на историята му не веднъж: вирусът.

Механизмите на нападение и разпространение на заразата се разкриват на сцената чрез поредица от плавни сцени, подчертаващи адаптивността и непредсказуемостта на вирусното присъствие.

Представлението обаче надхвърля буквалното и преплита прозрения и интуитивен опит от срещата с непознатото, създавайки сценична среда, в която неминуемо вирее и еуфория, която при завладяването на клетката създава предпоставки и нашественикът, и гостоприемникът да изпитат удоволствие и наслада.

Българската премиера на "Metch" на Иво Димчев ще бъде на 17 май в Топлоцентрала (Източник: Иво Димчев)

Още

 Германският хореограф Юлиан Вебер  открива 15-ото издание на "Антистатик"

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на "Антистатик"

Денят продължава в "Топлоцентрала" в 19 ч. с българската премиера на "Metch" на Иво Димчев - концерт, изложба, аукцион, упражнение, свръхпроизводство на картини, обсебващ диалог с публиката и, разбира се, музика, за който авторът предупреждава: "зная, че много хора идват на моите представления, защото харесват песните ми.

Но за съжаление тези хора ще трябва да преживеят или да се разбият в много сложната ми и непредсказуема връзка с театъра, танца, политиката и съвременното изкуство."

Представлението, което току-що донесе награда ИКАР за "Съвременен танц и пърформанс" на Галина Борисова и Теодора Попова - "Есмералда и Раймонда" (Снимка: Виолета Апостолова)

Още

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

Вечерта завършва в 20:30 ч. с представлението, което току-що донесе награда ИКАР за "Съвременен танц и пърформанс" на Галина Борисова и Теодора Попова - "Есмералда и Раймонда". Чрез цитати от различни вариации, сола или дуети, избледнели достатъчно, но пък ситуирани в стабилна конструкция, представлението съвместяват на пръв поглед несъвместимото: класическо и модерно в следствена обвързаност, която понякога е фатална, друг път нелепа или просто неизбежна.

На 18 май в Гьоте-институт ще бъде прожекцията на филма "Нонумент 2.0", разказващ за радио-балета на Стефан А. Щерев и немския колектив LIGNA (Източник: Информбюро)

Още

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

Ден 3, 18 май (събота):

Третият ден от БТП започва в 15 ч. в Гьоте-институт с прожекцията на филма "Нонумент 2.0", разказващ за радио-балета на Стефан А. Щерев и немския колектив LIGNA, състоял се при Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна през октомври 2022 г. "Нонумент" е трилогия, в която водеща е темата за паметниците, изгубили значението си във времето и превърнали се в резултат от места за памет и почит в такива за преклонение пред идеологически митове и удобни исторически разкази.

"84 Разговора" на Стефани Ханджийска ще бъде представено в Сцена "Дерида" (Снимка: Никола Гюлмезов)

От 17 ч. следва "84 Разговора" на Стефани Ханджийска в Сцена "Дерида". 84 е необходимият брой разговори, за да се затвори успешно една сделка в корпоративния свят на продажбите.

Тръгвайки от тази формула, представлението поставя въпроси за връзката между пазара и танцовия труд; за тялото на танцьора, което едновременно извършва този труд и е негов продукт; за условията на работа и живот; за успеха и преумората в епохата на късния капитализъм.

Още

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

"Всеки билет за "84 разговора" е инвестиция, която се възвръща под формата на танцови фантазии, лични истории, танц по телефона, сексапил и наръчник за оцеляване в капитализма." - кани лично хореографката.

Третото представление в третия ден на БТП е "Не мърда" на хореографа Живко Желязков с начален час 20:30. Въпросът "Как да живеем?" сякаш е способен да преодолее физичните закони. В търсене на отговора му двама герои успяват да се срещнат, въпреки че единият е в непрестанно търсене и движение в права линия, а вторият съзерцава неподвижно.

Детайлите около тази среща са сърцевината на визуалния танцов пърформанс "Не мърда", вдъхновен от едноименната пиеса на френския писател Еманюел Дарле.

Вечерта продължава и с партито "Chillov Live & DJ Set" от 22 ч. Познат ни като автор на музика за десетки представления от съвременната изпълнителска сцена, Цветан Момчилов застава от другата страна на прожекторите за незабравима музикална и танцувална вечер.

"Saline Nebula" на Станислав Генадиев и Виолета Витанова (Снимка: Мартин Атанасов)

Още

Оле Фрам от немския колектив LIGNA: Танцът помага на децата да познават тялото си и пространството около тях

Оле Фрам от немския колектив LIGNA: Танцът помага на децата да познават тялото си и пространството около тях

Ден 4, 19 май (неделя):

Последният дена на БТП започва в 15 ч. с "one two" на Християн Бакалов, което той описва като "релативистична онтология на човешките взаимоотношения, представена чрез танцови движения, в условия на имерсивен пърформанс".

Спектакълът се случва в пълен мрак, като петимата изпълнители са в състояние на физически транс, предизвикани от холотропно дишане и изпълняваните от тях движения. По време на това трансформиращо преживяване зрителите ги наблюдават, движат се свободно и снимат драматургичното развитие на спектакъла, оборудвани с камери за нощно виждане.

"one two" на Християн Бакалов, което той описва като "релативистична онтология на човешките взаимоотношения, представена чрез танцови движения, в условия на имерсивен пърформанс" (Снимка: Християн Бакалов)

Следва антиутопичния проект за трансформация на абстрактното в конкретно и на невидимото във видимо "Saline Nebula" на Станислав Генадиев и Виолета Витанова в клуб "Дом" от 17 ч. Хаос, самота, но и красота полепват по погледа на зрителите, докато хореографията превръща едно подобие на сянка в истински образ и в материя на сцената.

4-тата Българска танцова платформа завършва ярко с "Код Червено" в "Топлоцентрала" (Снимка: Никола Гюлмезов)

Още

Филмът "Нонумент 2.0" по отличения с ИКАР едноименен пърформанс  с премиера в Шумен

Филмът "Нонумент 2.0" по отличения с ИКАР едноименен пърформанс с премиера в Шумен

4-тата Българска танцова платформа завършва ярко с "Код Червено" от 20:30 ч. в "Топлоцентрала".

С това представление хореографката Марион Дърова изследва ефектите, които има погледът върху тялото - тялото, като участник в публични акции, протести, хепънинги, пърформанси и сценични презентации. Представлението проследява моментите, в които тялото от субект се превръща в обект на погледа и наслаждението, което рефлектира в него.

В "Код Червено" Погледът става съавтор на нашето Аз, което фантазира да бъде видяно - погледът като Бога без който не съществуваме, защото не сме видени.

През цялото време на БТП, всеки ден от 16 до 19 май от 10 до 18 ч., посетителите на Националната галерия "Квадрат 500" могат да се насладят на най-новия проект на хореографа Росен Михайлов - "Виртуални тела".

Кадър от работния процес на представлението "Виртуални тела" (Източник: Антистатик)

В него, емблематични произведения на български автори от постоянната експозиция на галерия и големи дози съвременен танц и дигитални технологии събират 20 български хореографа от различни поколения в незабравимо танцово преживяване.

Всеки от тях създава кратка авторска миниатюра, провокирана от преживяването на конкретно произведение на изкуството, която е предварително заснета на видео. Посетителите на галерията могат да се докоснат до тези танцови "картини", като сканират с мобилните си устройства QR кодовете към всяка от тях.

Още

Варненци бяха актьори в радиобалета "Нонумент 2.0" на Паметника на българо-съветската дружба

Варненци бяха актьори в радиобалета "Нонумент 2.0" на Паметника на българо-съветската дружба

Освен с провеждането на 4-тата Българска танцова платформа, 17-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" превръща мотото си "Повече от един танц" в действие и с вълнуващата си международна програма, както и с Образователната програма "Без дистанция".

Пълната програма на всичко предстоящо от 7 до 23 май може да откриете на antistaticfestival.org, както и да научите повече в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), Tик-Ток и в YouTube канала на фестивала.

Още

Хореографката Симона Дяконеску: Представленията са система, в която всичко циркулира

Хореографката Симона Дяконеску: Представленията са система, в която всичко циркулира

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" 2024 се организира от Фондация "Брейн Стор Проджект" и Сдружение "Номад Денс Академи България" с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община - Календар на културните събития, Национален фонд "Култура" по програма "Целева подкрепа "Творческа Европа", проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма "Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ "Топлоцентрала", Сцена "Дерида", Национална галерия "Квадрат 500" и Клуб "Дом".

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Образователна платформа "Без дистанция" 2024 е част от проекта "Life Long Burning - Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз, Национален фонд "Култура" по програма "Целева подкрепа "Творческа Европа", в партньорство с Гьоте-институт България.

Медийни партньори на 17-то издание на "Антистатик" са: Impressio.bg, АртАкция, Виж, Jasmin.bg, Kafene.bg, Artportal.news, Café Arte, Портал Култура, Въпреки.com, Литературен вестник, Културен център към СУ "Св. Климент Охридски", Лицата на града, Madamsko.com, Uspelite.bg, Open Bulgaria.

Още

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

Още

 Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Още

"Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

"Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Още

С лекция на Боян Манчев започва Tempus Fugit, който се опитва да развенчае стереотипите за възрастта

С лекция на Боян Манчев започва Tempus Fugit, който се опитва да развенчае стереотипите за възрастта

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Спектакли от Испания, Финландия и Гърция във втория уикенд на One Dance Festival

Фестивалът за танц и пърформанс продължава с испански фолклор, воугинг и женски чар

Остават броени часове до вълшебното танцово шоу на "Lord Of The Dance" у нас

Световноизвестната трупа готви три приказни спектакъла в НДК на 17 и 18 май и един във Варна на 19 май

Премиера на операта "Норма" на сцената на Старозагорската опера

Спектаклите ще се състоят на 16 и 17 май от 19.00 часа на сцената на операта

Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Поклонението ще се състои на 20 май в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" във Варна.

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа

Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове