Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С лекция на Боян Манчев започва Tempus Fugit, който се опитва да развенчае стереотипите за възрастта

ФИЛОСОФИЯ

С лекция на Боян Манчев започва Tempus Fugit, който се опитва да развенчае стереотипите за възрастта

"Възможно ли е обаче ходът на времето да се обърне, или преобърне? Възможно ли е бягащото време да се пре-върне във фуга на времето" пита философът

Гьоте-институт, Френски институт и творческият колектив "Метеор" стартират проекта "Tempus Fugit", който ще се занимава с темата за времето и възрастта. До края на 2021 г. предстоият лекции и разговори с експерти и артисти от България, Франция и Германия, артистични проекти, филми и изложби. Начало ще бъде дадено с лекцията "Фугата на времето" на философа Боян Манчев на 26-ти май.

Според прогнозите до 2050 г. почти 40% от населението ще бъде на възраст над 60 години. Напредъкът на науката и обществото ни позволява да водим все по-добър и по-дълъг живот, а с това и понятията и разбирането ни за време и възраст се променят. С това разделението на живота на три фази (детство-зрялост-трета възраст) и свързаните с това стереотипи стават все по-неактуални и непродуктивни от културна, социална и икономическа гледна точка.

Още

"Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

"Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Темата за възрастта и междупоколенческия диалог стана особено актуална във връзка с пандемията от коронавирус, което е формалният повод Гьоте-институт и Френски институт да се обединят около "Tempus Fugit", подкрепен от Френско-германския културен фонд. Проектът се основава на концепция на философа Боян Манчев, режисьорката Ани Васева и колектива "Метеор", което обуславя и неговия експериментален философско-артистичен фокус. До края на 2021 г. ще бъдат представени серия от разговори, артистични филми, изложби и арт публикации.

Към екипа на проекта се присъединява и Мира Тодорова, която със своята експертиза в сферата на съвременните сценични изкуства, ще представи програмата "Танц и възраст", стартираща със серия онлайн разговори с хореографи и танцьори от Германия и Франция в рамките на фестивала "Антистатик". Акцент по темата "Танц и възраст" е представлението "Ретроспекция - 5 сола за 5 десетилетия" на германско-финландския хореограф Томи Паазонен.

Доцент Боян Манчев (Снимка: Боряна Пандова)

Начало на проекта "Tempus Fugit" ще даде лекцията "Фугата на времето" на Боян Манчев на 26-ти май 2021 г. в 18.30 ч. в Гьоте-институт. Повече подробности за събитието ще откриете тук.

Боян Манчев за предстоящата си лекция:

Tempus fugit, "Времето лети" гласи прочутата сентенция, извлечена от "Георгики" на Вергилий ("бяга необратимото време"). Възможно ли е обаче ходът на времето да се обърне, или преобърне? Възможно ли е бягащото време да се пре-върне във фуга на времето? На основата на тези начални въпроси, лекцията ще разгледа формирането на идеите за време в модерните наука, изкуство и философия, разкривайки техни неочаквани измерения, вътрешни напрежения и парадокси. Хоризонтът на това пролегоменално изложение: фантастичният опит за преобръщане на идеята за необратимост на времето и нейната проекция върху вектора на биологичното време; опит, който би разкрил нови и неочаквани възможности за мисленето на творчеството във връзката му с възрастта.

Програмата с предстоящите до края на 2021 г. събития в рамките на проекта "Tempus Fugit" можете да следите тук.

Още

Култовият "Малдорор" на "Метеор" и Леонид Йовчев с онлайн премиера

Култовият "Малдорор" на "Метеор" и Леонид Йовчев с онлайн премиера

Още

Ъндърграунд режисьорът Ани Васева: Надежда за света няма, но оттам се започва

Ъндърграунд режисьорът Ани Васева: Надежда за света няма, но оттам се започва

Още

Идва зимата на вещиците и кометите на Боян Манчев

Идва зимата на вещиците и кометите на Боян Манчев

Още

Фотографка сключва невероятна сделка с най-богатите румънски вещици

Фотографка сключва невероятна сделка с най-богатите румънски вещици

Още

Ексклузивна премиера на "Метеор": "Хиджиката и неговият двойник"

Ексклузивна премиера на "Метеор": "Хиджиката и неговият двойник"

Още

Боян Манчев ни въвежда в своята "философска фантастика" с група "Метеор"

Боян Манчев ни въвежда в своята "философска фантастика" с група "Метеор"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

На български език излиза ново издание на eдна от най-личните творби на журналистката - "Един мъж"

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"

Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар"

Наградатата на българската писателка беше връчена снощи за романа ѝ "Поразените"

За първи път отварят за посетители личната библиотеката на Уилям Гладстон

Тя се смята за "едно от най-големите политически светилища в света" и е сравнима, може би, само с тази на Чърчил в имението Чартуел и на Франклин Рузвелт в Хайд парк