Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Боян Манчев ни въвежда в своята "философска фантастика" с група "Метеор"

ПРЕМИЕРА

Боян Манчев ни въвежда в своята "философска фантастика" с група "Метеор"

Новата книга на философа ще бъде представена като спектакъл от актьорите Леонид Йовчев, Мария Панайотова, Емона Илиева и Валери Георгиев

Боян Манчев и Леонид Йовчев (Снимка: Буря Пандова )

Новата книга на Боян Манчев "Облаци. Философия на свободното тяло" ще бъде представена в специална сценична форма от актьорите Леонид Йовчев, Мария Панайотова, Емона Илиева и Валери Георгиев, постановка на Ани Васева и група "Метеор". Премиерата е на 31 май от 18.00 ч. в Дома на киното, съобщават от екипа.

Книгата поставя въпроса за свободата на тялото и метаморфозата на субекта, опитвайки се да разпали въображението отвъд ограниченията на закостенелите норми. Тя въвежда нов радикален метод, определен от Манчев като "философска фантастика".

"Една книга за облаците трябва да бъде едноврменно лека и интензивна. Нейната драма е, че колкото повече една форма се прояснява, толкова повече тя натежава. Как да устоим в ефирната лекота на формата, без да я обречем на блудкаво, рехаво полубитие? Как да устоим в ефирната интензивност?

Само една мощна мисъл, само една интензивна формираща мощ може да устои на силата на лекотата.
Ексцесът е самата лекота.
Облачната книга започва с ексцес; тя трябва да свърши с ексцес."

Боян Манчев

След премиерата на книгата бихте могли да видите още една работа на "Метеор": представлението Лъвкрафт - театър в киното - последно за сезона. 

Това е третото издание на "Метеор" след "Що е то съвременен танц?" на Ани Васева и "Ролята на учените в културния и политическия живот на традиционна Корея" на Яна Манчева. Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева, Леонид Йовчев и Боян Манчев, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата. Графичният дизайн на първите две книги е на Георги Шаров, а художник на "Облаци" е Свобода Цекова.

Боян Манчев

Известният в световен мащаб български философ Боян Манчев заличава границите между културните, езиковите и дисциплинарните контексти. От двайсет години развива последователно своята философия на метаморфозата. През последните десетилетия Манчев разгръща дейността си в Париж, където през миналото десетилетие е директор на програма и вицепрезидент на една от най-влиятелните институции в съвременната философия - Международния философски колеж, и в Берлин, където е професор по философия и културна теория в Университета за изкуства.

Публикува осем книги на три езика и над 200 студии на повече от 20 езика в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Манчев поддържа активен диалог и често дискутира с водещи философи на нашето време като Жак Дерида, Жан-Люк Нанси, Антонио Негри, Шантал Муф, както и с някои от най-оригиналните философи от собственото му поколение като Федерико Ферари, Фредерик Нера, Жюдит Рьовел, Тимъти Мортън. Сътрудничи активно с някои от изявените творци на съвременното изкуство и особено на съвременния танц и пърформанс Борис Шармац, Тим Етчелс, Джонатан Бъроуз, Ксавие Льо Роа.

Коментирай 0

1/1

Боян Манчев и Леонид Йовчев (Снимка: Буря Пандова )

Боян Манчев

Календар

Препоръчваме ви

"Кът за мечти" и сънища: Животът на Дейвид Линч (откъс)

Режисьорът разказва за своя живот, вдъхновения, пропасти и моменти на креативност, за да осъществи всеки един от своите филми

Орхан Памук завършвал роман за пандемия, когато настъпил коронавирусът

Нобеловият лауреат е на път да завърши "Чумни нощи", посветена на чумна пандемия в началото на 20 век

Поетът Борис Христов е носителят на Вазовата награда за 2020 г.

Издава антология с творчеството на Патриарха на българската литература

"Принцът и просякът" излезе в Издателство "Колибри" (ОТКЪС)

Безсмъртният роман на Марк Твен e с оригиналните илюстрации на Франк Т. Мерил, Джон Харли и Л. С. Ипсен

Здрава Каменова с германска литературна награда за пиесата "Дом за овце и сънища"

"Брюке Берлин" се присъжда от фондацията на BHF Bаnk, съвместно с "Гьоте институт", Литературен колоквиум Берлин и Германски театър Берлин

За първи път чернокожа жена печели Британските литературни награди

Кендис Карти-Уилямс и Бернардин Евалисто вземат наградите за Книга на годината, тъй като издателите са изправени пред критики за отношение към черни автори