Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

На 28-ми май в София започва 14-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което обещава да ни сближи с вълнуващ 10-дневен календар от събития

Представлението "По същество" на френския хореограф Кевин Джийн

Специално за откриването на фестивала в България пристига хореографката Паула Розолен (Германия) със своя проект, посветен на Мърс Кънингам - един от най-влиятелните хореографи в света, променил из основи представите ни за танца.

През 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на Кънингам и по този повод водещи танцови институции в Германия, заедно със съмишленици, обединяват усилия с Паула Розолен, за да отдадат почит на танцовата легенда.

В проекта им се включват над 100 танцьори и хореографи, въплътили танцовата техника на Кънингам в мащабно представление на открито и с музика на живо. В София хореографката избира да работи с музиката на Емилиян Гацов - Елби и с 20 български изпълнители от различни възрасти и с разнообразен опит, за да създаде българската версия на "В почит към Мърс Кънингам".

Хореографката Паула Розолен (Германия) пристига в София със своя проект, посветен на Мърс Кънингам - един от най-влиятелните хореографи в света

Събитието започва в 19.00 ч., на 28 май, пред Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, с вход свободен, и може да се види само веднъж. То обаче е повод за посещение и на изложбата "Хербариумът като място за съхранение на идеи", която междувременно се случва в музея.

На 2 юни в 18.00 ч. танцовата атмосфера нахлува в бар "Шрьодингер" (София), където ще се състои премиерата на брой 3 на единственото годишно "Списание за танц" в България.

Още

Все по-близо: Добре дошли на 14-то издание на фестивала "Антистатик"

Все по-близо: Добре дошли на 14-то издание на фестивала "Антистатик"

На 2 юни в 18.00 ч. танцовата атмосфера нахлува в бар "Шрьодингер" (София), където ще се състои премиерата на брой 3 на единственото годишно "Списание за танц" в България. Тема на броя е "Танцът и политическото", а 120-те му страници предлагат многообразие от гледни точки както към нея, така и към други танцови измерения, свързани с миналото, настоящето и бъдещето на съвременния танц, класическия балет и танцовата култура.

Броят започва с превода на български език на посланието на Анне Тереза Де Кеерсмакер - хореографка, изпълнителка и преподавателка, една от най-утвърдените фигури на съвременния танц. Обръщайки се към международната артистична общност в разгара на пандемията тя обобщава: "Тревожим се от близостта до другите, от докосването, тревожим се от това да сме заобиколени от някаква група, тревожим се да споделяме дъха си. За съжаление, всичко това - близост, докосване, общност и дъх, е неразривна част от ДНК-то на танца. Тази криза не засяга само това, с което се занимаваме, а и това, което сме.".

Списанието продължава с крайно необходимата дискусията, от която нито една професионална общност не бива да бяга, а именно ковид-ефекта върху танцовата сцена. На страниците си изданието засяга още редица горещи въпроси, повдигнати от водещи български и чуждестранни изследователи, мислители, критици, творци и мениджъри, както и предлага близки срещи със знакови фигури от българската и европейската танцова сцена.

"По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо" на Вили Прагер

Още

6 дни, 16 български и международни представления: животът продължава НА ЖИВО с "Антистатик"

6 дни, 16 български и международни представления: животът продължава НА ЖИВО с "Антистатик"

14-то издание на фестивала "Антистатик" не отстъпва в устойчивото развитие на своята образователна платформа "Без дистанция", която този път включва три уъркшопа - с Меган Бридж (САЩ), Драгана Алфиревич и Деян Сърхой (Сърбия / Словения) и Томи Паазонен (Германия), но също така срещи с артисти и три ексклузивни разговора с хореографи и културни мениджъри от Франция и Германия. На 31 май, в Youtube канала и Фейсбук-страницата на фестивала от 17.00 ч. започва "Да празнуваш момента", разговор с хореографа Марк Томпкинс, който посети България за първи път през 2018 г. именно в рамките на фестивала "Антистатик" с проекта "В почит към..." - трибют на Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард. Разговорът с него ще бъде доминиран от идеите за протичащото време, паметта, възрастта, миналото, така както присъстват те и в спектаклите му.

Втората онлайн среща от поредицата ще бъде достъпна на същите канали, на 2 юни, от 17.00 ч., с гост немската хореографка Силке Гилес, по-известна като Silke Z. Разговорът с нея е посветен на танца, като език за диалог между поколенията. Гилес живее и работи като независим хореограф в Кьолн. Тя е художествен директор на компанията за междупоколенчески танц "Silke Z./ Resistdance" и директор на пространство за междупоколенчески танци и пърформанс в Кьолн.

Представлението "Знамена" на германската хореографка Паула Розолен

Третата среща предстои на 4 юни, от 17.00 ч., отново на каналите на "Антистатик" във Фейсбук и Youtube. Тя е с културния мениджър и продуцент Мадлин Ритер и с участието на философа Боян Манчев. Мадлин Ритер е адвокат, арт мениджър и куратор в областта на танца, както и създател на танцовата компания "Dance on". С нея тя показва друга перспектива към възрастта, вкл. към тази на танцовите професионалисти над 40 г. - като непрекъснат процес на растеж и развитие, който всеки човек преживява и състояние на постоянно движение.

"Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия" на Томи Паазонен от Германия

Трите събития са част от проекта "Tempus Fugit", организиран от Гьоте - институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение "Метеор", в рамките на Френско-германски културен фонд. Те са опит да се огледат всевъзможните отношения между времето, възрастта и танца и се осъществяват в партньорство с фестивала "Антистатик".

"Танцови маниаци" на Симона Дяконеску

Освен онлайн срещи обаче няма да липсват и срещи на живо с артисти - те ще се случат в края на всяко представление с екипите от международната програма на фестивала. Тогава в разговори с публиката ще се впуснат Меган Бридж (САЩ), Паула Розолен (Германия), Томи Паазонен (Германия), Вили Прагер (България/Румъния) и Симона Дяконеску (Румъния). В рамките на фестивала ще се случи и среща с продължение, с френския хореограф Кевин Джийн, когото посрещнахме за първи път на фестивала с "Райски места" през 2017 г.

"Морфичен резонанс & Съгласие" на хореографката Меган Бридж

Билетите за платените събития от програмата на "Антистатик" вече са в продажба онлайн от 10 лв. на EPAYGO.BG, както и 15 лв. на касите на Билетен център - НДК, Сцена "Дерида", касите на EASY PAY, както и на EPAYGO.BG в деня на представлението.

Представлението "По същество" на френския хореограф Кевин Джийн

Още

Животът е НА ЖИВО: започва 13-то издание на Международния фестивал "Антистатик"

Животът е НА ЖИВО: започва 13-то издание на Международния фестивал "Антистатик"

Повече подробности за програмата на "Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Фестивалната програма се провежда при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" 2021 се организира от: Фондация "Брейн Стор Проджект", Асоциация "Информбюро" и Номад Денс Академи България, с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"; Столична община; Гьоте-институт България; Nationales Performance Netz (NPN) - Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии; Фондация "Арт Офис", Национален дворец на културата; ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс; Сцена "Дерида" и Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство.

Платформа "Без дистанция" е част от проекта "Life Long Burning - за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа", която се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и Национален фонд "Култура". В партньорство с проект "Tempus Fugit"- организиран от Гьоте-институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение "Метеор", в рамките на Френско-германски културен фонд.

Още

"Антистатик" 2019 -  ГЛАС ЗА ТАНЦ

"Антистатик" 2019 - ГЛАС ЗА ТАНЦ

Още

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" сред акцентите на НДК тази седмица

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" сред акцентите на НДК тази седмица

Още

Съвременен танцов театър в кухнята

Съвременен танцов театър в кухнята

Още

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Още

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" сред акцентите на НДК тази седмица

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" сред акцентите на НДК тази седмица

Още

Новият спектакъл на Димитрис Папайоану открива тринадесетото издание на международния фестивал за съвременен танц

Новият спектакъл на Димитрис Папайоану открива 13-ото издание на ОNE DANCE WEEK

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт