Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Все по-близо: Добре дошли на 14-то издание на фестивала "Антистатик"

МЕЖДУНАРОДЕН СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Все по-близо: Добре дошли на 14-то издание на фестивала "Антистатик"

Между 28 май и 6 юни в София ще се проведе 14-то издание на "Антистатик" – 15 събития на живо, нещо което сякаш е по-важно от всякога

След една изключително турбулентна година Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ни кани да направим заедно още една стъпка по-близо до вчерашния ден, в който се срещахме, прегръщахме и танцувахме заедно. Затова избира за свое мото пожеланието "все по-близо" и го превръща в закономерност на своята територия, сближавайки изкуството и публиката.

Програмата на фестивала предвижда 15 събития, сред които представления, срещи с артисти, разговори, както и премиера на брой 3 на единственото в България годишно "Списание за танц".

Още

Пледоария за танц

Пледоария за танц

На 28 май, в 19:00 ч., празникът срещу статичността започва със специално откриване с вход свободен, за което в София пристига хореографката Паула Розолен (Германия).

Тя ще работи заедно с 20 български изпълнители от различни възрасти и разнообразен опит, по създаване на представлението "В почит към Мърс Кънингам". През 2019 г. се навършват 100 години от рождението на танцовата легенда и по този повод ще видим единна хореографска партитура, построена от Паула Розолен, на база на 20-те сола на българските артисти - само един-единствен път в "Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство". Всичко това на фона на музиката на Емилиян Гацов - Елби.

"В почит към Мърс Кънингам" на 28 май от 19:00 часа в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство (Източник: "Антистатик")

Още

Не ни пука за любовта

Не ни пука за любовта

На 29 май, от 19:00 ч. на сцената на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс се качва неповторимият Кевин Джийн (Франция), за да превърне реалността и заобикалящата среда в залата в метафора.

Този път френският хореограф обръща поглед към концепцията за мъжествеността днес, сглобена в голяма степен от сарказъм, сексизъм и насилие.

През 2019 г. Джийн започва работа по нов творчески цикъл с представленията "The Cyclon Pursuit (да разрушиш света и да се преродиш)", "По същество (да саботираш мъжествеността)", както и "Time for Nothing (да съзерцаваш)" от 2021 г. Именно "По същество", последният завършен спектакъл от трилогията му, ще имат възможност да гледат зрителите на 14-я "Антистатик".

"По същество" на 29 май от 19:00 ч. на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (Източник: "Антистатик")

В последния ден на месец май, от 19:00 ч., в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс фестивалната програма предлага двойна доза от работата на хореографката и изпълнителка Меган Бридж (САЩ).

В една вечер тя ще представи две сола "Морфичен резонанс" и "Съгласие", в които важен неин партньор е музиката. В първата работа ще видим как танцуващото ѝ тяло реагира на звуковата композиция на Питър Прайс, докато в солото "Съгласие" Бридж ще "изтанцува" женската сексуалност, предизвикана от ритъма и деликатните детайли на последната соната на Бетовен, опус 111.

"Морфичен резонанс & Съгласие" на 31 май от 19:00 ч. на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (Източник: "Антистатик")

На 1 юни, на Сцена "Дерида" ще се веят знамена и "виновникът" за това отново е хореографката Паула Розолен, която с второто си представление в програмата на "Антистатик" и в партньорство с Гьоте-институт България, се обръща към това отдавна пренебрегнато средство за общуване.

В "Знамена" Розолен наслагва няколко семиотични системи и създава собствен език за общуване с танцьорите и публиката, превръщайки театралната зала в комуникационна площадка, затова забравете за сателитите и широколентовите мрежи и се присъединете към повелителите на кратките съобщения.

"Знамена" на 1 юни от 19:30 часа на сцена Дерида (Източник: "Антистатик")

Още

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

На 4 юни, от 19:30 ч., публиката на "Антистатик" посреща Томи Паазонен (Германия) на Сцена "Дерида", в партньорство с Гьоте-институт България.

Една от отличителните черти на творческия подход на хореографа и бивш балетист Паазонен е, че с всеки следващ артистичен проект той прави нещо, което не е пробвал досега. Така на 50-годишна възраст осъзнава, че има форма, която дълго е избягвал и е време за първия му солов проект. Започва работа по "Ретроспекция - 5 сола за 5 десетилетия". С тази автобиографична творба Томи Паазонен се завръща на сцената като изпълнител след 23 години хореографска и преподавателска работа.

"Преди Covid-19 развитието на съвременното изкуство се задвижваше от "по-малкото е повече" - принципът на Модерността. С въвеждането на всички ограничения през последните месеци, довели до по-малко общуване, по-малко срещи на живо, по-малко танци, по-малко въвлеченост, сякаш неизбежно е време изкуството на пърформанса да постави под въпрос тази теза и да се запита дали по-малкото е все така повече или вече е нищо", споделя авторът на следващото представление от фестивалната програма.

"Ретроспекция - 5 сола за 5 десетилетия" на 4 юни от 19:30 часа на сцена Дерида (Източник: "Антистатик")

"По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо" е най-новият хореографски проект наВили Прагер, вдъхновен от испанската диско трупа "Ballet Zoom", основана през 1973 г. За осъществяването му той работи със студенти от Академията за танц и пърформанс на Националния център за танц на Букурещ, а резултатът от сътрудничеството можем да видим на 5 юни на Сцена "Дерида".

"По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо" на 5 юни от 19:30 часа на сцена Дерида (Източник: "Антистатик")

Още

ДНК представя  премиерния спектакъл WO MAN

ДНК представя премиерния спектакъл WO MAN

Няма по-подходящ финал за фестивал от представление, обобщаващо философията му - "Танцови маниаци". Това е работата на хореографката и драматуржка Симона Дяконеску (Румъния), която ще видим на 6 юни в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

Представлението е посветено на едно от най-мистериозните явления в Европа от началото на 16 в. Тогава, на централния площад в Страсбург, избухва танцова епидемия. С времето учените ще я нарекат "Танцът на Св. Вит", хорея ласкива (Chorea Lasciva), танцувална мания или хореомания, смесвайки псевдонаука, теология и средновековна научна фантастика. Дяконеску и нейният екип създават перформативна доку-фикция на събитията и фокусират вниманието си върху документите от онова време, запечатали перспективата на наблюдаващите епидемията и никога тази на преживелите я.

"Танцови маниаци" на 6 юни от 19:00 ч. на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (Източник: "Антистатик")

Повече подробности за програмата на "Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Билети за всички представления очаквайте в предварителна онлайн продажба от 10 лв. на EPAYGO.BG, както и 15 лв. на касите на Билетен център - НДК, Сцена "Дерида", касите на EASY PAY, както и на EPAYGO.BG в деня на представлението.

Очаквайте живо, страстно и вълнуващо издание, което ни връща така нужното чувство за близост!

Фестивалната програма се провежда при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" 2021 се организира от: Фондация "Брейн Стор Проджект", Асоциация "Информбюро" и Номад Денс Академи България, с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"; Столична община; Гьоте-институт България; Nationales Performance Netz (NPN) - Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии; Национален дворец на културата; ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс; Сцена "Дерида" и Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство.

"По същество" на 29 май от 19:00 ч. на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (Източник: "Антистатик")

Платформа "Без дистанция" е част от проекта "Life Long Burning - за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа", която се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и Национален фонд "Култура". В партньорство с проект "Tempus Fugit"- организиран от Гьоте-институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение "Метеор", в рамките на Френско-германски културен фонд.

"Знамена" на 1 юни от 19:30 часа на сцена Дерида (Източник: "Антистатик")

Още

Списанието, което ни свързва чрез съвременния танц

Списанието, което ни свързва чрез съвременния танц

Медийни партньори на 14-то издание на "Антистатик" са: Българска телеграфна агенция, bTV Radio, сайтът за култура и изкуство на Dir.bg Impressio.bg, дигитално списание за изкуства Jasmin.bg, електронно списание за изкуство, култура и свободно време Kafene.bg, Портал за култура, изкуство и общество "Култура", независимо печатно издание за култура Виж!, онлайн медията "Успелите", уеб платформа Atrakcia.bg, сайтът за градска култура Лицата на града, онлайн платформата за музика и лайфстайл Mika Magazine, уеб платформата за театър Lovetheater.bg, сайтът за култура Въпреки.com, градският гид Sofia in your pocket., както и уеб списанието за България Madame Bulgaria.

Още

Животът е НА ЖИВО: започва 13-то издание на Международния фестивал "Антистатик"

Животът е НА ЖИВО: започва 13-то издание на Международния фестивал "Антистатик"

Още

6 дни, 16 български и международни представления: животът продължава НА ЖИВО с "Антистатик"

6 дни, 16 български и международни представления: животът продължава НА ЖИВО с "Антистатик"

Още

"Антистатик" 2019 -  ГЛАС ЗА ТАНЦ

"Антистатик" 2019 - ГЛАС ЗА ТАНЦ

Още

"Антистатик" представя 13 представления, променили съвременната танцова сцена

"Антистатик" представя 13 представления, променили съвременната танцова сцена

Още

10. Антистатик: Романтичното издание започва!

10. Антистатик: Романтичното издание започва!

Още

Извънредно положение 11-та степен: Започва "Антистатик"!

Извънредно положение 11-та степен: Започва "Антистатик"!

Още

За танца, който излиза извън границите на тялото

За танца, който излиза извън границите на тялото

Още

dragON aka PHOENIX за потенциалните абсурди в хореографията и танца, с премиера в ДНК

dragON aka PHOENIX за потенциалните абсурди в хореографията и танца, с премиера в ДНК

Още

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

Още

Танцовият пърформанс FRACTUS - вълнуващото взаимодействие на телата

Танцовият пърформанс FRACTUS - вълнуващото взаимодействие на телата

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Трагичната и вдъхновяваща история на Ейми Уайнхаус оживява на кино от 12 април

"Ейми Уайнхаус: Back to Black" е безпрецедентен поглед към една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика

"Паднали листа" на Аки Каурисмаки тръгва на кино от 5 април

Меланхоличният шедьовър на финландския режисьор безспорно е едно от най-добрите кино заглавия за истински ценители

Мюзикълът Mamma Mia! отбелязва 25 години на лондонска сцена

"Мисля, че Mamma Mia! промени динамиката. Мисля, че е заслужи своето място в културната история на музикалния театър", каза продуцентката Джуди Креймър

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Виж всички

Календар