Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Извънредно положение 11-та степен: Започва "Антистатик"!

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Извънредно положение 11-та степен: Започва "Антистатик"!

10 дни, 18 представления - запазете спокойствие и да танцуваме!

"Пориви" на Бенжамeн Бертран (Франция)

От 20 до 30 април в София ще се проведе 11-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик".

След повече от 10 години съществуване и над 100 показани представления на артисти от 5 континента, една от най-устойчивите и разпознаваеми инициативи в сферата на съвременните изпълнителски изкуства в София и страната, обявява артистично "извънредно положение".

Инициаторите на фестивала, Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, го описват така:

"Светът, в който живеем, настоява, че "извънредно положение" значи заплаха, страх, тероризъм и контрол. Но в измерението на "Антистатик" наложените отвън норми автоматично спират да важат. Затова за нас "извънредно положение" означава, че заграждаме територия, в която разместваме правилата и освобождаваме повече място за съвременно изкуство. Отделяме и ново пространство, за да се случи първата за фестивала "Българска танцова платформа".

Така че - "запазете спокойствие и да танцуваме"! Ще бъде WOW, ще говорим танц, ще бъде романтично и най-вече - демилитаризиращо."

"В почит към..." на Марк Томкинс (Франция/САЩ)

На 20 април международната програма на "Антистатик" започва пищно с четирите сола, съставящи "В почит към..." на легендарния танцьор, хореограф, певец и преподавател Марк Томкинс (САЩ/Франция), носител на престижната награда на Обществото на театралните автори и композитори за цялостно творчество SACD Choreography Prize, който идва за пръв път в България.

Воден от нестихващото си любопитство към преувеличеността и еротичността на кабарето и мюзикхола, той се поставя на мястото на личности с решаващо влияние върху историята на модерния танц - Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард - и им отдава своя запомнящ се сценичен трибют.

Следва вълнуваща среща с обещаващия хореограф Ури Шафир (Израел), доскорошен танцьор в световно известната компанията "Batsheva", с артистичен директор Охад Нахарин, създателят на движенческия език "гага".

"Хабитат", представлението с което Шафир гостува на фестивала, ползва за отправна точка думите на американския авангардист Робърт Бари "за мен нищото е най-мощното нещо на света" в опит да изрази онази неуловима зона на мимолетност, която сякаш е "истински живото" в едно сценично изпълнение.

На 24 април друг бързо набиращ международно признание хореограф, Бенжамeн Бертран (Франция), ефирно пренася на сцената движението на вятъра с "Пориви". За да го постигне са му достатъчни мъж, жена, вентилатор и осезаемият полъх на въздуха, който ги свързва. Всичко останало е флуидност и неспирно вълнообразно движение.

На следващия ден, 25 април, програмата мощно ни завръща в собственото ни съвремие с изследването върху авторитарния характер "Опиянение и гняв" на известния с работата си в сферата на медийните изкуства и пърформанса артистичен колектив LIGNA (Германия).

За създаването на тази продукция, която постави началото на сценичния сезон във Франкфурт и предизвика сериозен отзвук, към Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Михаелсен, се присъединяват българските артисти Стефан A. Щерев и Емилиян Гацов.

Заедно те изучават нарастващата привлекателност на фундаментализма в Европа и превръщат публиката в главно действащо лице в силно запомнящ се, интерактивен, пърформанс.

Силният финал на международната програма на "Антистатик" идва с "Жените- чудо" на хореографа Мелани Лейн (Австралия/Германия) на 26 април.

За него тя кани за участие две жени, професионални бодибилдъри, и ги поставя в ситуацията на представление, за да предложи нова перспектива към този така взискателен към тялото спорт, който изцяло го променя.

И неизбежно провокира диалог с възприятията ни на категории като "сила" и "уязвимост", "атлетизъм" и "женственост".

Билетите за всички представления в програмата на 11-тото издание на "Антистатик" вече са в продажба на всички каси в страната на EASY PAY, онлайн на EPAYGO.BG и на касите НДК на преференциални цени в предварителна продажба и по-високи в деня на представленията.

Затова не отлагайте, а се въоръжете с билети още днес, защото те са единственото допустимо оръжие в ситуацията на "извънредно положение" на фестивала.

"Хабитат" на Ури Шафир (Израел)

Международна програма на "Антистатик" 2018 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат "Червената къща", в партньорство с Министерство на културата; Календар на културните събития на Столична община 2018; Френски институт в България; Гьоте- институт България; Посолство на Израел в България; Номадска танцова академия Словения, част от проекта DANCE ON, PASS ON, DREAM ON - съфинансиран от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз; Nationales Performance Netz (NPN) - Фонд за международно разпространениена танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия; Национален фонд"Култура"; НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс; Младежки театър "Николай Бинев" и Jameson Irish Whiskey.

"Опиянение и гняв" на LIGNA (Германия)

Медийни партньори на фестивала са: Българска национална телевизия, Портал за култура, изкуство и общество "Култура", Българска телеграфна агенция, уеб сайта Goguide.bg, интернет портал dir.bg и онлайн пространство за култура https://impressio.dir.bg, градският гид Sofia in your pocket, лайфстайл платформата Vibes.bg, уеб списание Madame Bulgaria.

"Жените-чудо" на Мелани Лейн (Австралия/ Германия)

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"На живо" с Александра Сърчаджиева

Текстът на пиесата е на Яна Борисова по разкази на самата Александра, а режисьор - Димитър Коцев-Шошо. Премиерата й в София ще бъде на 15 юни на откритата сцена във Военна академия в рамките на театралния фестивал София Моно

Народният театър тръгва на най-голямото си турне от 14 години насам

Шест заглавия и 21 представления ще гостуват в 11 български града в продължение на месец

Андрю Лойд Уебър обеща да отвори театрите си в Лондон дори под заплаха от арест

Той заяви, че неговите театри са подложени на "остър финансов стрес" заради ограниченията, които го принудили да направи втора ипотека на дома си в Лондон

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Спектакълът е на 20 юни 2021 г. от 17.00 ч., на сцената на Музикален театър

Ромео и Жулиета намират нова сцена в съветска фабрика в Украйна

Режисьорът Держипилски коментира, че иска представлението да има "постапокалиптично" усещане