Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" сред акцентите на НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" сред акцентите на НДК тази седмица

Impressio представя събитията в културния афиш на Двореца до края на април

24 АПРИЛ /ВТОРНИК/

ПОРИВИ | Франция|
ANTISTATIC @ДНК
24 април | вторник | 19:30 ч.

Спектакалът "Пориви" (Франция)

Концепция, хореография и изпълнение: Бенжамeн Бертран
Творчески асистент и изпълнение: Леонор Цурфлю

Звук: Флорaн Колоти
Сценография: Бенжамeн Бертран, Патрик Лафон, Абигейл Фaулър
Костюми: Седрик Дебьоф
Драматургичен консултант: Флориан Гeте
Времетраене: 60 мин.

Продукция на: CBB
Представител продукция: TAP-Théâtre Auditorium de Poitiers
Копродукция на: TAP-Théâtre Auditorium de Poitiers, La Briqueterie-CDCN du Val-de-Marne, SACD-Fondation Beaumarchais au titre de l"aide à l"écriture et à la production, OARA (Office Artistique de la région Nouvelle-Aquitaine) CBB bénéficie du soutien de la DRAC Nouvelle-Aquitaine au titre de l"aide au projet, de la Ville de Poitiers, de l"ADAMI

Още

"Антистатик" представя 13 представления, променили съвременната танцова сцена

"Антистатик" представя 13 представления, променили съвременната танцова сцена

Бурята и поривите на вятъра всъщност са породени от движенията във въздуха - тази безтегловна маса, която протича свободно между вътрешни и външни пространства. "Пориви" пренася на сцената флуидната динамика на вятъра в непрекъснато вълнообразно движение... Един мъж, една жена, вентилатор и осезаем полъх на въздуха, който ги свързва. Нищо повече не е необходимо в "Пориви" на младия френски хореограф Бенжамен Бертран, чието име все повече ще се чува на международната сцена. Във финия и интензивен дует с Леонор Цурфлю между техните две тела - едновременно подобни, но и противоположни, андрогинни, но и сексуални - всичко е въпрос на усещане за течението на въздуха, за потока на движението, за контакта между въздуха и кожата. Двамата се потапят в естетски органичен танц, който прилича на своеобразен ритуал. Те са подпомогнати от електронните вибрации, създавани на живо от Флориан Гете. Сцената се превръща в споделена чувствена територия, въвличайки възприятията на зрителите в необичайно "хореографско дишане".

Представянето на "Пориви" от Бенжамен Бертран се осъществява с подкрепата на Френския институт.

Билети: 12|8 лв.

- На 24 април от 17:30 ч. в Литературен клуб "Перото" за шести път ще бъдат връчени ежегодните награди на името на известната телевизионна режисьорка и водеща, медийна анализаторка, публицистка и преводачка Васа Ганчева.

Отличията на фондация "Васа Ганчева" се присъждат за творчески принос и постижения в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски езици на студенти (бакалаври, магистри, докторанти).


 25 АПРИЛ /СРЯДА/

- Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов гледаме в "За теб" на 25 април (сряда) от 19.00 ч. в Театър Азарян.

Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев в "За теб" на театър "Азарян"

Пиесата, написана специално за двамата актьори от Яна Борисова. Режисьорът на постановката Петър Кауков успява да преведе актьорите през нелекия текст и да ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те, от своя страна, показват класа и смелост, жонглирайки с човешките страхове, слабости и болки и от тях произвеждат материя, която истински вълнува. Някъде там, между реалността и фантазията, е скрита и любовта на двамата братя към едно и също момиче. Емил и Виктор преминават през емоционални тресавища и океани, за да намерят обратно пътя към другия. И към себе си. Сценограф на спектакъла е Никола Тороманов.

- "Какво е да живееш в интересни времена" е темата на дискусията, която ще се проведе на 25 април (сряда) от 18:00 часа в Литературен клуб "Перото".

Организатори на дискусията са издателство "Гея - Либрис" и Унгарският културен институт в София. В хода на разговора ще бъде обсъждана темата, отразена в книгите на четирима съвременни писатели от държавите от т.нар. Вишеградска група. Ще гостуват младият унгарски журналист и писател Шандор Жигмонд Пап, а също и представители на културните институти на Полша и Чехия, както и представители на Посолството на Словакия в София. На събитието в "Перото" са поканени и преводачите на книгите Йорданка Трифонова, Лилия Рачева, Асен Милчев, Юлия Крумова и Даниела Тошмакова.


 26 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

ЖЕНИТЕ-ЧУДО | Австралия/ Германия
ANTISTATIC @ДНК
26 април | четвъртък | 19:30 ч.

Спектакълът "Жените-чудо" (Австралия/ Германия)

Концепция, режисура и хореография: Мелани Лейн
Изпълнение: Рози Харте, Натали Шмид
Светлинен дизайн: Фабиан Блайш
Звуков дизайн: Clark
Дизайн продукция: Роберт Бартхолот
Драматург: Франсез д"Ат
Асистент-хореограф: Флориан Бюкинг
Мениджмънт M.i.C.A. - Movement in Contemporary Art, Берлин
Времетраене: 60 мин.

Те са професионални жени-бодибилдъри. Натали Шмид е трикратна шампионка, а Рози Харте е участвала в над 18 бодибилдинг събития, като успоредно се занимава с театър, съвременен танц и музика като вокал на електро-суинг група. Хореографът Мелани Лейн ги кани в естетическия контекст на сценично представление. То дава нова перспектива към този изключително изискващия спорт, който уголемява тялото и изцяло го изменя. Докато правят всичко възможно да постигнат оптимална форма, двете жени направляват своята физика и някъде там се създава потенциал за нов език на тялото. "Жените-чудо" обединява силата и уязвимостта, репрезентацията и трансформацията, атлетизма и женствеността и провокира диалог с възприятията ни за тези категории.

Продукция на Melanie Lane in co-Production with LOFFT - DAS THEATER and HAU Hebbel am Ufer. Funded by NATIONALE PERFORMANCE NETZ (NPN) Co-Production funding dance and by the city of Leipzig, cultural department.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

Билети: 12|8 лв.


27 април /петък/

НЕОН
Гараж колектив
27 април | петък | 20:00 ч.

Автори: Жана Пенчева, Александар Георгиев и Ирена Цветанова
Изпълнение: Жана Пенчева, Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас
Музика: Емилиян Гацов - Елби
Художник: Ралица Тонева
Продължителност: 60 мин.

"НЕОН" е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува себе си като форма на протест. Той е резултат от колективното авторство между Александар Георгиев - Аце (Македония/Швеция/България), Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към кабаретния жанр бурлескa и неговия потенциал за въздействие. Те превеждат неговата еротичност в противоположностите между зрелищност и минимализъм, съзерцаване и съблазняване, разтваряйки пространство за утвърждаване на сетивното и чувствено преживяване.

Номинация за наградата "Икар" 2016 за съвременен танц и пърформанс.

Проектът "НЕОН" е финансиран от Столична програма "Култура" за 2015 г. и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015 г. "НЕОН" е продуциран от Гараж Колектив и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Партньори: Сдружение "Хамалогика", Нов български университет, Танц.БГ, Социален център - Бургас, Младежки културен център, Виж! Бургас, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.

Билети: 8 лв.


28 АПРИЛ /СЪБОТА/

- На 28 април (събота) от 19:00 ч. в Театър Азарян отново ви очаква приказният спектакъл "Кралят Елен".

"Краялт елен" - постановка на Анастасия Събева

Негов автор е младата режисьорка Анастасия Събева. Тя е събрала осем съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която влагат в играта си. В "Кралят елен" решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

- ГОЛЕМ
Култура аними и ДНК
28 април | събота | 15:00 ч.

Идея и режисура: Анна Данкова
Сценография: Станимир Генов
Костюми: Леда Екимова
Звук: trohi
Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова
С драматургичното съдействие на ghostdog
Продуцент: "Култура аними" и ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова
Времетраене: 60 мин.

"Голем", Пространство ДНК

Движенческият пърформанс "Голем" изгражда минималистична абстракция на консумацията като титанична центрофуга от ресурс-продукт-боклук; като чудовищна движеща сила - било то емоционална, сексуална, пазарна, информационна... Далечна отправна точка е древният еврейски мит за Голем - неодушевено създание, на което човек вдъхва живот като изписва магически думи върху хартия и ги поставя в устата му. Същество без собствена воля, обречено покорно да върши всичко, което му се повели. "Голем" аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за средство на театралното търсене. Дъвката е овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене тя се изплюва и се превръща в боклук. "Голем" изследва консумацията като псевдосбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Вечният блян по рай като цикъл на "пустота - консумиране - замърсяване".

Представлението е финансирано от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и от Министерство на културата.
С подкрепата на "Алпи"ООД и "LandMark"Ltd.

Билети: 8 лв.

- SHAMEBOX
Брейн Стор Проджект и ДНК
28 април | събота | 20:00 ч.

Ива Свещарова и Вили Прагер в "Shamebox", Пространство ДНК

Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Музика: Емилиян Гацов - Елби
Консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова
Благодарности на Елена Бото
Продукция на Б brain С store П project и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова
Времетраене: 65 мин.

 

Още

Спектакълът "Shamebox" от програмата на ДНК с "Икар 2018" за съвременен танц и пърформанс

Спектакълът "Shamebox" от програмата на ДНК с "Икар 2018" за съвременен танц и пърформанс

В "Shamebox" Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в самото излагане на показ на самите изпълнители пред зрители? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните "норми"? Двамата артисти отварят "кутията на срама", за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. Инфантилните желания преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството предлага. Там играта продължава често по провокативен, но и гротесково смешен начин. Колко далече може да стигне всичко това?

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.

Билети: 8 лв.


  29 АПРИЛ /НЕДЕЛЯ/

СИНХРОНИЧНОСТ
Creative Box и ДНК
29 април | неделя | 19:30 ч.

Идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев
Дизайн осветление: Виктор Георгиев
Дизайн звукова среда: Станислав Генадиев
Сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев
Творчески асистент: Виолета Витанова
Психолог-консултант: Станислава Симеонова
Продуцент: Creative Box
Изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
Времетраене: 50 мин.

 

Синхроничността описва взаимосвързаността между различни явления в реалността отвъд причинно-следствената логика. Психоанализата на К. Г. Юнг я обяснява през призмата на човешката психика като синхронизиране на субективни преживявания с външни обстоятелства. В квантовата физика тя се разглежда през възгледа за света като енергийно поле на взаимодействия - всичко съществуващо е взаимосвързано и едно събитие всъщност е следствие от взаимно влияние между невидими частици и вълни. Тези предположения залягат в основата на съвременни клонове на науката и редица художествени творби. Представлението "Синхроничност" изгражда своеобразна инсталация, която поставя човешкото тяло в ситуация на взаимодействие със сложно композирана система от звуци, движение, енергия и светлина, постигайки хипнотичнo въздействащи аудио-визуални ефекти. Самата система е изградена като класическа мандала. Геометричните линии могат да се асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" за 2016 г. и се реализира в партньорство с НДК.

Билети: 8 лв.


 

30 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/

САЛОМЕ
Мирослав Йорданов
30 април | понеделник | 18:30 ч.

Хореография: Мирослав Йорданов
Музика: Емилиян Гацов - Елби
Графичен дизайн: Георги Шаров
Изпълнение: Мирослава Захова
Фотограф: Деян Стоев
Времетраене: 45 мин.

Юдейската царица Саломе се асоциира най-вече с танцуващата жена от Новия завет, чийто съблазнителен танц става причина за смъртта на Йоан Кръстител. Християнската традиция я изобразява като икона на фаталната сила на женската съблазън. Нейният образ не спира да занимава изкуството през вековете. Той попада в полето на интерес и на хореографа и визуалния артист Мирослав Йорданов. В последните си работи той изследва заряда за ексцес и функцията на тялото като убежище на желание в образи на културното въображение, добили статут на икони. Тук обект на интерес е женският образ Саломе от библейската притча до съвременни интерпретации. В представлението Мирослав Йорданов за трети път успешно си сътрудничи с младата изпълнителка Мирослава Захова, която се заявява като едно от интересните присъствия в съвременния български театър, танц и пърформанс.

Представлението се реализира в партньорство с галерия "Графит"- Варна, "Фабрика 126" - София, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд "Култура" на Община Варна.

Билети: 8 лв.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

Трети летен фестивал "Музи на водата" на Софийската опера и балет на сцената в Панчарево

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания

Анника Липсиус и диалогът на формите

Откриването е на 20 юни, 17.00 часа, изложбата ще продължи до 30 юни 2022 г.