Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

ЗАЕДНО СРЕЩУ СТАТИКАТА И ВОЙНАТА

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ще се проведе от 9 до 19 май

От 9 до 19 май на различни сцени в София ще се проведе 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", а екипът му приканва да застанем заедно срещу статиката и срещу войната.

Програмата му е съставена от 7 международни и 13 български продукции, DJ партита, танцова лаборатория и още изненади. Билетите за всички събития с вход вече са в продажба в системата на EPAYGO, като цените за международните продукции са преференциални до 30 април.

Организаторите са предвидили и общ билет за 10 представления от програмата на Българската танцова платформа на стойност 50 лева.

"Танцувай, за да те танцуват" е символичен двупосочен призив - от артистите от предишните десетилетия в танца към идващите след тях, както и от "Антистатик" към публиката.

Представленията в програмата на фестивала заемат пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения, не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите на тялото и чрез съвременния език на танца задават въпроси и провокират размисли." - споделят тримата създатели на фестивала: Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

"Антистатик" започва на 9 май в 19:00 ч. в Национална галерия "Квадрат 500" с "Дуети с абстракции" на хореографа Юлиан Вебер (Германия).

"Дуети с абстракции" на хореографа Юлиан Вебер (Снимка: "Антистатик")

Проектът стартира през 2021 г. и всеки път се осъществява във взаимодействие с предварително избрани произведения на изкуството от колекциите на мястото, в което се представя. Дуетите, които ще видим в София, ще бъдат с творби от представителната колекция на Национална галерия "Квадрат 500".

Там, заедно с музикантката Ику - Йоханна Одерски, Вебер ще "танцува" с картините "Стъклената кана" (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), "Прозорец" (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура "Каприз" (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021).

На 10 май от 19:30 ч. програмата ни отвежда в Зала 1 на "Топлоцентрала", където хореографката Зуфит Симон (Германия) ще ни представи своите "Странни чужди тела".

"Странни чужди тела" хореографката Зуфит Симон (Германия) Снимка: "Антистатик"

Хореографията е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, "58 индекса за тялото", наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло.

"Странни чужди тела" хореографката Зуфит Симон (Германия) Снимка: "Антистатик"

На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев.

От 11 до 14 май ще се проведе 3-ата Българска танцова платформа на "Антистатик". Форматът дава възможност за наситена среща с голяма част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена и ще представи работата на хореографите: Филип Миланов, Стефани Ханджийска, Коста Каракашян, Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас, Александар Георгиев - Аце, Петя Стойкова, Живко Желязков, Християн Бакалов, Ясен Василев, Галина Борисова, Ива Свещарова, Вили Прагер, Ина Гергинова, Станислав Генадиев и Марион Дърова.

Специално за да гледат платформата, в страната ще пристигнат куратори на артистични пространства и фестивали, критици и културни мениджър от Европа и света.

Хореографската лаборатория "Moving in Squares" на Юлиян Вебер (Снимка: "Антистатик")

На 15 май в 15:00 ч. в Национална галерия "Квадрат 500" ще видим резултата от двуседмичната хореографска лаборатория "Moving in Squares" на Юлиян Вебер с българските артисти, част от дългогодишната образователна платформа на "Антистатик" - "Без дистанция".

По време на нея, Виолета Витанова ще взаимодейства с "Пейзаж с фетиш" на Динко Стоев, Станислав Генадиев с "Площадна" на Петър Дочев, Зорница Стоянова с "Портрет в червено" на Десислава Минчева, Галина Борисова с "Kомпозиция женска фигура" на Николай Абрашев, а Войн де Войн с "Човекът с вестник" на Ренато Гутузо.

От 19:30 ч. същия ден, в Зала 1 на "Топлоцентрала" гостува Михил Вандевелде (Белгия) с неговите "Голдбергови вариации".

"Голдбергови вариации" на Михил Вандевелде (Белигя) Снимка: "Антистатик"

Представлението е вдъхновено не само от известната музика на Бах, но също и от солото на Стив Пакстън, превърнало се в иконично за историята на Западния танц. Интерпретацията на Вандевелде поставя въпросите колко отворен, демократичен и достъпен е танцът днес, както и какви тела предпочитаме да виждаме на сцената и какви - не, докато музиката се изпълнява на живо на акордеон.

Полифонията, която звучи от множеството вариации на Баховата музика, се отразява в различните слоеве на представлението. След финала му, театроведът Ангелина Георгиева ще поведе разговор с артистите, в който всички зрители са поканени да се включат.

"Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?" с хореографката Соня Преград (Хърватия) Снимка: "Антистатик")

На 16 май от 19:30 ч. в "Топлоцентрала" е време да отмерим "Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?" с хореографката Соня Преград (Хърватия).

Тя структурира представлението си като каталог от отличителни белези, заети от предишни нейни работи, превръщащи в обект женското тяло. Представлението поставя пред погледа на зрителя емоцията от докосващи се тела, предмети и пространство, преувеличена "като на игра" от образите на три драг кралици. Разговорът с екипа след края на представлението ще бъде воден от Войн де Войн.

"Лечители" на хореографката Ясна Виновършки (Германия/Хърватия) Снимка: "Антистатик"

На 17 май отново в "Топлоцентала" пристига екип от "Лечители", водени от хореографката Ясна Виновършки (Германия/Хърватия).

Те са на мисия да идентифицират и решат всички проблеми, заплетени казуси, емоционални натоварвания и енергийна стагнация, които може да са се натрупали в пространството, в което се намираме по време на представлението.

Хореографията комбинира фикция с историческо-документални елементи и е изтъкана от тънък хумор, а представлението всеки път се адаптира към пространството, в което се показва, вземайки предвид неговото минало и настояща употреба, тъй като много от сегашните театрални пространства по-рано са имали различна функция. След края на "Лечители" ще има разговор с публиката, воден от театроведа Елана Ангелова.

Виктория Илиоска (Северна Македония/Германия/) в представлението "Отговарям!" (Снимка: "Антистатик")

На 18 май от 19:30 ч. в Сцена "Дерида" гостува Виктория Илиоска (Северна Македония/Германия/) с представлението "Отговарям!". То е създадено като конфронтация между политическата и индивидуалната ни идентичност и се развива като поредица от 100 въпроса, които хореографката и изпълнителка задава към самата себе си.

Там, измежду въпросите "Виктория, какво биха били Изток и Запад, ако беше куче?", "Виктория, какво ще се случи в бъдещето?", "Виктория, по колко минути си миеш зъбите?" границите между питащия и отговарящия, между сцената и истинския живот, се размиват. Представлението буквално пита и публиката. След края му, разговорът продължава в залата с модерацията на театроведа Деница Езекиева.

Фестивалната програма завършва на 19 май от 19:30 ч. в "Топлоцентрала" с "Предметиране" на хореографа, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман (Словения).

"Предметиране" на хореографа, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман (Словения)Ян Розман (Словения) Снимка: "Антистатик"

Представлението е интуитивна реакция на света от предмети, с които сме заобиколени, затова на сцената той се конфронтира с всевъзможни предмети наоколо и усещанията и идеите, които те предизвикват. Така превръща залата в пространство за контакт с живата и неживата материя, в екосистема, в която предметите си взаимодействат, разкривайки различни свои страни. Вечерта продължава с пърформативното DJ парти на Виолета Качакова и Мирко Попов (Северна Македония) в Бар "Топлоцентрала".

Билетите за всички представления са в предварителна онлайн продажба от 10 и 15 лв. на EPAYGO.BG. Отново там се предлага и общ билет за десет представления от Българската танцова платформа на цена от 50 лв.

Повече подробности за програмата на "Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" 2022 се организира от Фондация "Брейн Стор Проджект", Асоциация "Информбюро" и Сдружение "Номад Денс Академи България", с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", Гьоте-институт България, Столична община - Календар на културните събития, NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии, Perform Europe като част от проекта "East is Best", както и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", Национална галерия "Квадрат 500", Сцена "Дерида", Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство и Общински културен институт "Красно село".

Двойката DJ-и от Скопие Виолета Качакова и Мирко Попов ще бъдат специални гости за закриването на „Антистатик“ в новото място за съвременно изкуство в София – Топлоцентрала, Сцена 5 (сцена Бар). Вход свободен (Снимка: "Антистатик")

Още

Танцът, музиката и техните нови отношения

Танцът, музиката и техните нови отношения

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Проектът "(NON)ALIGNED MOVEMENTS - Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM" се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Програма "Култура" на Столична община.

Платаформа "Без дистанция", в партньорство с проекта "Moving in Squares", се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България и мрежата "Life Long Burning" - за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансирана от Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз.

Медийни партньори на 15-то издание на "Антистатик" са: bTV Radio, сайтът за култура и изкуство на Dir.bg Impressio.bg, независимо печатно издание за култура Виж!, уеб платформа Atrakcia.bg, дигитално списание за изкуства Jasmin.bg, онлайн медията "Успелите", Портал за култура, изкуство и общество "Култура", сайтът за култура Въпреки.com, уеб платформата за театър Lovetheater.bg, електронно списание за изкуство, култура и свободно време Kafene.bg, сайтът за градска култура Лицата на града, онлайн платформата за музика и лайфстайл Mika Magazine, Културният център към Софийски университет "Св. Климент Охридски", платформата на англоговорящата експат общност в България OPEN Bulgaria, градският гид Sofia in your pocket, както и уеб списанието за България Madame Bulgaria.

Още

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Още

Хореографката Симона Дяконеску: Представленията са система, в която всичко циркулира

Хореографката Симона Дяконеску: Представленията са система, в която всичко циркулира

Още

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

Фестивалът „Антистатик“ ни сближава с 15 танцови събития

Още

 Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Още

Пледоария за танц

Пледоария за танц

Още

Не ни пука за любовта

Не ни пука за любовта

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар