Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Танцът, музиката и техните нови отношения

ИДЕИ И ТАНЦ

Танцът, музиката и техните нови отношения

В навечерието на Световния ден на танца (29 април), на 28 април в „Топлоцентрала“ ще се състои премиерата на новия брой на единственото българско „Списание за танц“

След като с броевете си дотук изданието потопи читателите в темите за "Красотата в танца", "Танцът и други изкуства" и "Танцът и политическото", брой 4 се вглежда в "Танц и музика: нови отношения"

В навечерието на Световния ден на танца (29 април), на 28 април от 18:00 часа Зала 5-Сцена бар на "РЦСИ Топлоцентрала" ще се състои премиерата на новия брой на единственото българско "Списание за танц", което излиза от печат веднъж годишно от 2019 г. насам.

След като с броевете си дотук изданието потопи читателите в темите за "Красотата в танца", "Танцът и други изкуства" и "Танцът и политическото", брой 4 се вглежда в "Танц и музика: нови отношения".

Като част от полифоничното разглеждане на водещата тема на броя, композиторът и изследовател Ангел Симитчиев ни прави свидетели на един от редките разговори между него и други четирима от най-отличителните съвременни български композитори на електронна музика за танцовата и клубната сцена: Цветан Момчилов, Станислав Генадиев, Емилиян Гацов-Елби и Иван Шопов. На страниците на броя те споделят повече за творческия си процес и "правилата на играта", които сами пишат всеки път, работейки по следващо съвременно танцово представление или друг проект.

Още

Излиза ново Списание за танц в България

Излиза ново Списание за танц в България

Композиторът Асен Аврамов пък ни запознава със своя възглед за сценична музика и за експерименталния дух на 80-те години с разказ за някои от първите опити за взаимодействие между електронната музика и танца у нас. В същото десетилетие се разгръща и въведението във фоторазказа на Стефан А. Щерев, изграден от архивни кадри, предоставени от Нели Недева-Воева и Стоян Гребенаров, които показват духа на рок концертите из различни български градове. Някъде там възникват хибридни жанрове като "ню уейв хоро", а начинът, по който телата на хората се изразяват започва осезаемо да се променя.

Още

 Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Германската хореографка Паула Розолен: Танцът трябва да бъде достъпен за всеки

Хореографките Мила Искренова и Галина Борисова, за чието творчество музиката има огромна значение, също споделят своята перспектива към темата. Броят обръща и специално внимание на революционера Джон Кейдж. Музикалният теоретик Питър Прайс и хореографката Меган Бридж коментират на страниците на списанието неговия принос, както и значението на музикалния минимализъм и клубната музика за съвременния танц.

"В настоящия етап от революцията е оправдан здравословен произвол. Трябва непременно да се експериментира, като се удря по нещо -ламаринени тигани, купи за ориз, метални тръби - по всичко, което ни попадне. И не само да се удря, а и да се трие, да се смачква, да се извлича звук по всеки възможен начин. С една дума - трябва да проучваме материалите за музика." - прочитаме да настоява самият Кейдж пред "Dance Observer" през 1944 г. в един от откъсите от негови текстове, които за пръв път излизат на български език в брой 4 на "Списание за танц".

Още

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с танцовия си спектакъл "Гала"

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с танцовия си спектакъл "Гала"

Изданието надниква и в студиото на световноизвестната хореографка Саша Валц, представя новия директор на Националната балетна трупа Александър Александров, среща ни с утвърдилия се на световната сцена български хореограф Димо Милев и чества юбилея на дългогодишната ръководителка на балет "Арабеск" - хореографката Боряна Сечанова. Брой 4 обръща внимание и на актуални теми като пространствата за танц, както и предлага критически реакции на част от премиерните заглавия от изминалия сезон.

Повече за съдържанието на тазгодишното издание и броевете дотук може да научите на dancemag.eu, както и на @dancemageu във Фейсбук и Инстаграм.

"Списание за танц" e инициирано от фестивал "Антистатик" в рамките на европейския проект "Life Long Burning", финансиран от Програма "Творческа Европа" на ЕС. Реализира се от "Брейн Стор Проджект" и "Номад Денс Академи - България" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Още

Списанието, което ни свързва чрез съвременния танц

Списанието, което ни свързва чрез съвременния танц

Още

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Още

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Още

6 дни, 16 български и международни представления: животът продължава НА ЖИВО с "Антистатик"

6 дни, 16 български и международни представления: животът продължава НА ЖИВО с "Антистатик"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

Спектакълът ще бъде под палката на Матей Поп от Румъния

Документална изложба представя Апостол Карамитев пред Народния театър

До 2 април 28 табла разказват за живота и творческия път на големия актьор, който ще бъде запомнен както с големите си роли в киното, така и на театралната сцена

"Живакът" на Димитър Живков излиза като роман след 10 години и 250 представления

"Това е роман, от който ще се смеете с глас, който ще пречисти душата ви. И след който с усмивка ще си повтаряте "Я съм могу див!", разказва издателят Христо Блажев

Мария Стефанова е Кралицата майка в Армията

Кой ще спечели сърцето на публиката в тази ожесточена борба за властване и кой ще изгуби живота си в името на това, предстои да разберем в новия премиерен спектаъл на Военния театър

Театър "Кредо" разлиства за 50-ти пореден път "Дневникът на един луд" на Гогол

Събитието е на 20 март от 19.30 часа на сцена на Театър 199 "Валентин Стойчев".