Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"От другата страна" - с документален филм за войната в Украйна започна София Филм Фест във Велико Търново

КИНОФЕСТИВАЛИ

"От другата страна" - с документален филм за войната в Украйна започна София Филм Фест във Велико Търново

На прожекцията присъстваха служебният министър на туризма Евтим Милошев, областният управител Ивайло Здравков, кметът Даниел Панов и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов

С документалния филм „От другата страна“ на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев започна София филм фест във Велико Търново (Снимка: БТА)

Още

 15-то издание на София Филм Фест в Габрово започва с "Балканска черна кутия"

15-то издание на София Филм Фест в Габрово започва с "Балканска черна кутия"

С документалния филм "От другата страна" на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев започна София Филм Фест във Велико Търново.

На прожекцията присъстваха служебният министър на туризма Евтим Милошев, областният управител Ивайло Здравков, кметът Даниел Панов и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов.

Този филм не е от тези, които трябва да бъдат харесани, каза Мартин Георгиев. Това е сюрреалистичен разказ за неочаквано пътуване преди година, което беше провокирано още една година по-рано, добави той.

През пролетта на 2023 г. Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече е бил в Одеса, Николаев и Киев в началото на войната. И още тогава решава, че трябва да види и другата страна - Русия, Донецк, а защо не и Мариупол.

Мартин получава виза и акредитация, след което прекарва две седмици там. Така великотърновецът се оказва вероятно единственият човек, който е бил на фронта и от украинската, и от руската страна, при това с военна акредитация и от двете воюващи държави. Той със сигурност е и последният чужденец, посетил централата на частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и неговата смърт. За всичко това разказва филма "От другата страна", който породи у публиката немалко въпроси. След тази втора премиера се очаква той да бъде излъчен и по телевизията, но в съкратен вариант, каза Мартин Георгиев.

Винаги много се вълнувам, когато съм във Велико Търново, каза служебният министър Евтим Милошев. Тук през 2022 г. снимахме сериала "Есента на Демона", който сега се излъчва по телевизията, припомни той и пожела успех на кинофестивала.

Още

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс спечели наградата на публиката на "София филм фест на брега"

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс спечели наградата на публиката на "София филм фест на брега"

И тази година София Филм Фест във Велико Търново продължава традицията да представя най-новите творби на българското, европейското и световното филмово изкуство пред максимално широка аудитория в цялата страна.

Тринадесетото му издание е част от проекта на Арт Фест "София Филм Фест на път 2024", реализиран съвместно с Община Велико Търново с подкрепата на ИА "Национален филмов център". Прожекциите са в рамките на три дни - 26, 27 и 28 април, в които ще бъдат представени общо осем филма, а входът по решение на организаторите и Община Велико Търново е свободен.

Първата вечер бе прожектиран и филмът "Присила" на София Копола, разказващ за отношенията на Елвис Пресли и неговата съпруга. Следващите фестивални дни зрителите ще могат да видят копродукциите "Паднали листа", "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" и "Прекрасни дни", българското предложение "Миграцията на паламуда", френско-японския "На борда на "Адаман"" и немския "Пожар".

Още

Оскарови фаворити в програмата на 28-ия София Филм Фест

Оскарови фаворити в програмата на 28-ия София Филм Фест

Още

Световноизвестните режисьори Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую на София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую на София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Още

Копродукцията "Сухо" взе голямата награда на "София филм фест"

Копродукцията "Сухо" взе голямата награда на "София филм фест"

Още

Спомен за Иван Черкелов и Людмил Тодоров в програмата на 28-ия София Филм Фест

Спомен за Иван Черкелов и Людмил Тодоров в програмата на 28-ия София Филм Фест

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джефри Райт се присъединява към втория сезон на "The Last of Us"

Оригиналният сериал на HBO е базиран на видеоиграта "The Last of Us", където историята се развива двадесет години след унищожаването на съвременната цивилизация

Шон Бейкър: Трудът на секс работничките трябва да бъде уважаван и декриминализиран

Бейкър е първият американски режисьор от 2011 г. насам, спечелил приза в Кан

Филм на режисьора Павел Г. Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Копродукцията на България и Италия "Безветрие" е част от състезателна програма "Проксима" заедно с още 12 филма

18 нови български филма ще представи "Златната липа" 2024

"Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми", казва основателят на фестивала Магдалена Ралчева

"Черно куче" на китайския режисьор Гуан Ху спечели конкурса "Особен поглед" в Кан

Сценарият разказва за човек, освободен от затвора, който се връща у дома в отдалечен град в Китай, за да го отърве от бездомни кучета пред Олимпийските игри, на се сприятелява с едно от тях

"Златна палма" за късометражен филм бе присъдена на "Човекът, който не можеше да остане безмълвен"

Действието се развива на 27 февруари 1993 г., край село Стрпци, в Босна и Херцеговина