Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Оскари" 2024: Добра година за кино реколтата

ЗВЕЗДНИ ОТБЛЯСЪЦИ

"Оскари" 2024: Добра година за кино реколтата

Едно от най-очакваните събития в света на киното обещава интересни авторски филми и качествени блокбастъри

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Още

Битката за "Оскари" е "Барбенхаймер", но не само! (списък)

Битката за "Оскари" е "Барбенхаймер", но не само! (списък)

Ако до миналото лято не можеше да се говори за нещо различно от Барбенхаймер, то от днешна гледна точка нещата стоят малко по-различно, макар все пак епичната драма на Кристофър Нолан "Опенхаймер" да доминира всички останали заглавия, състезаващи се за великите статуетки на Американската филмова академия.

"Опенхаймер" има общо 13 номинации от Академията, последван с 11 номинации за "Клети създания" на Йоргос Лантимос и 10 за "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе и 8 номинации за "Барби" на Грета Гъруиг.

Килиън Мърфи в "Опенхаймер" (Снимка: AP/ БТА)

Докато миналата година имаше известна доза изненада в това, че филмът "Всичко, навсякъде, наведнъж" взе 7 "Оскара", включително и за най-добър филм, макар филмът да не представи кой знае колко значителна кинематографична работа, то тази година имаме малко повече надежди, че все пак доброто кино се завърна на най-престижните и суетни награди в кино индустрията.

Макар и много различни, "Опенхаймер" напълно заслужава доминацията си над "Барби" - основният му конкурент, защото филмът съчетава качествата на добрата кинематография, съдържание, добър разказ с бюджетността, нещо важно, когато става дума за наградите "Оскар".

"Опенхаймер" е кино събитие и изживяване, което зрителят няма как да не оцени - и като добър продукт, и като достатъчно комерсиален такъв, за да донесе необходимото съживяване на индустрията.

Райън Гослинг и Марго Роби - главните герои в "Барби" (Снимка: Getty Images)

Още

Златни глобуси 2024: Операция "Барбенхаймер"

Златни глобуси 2024: Операция "Барбенхаймер"

Филм за американския професор по теоретична физика Джулиъс Робърт Опенхаймер (1904 - 1967), директор от 1943 до 1945 г. на секретната лаборатория "Лос Аламос", известна още като "Проект Y" и администрирана от Калифорнийския университет по време на проекта "Манхатън" и за неговия принос в създаването на атомната бомба.

Сюжетът се фокусира както върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, така и върху ролята му в "Манхатън" и отношенията му с колегите, политиците и военните.

В ролята на Опенхаймер е ирландският актьор Килиън Мърфи, който вероятно ще бъде и носителят на награда "Оскар" в категория за най-добър актьор.

"Барби" на Грета Гъруиг не взе толкова номинации, колкото се очакваха, а това, че Марго Роби не е номинирана за главна женска роля нито пък режисьорката Грета Гъруиг в категорията най-добър режисьор, доведе до някои критики от страна на специалистите, че наградите отново са сексистки, тъй като в същото време Райън Гослинг е номиниран за главна мъжка роля за Кен. 

Райън Гослинг и Грета Гъруиг на наградите на Гилдията на режисьорите в Бевърли Хилс, 10 февруари, 2024 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Кристофър Нолан спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите с "Опенхаймер"

Кристофър Нолан спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите с "Опенхаймер"

Така из интернет пространството стана популярно мемето: He is an Oscar Nominee, she is just a Barbie/ Той е номиниран за "Оскар", тя е просто Барби". 

Холивуд пострада последните години, не само заради стачките, но и заради провалите на много филми на "Дисни" и "Марвел", които не доведоха очакваните успехи и дори не успяха да покрият бюджетите си.

До известна степен се оказва, че франчайз киното също е на доизживяване, защото зрителите не биха се доверили само от носталгия по някоя продукция, която не носи добро съдържание. Приходите дори от новия "Индиана Джоунс: Реликвата на съдбата" не донесоха очакваните приходи.

Изминалата 2023 година донесе на публиката прекрасни филми, за които не е нужно да броим само милиони, не че не са важни, особено в Америка.

Лили Гладстон и Леонардо Ди Каприо в "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе (Снимка: БТА)

Още

Мартин Скорсезе ще снима филм за Христос през 2024 г.

Мартин Скорсезе ще снима филм за Христос през 2024 г.

Мартин Скорсезе пък се очертава като най-номинираният жив режисьор в историята на киното до този момент. Самият Скорсезе е номиниран за "Оскар" за най-добър режисьор 10 пъти. Стивън Спилбърг е номиниран 9 пъти.

Най-вероятно Лили Гладстон от "Убийците на цветната луна" ще вземе наградата в категория най-добра актриса в главна роля, имайки предвид нейния бекграунд и това, че на "Златните глобуси" поздрави всички от нейното индианско племе на собствения им език.

Тези неща в днешния момент правят впечатление и доставят необходимата доза политическа коректност във времена, където разнообразието е на преден план.

Мартин Скорсезе (Снимка: Крис Пицело/ АП/ БТА)

Още

“Убийците на цветната луна“: Великото кино на Мартин Скорсезе

“Убийците на цветната луна“: Великото кино на Мартин Скорсезе

Извън това съвпадение, че Лили Гладстон е истинска представителка на индианците, а не просто играе такава, ролята й в "Убийците на цветната луна" е впечатляваща и напълно заслужава отличието.

В същата ситуация обаче се намира и Ема Стоун, изиграла Бела в "Клети създания" на Йоргос Лантимос, една приказка за Франкенщайн, създаден от учения, но и история за освобождението на една жена, дръзнала да се противопостави на патриархалното общество.

"Клети създания" е първият по-комерсиален филм на режисьора на "Фаворитката" и "Омарът", който е ключово име в авторското и независимо кино.

Ема Стоун като Бела в "Клети създания" на Йоргос Лантимос (Източник: Форум Филм България)

Една от изненадите шедьовър на тазгодишните "Оскари" е и филмът, който спечели "Златна палма" на кинофестивала в Кан на френската режисьорка Жюстин Трие "Анатомия на едно падане".

Още

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

Той по някаква причина не беше номинацията на Франция за "Оскар" в категория чуждоезичен филм за сметка на "Страсти в кухнята" на Тран Ан Хунг.

Макар "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош и Беноа Мажимел да не влезе в краткия списък на номинациите, "Анатомия на едно падане" също е отсъстващ от тази категория (тъй като преобладава английският език в него), но е номиниран за 5 отличия, включително за най-добър филм.

Историята, която Жюстин Трие ни предлага дисекция на разпада на семейните отношения, която пронизва със своята психологическа и драматична стойност.

Кадър от "Анатомия на едно падане" на Жюстин Трие (Източник: БЕТА ФИЛМ)

Напрегнат и вълнуващ до последния момент, "Анатомия на едно падане" се разгръща като опияняващ ребус, фокусиран върху объркаността на съществуването и често неуловимата природа на самата истина.

Трие е едно от лицата на съвременното френско кино, а близостта ѝ със Сандра Хюлер (актрисата в главната роля) е от години.

Сандра Хюлер е едва третата германска актриса номинирана за награда "Оскар" за най-добра актриса. 

Сандра Хюлер в "Зоната на интереса" на Джонатан Глейзър

Още

Шедьовърът на Йоргос Лантимос "Клети създания" от днес в кината

Шедьовърът на Йоргос Лантимос "Клети създания" от днес в кината

Германската актриса Сандра Хюлер е номинирана за ролята си в "Анатомия на едно падане" за главна женска роля, но филмът с нейно участие "Зоната на интереса" на Джонатан Глейзър е номиниран също в 5 категории, включително за най-добър режисьор и най-добър филм. 

Тази година можем да се наречем щастливци и да бъдем доволни от селекцията от филми за най-престижните филмови награди, които в последните години загубиха своя блясък, а и интереса на публиката по рейтинга. Но сега можем поне да се радваме на доброто кино, което стои в номинациите и по-малкото блокбастъри за сметка на авторското кино. 

Още

Анатомия на един победител

Анатомия на един победител

Още

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Още

"Опенхаймер" е фаворитът за наградите "Оскар"

"Опенхаймер" е фаворитът за наградите "Оскар"

Още

Кристофър Нолан за "Опенхаймер": Понякога яхваш вълната

Кристофър Нолан за "Опенхаймер": Понякога яхваш вълната

Още

Дружеството на нюйоркските кинокритици избра "Убийците на цветната луна" за филм на годината

Дружеството на нюйоркските кинокритици избра "Убийците на цветната луна" за филм на годината

Още

Мартин Скорсезе: Насилието и престъпленията в "Убийците на цветната луна" могат да се случат и днес

Мартин Скорсезе: Насилието и престъпленията в "Убийците на цветната луна" могат да се случат и днес

 

 

 

 

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май

Международният кинофестивал в Кан представя официалната си селекция в четвъртък

Форумът ще бъде открит от комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду