Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пламен Карталов поставя "Бохеми" в Театър "Верди" в Салерно

БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ

Пламен Карталов поставя "Бохеми" в Театър "Верди" в Салерно

Със спектаклите на 26 и 28 април се открива оперният сезон в града

Пламен Карталов поставя „Бохеми“ в Салерно (Снимка: Софийска опера и балет /Масимо Пика)

Световноизвестният диригент Даниел Орен и Пламен Карталов отново работят заедно в театър "Верди" в Салерно, за новата постановка на "Бохеми", посветена на годината на Джакомо Пучини.

Със спектаклите на 26 и 28 април се открива оперният сезон в града, съобщават от Софийската опера и балет. Припомнят, че миналата година двамата работиха заедно по "Аида".

Сценографията и костюмите са на Алфредо Троизи. Международен солистичен състав ще изпълни главните роли в двете вечери.

Марианджела Сичилия, която ще се представи като Мими, отива в Салерно след успех в "Ла скала" като Магда, в операта "Лястовичката" от Пучини. Джовани Сала (Родолфо) също участва в "Лястовичката" в "Ла скала", а в следващите месеци му предстоят спектакли във Валенсия, Париж, Бусето и Филаделфия. Сабина Пуертолас, която ще изпълни ролята на Мюзета, идва от Билбао и Мадрид, а баритонът Марио Касси (в ролята на Марчело) е носител на редица награди от международни конкурси и пее в най-големите театри в Европа. Предстоят му представления в Генуа, Мачерата и Болоня.

Още

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

АКАД. КАРТАЛОВ ПРЕД ИТАЛИАНСКАТА ПРЕСА

- Маестро, ще откриете оперния сезон за 2024 г. и ще премерите сили с една от оперите на композитора от Лука - една от най-популярните в целия оперен репертоар, една от най-известните в света и една от най-изпълняваните. Каква е връзката Ви с "Бохеми" от Джакомо Пучини?
- Много харесвам шедьовъра на Пучини, с който композиторът, погледнал назад към късния Верди, очертава една реалистична, жива и същевременно силно поетична обстановка, в която млади бохеми се борят с неумолимата мимолетност на времето. На сцената ставаме свидетели на протичането на четири живота, изпълнени с идеали, надежди и мечти, които са разбити от жесток сблъсък с много по-суровата реалност, включваща най-лошата истина - смъртта. Смърт, която обаче води до възвеличаване на живота и която ни показва незаменимата необходимост да се насладим на всеки миг и да го изпълним с красота, радост и любов.

- Каква ще бъде Вашата режисура на "Бохеми"?
- Моят режисьорски прочит следва един единствен възможен начин на повествование - визуализиране на музиката и характера на вокалните образи в естествена живописна среда, което прави сценичния образ реален и жив, а героите - страстни в едно динамично действие, изпълнено с емоции. За мен като режисьор езикът на композитора, който създава и образа на спектакъла, е абсолютно важен. Важните неща са в линиите на вокалната и оркестровата партитура. Всяка фраза е мисъл и опора, ориентир за сценичното действие.

Още

В Скопие откриват сезона с постановка на Пламен Карталов

В Скопие откриват сезона с постановка на Пламен Карталов

- "Бохеми" е изключително модерна творба, въпреки че действието се развива през 1830 г., тя може да бъде един разказ извън времето и пространството, не мислите ли?
- Абсолютно, да. Във всяка от сцените, които се разиграват, човек става свидетел на проблясъци от живота, които докосват струните на чувствата и ги карат да вибрират, именно защото се идентифицира с историята на четиримата млади герои. Във всеки отделен пасаж от разказа има описание на човешки моменти, в които публиката може не само да съчувства, но и да се идентифицира с героите.

- В наситения разказ от чувства и емоции, които изпитвате с "Бохеми", има ли персонаж, с когото чувствате по-голяма емоционална хармония?
- Всички те са незаменими и необходими герои за тъканта на повествованието, а животът им е неразривно свързан и неделим в мозайката от преплетени съдби.

- Има ли драматичен момент или пасаж, който предпочитате в тази творба?
- В драматургичния сюжет има множество ситуации, богати на драматично напрежение, но не може да има по-силен и наситен момент от този в трето действие, когато в последната си среща Мими и Родолфо осъзнават, че животът свършва и за двамата.

Още

 "Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

"Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

Още

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Още

Световнопризнатата диригентка Николета Конти дирижира "Бохеми" в Стара Загора

Световнопризнатата диригентка Николета Конти дирижира "Бохеми" в Стара Загора

Още

Софийската опера представя онлайн пред световната публика "Атила" на Пламен Карталов

Софийската опера представя онлайн пред световната публика "Атила" на Пламен Карталов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Нобеловата лауреатка Алис Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от наградите и славата

Писателката страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в Дом за възрастни хора в Онтари

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" на 16 май по БНТ

Двама президенти, министри и холивудски знаменитости аплодираха младите таланти

Сценаристът на "Учителската стая" пред Dir.bg: Германия е изправена пред страхове

Йоханес Дункер е сценарист на германския кандидат за "Оскар" "Учителската стая", който наскоро спечели и наградата LUX на Европейския парламент