Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

ОПЕРНИ ПРАЗНИЦИ

"Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

Събитието ще бъде отбелязано на 8 април

Операта "Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера и балет (Източник: Софийска опера и балет)

Още

Рикардо Дзанелато в ролята на Филип II от "Дон Карлос"

Рикардо Дзанелато в ролята на Филип II от "Дон Карлос"

Операта "Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години на сцената на Софийската опера и балет, съобщават от операта. Събитието ще бъде отбелязано на 8 април.

ИСТОРИЯ

Премиерата е на 18 април 1988 г. Диригент тогава е Иван Маринов, сценографът е Любомир Йорданов, а костюмограф - Даниела Йорданова.

Светозар Донев е директор на операта по това време. "Режисурата е интересна и съвременна. Дотогава постановката беше традиционна. Новаторското изкуство на маестро Карталов се изрази в това, че той направи старите герои, мизансцените и хорът да бъдат разпознаваеми, актуални герои. И резултатът е учудващ - операта шества вече толкова години на наши и чужди сцени", каза преди време той.

В премиерния състав са включени Стефан Еленков, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, Стефка Евстатиева и Валери Попова, Стефка Минева, Калуди Калудов и Константин Янков, Никола Смочевски и Никола Василев, Николай Стоилов и Димитър Станчев.

През годините в тази постановка са пели всички големи български оперни певци, сред които Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Бойко Цветанов, Мария Белчева, Цветелина Василева, Владимир Стоянов, Юлиан Константинов, Иванка Нинова, Мариана Пенчева, Орлин Анастасов, Петър Данаилов, Костадин Андреев, Александрина Пендачанска, Камен Чанев.

акад. Пламен Карталов (Снимка: BulFoto)

ДЕБЮТИ

Още

Веселина Кацарова пее със Сирил Ровери тази вечер в "Дон Карлос"

Веселина Кацарова пее със Сирил Ровери тази вечер в "Дон Карлос"

На 8 април тази година за първи път в България ще пее басът Иво Станчев, който ще изпълни партията на крал Филип Втори.

Иво Станчев завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", а след това се усъвършенства в майсторските класове на Владимир Галузин, Роберто Скандюци, Тереза Берганца и Дебора Поласки. Първите му изяви са с ортодоксална църковна музика в Германия, Австрия и Франция. Дебютът му в оперна роля е д-р Гренвил от "Травиата" на Верди и Раймондо от "Лучия ди Ламермур" на Доницети в Испания.

Ангажиментите му на различни места в Испания продължават и в следващите години, а репертоарът му се обогатява - Царят в "Аида" на Верди, Степан от "Женитба" на Мусоргски в Кралския театър в Мадрид, участия в "Кавалерът на розата" на Щраус и в "Роберто Деверьо" на Доницети с Едита Груберова.

В Италия се явява за първи път в операта на Ботезини "Ерос и Леандър" в Крема. След 2018 г. получава покани за Ферандо от "Трубадур" на Верди на фестивала в Хайденхайм, Базилио от "Севилският бръснар" на Росини в Тулон, Тимур от "Турандот" на Пучини и др. През 2022 г.

Още

Юлиан Константинов се завръща с операта "Дон Карлос"

Юлиан Константинов се завръща с операта "Дон Карлос"

Станчев дебютира на Глайндбърнския фестивал като Колин от "Бохеми" на Пучини. В началото на тази година заедно с националния оркестър на Франция той участва в "Иван Грозни" на Прокофиев в Париж, а през март дебютира в ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски в театъра в Инсбрук.

За следващия сезон има предложения за Захария от "Набуко" на Верди в Прага и за Свещеника от "Лейди Макбет от Мценска губерния" на Шостакович в Лайпциг.

Още един дебют ще има в този спектакъл. Ролята на Дон Карлос за първи път ще изпълни Емил Павлов, когото публиката познава от изявите му в други опери от репертоара.

Радостина Николаева е в ролята на Елизабет, Виолета Радомирска е Еболи, Атанас Младенов - Родриго, и Светозар Рангелов - Великият инквизитор. Музикалното ръководство поема словашкият диригент Оливър фон Дохнани.

Още

Мецосопраното Вероника Симеони гостува на Софийската опера като Кармен

Мецосопраното Вероника Симеони гостува на Софийската опера като Кармен

Още

С "Янините девет братя" се  открива юбилей – 130 години от създаването на Софийската опера и балет

С "Янините девет братя" се открива юбилей – 130 години от създаването на Софийската опера и балет

Още

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Още

Звездите от "Електра" на Рихард Щраус в Софийската опера - за работата над героините си

Звездите от "Електра" на Рихард Щраус в Софийската опера - за работата над героините си

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал