Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

IN MEMORIAM

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов

Софийската опера и балет посвещава спектакъла на "Риголето" на 30 януари на светлата памет на Борислав Иванов (Източник: Софийска опера и балет)

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов (1931-2022), съобщават от Софийската опера.

Доайенът на българските диригенти беше диригент-постановчик на тази продукция.

В представлението участват - като Риголето - Венцеслав Анастасов, Джилда - Станислава Момекова, Херцогът на Мантуа- Рейналдо Дроз, Спарафучиле - Светозар Рангелов, Мадалена - Александрина Стоянова - Андреева, Джована - Благовеста Мекки Цветкова, Маруло - Атанас Младенов, Борса - Ангел Антонов, граф Чепрано - Николай Войнов, граф Чепрано - Силвана Пръвчева, паж - Надя Колева, офицер - Александър Георгиев.

Диригент е Лучано Ди Мартино, а режисьор - Пламен Карталов. Сценографията е на Любомир Йорданов, асистент-режисьор - Вера Петрова, а художник на костюмите - Елена Иванова. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

Маестро Борислав Иванов е бил начело на Варненската, Софийската, Пловдивската опери, както и на редица престижни оперни фестивали в цял свят, разказват от операта.

Още

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

Той поставя началото на оперните фестивали на остров Родос и на остров Кипър. Работил е като главен музикален директор на операта в Анкара, заместник-генерален музикален директор и първи диригент на операта в Касел, Германия. Бил е генерален музикален директор на "Дас симфони оркестър" в Берлин.

За цялостната си творческа дейност има много награди - орден "Кирил и Методий", почетната награда "Пловдив", златен орден на италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика и най-високото отличие на германското правителство - "Кръст за заслуги" към културата на Германия.

Работил е с повече от три поколения български оперни певци. Смята, че талантът на повечето от тях е огромен, свидетелство затова е и уважението, на което те се радват по света.

Маестрото почина вчера, 22 януари, в московска болница.

Още

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Още

Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотела на тъгата

Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотела на тъгата

Още

Комикът Морт Сал почина на 94-годишна възраст

Комикът Морт Сал почина на 94-годишна възраст

Още

Почина легендарната народна певица Олга Борисова

Отиде си певицата от "Мистерията на българските гласове" Олга Борисова

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Ще посрещнем лятото в София със SoFest Summer

Лятното издание на SoFest 2023 ще събере на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина от 22-ри до 25-ти юни в Кино Кабана, София

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Суперпродукцията е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново в партньорство с Националния дворец на културата

Соня Йончева участва в концерт на Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Найден Тодоров

"Страст и любов изпълниха зала Фестпилхаус, след като изпълненията на Соня Йончева и Джовани Сала "завладяха сърцата на публиката", отбелязаха от Филхармонията

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

Ще бъде показано премиерно за София на голямата сцена в ТОПЛОЦЕНТРАЛА на 7 и 8 юни. Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - тази вечер в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Спектакълът получи приз "Икар" за майсторско техническо осъществяване