Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рикардо Дзанелато в ролята на Филип II от "Дон Карлос"

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ОПЕРАТА

Рикардо Дзанелато в ролята на Филип II от "Дон Карлос"

На 22 октомври световният бас ще пее на сцената на Софийската опера, където ще му партнира оперната прима Веселина Кацарова

Рикардо Дзанелато, бас (Италия)/Сн. Софийска опера и балет

Рикардо Дзанелато е един от най-известните баси в света. На софийската публика той е известен с участието си в операта "Силата на съдбата".

На 22 октомври, неделя, от 16:00 часа, басът ще гостува на сцената на Софийската опера и балет с ролята на Филип II, крал на Испания в емблематичната постановка на Пламен Карталов "Дон Карлос".

Веселина Кацарова, мецосопрано

В ролята на принцеса Еболи ще видим прочутото мецосопрано Веселина Кацарова. Кацарова изпълни ролята на Еболи и на 20 октомври в "Дон Карлос". Неин партньор тогава беше французинът Сирил Ровери - в ролята на Маркиз Поза, когото българската публика видя за първи път и прие много възторжено.

В ролята на Дон Карлос участва един от най-изявените ни тенори  - Даниел Дамянов, а като Елизабет Валoa, Кралицата на Испания ще видим оперната прима на Софийската опера Цветана Бандаловска, както и  Нико Исаков - в ролята на Маркиз Поза.

Рикардо Дзанелато, бас (Италия)/Сн. Софийска опера и балет

Рикардо Дзанелато е роден в Контарина, провинция Ровиго, Италия. Завършва специалност Китара в Консерваторията в Адрия през 1994 г. Страст към пеенето у него се поражда по време на военната му служба. Рикардо е избран да влезе в Алпийския представителен хор и по време на тази му опитност мнозина го окуражават да култивира прекрасния си природен дар. През 1992 г. срещата с Маестро Ариго Пола, който е бил учител и на Павароти, белязва началото на артистичната му кариера и го води към неговия дебют през 1994 г. във Вердиевия театър в Падуа като Граф Чепрано в "Риголето".

През следващите години той успешно участва в много певчески конкурси, печелейки през 1996 г. наградата "A. Бели" в Сполето и достигайки до финалистите в "Опералия" в Токио през 1997 г. През 2005 г. е награден със "Сребърен Тиберини".

 

Рикардо Дзанелато, бас (Италия)/Сн. Софийска опера и балет

През 2000 г. започва да работи по вокалното си усъвършенстване с Маестро Боналдо Джайоти и това сътрудничество е от решаващо значение за продължаването на неговата кариера. С Маестрото той подготвя една от най-сложните роли за бас: Закария от "Набуко". Дебютът му е през 2001 г. във Вила Палавичино в Бусето и от този момент нататък има много постановки, в които той участва като протагонист в тази роля, което го превръща интерпретатор, по когото се равняват.

  Рикардо Дзанелато, бас (Италия)/Сн. Софийска опера и балет

Широките му вокални способности и мекото му пеене го правят идеален изпълнител на Вердиевия репертоар, както и на този на Белини, Доницети и Росини.

Сред най-значимите произведения с негово участие, за които можем да си спомним, са: "Атила" и "Битката при Леняно" (Парма), "Риголето" (Парма, Мачерата, Каракала, Ла скала, Торино, Лиеж), "Отело" (Париж), "Симоне Боканегра" (Рим, Катания, Лион, Дрезден), "Набуко" (Ровиго, Равена, Рим, Парма, фестивала в Савонлина, Щутгарт, Лайпциг, фестивала "Маджо музикале фиорентино", Киев), "Аида" (Ла скала, Неапол, Торино, Верона, Валенсия), "Трубадур" (Лозана, Верона, Залцбург), "Макбет", "Мария Стюарт" (Бергамо, Реджо Емилия), "Ана Болейн" (Бергамо, Бреша, Парма, Хелзинки, Торино и на турне в Япония), "Луиза Милер" (Барселона, Билбао, Лион), "Лучия ди Ламермур" (Флоренция, Неапол, Мачерата, Венеция, Визбаден), "Норма" (Ровиго, Катания, Палермо, Варшава, Торино, Монтевидео, Верона и на турне в Япония), "Севилският бръснар" (Парма, Падуа), "Пуритани" (Амстердам, Каляри, Лече) и др.

 

Още

Веселина Кацарова пее със Сирил Ровери тази вечер в "Дон Карлос"

Веселина Кацарова пее със Сирил Ровери тази вечер в "Дон Карлос"

Многобройни са сътрудничествата му със значими диригенти като: Шайи, Гати, Виоти, Мариоти, Абадо, Папано, Батистони, Рустиони, Ренцети и международно реномирани режисьори: Катена, Де Ана, Абадо, Мускато, Вик, Уилсън, Маестрини, Пиер Али и др.

Пробив в кариерата му със сигурност настъпва при срещата му с Маестро Рикардо Мути, който го избира за "Ифигения в Авлида", "Набуко", "Моисей в Египет", "Макбет", "Симоне Боканегра" и "Набуко" в Римската опера. Едно от любимите произведения на Рикардо в Реквиемът на Верди и той сбъдва мечтата си да пее в него под диригентството на великия Маестро в Неапол, Редипуля, на фестивала в Равена и на турне в Словения и Виена в "Музикферайн" с Чикагския симфоничен оркестър.

Артистичната му кариера продължава да се развива и да се обогатява с новите му дебюти като протагонист: през 2011 г. на Оперния фестивал "Росини" в "Моисей в Египет" (Награда "Абиати", 2011); през 2016 г в "Атила" в "Театро Комунале" в Болоня; през април 2017 г. като Филип II в "Дон Карлос" от Верди в Генуа - роля, особено подходяща за Рикардо заради драматичните му вокалност и интензивност.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

За три дни София става притегателна сила за европейската музикална индустрия

Школата на Райна Кабаиванска ще има концерт в Лондон за 24 май

Четирима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще пеят в "Бритън тиътър", в Лондон, на 25 май

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава песен с гласа на Нина Николина

Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от специалната програма на Верстапен в България

"Цветовете на барока" - завладяваща музикална вечер с КласикАрт и специалните им гости

Струнният квартет и ансамбъл заедно с бароковото виолончело на Линда Манчева и чембалото на Николай Стойков ви канят на музикално пътешествие с богата, емоционална програма

Бляскавата постановка "Страната на усмивките" - част от Европейския музикален фестивал

Забележителната сценична творба е с участие на български и китайски студенти от Националната музикална академия

Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала "България"