Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

МУЗИ НА ВОДАТА

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Сцената и трибуната идват от Италия и остават за постоянно в Панчарево

Режисьорът Пламен Карталов / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Две седмици преди откриването на фестивала "Музи на водата", от Софийската опера и балет любезно поканиха журналисти и гости, да видят отблизо  подготовката на новия летен театър до Гребната база на езерото Панчарево, където за пореден път ще се проведе фестивалът.

Той ще бъде открит с поставяната за първи път у нас опера на Джоакино Росини "Жената от езерото", по едноименната поема на сър Уолтър Скот.

Диригент на постановката е Франческо Роза, режисьор - Пламен Карталов. В ролите ще видим пъстър международен и млад състав с уникални гласове. В ролята на Елена са Мария Радоева и Станислава Момекова. Участват още: Александрина Стоянова-Андреева, Виолета Радомирска, Хрисимир Дамянов, Франсиско Брито, Петър Бучков, Стефан Владимиров, Валерио Борджони, Даниел Острецов, Диего Годой, Ангел Антонов, Рейналдо Дроз, Весела Янева, Цвета Сарамбелиева.

Костюмите за пищната постановка са дело на Християна Михалева-Зорбалиева. Сценография - Пламен Карталов и Борян Белчев. Художественото осветление е поверено на Емил Динков.

Пламен Карталов, както обикновено, е поел доста функции, и лично посрещна гостите си, между които освен журналисти, имаше и представители на културни институции, сред които - на Италианския културен институт, служители от Столична община и много общественици.

Пламен Карталов отговаря на въпроси на журналисти / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Г-н Карталов, който живо отговаряше на въпроси и сновеше постоянно между артистите и работниците по строежа на трибуната, сподели:

"С огромно вълнение ви казвам "Добре дошли" зад кулисите на творческия процес на нашия фестивал. Той се случва благодарение на кмета на район "Панчарево" - г-н Гюров, и най-вече на Георги Спасов, който е приятел на Софийската опера, неин покровител, и аз бих го нарекъл - филантроп, който няма аналог - няма друг човек, който да хареса една моя идея и да я финансира с лични инвестиции.

Сцената не е миналогодишната. Дойде тези дни от Италия и една нова трибуна.

Трибуната, в строеж / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Помогнаха ни и други фирми, както и Столична община, с която работим вече 12 години. "Защо жената от езерото"? - Защото нашата репертоарна политика са произведения с "водна" тематика. Миналата година Искър беше превърнат в река Рейн, а тази година ще имаме "жената от езерото Панчарево".

Росини е знаел много добре какво да напише! И съм сигурен, че Уолтър Скот и Джоакино Росини ще бъдат много доволни, като видят от небето този свой шедовър.

Елена, главната героиня, пристига с една лодка по вода, качва се на сцената... Няма да издавам повече, само ще ви демонстрираме как се движи лодката. Ще има ето такива приятни изненади!

Демонстрация на движението на лодката на Елена / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Една истинска емоция, с една съвсем нова драматургия и едни вълшебни артисти от България, Венецуела, Италия и Чили, под диригентството на нашия диригент Франческо Роза, когото вече познавате от предишни наши постановки.

Диригентът Франческо Роза / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Този проект, в тези тежки дни за всички хора, за целия свят, доказва, че носим устойчивот на духа. Ние - артистите от Софийската опера и балет, не сме спряли, и от 30-и май до ден-днешен сме направили над 330 представления, без да спираме. Бяхме пример за целия свят. В Софийската опера дойдоха много гости от чужбина и видяха с очите си, как по време на пандемия ние поддържаме изкуството живо, за да пребъде вечно!"

Кметът на район Панчарево г-н Николай Гюров, в средата / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Пламен Карталов поясни също така, че все още не са писали до новото ръководство на Министерство на културата, за падане на част от ограниченията от пандемията, поне по отношение на летния театър. На въпрос, колко места предвижда той, г-н Карталов отговори:

"И в момента е с около 800-1200 места, почти колкото Операта. Е, вярно че един летен театър има нужда от повече места, но чакаме ограниченията да паднат".

От ляво на дясно: Георги Спасов, Пламен Карталов и кметът на район Панчарево - Николай Гюров / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

"Сцената и трибуната остават за постоянно в Панчарево. Само цената на трибуната струва 135 000 лева с монтажа. Надяваме се да се оправдаят инвестициите!", отговори на въпрос на журналист Георги Спасов, който е инвестирал изцяло в техническите съоражения със свои лични средства.

"Укрепихме и стария понтон, за да бъде удобен за сцена", добави Спасов.

Пламен Карталов обсъжда технически въпроси около строежа на сцената и трибуната / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Така, очевидно се очертава на това място да съществува един постоянен летен театър, който ще бъде достъпен за публиката съвсем безплатно, с транспорт, подсигурен от кмета на Панчарево, който ще тръгва от района на метростанция "Експо център" в определен час, преди представленията.

Сцената, в процес на подготовка / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Очакват ни невероятни изживявания, на фона на езерото, под звездите и с ефектното осветление на сцената, от която ще звучат божествените гласове на невероятни оперни изпълнители. Това е магията на изкуството! Но преди то да се качи на сцена, зад кулисите тече неуморен труд от големи екипи от хора.

Снимките от нашия репортаж показват част от усилията на тези хора, които работят за удоволствието на публиката. 

Пламен Карталов / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Диригентът Франческо Роза / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Част от актьорския екип на постановката / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Част от артистичния екип на постановката / Снимка: Е. Мариянска, dir.bg

Текст и снимки: Еми МАРИЯНСКА

Още

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

Още

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Още

Представете си, че участвате във виртуална опера, в която главната роля е ваша

Представете си, че участвате във виртуална опера, в която главната роля е ваша

Още

Парижката опера дава приоритет на етническото многообразие

Парижката опера дава приоритет на етническото многообразие

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на ONE DANCE WEEK

След зашеметяващ старт фестивалът за съвременен танц продължава с пълна сила в Пловдив