Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската опера представя онлайн пред световната публика "Атила" на Пламен Карталов

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Софийската опера представя онлайн пред световната публика "Атила" на Пламен Карталов

На 19 март от 19 часа централно европейско време, зрители от цял свят ще могат да гледат спектакъла. Впечатляващата постановка на историческата крепост Царевец край Велико Търново е реализирана през 2011 г.

Софийската опера и балет за втори път ще представи свой спектакъл пред световната публика чрез платформата OperaVision. След изключителния успех на излъчването на "Борис Годунов" от Мусоргски през лятото на 2020, Софийската опера ще покаже още един спектакъл от своя богат репертоар.

Това едва ли ще учуди меломаните - от години Софийската опера е емблема на българската култура далече зад границите на България. Българските оперни певци са познати и аплодирани в целия свят още от началото на ХХ век. Традицията не прекъсва, а продължава и в наши дни.

На 19 март, 19 часа централно европейско време, зрители от цял свят ще могат да гледат онлайн излъчването на операта "Атила" от Джузепе Верди. Впечатляващата постановка на Пламен Карталов на историческата крепост Царевец край Велико Търново е реализирана през 2011 г.

Спектакълът е посетен от стотици ценители на оперното изкуство, не само от България, но и от чужбина.

Сцена от постановката на "Атила", реж. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

Още

На Великден Софийската опера ще излъчи "Борис Годунов" от Модест Мусоргски на режисьора Пламен Карталов

На Великден Софийската опера ще излъчи "Борис Годунов" от Модест Мусоргски на режисьора Пламен Карталов

Пламен Карталов избира Царевец за сцена на своите монументални постановки на открито преди повече от 30 години. С реализацията на оперите "Ивайло" от Марин Големинов, "Цар Калоян" от Панчо Владигеров и впоследствие "Атила" от Верди, режисьорът доказва своето изключително майсторство да разказва истории под открито небе.

Още повече, че в либретото на двете български опери откриваме и историческа свързаност с мястото на действие - Велико Търново. Съвсем ясно проличава и далновидната визия за културен туризъм, която по-късно се вижда и в редица други проекти на Пламен Карталов, сред които е тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга".

Многомилионната публика на платформата Опера Вижън ще види един изцяло български солистичен състав в изпълнението на "Атила". Ролята на Атила е пресъздадена от световнопризнатия бас Орлин Анастасов, който дебютира с нея в "Ковънт Гардън", Лондон през 2002, когато е само на 26 години. Две седмици преди продукцията във Велико Търново, Анастасов се представя със същата роля и в "Ла Скала", Милано.

Сцена от постановката на "Атила", реж. Пламен Карталов (Снимка: Софийска опера и балет)

В този запомнящ се шедьовър участват Радостина Николаева /Одабела/, Венцеслав Анастасов /Ецио/, Даниел Дамянов /Форесто/, Димитър Станчев /папа Леоне/ и Пламен Папазиков /Улдино/.

Диригент на продукцията е Алесандро Санджорджи, сценографията - на Борис Стойнов, а костюмите - на Любомир Йорданов. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера и балет.

* OperaVision / operavision.eu/ обединява 29 партньори от 18 държави, сред които оперни театри като "Ковънт Гардън" - Лондон, Театро "Ла Фениче" - Венеция, Комише Опер - Берлин, "Ла Моне" - Брюксел, "Опера Комик" - Париж, Театро "Сан Карло" - Неапол, Театро "Реал" - Мадрид, националните театри на Хърватска, Чехия, Унгария, Полша и Латвия.

Платформата OperaVision ежедневно се посещава от хиляди почитатели на оперното и балетното изкуство.

Документалният запис на "Атила" е от 29 юли 2011 г., началото на онлайн излъчването на 19 март е 19 ч. /централно европейско време/.

Още

"Електра" отново на сцената на Софийска опера

"Електра" отново на сцената на Софийска опера

Още

Представете си, че участвате във виртуална опера, в която главната роля е ваша

Представете си, че участвате във виртуална опера, в която главната роля е ваша

Още

Виенската опера ще приема посетители като музей

Виенската опера ще приема посетители като музей

Още

Маестро Оливър фон Донани ще дирижира "Тоска" в Софийската опера

Маестро Оливър фон Донани ще дирижира "Тоска" в Софийската опера

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Фотографът със световна кариера Богдан "Chilldays" Плъков е номиниран за Наградата за Полет в Изкуството

Работата му със световни супермодели и музикални звезди привлече вниманието на Фондацията "Стоян Камбарев"

Археолози откриха древен некропол на остров Корсика

Откритието "подновява древното минало на Ил-Рус" и потвърждава, че тези места са били обитаеми през Античността", отбелязват от института

Археолози откриха древен град, заровен в пясъците в Луксор

"Градът, който се е наричал "Възнесението на Атон", е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор" обяснява ръководителят на разкопките

"Фаберже" прави скъпоценно яйце за 10-годишнината на "Игра на тронове" за 2,2 милиона долара

Бижутерийната фирма показа дизайна на единственото по рода си "драконово яйце", вдъхновено от главната героиня на сериала Денерис Таргариен

Гала премиерата на "Голата истина за група Жигули" на 13 април в Зала 1 на НДК

Ограничен брой зрители ще имат уникалния шанс да гледат дългоочакваната комедия в компанията на актьорите и екипа

Артефакти на 105 000 години в Калахари оспорват идеята, че цивилизацията се е появила в крайбрежните райони

"Резултатите ни показват, че опростеният модел за произхода на нашия вид вече не е приемлив", казва палеоархеологът Джейн Уилкинс

Виж всички

Календар