Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съдбата на императрица Сиси - сюжет за много книги и филми

ИКОНИТЕ НА ХХ ВЕК

Съдбата на императрица Сиси - сюжет за много книги и филми

Знамения бележат живота й още от раждането

Елизабет Баварска

Императрица Сиси - една от най-красивите жени в историята, е известна като любимка на народа на Австрия и ненавиждана в императорския двор. Нейната съдба се превръща в легенда и основа за сюжет на много книги и филми.

Истинското име на тази невероятна жена е Елизабет Баварска, а от самото й раждане, знамения пророкуват "особената" й съдба.

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Елизабет - бъдещата императрица на Австрия, е родена на 24 декември 1837 г. Освен, че се ражда в навечерието на Рождество Христово, било неделя, а казват, че родените в неделя се раждат под щастлива звезда?

Освен това малката новородена красавица дошла на бял свят с един зъб в устата - езотеричен знак, че я чака "особена" съдба.

Детството на Елизабет било щастливо и безоблачно. Растяла като "грозното патенце", по мнението на майка си, която не намирала дъщеря си за особено красива.

Самата Елизабет, или Сиси, както я наричали, изобщо не се интересувала от външния си вид. Обичала да играе в гората, да ходи на село, да рисува пейзажи, да гали животни и да съчинява стихове. Растяла свободолюбиво и любвеобилно дете.

Замъкът „Посенхофен“, в който израства Елизабет Баварска

Още

Замъци сред водата

Замъци сред водата

Когато израства като красива девойка, в императорския двор на Австрия се обсъжда един важен държавен въпрос - наследникът Франц Йосиф трябва да си намери жена.

Майка му - ерцхерцогиня София, се спряла на по-голямата сестра на Елизабет - Хелене, но на дворцовите приеми, вместо да общува с нея, Франц Йосиф не откъсвал очи от Елизабет.

И как не?! - Елизабет била висока цели 171 сантиметра, при тегло 47 килограма, а талията ѝ - 51 сантиметра! И тя поддържала тези мерки до смъртта си, въпреки че ражда четири деца.

Поддържала фигурата си със строга диета и движение

Още

 Вижте най-красивите дворци и замъци на Испания

Вижте най-красивите дворци и замъци на Испания

Бракът между Франц Йосиф и Елизабет е един от редките случаи на монархичен съюз по любов, а не като сделка. Поне в началото на брачния им съюз е така.

Върху отношенията между двамата, се намесва свекървата. Тя превръща живота на Сиси в императорския двор в истинско мъчение. Ерцхерцогинята постоянно ограничавала свободата на снаха си с досадни съвети за дворцов етикет.

Императрица Сиси неведнъж се опитвала да поговори за това със съпруга си, но той бил толкова зает с политиката, че не обръщал сериозно внимание на думите й.

Брачният съюз на Франц Йосиф и Елизабет бил увековечен в много рисунки, гравюри и живописни платна

Още

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Първото дете на младата монархическа двойка е дъщеря. Кръщават я на баба й София, но това ни най-малко не смекчило неприязненото отношение на свекървата към снаха й.

Старата София ограничила дори майчинските права на Сиси, като се разпоредила младата майка да вижда рожбата си само за няколко часа през деня. Казвала, че така е добре "и за детето, и за майката"?!? Същото направила и с второто дете - пак момиче.

Ерцхерцогинята се опитвала всячески да контролира снаха си. А Франц Йосиф бил толкова привързан към майка си, че избягвал да й противоречи. Това силно повлияло на отношенията между него и съпругата му.

Въпреки любовта на съпруга си, Сиси се чувствала самотна и нещастна в императорския двор.

Семейството на Франц Йосиф и Елизабет Баварска

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

През 1857 г. императрица Сиси най-сетне успява да уговори Франц Йосиф за едно пътуване заедно с децата. По пътя, обаче, момиченцата се разболяли. Едното оздравяло, а другото - първородната София, не!..Детето умира от задушаване.

Мъката по малката София и чувството за вина, което изпитвала, буквално съсипали душевното равновесие на Сиси. Тя се самообвинявала за смъртта на детето. Не излязла от това състояние дори след раждането на дългоочаквания престолонаследник - принц Рудолф. След появата му Сиси напуснала Виена.

По време на войната с Франция, императорската двойка преживяла дълга раздяла. Франц Йосиф тъгувал за съпругата си и й пишел нежни любовни писма, но след завръщането му от фронта, и двамата осъзнали, че в брака им е настъпило непоправимо отчуждение.

Призната за една от най-красивите императрици в света

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Разстроените нерви на Сиси я карали постоянно да пътува - сякаш, за да избяга от мислите си. Тя предприема дълги пътешествия из Европа. По този начин се отдалечила и от децата си.

Навсякъде по света Елизабет се превръщала в еталон за красота и стил. Императрицата впечатлявала всички с външността си. Постоянните диети и оскъдното хранене, обаче, я довели до ръба на анорексията.

Портрет на Елизабет Баварска от Франц Ксафер Винтерхалтер

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

След 40-тата си година Сиси престава да се фотографира без воал - искала да я запомнят млада и красива, а не с повехнало лице. Започнала да страни от шума и суетата и да предпочита самотните разходки и уединението.

Всъщност, смъртта я спохожда по време на една от онези разходки. Императрицата се отказала от охрана, и от това се възползвал италиански анархист, вманиачен да убие аристократ?

Той блъснал в гърдите Сиси и по думите на придружаващата я придворна дама, първоначално тя останала права, недоумяваща какво се случва, а после изгубила съзнание и припаднала.

Анархист слага край на живота й...

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Тук народната легенда припомня, че когато изгубва сина си Рудолф, Елизабет/Сиси казала, че иска да умре от малка рана в сърцето, през която да излезе душата й?.. Всъщност, се случва нещо подобно!..

Последните 10 години от живота си Сиси прекарва в траур по сина си. В душата й царял все по-осезаем мрак.

Рудолф се самоубива през 1889 г., заедно с любовницата си - баронеса Мария Ветсера, в една ловна хижа. Елизабет е шокирана от случилото се. Още повече, че лекари намекват, че неговата суицидност се дължи на "баварския й ген"?...

Още

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

След смъртта на сина си Елизабет още по-силно се отдава на страстта си да пътува. Винаги в черна траурна рокля и тъмен воал, закриващ лицето й.

Умира през 1898 г., на 60-годишна възраст. Убиецът й прави пълни самопризнания и е осъден на доживотен затвор. Самоубива се в килията си през 1910 г.

Императрица на Австрия

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Знаменията белязват живота на тази невероятна жена не с щастие, а с много изипитания и мъка. Сиси остава в паметта не само на австрийците, но и на унгарците, като олицетворение на красота и гордост. И както сполучливо отбелязва един критик - "на гордост, без предразсъдъци".

А защо е призната за историческа легенда и от унгарците? - Всъщност, Сиси е била провъзгласена за кралица на Унгария, след т.нар. "Компромис" през 1867 г., когато австрийската империя е преобразувана в дуалистична монархия с името Австро-Унгария.

В унгарската столица се ражда четвъртото дете на Франц Йосиф и Сиси - Мария Валерия.

Елизабет/Сиси обича Унгария повече отколкото Австрия, и унгарците й отвръщат със същото - с огромна почит. Според тях, императрица Сиси е била единственият Хабсбург, "на когото може да се има доверие".

Още

 "Сиси-душата на императрицата" с премиера тази вечер в Стара Загора

"Сиси-душата на императрицата" с премиера тази вечер в Стара Загора

Образът на императрица Сиси намира своето художествено превъплъщение в много исторически и любовни романи и екранизации в цял свят.

През 1980 г. историчката Бриджит Хаман написва биографията на Елизабет и силно разпалва интереса към съпругата на Франц-Йосиф - императрица Сиси.

Тя остава в историята като една от иконите на 20-и век.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"