Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

ЛЕГЕНДИТЕ НА КИНОТО

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

Актрисата открито мрази мюсюлмани, хомосексуалисти и междурасови бракове

Бриджит Бардо се е отдала на обществена дейност, която следва непоколебимо

На 28 септември тази година легендата на световното кино Бриджит Бардо изпълни 83. Актрисата остава в паметта на няколко поколения зрители като символ на женската красота от златната ера на киното през 60-те години на миналия век. Преди 40 години, на върха на славата си, Бардо обяви, че спира да се снима, и изпълни заканата си. Въпреки това името й не е слиза от световните издания и до днес - медиите постоянно публикуват нейни снимки и скандални истории, свързани с новата й обществена деятелност като природозащитник и ксенофоб, както и за "странния" й начин на живот.

Най-любопитният факт от биографията на Бриджит Бардо е, че тя попада в киното напълно случайно - режисьорът Марк Алегре вижда нейна фотография на корицата на списание, и буквално ахва от визията й.

Жените в цял свят й подражават...

За пръв път красавицата се появява на екрана през 1952 г. във филма "Нормандската дупка". Голямата популярност, обаче, й донася филмът "И Бог създаде жената" /1956 г./, който я превръща в идол за красота и стил.

За популярността на Бардо изиграва огромна роля и скандалът, който се разразява веднага след прожекцията на филма. Католическата църква осъжда "поведението" на актрисата, което било..."подбуждащо".

Някои критици пък "подвеждащо" започват да наричат начеващата актриса "предвестник на сексуалната революция".

Идол на красотата.

Както е известно, обаче, и лошата реклама е добра за актьора. Красотата на Бардо бързо я превръща в европейския идол за красота и мода.

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През 60-те жените започват да подражават на визията й - опитват се да копират прическата, походката и погледа на Бриджит Бардо.

Актрисата получава покана да стане модел от скулптура на националния символ на Франция - Мариан - жената-алегория на Френската република.

Това е голямо признание от страна на французите. Самата Бардо се превръща в тяхна национална гордост.

Странно, но красавицата, издигана в такъв култ, никога не е имала щастлив личен живот. От връзките и браковете си излиза със скандали, които често се връщат като гневен бумеранг обратно към нея.

Още

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Вторият й съпруг Жак Шарие дори си позволява да я нарече в интервю след развода им "глупава хубавица, безсърдечна майка и подла жена"?..

Бриджит Бардо се отказва доброволно да се грижи и да възпитава сина им. Присъждат родителските права на Шарие.

В пресата все повече започват да пишат, че Бриджит Бардо има странен и капризен характер и че това "плаши" мъжете.

Страстта й към животните не е от сега.

През последните години актрисата се прочу с нейната привързаност към животните. Тя живее почти напълно усамотено в ранчото си, в компанията на множество коне, кучета, котки, зайци, прасета, кози и овце.

През 1986 г. Бардо основа "Фонд за благополучие и защита на животните", с капитал от 3 млн. франка, които актрисата придобива след като продава на аукцион бижутата и скъпоценностите си.

Запитана от журналисти защо прави това, Бардо отговаря: "Отдадох на мъжете младостта и красотата си. Сега дарявам моята мъдрост и опит на най-хубавото, което имам - животните, които ме обичат по-искрено от хората. Кучето ми носи болка, единствено когато умира!.."

Бриджит Бардо често апелираше през годините към звездите и богатите хора по света, да се откажат от дрехите от животинска кожа, пропагандираше вегетарианството.

Повечето от тези нейни изяви бяха посрещани с насмешка, което по нейното признание - дълбоко я е огорчавало.

През 2013 г. актрисата обяви, че ще поиска руско гражданство, ако в Лион евтаназират два болни от туберкулоза слона.

Тази любов към животните, за мнозина - "преминаваща границите на нормалното", се окачествява от по-близките приятели на актрисата като разочарование от хората.

"Животните са по-добри от хората!..Не се боя от тях!", смята актрисата.

Освен със защитата на животни, актрисата стана известна и агресивната си позиция по отношение на мюсюлманите и хомосексуалистите.

Изказването й по повод мюсюманите във Франция: "Ние достатъчно търпяхме това население, което унищожава страната ни като натрапва обичаите си", предизвика шумен политически и дипломатически скандал.

Бриджит Бардо е призовавана 5 пъти в съда по повод подобни публични изказвания, и са й налагани глоби от порядъка на 15 000 евро за ксенофобия, дискриминация на хомосексуалистите и на лицата с междурасови бракове.

Актрисата не се бои от глобите на съда.

Скандал избухна и след като издаде мемоарите си. Бардо бе дадена на съд по обвинението, че книгата й има "фашистки и расистки уклон".

Бриджит Бардо приема делата с гордо вдигната глава и не променя нито на йота възгледите си.

Още

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Отговаря прямо и честно и на всеки въпрос, свързан с външния й вид. 

Не се притеснявала от бръчките по лицето си, защото ги смята за нещо естествено за възрастта й. 

Казва, че никога в живота си дори не си е помисляла за пластична операция, защото мрази всяко нещо, което е "неестествено".

Бриджит Бардо преди, и сега...

"Старейте красиво, обръща се актрисата към жените над средна възраст. Не се опитвайте да бъдете нещо, което не сте. Не правете от себе си статуи! Бъдете естествени!"

Очевидно Бриджит Бардо малко се интересува от сегашния си вид на старица.

Повече я тормози артрита на бедрото на единия й крак, заради който е принудена да ходи на патерици.

Не може да се отрече, че "странностите" на актрисата, в много отношения респектират дори враговете й, защото говорят за силен характер.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска