Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

МИСТЕРИИ

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Френският идол за красота е роден на един ден с героя на Уайлд - Дориан Грей

Ален Делон

Френският актьор Ален Делон е всепризнат идол за мъжка красота. Някогашното му лице на изкусител днес е набраздено от бръчки, но това само доказва, че той не е неостаряващият Дориан Грей от прочутия роман на Оскар Уайлд. И все пак, литературоведи проникнаха в едно колкото любопитно, толкова и зловещо откритие - че в първото издание на произведението на Уайлд от 1890 г., рождената дата на Дориан Грей е била 8-и ноември. Денят, в който 45 години по-късно от излизането на романа, е роден...Ален Делон. Мнозина намират сходство не само в красотата на двамата мъже - измисленият и истинският, но и в характерите им - на "демони с ангелски лица".

Един от екранните образи на Дориан Грей

"Портретът на Дориан Грей" е публикуван за пръв път през 1890 г. в едно американско списание. В продължение на година Оскар Уайлд работи по него и прави редица поправки и допълнения. В новия му вид го издава във Великобритания през следващата - 1891 г., и това е романът, какъвто го познаваме днес. В 12-а глава на романа за рожден ден на Дориан Грей, с подразбиране, е посочен 10-и ноември. Интересно защо писателят е "поправил" посочения в първата версия на романа ден - 8-и ноември, с 10-и ноември? - И ако другите промени са били наложителни от гледна точка на художествените критерии на автора, то какво го е накарало да промени рождения ден на героя си?

Както е известно, Дориан Грей е толкова красив, че буди възхищението на всички. По същия начин 70 години по-късно - през 60-те години на миналия век, Ален Делон е обявен за най-красивия мъж на планетата.

Делон в началото на кариерата си

Той поддържаше това възхищение у зрителите в продължение на цялата си филмова кариера, допреди 18 години назад, когато престана да се снима. Но всички, които са имали близост с актьора в личния му живот, не споделят възхищението, което буди от екрана. Особено негативно се изказват за него жените, почувствали хладната му красота "отблизо". "Ти си двуглав орел, Ин и Ян, най-доброто и най-злото", му пише в една картичка Бриджит Бардо.

Делон в началото на кариерата си

Двамата са митично красивите хора-богове на филмовия екран през 60-те. Филмът, който кара зрителите да въздишат в киносалоните е "И Бог създаде жената". /1956 г./ Всъщност, Ален Делон и Бриджит Бардо никога не са били любовници в реалния живот, но това прави оценката на Бардо за него още по-обективна. Същото мнение за Делон споделят и мъже, работили с Делон. "Ален Делон има дяволска, хипнотизираща красота, но когато я гледаш продължително, от нея те побиват тръпки!", казва един кинокритик. И друг, който подмята уж на шега: "Не е чудно, че Ален Делон е имал в живота си толкова жени, защото е могъл да има много повече... Въпросът е на какъв принцип е избирал жертвите си?..."

Ален Делон и Бриджит Бардо - идолите за красота на световното кино

През последните няколко години Ален Делон е назоваван във френската преса "завършен мизантроп", "мегаломан", "свещено чудовище" и пр. Същата тази преса го боготвореше преди. В същото време Ален Делон провокира общественото мнение с показната си любов към животните, паралелно с реакционни изказвания по различни въпроси, един от които е болезнената тема за Холокоста.

На фестивала в Кан през 2013 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кой е той, в действителност? - все по-често се питат мнозина. Истината е, че французите май са объркани в загадката Ален Делон. А той от своя страна високомерно отговаря на всички нападки с:"Не ми пука за ничие мнение. Казвам това, което мисля!"

"Колко е тъжно! — прошепна Дориан Грей, без да откъсва поглед от портрета си. — Колко е тъжно! Аз ще остарея, ще стана уродлив и отвратителен, а портретът ще си остане вечно млад. Никога няма да надмине възрастта на днешния юнски ден... Ако можеше да стане обратното! Ако можеше аз да остана вечно млад, а да се състари портретът! За това... за това... бих дал всичко! Да, за това не бих пожалил нищо на този свят! Бих дал душата си!.."
/Из романа "Портретът на Дориан Грей" на О. Уайлд/

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите