Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

МИСТЕРИИ

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Френският идол за красота е роден на един ден с героя на Уайлд - Дориан Грей

Ален Делон

Френският актьор Ален Делон е всепризнат идол за мъжка красота. Някогашното му лице на изкусител днес е набраздено от бръчки, но това само доказва, че той не е неостаряващият Дориан Грей от прочутия роман на Оскар Уайлд. И все пак, литературоведи проникнаха в едно колкото любопитно, толкова и зловещо откритие - че в първото издание на произведението на Уайлд от 1890 г., рождената дата на Дориан Грей е била 8-и ноември. Денят, в който 45 години по-късно от излизането на романа, е роден...Ален Делон. Мнозина намират сходство не само в красотата на двамата мъже - измисленият и истинският, но и в характерите им - на "демони с ангелски лица".

Един от екранните образи на Дориан Грей

"Портретът на Дориан Грей" е публикуван за пръв път през 1890 г. в едно американско списание. В продължение на година Оскар Уайлд работи по него и прави редица поправки и допълнения. В новия му вид го издава във Великобритания през следващата - 1891 г., и това е романът, какъвто го познаваме днес. В 12-а глава на романа за рожден ден на Дориан Грей, с подразбиране, е посочен 10-и ноември. Интересно защо писателят е "поправил" посочения в първата версия на романа ден - 8-и ноември, с 10-и ноември? - И ако другите промени са били наложителни от гледна точка на художествените критерии на автора, то какво го е накарало да промени рождения ден на героя си?

Както е известно, Дориан Грей е толкова красив, че буди възхищението на всички. По същия начин 70 години по-късно - през 60-те години на миналия век, Ален Делон е обявен за най-красивия мъж на планетата.

Делон в началото на кариерата си

Той поддържаше това възхищение у зрителите в продължение на цялата си филмова кариера, допреди 18 години назад, когато престана да се снима. Но всички, които са имали близост с актьора в личния му живот, не споделят възхищението, което буди от екрана. Особено негативно се изказват за него жените, почувствали хладната му красота "отблизо". "Ти си двуглав орел, Ин и Ян, най-доброто и най-злото", му пише в една картичка Бриджит Бардо.

Делон в началото на кариерата си

Двамата са митично красивите хора-богове на филмовия екран през 60-те. Филмът, който кара зрителите да въздишат в киносалоните е "И Бог създаде жената". /1956 г./ Всъщност, Ален Делон и Бриджит Бардо никога не са били любовници в реалния живот, но това прави оценката на Бардо за него още по-обективна. Същото мнение за Делон споделят и мъже, работили с Делон. "Ален Делон има дяволска, хипнотизираща красота, но когато я гледаш продължително, от нея те побиват тръпки!", казва един кинокритик. И друг, който подмята уж на шега: "Не е чудно, че Ален Делон е имал в живота си толкова жени, защото е могъл да има много повече... Въпросът е на какъв принцип е избирал жертвите си?..."

Ален Делон и Бриджит Бардо - идолите за красота на световното кино

През последните няколко години Ален Делон е назоваван във френската преса "завършен мизантроп", "мегаломан", "свещено чудовище" и пр. Същата тази преса го боготвореше преди. В същото време Ален Делон провокира общественото мнение с показната си любов към животните, паралелно с реакционни изказвания по различни въпроси, един от които е болезнената тема за Холокоста.

На фестивала в Кан през 2013 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кой е той, в действителност? - все по-често се питат мнозина. Истината е, че французите май са объркани в загадката Ален Делон. А той от своя страна високомерно отговаря на всички нападки с:"Не ми пука за ничие мнение. Казвам това, което мисля!"

"Колко е тъжно! — прошепна Дориан Грей, без да откъсва поглед от портрета си. — Колко е тъжно! Аз ще остарея, ще стана уродлив и отвратителен, а портретът ще си остане вечно млад. Никога няма да надмине възрастта на днешния юнски ден... Ако можеше да стане обратното! Ако можеше аз да остана вечно млад, а да се състари портретът! За това... за това... бих дал всичко! Да, за това не бих пожалил нищо на този свят! Бих дал душата си!.."
/Из романа "Портретът на Дориан Грей" на О. Уайлд/

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений