Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Жо Дасен умира в Таити, по време на почивка с децата си

ЗАД КУЛИСИТЕ НА СЛАВАТА

Жо Дасен умира в Таити, по време на почивка с децата си

Обвиняват за края му втората му съпруга

Знаменитият френски певец с американски произход Жо Дасен /рождено име - Джоузеф Айра Дасен/, почина през 1980 г. Целият свят бе покрусен от скръб. Жо Дасен си отиде съвсем млад - ненавършил 42, на върха на славата си. Още от малък певецът страдал от сърце, но според биографите му, причина за неговия край, станали последните събития в живота му - разводът с втората му съпруга Кристин и битката за децата им.

Джоузеф Айра Дасен е роден през 1938 г., в семейството на известния режисьор от еврейски произход Жул Дасен и цигуларката Беатрис Люнер. По време на Втората световна война семейството напуска САЩ и се установява в Швейцария, където малкият Джо учи в известния колеж "Льо Розе", а по-късно - в колежа "Ан Арбор".

На върха на славата си

След като се дипломира, заминава за Франция и започва работа като водещ в радио. Прави първите си песни като изпълнител, които веднага се изкачват в класациите на хит-парадите. Емблематична за цяла Франция и целия свят става песента му "Les Champs-Elysees".

Успехът идва с третия му диск

Баща му става много известен режисьор. През 1958 г. моли сина си да напише музика за филма му "Закон". Вместо очаквания успех, обаче, критиката се отнася безпощадно към младия Жо Дасен. Излизат дори статии, в които му препоръчват "да спре да пее".

Лекарите му забраняват да се вълнува и да пътува...

Той, обаче, е упорит. Заминава с товарен кораб за Италия, а по-късно прави втори опит с филмова музика - пак за филм на баща си. С парите от филма си купува автомобил и крои нови творчески планове. В края на 1963 г., малко преди Коледа, подписва договор със "CBS France".

След Нова година, още в първите дни на 1964 г. започва да записва френски версии на американски песни с оркестъра на Освалдо д' Андреа и ги качва на компактдиск. Тиражът на албума е малък - хиляда броя, но певецът не може да продаде и тях. Записва и втори диск - в двойно по-голям тираж, но и той не тръгва. Едва с третия си компактдиск Жо Дасен постига световен успех. Продажбите стигат 25 000 екземпляра. Песента от този диск - "Bip Bip" буквално звучи навсякъде във Франция, а по-късно и в цяла Европа.

От дете страдал от слабо сърце

Жо Дасен се запознава с известния по онова време музикален продуцент Жак Пле. Двамата остават приятели до края на живота си. Всичко в живота на Жо се очертава повече от прекрасно - той вече е знаменитост, има приятелка, с която живее - Марис Масиера. Тя настоява за брак, но той се "ослушва". И след като най-накрая се решава на брак с Мариса, същата вечер се напива безпаметно в еди руски ресторант.

С първата си съпруга Марис живее 10 години

Още

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Скоро бракът започва да му харесва, но не може да се раздели с пиенето. Марис, въпреки всичко, го обича безумно. Всъщност, тя е първата, която занася демо запис на негово изпълнение в една радиостанция. Помага му във всичко и се радва на успехите му.

Марис е не само негова съпруга, но и секретарка, мениджър, диетолог, фризьор, гардеробиер и шофьор. Жо обичал да чете, докато тя го вози. Най-големи трудности й създавала прическата му:

"Налагаше ми се да го сресвам по няколко пъти на ден, за да укротя голямата му коса!, разказва в едно интервю Марис. Аз отговарях за кореспонденцията му, перях и гладех дрехите му, поддържах концертните му костюми...Аз бях всичко, което трябваше да върши... екип от хора!.."

Първите песни на Жо Дасен в стил кънтри, не се котират особено добре във Франция. Френският шансон му донася успеха.

Жо Дасен става един най-известните изпълнители в света през 60-те и 70-те години на миналия век.

Певецът има милиони почитателки, но те дори и не подозират колко нещастен е самият той в личния си живот.

Още

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Бракът с Марис се разпада след 10 години съвместно съжителство. Причината е голяма трагедия. Марис дълго време мечтае за дете, но не може да забременее и когато най-сетне ражда, новороденото умира няколко дни след раждането. Жо търси утеха в чашата, а Марис потъва в себе си, дълбоко самотна и нещастна. Бракът започва да изглежда все по- невъзможен в мислите и на двамата. Единодушни са, че трябва да се разведат.

"Раздели ни не успехът ми, не жена, а животът!..", казва години по-късно самият Жо Дасен.

След смъртта на певеца, много таблоиди се опитват да пробутат "сензационни" любовни истории на Жо Дасен с други жени по време на първия му брак. Всички близки и роднини на певеца, обаче, са категорични, че в неговия живот са съществували само две жени - двете му съпруги - Марис и втората, Кристин.

С Кристин Делво певецът се запознава случайно и се влюбва в нея от пръв поглед. Все още обаче бил женен за Марис, и макар отношенията им да са хладни, не иска да я огорчи - известно време с Кристин се срещат тайно.

С втората си съпруга Кристин

Сключва брак с нея през 1978 г. и в същата година им се ражда син. Жо най-сетне става баща, но семейното щастие не е безоблачно - двамата с Кристин често се карат. Тя се оказва капризна, истерична и неуравновесена жена. Жо все повече не разпознава в нея момичето, в което се е влюбил - Кристин пие и употребява наркотици. 

Още

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Всъщност, и Жо в един период от време е пристрастен към кокаина. Твърдял, че намира в него някакво спасение от проблемите и депресията?..

Бракът му с Кристин е на ръба на провала, когато се ражда второто им дете. Но и то не може да поправи отчуждението помежду им, и двамата се развеждат.

С Кристин и двамата им синове

Още

"Прокълнатият поет" Шарл Бодлер умира от сифилис и наркотици едва на 46

"Прокълнатият поет" Шарл Бодлер умира от сифилис и наркотици едва на 46

Жо Дасен води изтощителна битка за права над децата си. Най-накрая печели съдебно, но здравето му е съсипано от нервно изтощение. По време на делата на няколко пъти получава тежки сърдечни пристъпи.

Лекарите му забраняват да се вълнува прекомерно и да пътува дълго. Въпреки забраните, през 1980 г. певецът решава да пътува до Таити, на почивка със синовете си.

Буквално в деня след пристигането им там, по време на обяда в ресторанта на хотела, певецът получава инфаркт, и умира. Три месеца преди 42-рия си рожден ден!...

Кристин и синовете на Жо Дасен

Нервното изтощение и депресията след раздялата с Кристин и съдебните дела помежду им, съсипват смъртоносно и без това слабото му сърце.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Първите пасажери в балона на братя Монголфие - овца, патица и петел

240 години от първия полет в историята на аеродинамиката

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Журналистът Жанета Йорданова я открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ, който е последният стопанин на унищоженото българско училище в Румъния

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

210 години от рождението на музикалния гений

Той връчва първия "Оскар" в историята на киното

140 години от рождението на филмовата легенда Дъглас Феърбанкс

Хари Белафонте: Гневът е необходимо гориво, бунтът е здравословен!

Целият живот на легендарния певец, артист и борец за граждански права е потвърждение на тези негови думи