Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Жената-блян Анук Еме

ЖИВИТЕ ЛЕГЕНДИ НА СВЕТОВНОТО КИНО

Жената-блян Анук Еме

В нея са били влюбени Фелини, Мастрояни и "половината мъжки свят", пишат критици

Жената-блян Анук Еме (Колаж: Юлиян Илиев)

Помните ли филмите "Сладък живот", "Осем и половина" и "Един мъж и една жена"? - Тези ленти са записани със златни букви в историята на киното, а в тях грее невероятното присъствие на една жена със звездното име Анук Еме.

Истинското й име е Франсоаз Жюдит Сориа̀ Дрейфюс / фр. Françoise Judith Sorya Dreyfus/, родена е през далечната 1932 г. в Париж, носителка е на Златен глобус за най-добра актриса в драматичен филм /1967 г./ и е живата легенда на световното кино. На фестивала в Кан всички успяха да се уверят в това, че тя е от онзи рядък тип женски същества, които въпреки възрастта остават недокоснати от времето и напълно оправдават прозвището си - "жената-блян".

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Анук Еме има толкова специфична физиономия, че когато за пръв път се появява на екрана, критиците възкликват: "Тя е олицетворение на парижкия стил, съчетан с изящното лице на гръцка богиня!" Художници се произнасят, че тя сякаш е слязла от платната на Модилиани, а великият Унгаро й посвещава парфюма си "Дива".

Красота като нейната дотолкова се набива на очи, че киното започва да се интересува от нея още преди да навърши 14. Първият й филм е "Дом до морето". Заради титрите на филма се налага да й измислят кратък псевдоним. Така Франсоаз става Анук Еме.

В "Дом до морето"

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

А всъщност младата Франсоаз мечтаела да стане балерина, въпреки че родителите й били потомствени актьори. Очевидно професионалното й поприще било предопределено, но не и успехите й - няма друга актриса във френското кино, която да е постигнала такова всеобщо харесване, като Анук Еме.

Актрисата е буквално обожавана и от режисьорите, и от мъжете си, и от зрителите. Пресата я кръщава "Любимата".

Още

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Детството на малката Франсоаз, обаче, никак не е розово. През юни 1940 г. Франция е окупирана от нацистите. Бабата и дядото на Франсоаз са евреи. Депортират ги в концлагера Освиенцим, където ги убиват.

Франсоаз е само на 8 и душата й е буквално покрусена от тяхната смърт. Споменът оставя горчиви следи в сърцето й.

Човекът, който я забелязва за киното, е френският режисьор Анри Кайат, но звездата на Анук изгрява и засиява ярко през 1959 г., когато се снима във филма на Федерико Фелини "Сладък живот".

С Марчело Мастрояни във филма "Сладък живот" на Фелини

Следва още един златен филм - "Осем и половина", в който актрисата показва, че не само е красива, но носи таланта на драматична актриса.

Кадър от филма "Осем и половина"

След филма "Един мъж и една жена" на Клод Льолуш, публиката обявява Анук Еме за суперзвезда. Въпреки баналния сюжет на филма, той е награден на кинофестивала в Кан през 1966 г., а после получава и два Оскара - за най-добър задграничен филм и за оригинален сценарий.

С Жан Луи Трентинян в кадър от филма "Един мъж и една жена"

През 1967 г. Анук Еме е наградена със Златен глобус и е на върха на славата, но си остава все така непринудена и достъпна за зрителите - "Любимата".

Анук Еме има зад гърба си четири брака и на пръв поглед личният й живот не изглежда като пример за семейно щастие.

Истината е, обаче, че тя докрай оставала любимата жена на своите съпрузи.

Личният й морал не допуснал нито веднъж компромис в брака, срещу което изисквала същото и от мъжете си - не понасяла фалша в отношенията и ако забележела дори и най-дребен нюанс на нещо подобно, без драми се разделяла с тях.

А те продължавали да я обожават. Вероятно затова говорят за нея, че е "жената-блян".

Анук Еме притежава таланта на родена аристократка, макар да няма такъв произход. Нейната сдържаност, умереният грим и класическият й маниер на обличане, и до днес поддържат имиджа й на кумир за подражание.

Тя вече повече от половин век, ако тръгнем от годините, в които става известна, е олицетворение на женствеността.

На последната й поява на кинофестивала в Кан

В Анук се влюбвали и режисьорите, и партньорите, с които се снимала. Сред тези нейни обожатели са имената на Федерико Фелини, |Марчело Мастрояни , Жан-Луи Трентинян и др.

Съдбата я орисва на дълголетие, и днес 86-годишната Анук Еме продължава да е на пиедистала на славата. Последно се снима през 2002 г., когато игра във филма "Наполеон".

От избраната й филмография мнозина от по-старото поколение я помнят във филмите "Лола", "Сто и една нощи", Прет а порте", "Да живее животът" и др.

Анук Еме е наистина пример за това, че изкуството може да работи за дълголетието на тялото и душата по един неповторим начин. Един от съпрузите на актрисата казва, че тя живеела личния си живот "между романтичните си роли и прозренията от тях".

Анук Еме - преди, и на...70

Във всеки случай уникалната външност на актрисата, загадъчният й поглед и поведението й на изискана дама, не само на екрана, но и в реалния живот, остават без аналог в историята на киното. Тя е неповторимата Анук Еме!

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Съседката" Фани Ардан - на 68

"Съседката" Фани Ардан - на 68

Още

"Плетачката на дантели" стана на 64

"Плетачката на дантели" стана на 64

Още

Легендата на френския шансон Жюлиет Греко навърши 90

Легендата на френския шансон Жюлиет Греко навърши 90

Още

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Шарл Азнавур: С Едит Пиаф не сме били любовници, това ни спаси

Коментирай 7

1/1

Жената-блян Анук Еме (Колаж: Юлиян Илиев)

С Жан Луи Трентинян в кадър от филма "Един мъж и една жена"

Кадър от филма "Осем и половина"

С Марчело Мастрояни във филма "Сладък живот" на Фелини

В "Дом до морето"

Анук Еме - преди, и на...70

На последната й поява на кинофестивала в Кан

Анук Еме (Колаж: Юлиян Илиев)

Календар

Препоръчваме ви

Тончо Жечев - без претенции и суетност за страстите български с надежда за Великден

На 23 февруари се навършват 20 години от смъртта на видния изследовател на българската история и литература

Почетен стол на Стоянка Мутафова поставиха в Сатирата

"Тази сцена беше целият живот на Стоянка. Този стол е голяма чест за нея", каза дъщеря Мария Грубешлиева на представянето му днес

За Леда Милева и белия сняг на детството

100 години от рождението на именитата писателка, преводач и общественик

Напусна ни големият български композитор, поет и пианист Иван Стайков

Той е автор на музиката за някои от най-популярните и обичани български филми, сред които "Господин за един ден", "Да обичаш на инат", "Двойникът" и "Рапсодия в 7"

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

Професорът по музикология Тиодор Албрикт твърди, че гениалният композитор е можел все още да чува през 1824-а, три години преди да се спомине