Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Солта, която носи в себе си живота и смъртта

СОЛ И ПЛАСТИКА

Солта, която носи в себе си живота и смъртта

Павлин Радевски показва скулптури от сол в проекта "Време за разпад", изложбата можете да видите от 28 юли в галерия "+359"

Павлин Радевски показва скулптури от органични материали, които в основата си съдържат сол - едно от първите средства за консервация, познато на човешката цивилизация (Източник: БТА)

Павлин Радевски показва скулптури от органични материали, които в основата си съдържат сол - едно от първите средства за консервация, познато на човешката цивилизация. Това разказват от галерия "+359", домакин на изложбата "Време за разпад", която се открива на 28 юли.

Още

„Голи и солени (морето преди бетона)“ –  най-хубавите ни спомени за Черноморието в книга

„Голи и солени (морето преди бетона)“ – най-хубавите ни спомени за Черноморието в книга

"Радевски представя серия от солни копия на прототип, преминаващи през трансформация.

Първообразът, подлежащ на отпечатване, е изчезнал, той принадлежи другаде, на друго време, към което обектите ни препращат. Отправна точка на изложбата е изначалното противоречие на идеята за запазване и тази за загубване", казва кураторът Бояна Джикова.

Радевски представя серия от солни копия на прототип, преминаващи през трансформация (Източник: БТА)

"Художникът, своеобразен агент на хаоса, произвежда копия, но вместо да се стреми към обхващането на възможно най-много запис, той предизвиква разруха. В края на този симулативен и преднамерен процес, формата изчезва, а зрителят се озовава в пространство на бялата светлина - информационен тотал.

Реконструкцията на матрицата се оказва невъзможна, или поне в рамките на света на материята, може би защото самата тя не е от тук, или защото вселенският импулс към ентропия надмогва и в крайна сметка побеждава структурите в информационното поле", допълва кураторът.

Още

Един от бисерите на ЮНЕСКО - солната мина "Величка"

Един от бисерите на ЮНЕСКО - солната мина "Величка"

По думите й Павлин Радевски разглежда живота на копието като функция на оригинала, а не като негово безкрайно, безентропийно продължение. Отпечатъкът се превръща в единствена цел, а веществото за запазване йерархически надминава своя модел.

Солта, която носи в себе си живота и смъртта, в човешкото тяло служи за предаване на нервните импулси, свиване и отпускане на мускулите, но в прекалено голямо количество става отрова, разяжда тъкани, прави водата мъртва.

"Време за разпад" следва линията на раждане и умиране. Първоначално зародиши в стените на галерията, творбите излизат, обособени като самостоятелни форми, и, подобно на пътя на живото в природата, се разпадат, преди обаче да успеят да се репродуцират. Под купола образът се разтваря - сол по кожата на кулата - връщайки се обратно в нейното тяло, обратно в информационния океан", казва Бояна Джикова.

Павлин Радевски е роден през 1975 г. Завършва специалност скулптура в художествената академия, в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба "Без дистанция", представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия "Райко Алексиев" (2015). Съосновател е на организацията "Депо скулптура", с която реализира различни публични прояви в областта, сред които е и изложбата "Скулптурата сега" (2018). Носител е на първа награда за скулптура на фондацията "Св. св. Кирил и Методий" (2003). Живее и работи в София.

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

Още

Снимка на бургаските солници спечели наградата на Световната фотографска организация

Снимка на бургаските солници спечели наградата на Световната фотографска организация

Още

Домът на киното отваря врати със "Солта на земята" и "Да обичаш Винсент"

Домът на киното отваря врати със "Солта на земята" и "Да обичаш Винсент"

Още

"Играта на солта" - за противоположностите, обречени да се обединят (откъс)

"Играта на солта" - за противоположностите, обречени да се обединят (откъс)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения

Днес се прощаваме със скулптора Ставри Калинов

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на близките и семейството на скулптора и художника Ставри Калинов по повод неговата кончина

"El Aumento - Издигането" на Валентин Бакърджиев в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 септември до 7 октомври 2023