Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Голи и солени (морето преди бетона)“ – най-хубавите ни спомени за Черноморието в книга

КНИГИ ЗА МОРЕ

„Голи и солени (морето преди бетона)“ – най-хубавите ни спомени за Черноморието в книга

23 летни истории от 23 вдъхновяващи личности

Старият Созопол - 40 години назад (Снимка: Издателство "Кръг")

"... Ходехме голи, гладни, солени и щастливи" - така пише журналистът и писател Иво Беров в своя първи разказ от новата книга "Голи и солени (морето преди бетона)", посветена на Черноморието в миналото: за някои спомен, за други - мечта.

Тази "картина на времето, в което нямахме избор, когато морето беше едно", съставителката Жанина Драгостинова сглобява от историите на 23-ма свои приятели: журналисти, артисти, писатели, историк, атлантик, актриса и други герои на нашето време. Сборникът излиза на 12 юли с логото на издателство "Кръг", с дизайна на Милена Вълнарова и с ретро снимки от журналиста Иван Бакалов и актрисата Ана Вълчанова.

Черноморието - мястото, където през 70-те и 80-те години на миналия век човек може да поеме глътка въздух далеч от закостенялата система на зрелия социализъм.

Старият Созопол - 40 години назад (Снимка: Издателство "Кръг")

Там буйните вълни, милостивото слънце и полетът на чайките отприщват свободата на духа и го понасят заедно с морската пяна извън сивата реалност на ежедневието. Мисълта става свободна да се развихри и около огъня се дискутират свободно забранените теми за изкуство, култура, политически идеологии... Морето преди бетона е един безкраен Джулай.

Своите спомени от тези романтични моменти на бягство от тривиалното разказват в едноименното издание 23-ма автори, сред които Петър Стоянович, Георги Папакочев, Иван Бакалов, Иво Беров, Михаил Вешим, Иван Попйорданов, Соломон Паси, Владимир Тодоров, Кристина Патрашкова и други. 

Всеки от тях има своя лична история, запечатана в паметта му като особено значима, а вече и написана на хартия. Текстовете, сред които са "Почти криминална ваканция", "Рай на смени", "Духовете на Иракли", "Лято като на кино", "Варненски нощи", "Влюбена в Созопол", "Потопиш ли се във водата, с единия крак си в Космоса" и др., ни връщат в годините, когато рокендролът беше млад, дюните - неразорани, немкините - от ГДР, а леките коли - тежкотоварни. Тогава Водния дух бдеше над Иракли, хазайките в Созопол криеха ютиите, но брояха душовете, а кофражите не скриваха морето.

Още

Жени, излизащи от водата, върху бетонните стени на крайбрежието на океана

Жени, излизащи от водата, върху бетонните стени на крайбрежието на океана

Съставителката Жанина Драгостинова събира и оформя разказите във вдъхновяващия сборник "Голи и солени", за да запази между страниците му парченце море, в което да се гмурнем дори когато сме далеч. Самата тя е свързана с Черноморието от онези години.

Родена във Варна, Драгостинова публикува множество журналистически текстове в "Култура", "Демокрация", "Капитал", Berliner Zeitung, Biograph, ЛИК, "Паралели" и др. Името й е добре познато у нас и като един от основните литературни преводачи от немски на български.

Разказите в "Голи и солени (морето преди бетона)" са хармонично допълнени от архивни фотографии на журналиста Иван Бакалов и снимки от личния архив на актрисата Ана Вълчанова. Изображенията кореспондират напълно с настроението на текстовете и нашепват своите истории за диви плажове, артистични квартири, красиви любови и вихрени танци - за онези, за които морето означава детство и младост.

Още снимки на Иван Бакалов от онова време могат да се видят във фотоизложбата му "Старият Созопол - 40 години назад", която се открива на 12 юли, в 18 ч., в галерия "Уникредит Студио" на входа на "Уникредит Булбанк".

Още

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Още

За основателите на "основния закон" и крива ли ни е Конституцията?

За основателите на "основния закон" и крива ли ни е Конституцията?

Още

50 години от първото посещение на Фидел Кастро в България

50 години от първото посещение на Фидел Кастро в България

Още

Първата копка на първата финансова пирамида у нас - "Град на мечтите", през обектива на фотографа Иван Григоров

"Анжел сити - град на мечтите": Първата копка на първата финансова пирамида у нас

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Самодивите слязоха в София, за да разказват приказки

Премиерата на етно-фентъзито "Лунно цвете" потопи гостите в забравената мистика на нашите предци

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

"Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино" ни очаква на 15 октомври от 17:00 до 21:00 ч. в Casa Libri

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"