Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

50 години от първото посещение на Фидел Кастро в България

ИСТОРИЧЕСКИ СРЕЩИ

50 години от първото посещение на Фидел Кастро в България

През 1972 г. той посещава София, Ямбол, Сливен, Пловдив, Варна, Русе, Царево, играе баскетбол с отбора на ЦСКА в София и е посрещнат не само от политически лидери, но и от обикновените хора

Автомобилът, в който са Фидел Кастро, Тодор Живков и специализираната охрана начело с ген. Кашев (Снимка: Иван Григоров)

Преди 50 години Фидел Кастро посещава за първи път България. Посолството на Куба в България и Н.П. Каридад Ямира Куето Милиан заедно със Съюза на българските журналисти организираха специална среща, на която беше отбелязана 50-ата годишнина от първото посещение на знаковия кубински лидер у нас. На нея беше отчетено дългогодишното приятелство между Куба и България и фигурата на Кастро като човек, общуващ близко с народите (не само кубинския). Преводачи, дипломати и журналисти споделиха своите спомени от тази визита.

Н.П. посланичката на Куба в България Каридад Ямира Куерто Милиан (Снимка: Юлия Владимирова)

Снимка: Юлия Владимирова

Целта на събитието беше различни дипломати и испанисти, били косвено или пряко част от това посещение, да разкажат своите спомени.

На събитието присъстваха посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, посланикът на Сирия Мухамад Мухамад, посланикът на Аржентина Алфредо Атанасоф, а водещ на събитието беше журналистката и експертка по Южна Америка Кадринка Кадринова.

На събитието присъстваха посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, посланикът на Сирия Мухамад Мухамад, посланикът на Аржентина Алфредо Атанасоф, а водещ на събитието беше журналистката и експертка по Южна Америка Кадринка Кадринова (Снимка: Юлия Владимирова)

Всички присъстващи дипломати, журналисти и общественици запазиха минута мълчание в памет на загиналите в трагичния инцидент в култовия исторически хотел "Саратога" в Хавана.

Бяха показани специални оригинални кадри от посещението на Кастро в България. Посланичката на Куба Н.П. Каридад Ямира Куето Милиан сподели, че "всички български приятели с топлото си отношение към Куба са по-близки от всякога до страната".

Снимка: Посолство на Куба в България

На събитието присъстваха посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, посланикът на Сирия Мухамад Мухамад, посланикът на Аржентина Алфредо Атанасоф, а водещ на събитието беше журналистката и експертка по Южна Америка Кадринка Кадринова (Снимка: Юлия Владимирова)

Фидел Кастро идва тук за първи път между 17 и 26 май 1972 г. От посолството на Куба излъчиха и филм, който се казва "Фидел е Фидел". За него Н.П. Каридад Ямира Куето Милиан каза:

"Искаме да представим човекът, кубинецът, универсалният Фидел. Когато минаваше, този човек събираше около себе си много солидарни хора."

Част от снимките, които бяха показани бяха свързани с моменти от посещението на Кастро в България и случайни кадри от улиците, на които той се среща с български граждани.

Журналистката Кадринка Кадринова с Н.П. посланичката на Куба в България Каридад Ямира Куерто Милиан (Снимка: Юлия Владимирова)

Снежана Тодорова, председател на СБЖ сподели допълни:

"България и Куба ги свързва дългогодишно и трайно притеятелство. Над 40 000 българи са живели и работили в Куба. Като съм общувала с колеги, живяли в Куба, те имат спомени с много топлина и са запазили жизнеността на кубинския живот. Вероятно знаете, че испанистиката в България е създадена и благодарение на преподаватели от Куба".

Снимка: Юлия Владимирова

Снимка: Юлия Владимирова

За срещите си с Фидел Кастро си спомниха и председателката на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Тамара Такова, журналистката Дора Чичкова, както и видният испанист и дипломат Стилиян Бурханларски.

Снимка: Посолство на Куба в България

Още

Да преживееш Фидел Кастро: Кирил Ефремов за емблематичната си роля

Да преживееш Фидел Кастро: Кирил Ефремов за емблематичната си роля

Тамара Такова е била част от преводаческия екип на Кастро и сподели, че е било трудно да превеждаш Кастро, ако не си наясно с живота на кубинците.

Дипломатът Стилиян Бурханларски сподели подробни спомени от срещата с Фидел Кастро:

"Имахме група преводачи по испански, тогава специалност испанистика произвеждаше много такива. Разпределяхме ги за цялата кубинска делегация. Разбира се, преводач на Фидел беше нашата уважавана преподавателка по испански Емилия Венкова."

Преди 50 години Фидел Кастро посещава за първи път България (Снимка: Посолство на Куба в България)

Още

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

Стилиян Бурханларски е присъствал на конгреса на Комсомола през 1972 г., на който Кастро е държал специална реч. Той каза, че са получили "заръки" от високите етажи аплодисментите, с които посрещат Кастро да бъдат "по-обрани", тъй като кубинският лидер е трябвало да говори след Тодор Живков. Залата все пак е посрещнала възторжено Кастро, макар някъде някои хора да са се притеснявали от бурните овации.

Дипломатът разказа и любопитния спомен от култовия баскетболен мач, който Кастро е пожелал да играе "по никое време".

Фидел Кастро играе баскетбол с отбора на ЦСКА в София (Снимка: Посолство на Куба в България)

"Отборът на ЦСКА набързо сформира група от баскетболисти, мисля че там беше и Цвятко Барчовски. Започна да се играе баскетбол с участието на Фидел Кастро, любител на баскетбола. Играта започна някак особено - нашите баскетболисти внимаваха да не го засегнат, да не влизат много грубо... С една дума, пазеха Кастро. По едно време той взе топката, удари я в земята и каза "Така игра не става! Ще играете с мен така, както се играе с мачо. Вие съшо сте мачовци". Стана ясно, че трябва да се играе нормално и така започна истинска игра - те го бутаха, той ги буташе - той остана много доволен."

Преводачка на Фидел Кастро и Тодор Живков при посещенията на кубинския лидер у нас е българската възпитаничка Тересита Капоте Камачо, която години по-късно става посланик на Куба у нас (Снимка: Посолство на Куба в България)

Събитието завърши с куба либре в чест на приятелството между България и Куба, а Каридад Ямира Куето Милиан отправи пожелание и за мир. "Никой няма да ни го подари. Трябва да се борим за него срещу всички онези сили, които се опитват да ни объркват. Фидел говореше за диалог между цивилизациите през 1969 г. в една мъничка книжка, която точно така се казва "Диалог между цивилизациите". За щастие, кубинският народ има памет", каза тя.

Преди 50 години Фидел Кастро посещава за първи път България (Снимка: Посолство на Куба в България)

Фотографът Иван Григоров пък е заснел посещението на Фидел Кастро в Русе. Снимките, които той сподели специално на екипа ни се публикуват за първи път!

На тях се вижда как кубинският лидер се вози изправен в кабриолет заедно с Тодор Живков и специализираната охрана, начело с ген. Кашев. На снимките на Григоров се вижда и тълпата от хора, които очакват автомобилът да мине през централните улици на града и хората да поздравят Кастро. 

Кастро поздравява очакващите го граждани на Русе (Снимка: Иван Григоров)

Граждани на Русе очакват автомобилът с Фидел Кастро да мине (Снимка: Иван Григоров)

Гражданите на Русе очакват кубинският лидер да премине през улиците на града (Снимка: Иван Григоров)

Още

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Още

В София почетоха кубинския поет и революционер Хосе Марти

В София почетоха кубинския поет и революционер Хосе Марти

Още

Екип на Стоичков и писмо от Фидел Кастро в забравения контейнер на Марадона

Екип на Стоичков и писмо от Фидел Кастро в забравения контейнер на Марадона

Още

Фидел Кастро бе погребан в Сантяго де Куба

Фидел Кастро бе погребан в Сантяго де Куба

Още

Куба отдаде последна почит на Фидел Кастро (снимки)

Куба отдаде последна почит на Фидел Кастро (снимки)

 

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

Владимир Димитров–Майстора: Опустошението на еснафщината убива хората на изкуството

"Аз съм човек на природата. И знам, че всичко в природата си върви по свои закони. Раждаш се, растеш, цъфтиш, остаряваш, умираш. Това е така просто и естествено, както си тече реката." - из разговори на Михаил Тополав с големия творец

БНТ представя документалната поредица „Махалото на прехода“

Гледайте в три поредни епизода – на 29 юни, 6 юли и 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1

Като развихрена стихия, българските войски летяха от победа на победа (снимки)

В деня за почит и преклонение пред подвизите, храброста и достойнството на българската армия, ви разказваме за геройството на един обикновен войник, редник Иван П. Илиев

Нов прочит на един стар филм за жертвения смисъл на охридското злато

Уникални кадри от архива на фотографа Иван Григоров, от снимачната площадка на филма "Спасението" на режисьора Борислав Пунчев

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

"Нека се надяваме, че скоро ще имат възможност народните водачи да проявят свободно своите грижи за окончателното излекуване на нашия народ от недъзите на партизанството и че ще проявят оная любов едни към други, каквато Исус е проявил дори към своите палачи в днешния ден, когато са го разпнали между двама разбойника."