Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

ДЖАЗ+

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

"Музиката е моят живот и моят живот е моята музика", споделя пианистът от Buena Vista Social и посланик на кубинския джаз по света Роберто Фонсека

Един от най-значимите съвременни музиканти, пианистът Роберто Фонсека ще свири в Sofia Live Club на 7 и 8 юли 2021 г. (Снимка: Carles Roig)

Един от най-значимите съвременни музиканти, пианистът Роберто Фонсека ще свири в Sofia Live Club на 7 и 8 юли 2021 г., а билети все още можете да намерите на jazz-plus.com

Той е подготвил разнообразен репертоар в трио формат, в който се включени композиции от всички негови албуми като акцентът в програмата му ще падне върху последния му проект - "Yesun" на 7 юли, а на 8 юли Роберто Фонсека ще има премиера на нова програма, която той готви с носителите на "Латин Грами" хор "Нови български гласове" под диригентството на Георги Петков.

Какъвто и суперлатив да прикачим към името му, все ще е верен. Той вече е намерил своето световно признание и ние просто можем да го разпознаем като един от великите артисти на нашето време, работил с големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качаито Лопес, Омара Портуондо и другите от Буена Виста Сосиал Клуб, както и Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде и кой ли още не.

Има 9 албума зад гърба си и всяка негова поява на сцена е истинско откровение - Роберто преживява и ни кара да съпреживеем с него всеки един изсвирен тон, защото знае, че музиката е любов и може да изрази всяко състояние на човека и да го преобрази духовно.

"Музиката е булката за музиканта", заявява Роберто Фонсека още преди 11 години, когато излиза албумът му Zamazu и той живее за и с музиката.

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-нататък в стила му на свирене на пиано.

Наречен "истинско откровение сред пианистите от неговото поколение", той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, когато е на 14 години.

Пианистът от Буена Виста Сосиал Клуб Роберто Фонсека има издадени 8 самостоятелни албума и е може би най-известният млад посланик на кубинския джаз в света (Снимка: Мартин Василев)

Impressio разговаря със световноизвестния музикант за предстоящите му концерти в София, музиката и измеренията на кубинската душа:

Г-н Фонсека, как сте, какви са емоциите Ви за концерт и музика след това странно време за света?
- За мен концертите на живо са начин на живот, на общуване със света чрез музиката, израз на емоциите ми, усещането на вибрациите на публиката е това, което ме кара да живея.

Още

Роберто Фонсека ще има световна премиера в София

Роберто Фонсека ще има световна премиера в София

- Разкажете повече за този проект, който ще осъществите в България с хорът "Нови български гласове"? Каква е предисторията?
- Уважавам много чувствителността на традиционната българска музика, смятам, че съм много мелодичен и хармоничен човек и от момента, в който чух за първи път хора на българските гласове, започнах да мечтая един ден да мога да работя с тази звучност и трябва да благодаря на промоутърите от Джаз Плюс - Явор и Маргарита за това, че направиха всичко възможно това да се случи, имах и огромното удоволствие да мога да се срещна с диригента Георги Петков и да му благодаря, че се съгласи да направи това сътрудничество между Куба и България.

Винаги, когато чуя гласовете на момичетата в хора, ме карат да изпитвам невероятни чувства.

Пианистът от Буена Виста Сосиал Клуб и посланик на кубинския джаз по света Роберто Фонсека ще представи в София световната премиера на новия си фюжън проект „Отвъд нотите“ с българския хор Нови български гласове от спечелилия „Латино Грами“ проект Еструна (Снимка: Ренета Кирилова)

Пианистът от Буена Виста Сосиал Клуб и посланик на кубинския джаз по света Роберто Фонсека ще представи в София световната премиера на новия си фюжън проект „Отвъд нотите“ с българския хор Нови български гласове от спечелилия „Латино Грами“ проект Еструна (Снимка: Антонио Перейра)

- Какво е отношението Ви към България, гостували сте тук и преди. С какви хора се срещнахте тук? Какво мислите за публиката?
- Бил съм винаги за кратко в България и съжалявам за това, защото бих искал да си сътруднича повече с български музиканти, да споделя своята музика и да науча повече за България, разхождал съм се по улиците и обичам, когато виждам хора, които свирят традиционна музика на улицата, обичам българската публика, която е много чувствителна и енергична и това е страхотно!

Още

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club  в София

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club в София

- Сменяте барабаните с пианото, когато сте на 8, а на 14 започвате да експериментирате с американски фюжън и традиционни кубински ритми. Защо стана така, предполагам, че не съжалявате изобщо за това решение?
- Това беше много добро решение и ми помогна много повече да вникна и да разбирам музиката. Решението беше на родителите ми да започна да свиря на пиано на тази възраст и никога не съм съжалявал за това, пианото е най-цялостният инструмент, който съществува.

Пианистът от Буена Виста Сосиал Клуб Роберто Фонсека има издадени 8 самостоятелни албума и е може би най-известният млад посланик на кубинския джаз в света (Снимка: Carles Roig)

- Имате силно музикално семейство. Какво е била и е музиката във Вашия живот?
- Да, някои мои роднини са професионални музиканти и други, които са запалени по музиката. Мога да кажа, че музиката е моят живот и моят живот е моята музика.

Още

Роберто Фонсека кацна в Европа за интензивното си турне, а в София ще бъде на 7 и 8 юли

Роберто Фонсека кацна в Европа за интензивното си турне, а в София ще бъде на 7 и 8 юли

- Как Buena Vista Social Club завладя така света? Вим Вендерс направи и филм. Каква е причината този голям оркестър да бъде толкова обичан навсякъде, без граници.
- Кубинската музика пригежава една простота, която всъщност я прави доста сложна, прозрачна, меланхолична, много емоционална, енергична и виртуозна ритмически.

Това е формулата, която великите маестрос от Буена Виста Сосиал Клуб винаги са ползвали в своето изкуство. Затова и светът им се отблагодари като прие така радушно този проект и му се наслади в пълнота.

Роберто Фонсека Трио, които ще видим в София Лайв Клуб на 7 и 8 юли (Снимка: Carles Roig)

- Преди години в разговор с Гийермо Рубалкаба той ми каза, че кубинската музика носи магията си от горещото слънце, на карибско море с топлите му води, на вкусът на кубинския тютюн и най-вече на рома "Хавана Клуб" и разбира се - на най-хубавата жена. Кое според Вас формира звукът на Куба?
- Живеем на един остров, заобиколени от вода и сме романтични по природа, Африка ни е дала неповторимия си ритъм, имаме класически влияния от Европа, и това ни позволява да смесваме различни стилове и звукови елементи по уникален начин. Мисля, че всичко това ни помага да имаме това специфично кубинско звучене.

Един от най-значимите съвременни музиканти, пианистът Роберто Фонсека ще свири в Sofia Live Club на 7 и 8 юли 2021 г. (Снимка: Carles Roig)

- Разкажете ми за кубинската душа, какво представлява тя?
- Тя е весела меланхолия.

- Без какво не може един кубинец?
- Без музика.

- Какво да очаква българската публика на двата концерта в София?
- Силно желание да споделим нашата музика с българската публика с много вълнение и радост подготвяме новата програма с Нови български гласове и маестро Петков.

Ще бъде нещо много специално като България и Куба самите.

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

Още

Тенорът Фабио Армилиато пред Dir.bg: Беше много весело, когато Уди Алън ме караше да пея лошо

Тенорът Фабио Армилиато пред Dir.bg: Беше много весело, когато Уди Алън ме караше да пея лошо

Още

Ричард Клайдерман пред Dir.bg: Не съм бил дете чудо

Ричард Клайдерман пред Dir.bg: Не съм бил дете чудо

Още

"Обичайните заподозрени" за чешитите в музиката, интуицията без маркетинг и киното

"Обичайните заподозрени" за чешитите в музиката, интуицията без маркетинг и киното

Още

Джаз легендата Васил Петров: Отдалечаването от Бога, обезсмисля живота ни

Джаз легендата Васил Петров: Отдалечаването от Бога, обезсмисля живота ни

Още

Джаз примата от Черна гора - Йелена Йовович: Музиката прави мостове, прави ни по-човечни

Джаз примата от Черна гора - Йелена Йовович: Музиката прави мостове, прави ни по-човечни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

"Предпочитам партитури, които приличат повече на красиви панорамни пътища с много завои, с много изкачвания и слизания", споделя маестрото, който ще води Софийската филхармония в два концерта през май

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

"Върнах се заради любовта и семейството, и защото исках да започна "нов живот" в Европа“, споделя диригентът

Хореографът Идио Чичава за движението като ехо на гласа и гласът като ехо на движението

"Вярвам, че танцът може да излекува света ни. Чрез него се учим истински да чувстваме, чуваме и виждаме", казва танцьорът и артистичен директор от Мозамбик преди световната премиера на спектакъла му ВАГАБОНТ на ОNE DANCE WEEK