Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

"Самосъзнанието, че българският фолклор има място в световните тенденции ни дава сили да стъпим още по-смело на него и да го обикваме все повече", казва многоликият артист за най-новия си проект TRIGAIDA и дебютния им албум ELATE

Иван Шопов (Снимка: Ивайло Петров)

Още

Иван Шопов и проектът му TRIGAIDA представят на живо дебютния си албум ELATE в Парк Военна Академия на 12 юни

Иван Шопов и проектът му TRIGAIDA представят на живо дебютния си албум ELATE в Парк Военна Академия на 12 юни

TRIGAIDA е един от най-новите музикални проекти в малката, но пъстра българска електронна сцена, в чието ядро е многоликият електронен артист и продуцент Иван Шопов (Cooh), не само преобърнал с главата надолу европейския дръм-енд-бейс, но и търсещ диалога между фолклора и съвременната музика в редица свои начинания.

Дебютният албум ELATE, смесва традиционен български фолклор със съвременна електронна музика, откъдето идва и оригиналното жанрово определение фолктроника. Той е щедро подплатен с вдъхновения от други музикални направления, сред които джаз, уърлд мюзик и неокласика.

Албумът ще бъде представен с мащабен концерт на 12 юни от 19.30 часа в бутиковия, обгърнат от зеленина и уют Парк Военна Академия в София.

Говорим с Иван Шопов за най-новия му проект TRIGAIDA, за традициите и бъдещето, за опита да запази естетиката на съвременните стилове, предавайки нататък ценностите на нашите корени, за диалога и границите в изкуството:

Снимка: Ивайло Петров

- Пандемията, затварянето и трудната ситуация се отразиха особено неприятно на всички творци. Как преминахте през нея и какво е очакването да се завърнеш отново пред публика?
- За мен пандемията беше благотворна среда за създаване на много нова музика и възможност да прекарвам повече време със семейството ми.

Да съм отново пред публика е много вълнуващо, защото съм създал много нова музика и вдъхновение да я споделя с хората.

Още

Фолктроника триото TRIGAIDA представя мултижанрово съкровище - албумът ELATE

Фолктроника триото TRIGAIDA представя мултижанрово съкровище - албумът ELATE

- Предстои ви представяне на най-новия ви проект с триото TRIGAIDA - дебютният албум ELATE. Ще ни разкажете ли малко повече за него, как се появи и кое е различното от предишните ви албуми и проекти?
- Проектът и албумът се появиха след срещата ми с Ася Пинчева и Георги Маринов-Хорхе в началото на 2020 г. Тогава решихме да направим нова музика, базирана на опита ни с работа с фолклор и съвременни музикални жанрове.

Различното с предишните ми албуми и проекти, е че в този наблягаме на световната музика като основно вдъхновение за обработване на фолклора ни.

Има влияния от джаза, неокласиката и филмовата музика. Естествено, плътният електронен звук е достатъчно разгърнат и обогатен с много акустични инструменти от нашите специални гости.

Фолктроника триото TRIGAIDA (Снимка: Златина Точкова)

- Кои са музикантите, които участват в него и как се намерихте?
- Сред гостите в проекта има много родни музиканти, но и творци от Япония, Турция, Холандия и Германия.

Теодосий Спасов се включи с вдъхновяващи мелодии в две от композициите, пианистът Димитър Бодуров участва в три, а Акира Ушида свири на клавикорд и саксофон в Яно. Вплетени в албума са и виртуознните изпълнения на цигулка от Гюлдесте Мамач, тромпет от Нейко Бодуров, ней от Бурак Малчок и китара от Асен Вапцаров.

- Колаборация от музикални жанрове, кое е водещото в представянето им и кое е най-голямото предизвикателство в ELATE?
- ELATE има за цел да прокара мост между традициите и бъдещето, опитвайки се да запази естетиката на съвременните стилове, предавайки нататък ценностите на нашите корени.

Най-голямото предизвикателство беше може би това, че целият албум беше направен дистанционно, във виртуални срещи, вместо в работа в едно пространство. Въпреки това, мисля че не сме загубили много от усещането за жива музика изпълнена на един дъх.

- Във вашите проекти среща си правят класика и съвременност, ново и старо, модерност и носталгия. Забравяме ли днес българските си корени? Имаме ли нужда от ново възраждане?
- Според мен от няколко години все повече гледаме с уважение към корените и виждам как тази ценностна система все повече се среща сред младите. Това е голяма радост за мен и се чувствам длъжен да продължавам да работя в тази посока, давайки поводи на младите да преоткриват красотата на традиционната ни музика.

Изграждайки самосъзнание, че българският фолклор има място в световните тенденции ни дава сили да стъпим още по-смело на него и да го обикваме все повече.

Снимка: Личен архив

- Как се постига диалог между съвременната музика и българския фолкор и чувствали ли сте се неразбран? Как се намират съмишленици?
- Диалогът се постига с внимателно съчетаване на звук, хармония и ритъм.

Стремежът ми е да създавам бутикови творби в тази посока, вместо бързо изгарящи нощни хитове. Творейки в тази посока съм срещал всякакви мнения, но за радост най-много са положителните коментари на докоснати и вдъхновени от музиката слушатели.

Снимка: Личен архив

- Само за два месеца, албумът, за наша радост, вече е в челните класации на водещи радиостанции в САЩ. Как си го обяснявате и намирате ли разлика в българското отношение към интерпретациите на фолклора ни?

- Българският фолклор има една уникална притегателна сила, която впленява всеки меломан, без значение от кой край на света е.

Това се дължи на различния поглед върху хармонията и боравенето с инструментите, което дава възможност за разпознаваемост в океана от музика. Българското отношение е позитивно, като извън пределите на страната ни има също много сънародници, които посрещат тези интерпретации с радост и възторг.

Много често използват музиката ми за да покажат от къде идват на техни приятели чужденци. Това е смисълът да се твори в тази посока, давайки възможност на българите да се идентифицират с нещо красиво и смислено създадено в родината им.

Снимка: Личен архив

- Вие самият сте художник, но отново работите със световноизвестния ни художник и графити артист Насимо? Какво ви събира от толкова време за съвместни проекти?
- С Насимо се познаваме от много години и винаги сме ценели взаимно различните проекти по които работим. Аз като художник, исках да дам изказ на идеите си провокирайки друг творец да пресъздаде музиката ни в картина.

Насимо се вдъхнови веднага след като чу албума и процесът по създаването на картината мина като един миг. Животът винаги дава възможност да се вдъхновяваме един от друг и това е много важен момент по пътя към творческо развитие.

Обложката на дебютния албум на TRIGAIDA - ELATE е базирана на маслено платно на българския художник Nasimo

- Има ли граници за твореца Иван Шопов?
- Границите са единствено в умовете ни.

Моята мисия е да достигна възможно най-далеч превъзмогвайки собствените си ограничения и страхове.

- Изкуството за вас започва с..?
- Провокация и смирение.

Снимка: Ивайло Петров

- Най-голямата ви радост и гордост е..?
- Моята дъщеря Ева.

- Ще ни подскажете ли какво да очакваме на концерта на 12 юни в Парк Военна Академия в столицата? Ще има ли изненади с известните музиканти, които сте включили?
- На 12-ти можете да очаквате отлепване от земята, с помощта на ритъма и красиви хармонии.

Изненадите идват от включването на камерния хор от НУФИ Широка лъка, с които направихме няколко нови аранжимента на песни от албума, както и нови творби, които ще чуете за първи път в събота.

Сред специалните ни гости е и Мария Димитрова, която се включи в албума ни с бек вокали, но за 12-ти сме подготвили и два ремикса на нейни композиции от албум и с Боян Ангелов, към които ще се включат и момичетата от хора при Широка лъка. С нас на сцената ще е и тромпетиста Нейко Бодуров, който идва специално от Варна за да се включи в няколко композиции в концерта.

Фолктроника триото TRIGAIDA (Снимка: Енчо Найденов)

- Каква е мечтата ви за TRIGAIDA и ELATE?
- Мечтата ни е да успеем да осъществим албума на живо с всички гост музиканти и да можем да го покажем в този формат на повече сцени извън страната.

Искаме да докосваме повече души с музиката ни и живото изпълнение има огромен заряд за повдигане на духа и красотата в сърцата на всеки един от нас.

Интервю на Тина Философова

Снимка: Енчо Найденов

Иван Шопов е многолик артист - художник, музикант, продуцент, композитор, естет и новатор.

Още

Игра на Impressio: Какво означава терминът "фолктроника"?

Игра на Impressio: Какво означава терминът "фолктроника"?

Завършил магистратура със специалност Графика в Националната художествена академия (НХА), Иван създава редица графични творби, илюстрации, както и акрилни платна.

Често е автор и дизайнер на обложки и плакати, както за своите проекти, така и на тези на други популярни музиканти от електронната сцена. До момента има осем самостоятелни изложби в България и чужбина.

Иван Шопов участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и колаборативни албуми. Това го превръща в една от водещите фигури на европейската електронна ъндърграунд сцена. Различните му проекти обхващат стилове като drum and bass, IDM, jazz, ambient, techno, rock и класическа музика.

Още

Теодосий Спасов и Иван Шопов представят InFusion с гост-музиканти от цял свят

Теодосий Спасов и Иван Шопов представят InFusion с гост-музиканти от цял свят

Иван Шопов има зад гърба си над 120 плочи за някои от най-големите международни лейбъли. Част от собствената му продукция, както и музиката на артисти, в които е повярвал, излиза чрез неговите лейбъли Etheraudio Records и ABCD.

Иван работи и като композитор за съвременни танцови и театрални продукции. Работи по проекти за късометражни филми, интерактивни арт инсталации и като саунд дизайнер. Автор е на музиката за 15 представления на Дерида Денс. През 2017 г. едно от тях печели наградата "ИКАР". Автор е на библиотеки със семпли, които намират място в работата на други електронни продуценти.

Още

Иван Шопов представя дебютния си албум с Авигея - "Канатица" в 7-часово концертно шоу

Иван Шопов представя дебютния си албум с Авигея - "Канатица" в 7-часово концертно шоу

Едно от нещата, които ярко отличават Иван Шопов от артистите в неговата сфера е начинът, по който смесва традиционен български фолклор, електронна музика и джаз. Той създава мост между нашата музикална история и съвременния вкуса на днешната публика. Сред най-популярните му албуми в тази посока са "Канатица" заедно с Авигея, "InFusion" заедно с Теодосий Спасов и албумите "Кукер", и "Оренда" с проекта Бalkansky.

Иван Шопов с лекота предава своите знания, което го прави търсен лектор и учител. От 2016 г. насам преподава аналогов и дигитален саунд дизайн в НХА. С над 20 години опит зад гърба си, той е търсен звукозаписен и мастеринг инженер.

Билети Ранно Пиле от 15 лв.

Онлайн (http://bit.ly/TrigaidaAlbumPromo)

Каси: ОМV, Booktrading, На Тъмно от мрежата на ticketportal.bg

Дискът ELATE на TRIGAIDA е вече наличен в магазините: Дюкян Меломан, Laika.bg и Gifted, както и в Derida Stage и през онлайн магазина на Иван Шопов: https://shop.ivanshopov.com/product/trigaida-elate-vinyl

https://trigaida.fanlink.to/elate

В рамките на събитието, най-запалените фенове-колекционери могат да се сдобият и с със специалното винил издание на албума.

Следете всички подробности на: https://www.facebook.com/trigaidamusic

И се присъединете към събитието: https://www.facebook.com/events/879595835927520/

Още

Иван Шопов се завръща със 7-часов ONE MAN PARTY маратон

Иван Шопов се завръща със 7-часов ONE MAN PARTY маратон

Още

Електронният артист Иван Шопов и стрийт арт художникът Насимо в уникална колаборация

Електронният артист Иван Шопов и стрийт арт художникът Насимо в уникална колаборация

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Неда Спасова: Премиера на български филм е наистина празник

"Не мога да опиша чувството, с което виждаш очите на зрителите след прожекцията на филма "Защото обичам лошото време", споделя актрисата

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli