Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ричард Клайдерман пред Dir.bg: Не съм бил дете чудо

ЕКСКЛУЗИВНО

Ричард Клайдерман пред Dir.bg: Не съм бил дете чудо

"Ще изпълня прекрасната българска песен "Хубава си, моя горо" с нов аранжимент", разкрива големият пианист

"По време на локдауна бях затворен в апартамента си в Париж. Щастлив съм, че имам пиано там и успях да свиря много часове всеки ден и да подготвя нови заглавия за моите предстоящи концерти.

Имах време и за четене. Обичам книгите, особено биографиите, и също така прекарвах много време в гледане на филми.

Така че общо взeто не се оплаквам, защото бях през цялото време с моята съпруга и котката ми... Но да се върна на сцената в България, е едно фантастично събитие за мен.", разказва световноизвестният пианист Ричард Клайдерман. 

Ричард Клайдерман (Снимка: Getty Images)

Още

След едногодишна пауза Ричард Клайдерман отново на сцената с концерти в София и Пловдив

След едногодишна пауза Ричард Клайдерман отново на сцената с концерти в София и Пловдив

Ричард Клайдерман идва в България за първите си сценични изяви след принудителна пауза, продължила повече от година заради Covid пандемията. В края на м. май звездата ще гостува в София и Пловдив за концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио по покана на агенция "Кантус Фирмус".

На 29 май т. г. Клайдерман ще свири за първи път в Града на тепетата в зала Колодрум, а събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Столичната публика ще има удоволствието да чуе на живо романтичния пианист на 31 май 2021 в зала 1 на НДК от 20 ч.

"Здравей, България! Много съм развълнуван, че ще свиря отново за Вас", възкликна Ричард Клайдерман в специално обръщение към родните фенове. Пианистът подготвя едно много специално шоу със селекция от любими хитове, нови композиции и аранжименти на класически творби.

С него разговаряме за детството и уроците на баща му, който е първият му учител по музика, за "Балада за Аделин", която обръща хода на живота му, за любовта към пианото, която го издига до върховете на майсторството, за това как Филип Паже се превръща в Ричард Клайдерман, за отдадената и топла българска публика, към която винаги се завръща с любов. 

- Разкажете за семейството си. Кога за пръв път седнахте зад пианото, господин Клайдерман?
- Произхождам от семейството на обикновен дърводелец, който свиреше прекрасно на акордеон. Често пътуваше с музикални групи... Баща ми беше и учител по музика и пиано и като много малък бях привлечен от тези черно-бели правоъгълничета...

Така започна. Баща ми е първият ми учител. Той не беше агресивен, подхождаше към мен с много търпение. По-късно ме препоръча на друг преподавател...

2011 г. Ричард Клайдерман в Зала 1 на НДК (Снимка: BulFoto)

За съжаление разви бъбречно заболяване и тъй като по това време не можеше да става и дума за бъбречна трансплантация, не беше възможно да се лекува. Той почина, когато бях на 20...

- Нещо като дете чудо сте бил... Приет сте в Музикалната консерватория в Париж на 12 години, а четири години по-късно печелите своя първи приз...
- Не, не бях дете чудо. Когато започнах кариерата си, много неща бяха изписани в пресата за мен и моето детство. Но честно казано, не бях чудо. Трябваше да свиря упорито, много упорито, като всички начинаещи.

Бях щастлив, когато свиря, и мисля, че това беше ключът към това, което постигнах по-късно.

Embed from Getty Images

- Чувствахте ли се по-различен от другите деца?
- Много от децата в Музикалното училище, всъщност, не обичаха пианото... Докато аз бях много привързан към този инструмент. Спомням си, когато играех футбол в двора с другите деца, майка ми ме викаше: "Фи-Фи, (първото ми име е Филип) престани с този футбол, трябва да свириш!"

Бях тъжен, че трябва да си прекъсна играта, но в същото време бях щастлив да се върна при моето пиано.

Ричард Клайдерман (Снимка: Getty Images)

- Предсказват Ви обещаваща кариера на класически пианист. Но вие зарязвате обучението и с приятели създавате рок група... Какви са спомените Ви оттогава?
- За да станеш класически пианист, са необходими много труд и време. А аз исках да направя и нещо различно. С приятели създадохме рок група. Малкото пари, които успяхме да изкараме, давахме за закупуването на оборудване. Всъщност тогава се хранех толкова зле - главно със сандвичи - че трябваше да ме оперират от язва, когато бях само на 17.

Това беше труден период в моя живот, но не съжалявам, защото научих много за представянето пред публика след шофиране с часове.

Embed from Getty Images

- Именно по това време болестта на баща Ви се обостря и той вече не може да Ви помага материално. Трябвало е сам да изкарвате прехраната си...
- Станах корепетитор на пиано на известни френски певци, акомпанирах на Мишел Сарду, Тиери Льолурон и Джони Халидей. Справях се много добре... За съжаление по това време моят баща имаше ужасни здравословни проблеми...

Мъчно ми е, че въпреки, че той беше щастлив да разбере, че се справям добре с пианото, си отиде от този свят преди да направя кариерата си като Ричард Клайдерман. Сигурен съм, че това би го направило горд и щастлив - да ме види по телевизията и да чуе, че имам международна кариера.

Ричард Клайдерман (Снимка: Getty Images)

Ричард Клайдерман (Снимка: Getty Images)

- През 1976 г. известният френски звукозаписен продуцент Оливие Тусен и неговият партньор Пол дьо Сеневил търсят пианист, който да запише нежна мелодия за пиано - "Балада за Аделин". Дьо Сеневил композира музиката по повод раждането на своята дъщеря Аделин и избират Вас? Вие сте на 23...
- Да, точно така... Бях избран измежду 6 или 7 други пианисти да направя първия си запис, който проправи пътя на моята кариера.

Това беше сън, който никога не бих могъл да си представя.

Embed from Getty Images

- Вашето изпълнение е изключително успешно, продадено е в 22 милиона копия в 38 страни. Става Ваша визитна картичка.
- Знаете ли, аз съм късметлия, защото ми беше предложена възможността да запиша "Балада за Аделин", което ми отвори вратата към света, отдаде ми се възможност да направя стотици записи и да ги изпълнявам в над 70 страни по света.

Първоначално щяхме да се радваме на успех дори само във Франция, Швейцария или Белгия... Но големият успех в Европа, след това в Азия, след това в Южна Африка, след това в Америка ... това беше нещо, което наистина не сме очаквали...

Embed from Getty Images

Единственото желание през целия ми живот беше да свиря на пиано възможно най-добре, с най-много емоция, но не можех да си представя, че толкова много хора от различни краища на света, ще харесат моя стил и ще се вълнуват от него.

- Поддържате ли връзка с Аделин, мелодията за която промени живота Ви?
- Видях Аделин преди около две години, докато правехме запис с японска телевизия. И те искаха да разберат как е Aделин днес и за мен беше удоволствие да се срещна с нея. Тя има две деца - дъщеря и син, и е много щастлива.

Ричард Клайдерман (Снимка: Getty Images)

- Всъщност, как Филип Паже се превърна в Ричард Клайдерман?
- Двамата ми продуценти сметнаха, че името ми Филип Паже е "прекалено френско". И ме попитаха за имена на моите баби и дядовци, прабаби и прадядовци ...
В моя род имаше един пра-пра-дядо, който се е казвал Клайдерман или нещо подобно. И... те казаха, че Клайдерман ще бъде перфектно име. Но Филип Клейдерман не звучеше добре, според тях. По-добре щяло да бъде, ако стана известен като Ричард... И ето така се роди Ричард Клайдерман!

Embed from Getty Images

- Какво е усещането Ви при срещите с българската публика?
- От края на февруари 2020 г. не съм изнасял нито един концерт. Пловдив и София ще ми дадат възможност да свиря на сцена отново след толкова дълго време.

Имах удоволствието да свиря в София и Пловдив 7 или 8 пъти и около 3 пъти във Варна през последните 20 години. Много ми харесва българската публика, защото е отдадена и много топла.

Ричард Клайдерман (Снимка: BulFoto)

- Записахте нашата "Хубава си, моя горо". С какво Ви докосва тази песен?
- Преди 3 години се свързах с моя български промоутър и помолих да ми изпрати няколко красиви български песни, от които да избера коя да свиря. Избрах "Хубава си, моя горо", защото тя е емоционална и мощна.

Тази година ще изпълня песента с нов аранжимент, който според мен е по-добър от предишния. Концертът ще включва и видео изображения. Помолих организатора си да избере най-красивите образи на България и да ги включи в шоуто, за да може красотата й да бъде около публиката по време на концертите ми.

- Как преживяхте локдауна и спирането на концертите по време на пандемията?
- Бях затворен в апартамента си в Париж. Щастлив съм, че имам пиано там и успях да свиря много часове всеки ден и да подготвя нови заглавия за моите предстоящи концерти. Имах време и за четене. Обичам книгите, особено биографиите, и също така прекарвах много време в гледане на филми. Така че общо взето не се оплаквам, защото бях през цялото време с моята съпруга и котката ми...

Но да се върна на сцената в България, е едно фантастично събитие за мен.

2011 г. На концерта в София, Зала 1 на НДК (Снимка: BulFoto)

2011 г. Ричард Клайдерман по време на концерта в Зала 1 на НДК (Снимка: BulFoto)

- Оптимист ли сте за бъдещето?
- По-скоро съм оптимист за бъдещето, не съм песимистичен. Винаги вярвам, че ще се случат добри неща, а дори и да се случат лоши, добрите ще надделеят.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Embed from Getty Images

Световноизвестният френски пианист Ричард Клайдерман е роден на 28 декември 1953 г. в Париж.

Филип Паже, по-известен с псевдонима си Ричард Клайдерман започва да се учи да свири на пиано на 6-годишна възраст, като неговият баща е учител по пиано и негов преподавател.

Издал е множество албуми, включващи разнообразна по вид музика, от мелодии на популярни песни до класически изпълнения на пиано. Най-честите творби, представяни от него, са композициите на Бетовен, Шопен и Моцарт. Повечето от неговите записи се фокусират главно върху популярната музика и оркестровите аранжименти на добре познати романтични песни.

Билети за двата концерта на Ричард Клайдерман в България са налични за онлайн продажба на TicketsBG.com, и Epay Go - линкове за София и Пловдив.

Още

Екип на БНТ засне документален филм за Ричард Клайдерман

Екип на БНТ засне документален филм за Ричард Клайдерман

Още

Ричард Клайдерман отбелязва 40 години на сцената с концерти в София и Варна

Ричард Клайдерман отбелязва 40 години на сцената с концерти в София и Варна

Още

Билетите за концерта на Ричард Клайдерман в София се изчерпват бързо

Билетите за концерта на Ричард Клайдерман в София се изчерпват бързо

Още

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

„Пъзел“ на Б.Т.Р. саундтрак в комедиен сериал

Б.Т.Р. постави поредното 5-о парче в „Пъзел“-а с едноименната песен, в акустична версия. Песента е саундтрак към комедийния сериал „Животът на Жоро

Трио VIVA вдига градуса на настроението в нов клип

Трите момичета пренасят пред камерата цялата позитивна енергия, чувство за хумор и забавление, с които са изпълнени техните взаимоотношения

COOL DEN откриват лятото с концерт на 3 юни в Stroeja Open Air Music Bar

Бандата представя на открито и нов, весел, летен сингъл с чудно видео

LORD OF THE DANCE представят уникално приказно визуално-танцово шоу във Варна и София

Световноизвестната танцова трупа пристига с три тира техника и с екип от 54 души

Спечели двойна покана за 30-годишния юбилей на Б.Т.Р.

Любимата група ще отбележи юбилея си със симфоничен оркестър на 13 октомври в зала 1 на НДК

Виж всички

Календар