Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да преживееш Фидел Кастро: Кирил Ефремов за емблематичната си роля

ИНТЕРВЮ

Да преживееш Фидел Кастро: Кирил Ефремов за емблематичната си роля

Всеки път, когато трябва да играя, се вълнувам, споделя още големият актьор

Кирил Ефремов в "Джина и Фидел" в Сатирата

С Кирил Ефремов разговаряме за театър и по-специално за ролята му в спектакъла "Джина и Фидел", по едноименната пиеса на унгарския драматург и режисьор Жолт Пожгаи. Спектакълът е част от афиша на Сатиричния театър в неговия 60-и юбилеен сезон. Ролите на Джина и Фидел в пиесата се изпълняват от Нона Йотова и Кирил Ефремов.

През 1974 световноизвестната, но вече оттеглила се от киното Джина Лолобриджида пристига в Хавана, за да направи интервю с Фидел Кастро за италианската телевизия Rai Uno. Тя прекарва 12 дни в Куба.

Джина Лолобриджида и Фидел Кастро, Куба 1974 г.

В крайна сметка филмът е заснет, но никога не е излъчен. Защо наистина? Фидел Кастро и Джина Лолобриджида твърдят, че тази среща е изиграла изключителна и определяща роля в живота им. Какво ли се е случило там тогава между тях двамата?

Именно по тази истинска история Жолт Пожгаи пише своята пиеса. За това му помага и личното приятелство с италианската киноактриса.

Ето какво сподели специално за Impressio Кирил Ефремов - актьорът, който има привилегията да представи образа на бившия кубински лидер:

- Какво е усещането да си Фидел Кастро?
- Великолепно, вълнуващо усещане! Всеки път, когато трябва да играя, се вълнувам. За мен ролята на Кастро в пиесата "Джина и Фидел" е великолепно преживяване, защото това е една велика личност. Един човек, който цял живот се е борил за една единствена кауза - да бъде народът му свободен и да живее добре.

- Как се готвихте за тази роля?
- Когато започнах да работя по ролята, трябваше да прочета много литература за него и научих факти, които не ми бяха известни.

Фидел Кастро ми стана интересен - усетих що за човек е и каква голяма отговорност носи с това, което прави. Готов е да влезе в конфликт с най-великите сили на света само и само, за да устоява идеята за революцията и свободата на своя народ. Впечатлих се и от неговите лични качества - харизматична личност, говорил е няколко езика и е бил много образован. Познавал е най-бедно живеещите в Куба и затова, когато идва на власт, много е държал народът да се образова. Негов приоритет в политиката му са били здравеопазването и образованието.

- Какво харесвате в образа на властния Ел Команданте?
- Харесвам го като личност. Силата, която излъчва. Интелигентността му. Допада ми като характер. И после - можеш ли да не си впечатлен от личност, която е сред най-значимите в световната история.

- Постановката е на известния полски драматург и режисьор Жолт Пожгаи. Какво Ви каза той за пиесата и за срещата си с Джина Лолобриджида?
- Жолт Пожгай, както знаете е имал честта да познава лично Джина Лолобриджида. Пиесата е базирана на разговорите му с нея, но част от сюжета е художествена измислица. Разказа, че се е ровил из много исторически документи. Той си е представил тази среща. Любовта тук е на седми-осми план. Загатната, тя идва от само себе си... Какво по-хубаво от това?

Двама души, които принадлежат на два различни свята - единият на западноевропейския, другият на комунистическия. Не могат да останат заедно, защото световете от които идват, ги разделят. Но при тази среща и тези 12 дни, които прекарват заедно те се опознават. Разбират, че нямат различия.  В края на престоя на Джина в Хавана, Фидел така я предразполага, че тя се побърква по него. Но въпреки това, те не могат да останат заедно. Защото, ако остане в Куба - Джина би била просто една от жените на Фидел. Това също е търсено в пиесата.

Режисьорът ни разказа какво е усетил, при разговорите си с Джина Лолобриджида. Как е възприел Фидел през нейните очи.

С Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

 - Стоянка Мутафова беше сред публиката на едно от първите ви представления. Кого още видяхте сред зрителите?
- Видях космонавта Георги Иванов, който е бил личен приятел на Фидел, режисьора Асен Шопов - те двамата дойдоха и ме поздравиха.

- Тази роля Ви прави различен. Изстрелва ви в друга орбита. Придава Ви особен властен чар, предполагам го усещате? Личи си, че играете с удоволствие, че влагате страст. Да поговорим малко за партньорството Ви с великолепната Нона Йотова, която влиза в образа на Джина?
- Да, мисля, че тя се справя чудесно с тази роля! Джина също е различна, от образите,  които Нона играе.

- Имаше моменти, в които имах усещането, че двамата с нея се надигравате. Текстът също предразполага за това?
- Още когато прочетох пиесата, казах на директора (б.ред. проф. Здравко Митков), че текстът е сред най-силните, на които някога съм попадал. Много е важно за един актьор да влезе в образа и тестът да е добър. Публиката харесва спектакъла. Действието я държи в леко напрежение. Очаква с нетърпение следващата картина.

Още

Нона Йотова пред Impressio: Влюбена съм от 20 години, театърът е моят храм

Нона Йотова пред Impressio: Влюбена съм от 20 години, театърът е моят храм

- Имате ли роля, в която се чувствате най-добре през този сезон? Или въпросът е излишен, в контекста на разговора ни?
- Тази, на Фидел Кастро, със сигурност! Но аз обичам и другите спектакли, в които играя.

- Сатиричният театър празнува своя 60-годишен юбилей през настоящия сезон. На неговата сцена са играли и играят изключителни актьори. Колоси, властвали над публиката и заразяващи със смях. Вие, г-н Ефремов, също притежавате тази дарба - да взривявате залата. Сатиричният театър за Вас е...?
- Сатиричният театър е сред любимите ми театри, в които винаги съм искал да бъда и да играя в едни от най-запомнящите се спектакли.

Сатирата е емблема!

- В кои спектакли можем да Ви гледаме?
- В Сатиричния театър: "Случайна среща", " Bella Donna" и "Волпоне". А също така играя в "Мъже под чехъл", "Мъжът на жена ми" и в "На живо от онзи свят". Залите са пълни, а зрителите се заливат от смях. Тръгват си в добро настроение. Аз обикновено след някое представление, при разговор с тях ги каня и на някой от другите спектакли, в които участвам. А после като дойдат пак и аз им казвам: "А сега е време да видите "Джина и Фидел"! 

  С Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

- Какво ще пожелаете на читателите на IMPRESSIO - новият сайт за изкуство и култура на DIR.BG?
- Да продължават да ходят на театър, на кино, да четат книги, защото без култура една нация е изгубена.

На добър час на IMPRESSIO!

_______________

Кирил Ефремов е роден на 7 юли 1975 г. в София. Актьорската му кариера започва, когато е една 15-годишен, с участието му в телевизионното предаване "Коктейлите на Влади". Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Здравко Митков. Играл е в театър "София", Народния театър "Иван Вазов", "Българска армия", "Сълза и смях", През 2010-2011 г. СЕ снима във филма "Операция "Шменти капели",чийто автор е Владислав Карамфилов (Влади Въргала), а режисьор е Иван Митов и др. Става изключително популярен и печели любовта на зрителите, с участието си в телевизионния сериал "Под прикритие" на БНТ, където изпълнява ролята на Тишо Близнака, "бригадир" в групировката на Джаро.

Кирил Ефремов и Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

Следващото представление на "Джина и Фидел" е на 26 февруари 2017 г., от 19:30 часа на Камерна сцена "Методи Андонов" в Сатиричния театър

Повече за програмата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" вижте ТУК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес

Катрин Ди: Самодивата Вида е олицетворение на младежкия бунт и инат

"Живеем във време, когато да си искрен, значи да си слаб, страхуваме се да обичаме, за да не ни наранят", казва младата писателка, която наскоро издаде "Лунно цвете"