Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да преживееш Фидел Кастро: Кирил Ефремов за емблематичната си роля

ИНТЕРВЮ

Да преживееш Фидел Кастро: Кирил Ефремов за емблематичната си роля

Всеки път, когато трябва да играя, се вълнувам, споделя още големият актьор

Кирил Ефремов в "Джина и Фидел" в Сатирата

С Кирил Ефремов разговаряме за театър и по-специално за ролята му в спектакъла "Джина и Фидел", по едноименната пиеса на унгарския драматург и режисьор Жолт Пожгаи. Спектакълът е част от афиша на Сатиричния театър в неговия 60-и юбилеен сезон. Ролите на Джина и Фидел в пиесата се изпълняват от Нона Йотова и Кирил Ефремов.

През 1974 световноизвестната, но вече оттеглила се от киното Джина Лолобриджида пристига в Хавана, за да направи интервю с Фидел Кастро за италианската телевизия Rai Uno. Тя прекарва 12 дни в Куба.

Джина Лолобриджида и Фидел Кастро, Куба 1974 г.

В крайна сметка филмът е заснет, но никога не е излъчен. Защо наистина? Фидел Кастро и Джина Лолобриджида твърдят, че тази среща е изиграла изключителна и определяща роля в живота им. Какво ли се е случило там тогава между тях двамата?

Именно по тази истинска история Жолт Пожгаи пише своята пиеса. За това му помага и личното приятелство с италианската киноактриса.

Ето какво сподели специално за Impressio Кирил Ефремов - актьорът, който има привилегията да представи образа на бившия кубински лидер:

- Какво е усещането да си Фидел Кастро?
- Великолепно, вълнуващо усещане! Всеки път, когато трябва да играя, се вълнувам. За мен ролята на Кастро в пиесата "Джина и Фидел" е великолепно преживяване, защото това е една велика личност. Един човек, който цял живот се е борил за една единствена кауза - да бъде народът му свободен и да живее добре.

- Как се готвихте за тази роля?
- Когато започнах да работя по ролята, трябваше да прочета много литература за него и научих факти, които не ми бяха известни.

Фидел Кастро ми стана интересен - усетих що за човек е и каква голяма отговорност носи с това, което прави. Готов е да влезе в конфликт с най-великите сили на света само и само, за да устоява идеята за революцията и свободата на своя народ. Впечатлих се и от неговите лични качества - харизматична личност, говорил е няколко езика и е бил много образован. Познавал е най-бедно живеещите в Куба и затова, когато идва на власт, много е държал народът да се образова. Негов приоритет в политиката му са били здравеопазването и образованието.

- Какво харесвате в образа на властния Ел Команданте?
- Харесвам го като личност. Силата, която излъчва. Интелигентността му. Допада ми като характер. И после - можеш ли да не си впечатлен от личност, която е сред най-значимите в световната история.

- Постановката е на известния полски драматург и режисьор Жолт Пожгаи. Какво Ви каза той за пиесата и за срещата си с Джина Лолобриджида?
- Жолт Пожгай, както знаете е имал честта да познава лично Джина Лолобриджида. Пиесата е базирана на разговорите му с нея, но част от сюжета е художествена измислица. Разказа, че се е ровил из много исторически документи. Той си е представил тази среща. Любовта тук е на седми-осми план. Загатната, тя идва от само себе си... Какво по-хубаво от това?

Двама души, които принадлежат на два различни свята - единият на западноевропейския, другият на комунистическия. Не могат да останат заедно, защото световете от които идват, ги разделят. Но при тази среща и тези 12 дни, които прекарват заедно те се опознават. Разбират, че нямат различия.  В края на престоя на Джина в Хавана, Фидел така я предразполага, че тя се побърква по него. Но въпреки това, те не могат да останат заедно. Защото, ако остане в Куба - Джина би била просто една от жените на Фидел. Това също е търсено в пиесата.

Режисьорът ни разказа какво е усетил, при разговорите си с Джина Лолобриджида. Как е възприел Фидел през нейните очи.

С Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

 - Стоянка Мутафова беше сред публиката на едно от първите ви представления. Кого още видяхте сред зрителите?
- Видях космонавта Георги Иванов, който е бил личен приятел на Фидел, режисьора Асен Шопов - те двамата дойдоха и ме поздравиха.

- Тази роля Ви прави различен. Изстрелва ви в друга орбита. Придава Ви особен властен чар, предполагам го усещате? Личи си, че играете с удоволствие, че влагате страст. Да поговорим малко за партньорството Ви с великолепната Нона Йотова, която влиза в образа на Джина?
- Да, мисля, че тя се справя чудесно с тази роля! Джина също е различна, от образите,  които Нона играе.

- Имаше моменти, в които имах усещането, че двамата с нея се надигравате. Текстът също предразполага за това?
- Още когато прочетох пиесата, казах на директора (б.ред. проф. Здравко Митков), че текстът е сред най-силните, на които някога съм попадал. Много е важно за един актьор да влезе в образа и тестът да е добър. Публиката харесва спектакъла. Действието я държи в леко напрежение. Очаква с нетърпение следващата картина.

Още

Нона Йотова пред Impressio: Влюбена съм от 20 години, театърът е моят храм

Нона Йотова пред Impressio: Влюбена съм от 20 години, театърът е моят храм

- Имате ли роля, в която се чувствате най-добре през този сезон? Или въпросът е излишен, в контекста на разговора ни?
- Тази, на Фидел Кастро, със сигурност! Но аз обичам и другите спектакли, в които играя.

- Сатиричният театър празнува своя 60-годишен юбилей през настоящия сезон. На неговата сцена са играли и играят изключителни актьори. Колоси, властвали над публиката и заразяващи със смях. Вие, г-н Ефремов, също притежавате тази дарба - да взривявате залата. Сатиричният театър за Вас е...?
- Сатиричният театър е сред любимите ми театри, в които винаги съм искал да бъда и да играя в едни от най-запомнящите се спектакли.

Сатирата е емблема!

- В кои спектакли можем да Ви гледаме?
- В Сатиричния театър: "Случайна среща", " Bella Donna" и "Волпоне". А също така играя в "Мъже под чехъл", "Мъжът на жена ми" и в "На живо от онзи свят". Залите са пълни, а зрителите се заливат от смях. Тръгват си в добро настроение. Аз обикновено след някое представление, при разговор с тях ги каня и на някой от другите спектакли, в които участвам. А после като дойдат пак и аз им казвам: "А сега е време да видите "Джина и Фидел"! 

  С Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

- Какво ще пожелаете на читателите на IMPRESSIO - новият сайт за изкуство и култура на DIR.BG?
- Да продължават да ходят на театър, на кино, да четат книги, защото без култура една нация е изгубена.

На добър час на IMPRESSIO!

_______________

Кирил Ефремов е роден на 7 юли 1975 г. в София. Актьорската му кариера започва, когато е една 15-годишен, с участието му в телевизионното предаване "Коктейлите на Влади". Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Здравко Митков. Играл е в театър "София", Народния театър "Иван Вазов", "Българска армия", "Сълза и смях", През 2010-2011 г. СЕ снима във филма "Операция "Шменти капели",чийто автор е Владислав Карамфилов (Влади Въргала), а режисьор е Иван Митов и др. Става изключително популярен и печели любовта на зрителите, с участието си в телевизионния сериал "Под прикритие" на БНТ, където изпълнява ролята на Тишо Близнака, "бригадир" в групировката на Джаро.

Кирил Ефремов и Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

Следващото представление на "Джина и Фидел" е на 26 февруари 2017 г., от 19:30 часа на Камерна сцена "Методи Андонов" в Сатиричния театър

Повече за програмата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" вижте ТУК

Коментирай 0

1/1

Сн.: Сатиричен театър

Джина Лолобриджида и Фидел Кастро, Куба 1974 г.

С Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

С Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

Кирил Ефремов и Нона Йотова в "Джина и Фидел" в Сатирата

Календар

Препоръчваме ви

Кеазим Исинов: Всяко зло е за добро и всяко добро е за добро

Човек не трябва да чака някой друг да му помогне, трябва сам да си помогне. Тогава и Всевишния помага, казва художникът

Мирела Иванова: Културата е в очакване на Годо, но не със скръстени ръце

Паметта е същностна отправна точка за всичко, което вършим днес и сега. Не означава непрекъснато да се връщаме в миналото, не - но и да не забравяме, казва поетесата и драматург на Народния театър

Писателят Радослав Парушев: Елитите навсякъде ще си припишат заслугата

"КОВИД-кризата беше преди всичко криза на консумеристското общество", смята писателят и адвокат

Чавдар Гюзелев: Хората започват да изглеждат като мравчици...

"Вирусите на изкушенията ще бъдат винаги силни и нелечими, а и дълбоко се съмнявам, дали хората искат да намерят антидот срещу тях. По-скоро са развили необратима и доброволно приета зависимост", смята художникът и сценограф

Проф. Георги Арнаудов: Уморихме се от шамански пророчества

Всички говорят за възвръщането към нормалността. Но днес често под нормалност се разбира запазването на статуквото на корпоративната плутокрация, казва композиторът Георги Арнаудов, заместник ректор на НБУ

Поетът Стефан Иванов: Дано не се продължи без памет и без поука

Понякога промените идват неочаквано и без да могат да бъдат предвидени по какъвто и да е начин, казва той