Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

JAZZ+

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Големият кубински пианист имаше два концерта в Sofia Live Club, единият от които с фолклорния хор „Нови български гласове“

Роберто Фонсека и неговото трио направи два концерта в Sofia Live Club (Снимка: BulFoto)

Двата концерта на един от най-значимите съвременни музиканти Роберто Фонсека се случиха в момент, в който имахме нужда именно от тази глътка въздух, напоена с кубински джаз, слънце и намигване, че хубавата музика наистина може да направи светът по-приятен.

Музикалните събития, които преживяхме като топъл полъх от Куба и Африка под знака, че животът ни е даден, за да му се наслаждаваме, се случиха с усилията на организаторите от Jazz Plus.

На 7 юли триото на Роберто Фонсека представи новия албум Yesun - един интимен проект, който подхожда изключително на приятелски настроения и дружелюбен с публиката Фонсека. Ако говорим за афро-кубински джаз в ХХI век, то Фонсека е една от най-важните негови фигури.

Триото на Роберто Фонсека (Снимка: Павел Коев)

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Последните албуми демонстрират желанието на пианиста и композитор Фонсека да не се ограничава в рамките единствено на кубинските ритми, а старанието му да прави космополитна музика.

Кубинският пианист и неговото трио приветстваха зажаднялата за джаз софийска публика като ѝ донесоха едновременно задушевност, уют, но и позабравените емоции на социалните събития, в които всички танцуваме и сме заедно в музикалното произшествие, което взаимно изпълняваме.

Безграничните импровизационни умения на Фонсека трио създадоха именно усещането за живота въпреки всичко, така че да достигнем до истинския смисъл на музиката, а именно - да снема ограничителни линии и да ни кара да забравим за всичко докато сме в нейния свят.

Роберто Фонсека взриви публиката в Sofia Live club (Снимка: BulFoto)

Снимка: BulFoto

Освен виртуозността, която отдавна е отличителен белег в музиката на Фонсека, в албума Yesun също така чуваме ангелския му и изключително поетичен глас, който се появява сякаш като рецитиране на поема в парчето "No soy de esos".

Kachucha ни води из афро-кубинските ритми с фантазии за слънце, карнавал и танци до забрава. Това ни се случи и когато чухме парчето MamboPaLaNina.

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Yesun е албум за хора, които не търсят типичните стандарт и определения на афро-кубинската музика, а искат просто да бъдат хипнотизирани от живота и пълнотата му.

Вторият концерт беше пък се оказа още по-хипнотизиращ, заради неговата интересна концепция. Фонсека направи изумително шоу с носителите на "Латин Грами" хор "Нови български гласове" под диригентството на Георги Петков.

Диригентът на хор "Нови български гласове" и Роберто Фонсека (Снимка: Павел Коев)

Историята на "Отвъд нотите" започва през 2008 г., когато Фонсека гостува на фестивала "Джаз плюс" със своя квинтет в зала "България". Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и той остава няколко дни у нас. От преживяванията му в София се появява пиесата Bulgarian, част от албума му Akokan (2009).

На 1 август проектът на Фонсека и "Нови български гласове" ще се представи на Джаз феста в Марсиак, Франция.

Самият пианист сподели, че случайно се е сблъскал със звученето на българския фолклор, който го е впечатлил със своята спиритуалност, след което е започнал да слуша различни хармонии с фолклорни елементи, за да реши да направи този проект, който създава напълно нова по звучене музика.

Проектът "Отвъд нотите" на Фонсека и Jazz+ с хора "Нови български гласове" се оказа изключително музикално приключение (Снимка: Павел Коев)

Проектът "Отвъд нотите" на Фонсека и Jazz+ с хора "Нови български гласове" се оказа изключително музикално приключение (Снимка: Павел Коев)

"Нови български гласове" заедно с триото на Фонсека изпълниха едни от популярните български народни песни като "Вечерай Радо", "Денойко мари хубава", "Дине бело, Дине", "Женала Яна," Рипни, Калинке", "Цъфнало цвете шарено" като така те прозвучаха по един едновременно разпознаваем, но и твърде неочакван начин, с което създадоха силни емоции в публиката, която беше тотално погълната от енергията и силата на всеобхващащата сила.

Снимка: BulFoto

Още

Роберто Фонсека ще има световна премиера в София

Роберто Фонсека ще има световна премиера в София

Концертът с хора "Нови български гласове" беше зашеметяващо продължение на концерта на Фонсека трио от предната вечер като той създаде още по-наелектризираща атмосфера.

Сливането на звуците на фолклорните гласове и музиката на афро-кубинския джаз предизвикват съвсем непознато, особено и мистично усещане - и много лично.

Публиката беше напълно внедрена в този изключителен свят и на излизане от клуба се чуваха коментари: "Наистина не очаквах да ми въздейства толкова много, не знам какво да кажа!"

А не е ли точно това най-важната роля на музиката, да ни остави без думи и да ни кара да се изумяваме от нейните неочаквани алеи.

Снимка: BulFoto

Още

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club  в София

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club в София

Още

Роберто Фонсека кацна в Европа за интензивното си турне, а в София ще бъде на 7 и 8 юли

Роберто Фонсека кацна в Европа за интензивното си турне, а в София ще бъде на 7 и 8 юли

Още

Новият албум на Мирослава Кацарова "Теменужена" в 150 онлайн платформи

Новият албум на Мирослава Кацарова "Теменужена" в 150 онлайн платформи

Още

Оркестърът на Класик ФМ радио и Людмил Ангелов представят шедьоври от Бетовен

Оркестърът на Класик ФМ радио и Людмил Ангелов представят шедьоври от Бетовен

Още

Даниела Дякова е Амнерис в "Аида" на стадион "Берое" на 10 юли

Даниела Дякова е Амнерис в "Аида" на стадион "Берое" на 10 юли

Още

Този уикенд очакваме най-мащабния фестивал  A to JazZ под открито небе

Този уикенд очакваме най-мащабния фестивал A to JazZ под открито небе

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от най-влиятелните "40 под 40" в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Интригуващият италиански пианист демонстрира в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак

Дзукеро с първи концерт във Варна на 27 април в Дворец на културата и спорта

Световното му турне стартира в края на март с три дати в Royal Albert Hall

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Те ще представят Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от Симеон Пиронков-баща и Четвърта симфония от Роберт Шуман

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Всяка година силен акцент в политиката на оркестъра е да представя нови симфонични творби на български композитори от ново поколение