Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Опълченците на Шипка проправят пътя към свободата на България

ПАМЕТ

Опълченците на Шипка проправят пътя към свободата на България

Възстановка на боевете на Шипка, проведена през 1902 г. по случай 25 години от тези паметни събития

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

На Шипка репликата " Грабвайте телата " е от Джордж Вашингтон , а в акваториятя на Черно море е бил самолетоносача " Роналд Рейгън"

Лошо е когато си тъп да се правиш на интересен.

За какви опълченци за каква свобода бълнувате майка ви изръгана нали е било само османско присъствие.

Ама чакай! Съвсем се обърках. Не бяха ли ни освободили американците и Евросъюзът от турско робство? В последните години оставам с такова впечатление...

Тъпо

Лошите руснаци дошли насила и са развалили рахатлъка на българите, които 500 години са просперирали в рамките на Османската империя!

Йоще миг - ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм.

По време на боевете загубите на Шипченския отряд са 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци! Българските опълченци участват в боевете едва 3 /три/ дни/ 21,22,23 август, и дават всичко на всичко 500 убити. Като на 23 август в решителният момент отстъпват Кючук Йешилтепе и се разбягват по пътя за Габрово. На 24 август са изтеглени в с. Зелено бърдо до Габрово като безполезни. Решителните битки водят руси и турци като двете страни дават около 10 000 убити а войниците на двете армии руската и турската проявяват безпримерно мъжество и героизъм. После булгаристанци си присвояват заслугите.

Всъщност, от последните разсекретени турси архиви става ясна истинската цел и значение на битката при Шипка. Когато Сюлейман паша (чието истинско юдейско име е Самуел Леви, който е бил отявлен сатанист) пристига на върха през август 1877 г. той заварва изключително малобройния опълченски корпус от руснаци и българи. Вместо да следва стандартната процедура в турската армия и да изпрати двама преговарящи, които да договорят предаването, като по този начин се избегнат многото ненужни жертви или просто да ги заобиколи и два дни по-късно да ги примами долу до Габрово (в ниско и широко място) и лесно да се справи с хях, той прави нещо напълно непонятно за висшите турски офицери - заповядва директна атака. В този смисъл никой в турската армия не е бил наясно с истинската цел и значение на битката ( с изключение на нейният предводител юдейн) . Но по-рано през деня Сюлеман паша вече е получил заповед от своя кабалистично-окултен господар, а тя е - на върха да не остане жив човек и до края на деня дяволът да се къпе в реки от кръв. Тук е мястото да отбележим, че цялата ситуация още от самото начало е била много внимателно наблюдавана от високо, от няколко места. Подчертаваме, че всичко това става ясно след повече от 130 г. от намерените турски хроники. По- натакък в хода на битката се случва обаче нещо напълно неочаквано и за двете страни. На два пъти , в най-критичните моменти над главите на отчаяно отбраняващите се български и руски опълченци се явява образа на свети Арахангел Михайл - главният архитект на Вселената и най-непримиримият враг на Сатаната. Това предизвиква вцепенение в турския аскер и въпреки по-многочисленият си състав и по-доброто въоражение, те отстъпват. След внимателния анализ на тези турски архиви,130 г. по-късно се стига до заключението, че се касае за проектирано холограмено изображение от извънземните, които са следели през зялото време ситуацията. Чак в началото на 20-те години на XX в българската историческа наука започват да проумяват за истинските цел и значение на битката при Шипка. Сформира се инициативен комитет, който въпреки големите трудности и спънки от официалната власт, след 15 г. мъки успява да построи паметника, пред който сега се прекланяме. Неговият дизайн и изпълнение не е случаен. Мястото където е поставен се оказва, че е едно от енергийно най-сложните на територията на страна. В тази точка са в постоянен сблъсък светлите сили на доброто (в лицето на истинското православно християнство) и тъмните окултно-сатанинско-юдейски сили. Всеки опит за промяна на истоията за българското освобождение и загърбване подвига на руските войски, е опит на тъмните сили да вземат превез над православното християнство и саможертвата на българските опълченци, които се справиха с армиите на мрака и дявола !

Добре че са дошли руснаците за да оправят положението иначе нашите са го били обърнали на бягство. Най-смешното е, че от цялата територия са се събрали едва 7000 човека пожелали да се бият за освобождението от турско робство!

Смешното са всъщност хората като вас, които говорят за онези, които ги няма, защото те не могат да се защитят. Добре е преди да се изкажете следващия път, да се опитате да проумеете историческата ситуация тук ще ви нахвърлям няколко точки прав текст за да съм сигурен, че ще ги разберете - Априлското Възстание - както храбростта и интелекта на неговото организиране, така и жестокостта на потушаването му са центърът на политическата свобода на българите - то е събитието, което отваря очите на народите на Европа, че един друг, европейски, народ живее и страда като роби. Само натиска на народите върху правителствата им, които се чувстват удобно с това положение на Балканите, позволява на Русия да води тази кампания и това е добре да си го набиете най-сетне в кратунките - Идеолозите на национално-освободителните борби целяха точно това - политически натиск - никой не си е въобразявал, че ще победи безчетната армия на османската империя. Най-важното - те много добре знаеха, че трябва да жертват себе си и децата си за да я има България утре т.е. за да ни има вас и мен затова когато говорите за тези наши бащи и майки единственото, което можете да направите е да сте им признателен, уважителен и да почитате паметта им.

kiko0014@

искам да направя забележката, че по никакъв начин не искам да омаловажавам храбростта и честта на руската армия оставила толкова много от синовете си завинаги в България и не - не съм русофил, просто човек.

"Никой не говори за лоши руснаци" Никой ли? Единствено Радев има сили да изрече истината преди малко в речта си. " Кажете я Вие цялата истина за битката!" Битката е решена с пристигането на двеста казаци на коне, а впоследствие и останалите части на волинския полк. В момент, когато и българското опълчение вече не е можело да защити позицията. Така че да спрем с манипулациите. Да, опълченците са част от героите. Около една седма.

Ако опълченците и двата руски отряда не бяха задържали турските низами 3 дни, пристигналите основни руски сили нямаше да намерят турците при Шипка, а щяха да тичат след тях към Плевен. В равнината турците щяха да имат предимство, а и другите им части са щели да се присъединят. Пак Ви казвам няма начин българите да спечелят Руско-турска война, ние не сме имали армия. Руската армия е победила в тази война, но не може да се отрича и ролята на опълченците, защото удържането на армията на Сюлейман паша е било наистина важно. Тези 3 дни са били решаващи. Освен това, това са първите 3 дни от битката, в които турците са още с пресни сили, с висок боен дух, добре въоръжени с достатъчно боеприпаси, смазващо числено превъзходство и знаят, че срещу тях стоят зле въоръжени, малобройни доброволци и са щурмували много пъти. Руският ген.щаб непрекъснато е разпращал телеграми към най-близките отряди по възможно най-бързия начин да се озоват на Шипка - очевидно е било решаващо.

Първо се научи да четеш с разбиране, пък после ме коментирай.

това ще правя. Не изпълнявам тролски заповеди. В Русия си пишете, каквото искате, ние там не ви се бъркаме. Няма да се кланяме на кагебейците за заслугите на Царя Освободител, чийто внук те застреляха, като куче с цялото му семейство. Вие спрете с манипулациите!

Боят настана, тупкат сърца ни, ето ги близо наште душмани. Кураж, дружина, вярна сговорна, ний не сме вече рая покорна! Нека пред света да се покажем, нека му гордо, братя, докажем, че сме строшили мръсни окови, че сме свободни, а не робове! Дружно, братя българи, в боя да вървим! Дружно, братя българи, враг да победим! О, майко моя, Родино мила, ний не сме вече рая покорна! С гняв и дързост днес ще издигнем глас, времето няма все да чака нас. Нека във битка славна влезем ний, нашта десница Бог ще подкрепи!

На Шипка са водени много боеве, месеци наред. Дори и във визираните боеве през август, руските предни отряди, руските батареи, брянския и орловския полк имат също толкова важно значение, колкото и опълченските дружини. Смешно е как се изкарваме, че едва ли не сме спечелили войната за Русия.

По време на боевете загубите на Шипченския отряд са 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци Това са само факти, постъпваме много гнусно и жалко, като си приписваме и чуждите подвизи. Нашето участие действително е много важно, но не е решително нито за войната, нито за отбраната на прохода.

Никой не може да спечели война без армия. Но сражението наистина е ключово за войната. И става такова заради поредица от грешки на руското командване. Защитниците на върха са направили чудо, защото не е било достатъчно да умрат, трябвало е да удържат върха. Срещу добре въоръжен и 5-кратно превъзхождащ ги по численост противник. За набързо обучени доброволци с недостатъчно оръжие много добре даже са се справили. Какво щеше да стане при Плевен, ако не бяха успели? А има и друго - опълченците са се били със Сюлейман паша и са го "ядосали" още при Стара Загора. Да не забравяме, че той можеше просто да мине през друг проход - те всички са били в турски ръце, и да удари в гръб руската обсада на Плевен. Имало е и емоционален момент - той е търсел реванш с тях. И си го е получил

Там е работата, че битката е изнесена от руската армия, което ние упорито премълчаваме. Опълчението е било просто един резерв и е изпълнило задачата си. И да - смешно е ми е как упорито обръщаме историята с хастара навън. Какво лошо има да се напише за цялата битка истината? Защо трябва да се вадят "лошите" руснаци от нея?

Никой не говори за лоши руснаци, но не са преценили къде ще е ударът, което е грешка и можеше да е фатална. В случая резервът е изиграл главна роля, а това не е толкова просто. Кажете я Вие цялата истина за битката! Руснаците се били, а нашите седели и гледали, а кой мислите е хвърлял камъни, дървета и трупове? Обучените войници не си служат с такива странни оръжия. Самите руски командири на опълченците казват за тях, че те ще умрат до последния и няма да отстъпят и сами казват на кореспондентите да пишат за тях.

На Шипка са водени много боеве, месеци наред. Дори и във визираните боеве през август, руските предни отряди, руските батареи, брянския и орловския полк имат също толкова важно значение, колкото и опълченските дружини. Смешно е как се изкарваме, че едва ли не сме спечелили войната за Русия.

Когато чета за Шипка винаги настръхвам. Поклон пред смелостта им.

Ах, колко елегантно е пропуснато че Българското опълчение всъщност е финансирано от волни пожертвувания събрани сред руския народ и затова опълченците с благодарност развяват Самарското знаме във всеки бой;)

руския народ са потомците на волжките българи - като в Самара, например. И колко елегантно толкова векове не ни казваха кой ги кла тях.

може и да ти олекне.

казвам: Руснаците заробиха нашите истински братя - Волжките българи, но били дошли да освобождават нас. А вас къде Ви сърби?

Ушанки, ние сме се освободили , ами вие самите кога ще се Освободите , че ви прехвърлят и подмятат от Бащица на Бащица като залежала стока.

-)

Как да завиждам, като драпате и чакате за български паспорт , разрешение за пребиваване и брак, като най-ценното нещо на света , а пък аз си го имам по рождение . Айде тия свидни мисли си ги пазете за пред Бащицата и слугите му , не на на нас .

„Още миг – ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм!” И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век!

Бългаските опълченци участват в боевете едва 3 /три/ дни/21,22,23 август/ и дават всичко на всичко 500 убити. Като на 23 август в решителният момент отстъпват Кючук Йешилтепе и се разбягват по пътя за Габрово. На 24 август са изтегление в с. Зелено бърдо до Габрово като безполезни. Решителните битки водят руси и турци като двете страни дават около 10 000 убити а войниците на двете армии руската и турската проявяват безпрмерно мъжество и героизъм. После булгаристанци си присвояват заслугите.

Идеалния вариант би бил да се втълпи на целия български народ, че е страхлив и безполезен. Нещо което Левски се е опитал да опровергае. Самият аз не бих се жертвал доброволно в сръжение, в което съм използван като пушечно месо поставен като примамка без достатъчно добро въоръжение и командван от хора, които ме смятат за втора категория човек и правят отделна статистика и в крайната им равносметка ме оценяват като безполезен. Но за тия 500 които въпреки изброените аргументи са били там и са мятали камъни, и тела след като са им свършили патроните до самата смърт може би трябва да се оценят като безполезни, но поне смели поне колкото останалите проявили безпримерно мъжество.

Какво "безпримерно мъжество и героизъм" при османлиите сънувате вие, уважаеми? Войската на Сюлейман паша се "записва за историята": 1. Клането и опожаряването на Стара Загора. 2. Неспособността да превземе прохода Шипка, въпреки четирикратното си числено превъзходство. 3. Разгрома при Шейново(вече под командване на Вейсел паша), при което се предават в плен 22 768 души. Големи "герои", няма що.

можехме, показахме при Одрин през 1912 г., превземайки сами Одринската крепост - дело на немската инженерна мисъл, поради което смятана за непревземаема. А ген. Колев и на руснаците даде няколко урока.

Чистата и Свята Република се превърна в хибрид между мутренска шайка и османски вилает...

Такава голяма статия ... става ясно, че са се били Турция срещу Русия ... а веднъж не се каза ЗА КАКВО СА СЕ БИЛИ Толкова ли ви е страх да кажете думите Турско робство?

Българските опълченци се бият едва 3 дни /после са изтеглени в Габрово/ и губят едва 500 човека. Защитата на прохода се осъществява от руската армия, която дава 3100 убити. Заслугата за защитата на Шипка е на руската армия а не на опълченците. Всичко друго са измишльотини и вятър и мъгла.

Тежестта на боевете през август пада върху Шипченския отряд (7500 души-българи и руснаци). Заслуга за удържане на прохода имат и едните и другите. Не е редно да се омаловажава смелостта нито на руснаците, нито на българите.

Стига лъга.Никой опълченец не е бягал и не изоставил позиция. Ген. Скобелев казва: "Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек" А ген. Радецки казва пред западен кореспондент: "Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение, които, нямайки боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни." Кой военачалник би казал такива думи за едни дезертьори? Да, свалени са от позициите, но заради тежките загуби и това е след пристигането на свежи руски подкрепления. Може и да не са били достатъчно равни с русите като боева подготовка(опълченците са доброволци-земеделци и овчари, а не кадрови военни), но не са им отстъпвали по смелост.

Малко факти: Числеността на руско-българските войски в началото на битката е било 7500 души, а османлиите са около 30 000. След 5 дни загубите(убити и ранени) са 3100 руски войници и офицери и 535 опълченци. Няма друг случай в световната история при, който да се удържи позиция след загуба на почти 50% от личния състав и без муниции(патрони и снаряди). Но българите и руснаците устояха. Поклон пред смелостта им.

Най-после една статия, описваща фактите за боевете на вр. Свети Никола. Тези, които четат историята на Иво Инджев и сие да се запознаят и да помнят за славните защитници на прохода. Слава на героите!

На снимката на опълченците, заснета в Пловдив, на първия ред под номер 6 е моят дядо Ненчо Стоянов Барболов, роден в гр. Копривщица. Гордея се с него!!!

респект

Преклонение!

Страховито!

Календар