Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В София почетоха кубинския поет и революционер Хосе Марти

ПОКЛОН ПРЕД ПОЕТИТЕ

В София почетоха кубинския поет и революционер Хосе Марти

169 години от рождението на кубинския публицист, философ, поет и борец за независимостта на Куба

Паметникът на Хосе Марти в София до сградата на посолството на Куба в България (Снимка: Юлия Владимирова)

Куба има много герои, които се борят за независимост, свобода, революция и права. Хосе Марти обаче е един от най-големите, защото съчетава в себе си освен политическата и социалната борба, също така участва в развитието на публицистиката, философията и литературата на страната. За литературата Хосе Марти е считан за един от основоположниците на модернизма.

Днес пред бюст-паметника на Хосе Марти в София, който се намира непосредствено до Парк-хотел Москва, беше почетена неговата личност в присъствието на кубинската посланичка в София Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Бяха поднесени цветя и беше почетено неговото солидно дело за развитието на Куба. 

"Днес в чест на Хосе Марти сме изправени пред слънцето, както казва неговия стих. Ето тук е белият сняг. Снегът е символ на една страна, която ние много обичаме. Дружбата между Куба и България ще върви напред с приятелите, с които сме се събрали тук!" каза Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

В Посолството на Куба в София бяха отличени и ученици, които са участвали в конкурс на тема Куба (Снимка: Юлия Владимирова)

"Хосе Марти е душата на Куба"допълни  на отдаването на почит по случай годишнината му Н.Пр. г-жа Каридад Ямира Куето Милиан. В посолството на Куба бяха представени и резултатите от изложбата "Куба - далечна и близка", снимки от която можете да видите в текста. 

В Посолството на Куба в София бяха отличени и ученици, които са участвали в конкурс на тема "Куба - далечна и близка" (Снимка: Юлия Владимирова)

Хосе Хулиан Марти и Перес (1853 - 1895) е кубински революционер, национален герой, поет, белетрист, журналист, идеолог и лидер на кубинското национално-освободително движение срещу испанските колонизатори. Роден е в гр. Хавана в семейството на бедни испански емигранти, където получава първоначалното си образование. Още 15-годишен публикува първите си поеми, а на 16 г. основава народно-патриотичния вестник "Свободна Родина".

Снимка: iStock by Getty Images

По време на Десетгодишната война в Куба (1868 - 1878) открито симпатизира на въстаниците, поради което е депортиран в Испания. Постъпва в Мадридския университет, където изучава право, литература и философия. Тук публикува и първата си публицистична брошура - "Политическият затвор в Куба", в която описва тежкото положение на хората в каторжните затвори.

През 1874г. получава магистърска степен по хуманитарни науки. Прекарва следващите следващите 4 години във Франция, Мексико и Гватемала. През 1879г. се завръща за кратко в Куба, но поради участието му в подготовката на ново въстание срещу испанската власт отново е депортиран в Испания.

Снимка: Юлия Владимирова

В периода 1880-1895 г. пребивава в САЩ като кореспондент на различни латиноамерикански вестници, пише статии и книги, занимава се с преподавателска и просветителска дейност сред кубинските емигранти и продължава да подготвя въстанието. През 1895г. се завръща в Куба, за да вземе участие в национално-освободителното въстание и загива в битка с испанските войски на 19.05.1895 г. в провинция Ориенте.

Паметникът на Хосе Марти в София до сградата на посолството на Куба в България (Снимка: Юлия Владимирова)

Хосе Марти е един от основоположниците на латиноамериканския модернизъм и със своите стихосбирки / "Исмаелильо", "Цветя на заточението", "Прости песни"/, публицистика, пиеси, разкази и разбира се обществено-политическа дейност, става най-крупната фигура в испано-езичната култура от втората половина на XIXв.

В центъра на град София, в градинката на площад "Хосе Марти" до парк-хотел "Москва" е издигнат бюст - паметник в чест на именития кубински поет и революционер.

В Посолството на Куба в София бяха отличени и ученици, които са участвали в конкурса "Куба - далечна и близка" (Снимка: Юлия Владимирова)

Още

 Теньо Желев - между Куба и Франция и лагера в Белене

Теньо Желев - между Куба и Франция и лагера в Белене

Още

Историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба до днес (откъс)

Историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба до днес (откъс)

Още

Балерината, която умееше да танцува в мислите си

Балерината, която умееше да танцува в мислите си

Още

Вижте онлайн филма "Куба е музика" на Илиян Джевелеков до 8 април

Вижте онлайн филма "Куба е музика" на Илиян Джевелеков до 8 април

Още

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"