Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гюнтер Грас - "необходимият грешник" с Нобелова награда

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Гюнтер Грас - "необходимият грешник" с Нобелова награда

95 години от рождението на писателя

Гюнтер Грас, януари 1981 г. / Снимка: Getty Images

На 16-и октомври преди 95 години е роден германският писател, поет, драматург и публицист Гюнтер Грас, който получи Нобеловата награда за литература през 1999-а година. Грас почина на 87-годишна възраст през 2015-а година, а неговите произведения продължават да бъдат едни от най-издаваните в света.

Едно от най-любопитните неща в биографията на писателя е, че той е завършил изобразително изкуство в Дюселдорфската художествена академия и Берлинския университет за изкуства. Преди да стане нобелист, през 1994-а година е награден с Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства.

Гюнтер Грас (вляво) и германският президент Хорст Кьолер спират пред скулптурата на Грас „Aua“ при пристигането си в Guenter Grass Haus, който е музей, посветен на Грас, за честване на 80-ия рожден ден на Грас октомври 27, 2007 в Любек, Германия / Снимка: Getty Images

Грас е носител на още много награди, включително на наградата на името на Томас Ман, както и на наградата на германската критика. Носител е на званието доктор хонорис кауза. Германският астроном Фраймут Борнген наименува открития от него през 1989 г. астероид (11496) Grass.

Embed from Getty Images

Единственото петно в биографията му е един неприемлив за мнозина факт - че по време на Втората световна война е бил във формирование на СС. Но ако това може да послужи за оправдание - бил е само на 17. А по-същественото - че творчеството му остава в златния фонд на световната литература като честния глас на един борец за мир.

Немският писател Гюнтер Грас, на представянето на "Да люспиш лука" в Berliner Ensemble на 4 септември 2006 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Литературната му дейност е в жанровете роман, повест, стихотворение и драма.

Гюнтер Грас е роден на 16-и октомври 1927-а година в Данциг, Германия. Една от най-известните си творби - "Тенекиеният барабан" (1959), издава още в началото на кариерата си.

Критиците казват за Грас, че той е "малко Рабле и Бокачо, Сервантес, Волтер и Дидро, Ницше, Кафка, Рилке и Набоков, и в същото време - "много Грас". Самият писател казва в свои интервюта, че е любител на Габриел Гарсия Маркес и Салман Рушди.

Гюнтер Грас / Снимка: Getty Images

Още

Първият балканец с Нобелова награда за литература

Първият балканец с Нобелова награда за литература

Какво го определя като личност с такова огромно влияние в световната литература? - Гюнтер Грас се ражда в немско-полско семейство и се превръща в говорител на онова поколение немци, което израства по времето на нацизма. След края на Втората световна война започва работа като селскостопански работник и миньор. Изучава каменоделство и скулптура и се записва да следва в художествена академия.

Пътува в цяла Европа, включително в страните от Източния блок, но също така и в САЩ и Израел, и се установява да живее в Париж.

Embed from Getty Images

След войната Грас се проявява като общественик с леви убеждения и ревностно подкрепя Германската социалистическа партия и политиката на Вили Бранд. В същото време, през 1968-а година, когато войските на Варшавския договор смазват движението Пражка пролет, писателят изразява честно мнението си, че това не е добър атестат за идеите на социализма.

През 90-те години по време на големите промени в света, по същия начин изразява критично мнението си, като се обявява против прибързаното обединяване на Източна и Западна Германия.

Грас държи речи и издава есета, каква трябва да бъде германската политика във връзка с новата международна ситуация. Привърженик е на бавното темпо, а не на бързите и радикални промени.

Гюнтер Грас присъства на вечерта „Основното нещо е културата“ в Еврейския музей на 29 септември 2008 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Още

Да си Фокнър и да искаш да задминеш... себе си

Да си Фокнър и да искаш да задминеш... себе си

През 2006-а година светът за пръв път научава, и то по личното признание на писателя, че в живота му има "черна тайна", която той не иска да задържа повече в себе си. Разкрива се, че по време на Втората световна война е бил член на престъпната организация Вафен-СС. Това разкритие става причина Израел да го обяви за персона нон грата.

Откровеността на писателя му коства скъпо. Той вече е много награждаван световноизвестен писател и личност с голям авторитет.

Гюнтер Грас пристига в Guenter Grass Haus - музеят на писателя, за честване на 80-ия рожден ден на Грас на 27 октомври 2007 г. в Любек, Германия / Снимка: Getty Images

От "Тенекиеният барабан" , който му донася голяма слава, е изминало много време. След него писателят издава повестта "Котка и мишка" (1961) и романа "Кучешки години" (1963). Трите произведения образуват известната "Данцигска трилогия". Следват още много успешни романи: "Местна упойка" (1969), "Из дневника на един охлюв" (1972), "Калканът" (1977), "Плъхката" (1986), "Моето столетие" (1999) и новелата "Рачешката" (2002), както и автобиографичната книга "Да люспиш лука" (2006).

Немският писател Гюнтер Грас вдига тост с чаша шампанско след представянето на книгата "Да люспиш лука" в Berliner Ensemble на 4 септември 2006 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

В същия период от време Грас издава и няколко стихосбирки "Обръщателен триъгълник" (1960), "Разпитан" (1967) и др., с които буквално изненадва критиците с удивителната ритмика на на стихотворенията си. Продължава да издава стихосбирки и след 2000-та година - излизат книгите му "Стихотворения и кратка проза" (2002), "Думи до поискване, "Последни танци" (2003), "Лирическа плячка" (2004) и др.

Още

"Какво би направил Ницше?" - как великите философи биха разрешили проблемите ви?

"Какво би направил Ницше?" - как великите философи биха разрешили проблемите ви?

Ето защо, когато оповестява за СС, мнозина са разочаровани - не могат да повярват, че този удивителен автор и честен човек, е участвал в подобна дейност. Грас, обаче, несъмнено е силна личност, която може да понесе ударите и да продъжи да изразява честно мнението си по различни общочовешки и политически въпроси без комплекси. През 2012-а година например, той издава книгата си "Позорът на Европа". Четиво, което днес би предизвикало особено огромен интерес у читателите.

Немският писател Гюнтер Грас, на представянето на нмемоарната книга "Да люспиш лука" в Berliner Ensemble на 4 септември 2006 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Изключително любопитен за изследване е и следният факт: Във времето на Студената война Грас е отличен с високи звания от западни университети, като Кениън колидж (1965), Харвардския университет (1976) и др., а след 90-те става носител на множество награди на университети от бившите социалистически страни.

Гюнтер Грас дава телевизионно интервю малко след като говори в подкрепа на Германските социалдемократи (SPD) след изказване на 8 септември 2009 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Писателят умира като носител на най-високата литературна награда в света, почетен гражданин на родния си Гданск и носител на много звания.

Още

Гданският музей на Втората световна война - с изложбата "Борба и страдание" в София

Гданският музей на Втората световна война - с изложбата "Борба и страдание" в София

Много литературни критици и след смъртта му се опитват да характеризират "противоречивия" характер на неговата личност. Някои търсят причините за това в биографията му - например, че Гданск, родното място на Гюнтер Грас, е място, на което се сблъскват две култури - германската и славянската. В Данциг е роден и Артур Шопенхауер. В кръвта на Гюнтер Грас тече "смесена" кръв - германска и полска. Трябва ли да му простим за СС? - "Грешникът" е бил едва на 17 и може би поради незрелост, или заради това, че е наполовина немец, или пък просто за да оцелее, като Бьол, е направил този избор.

Но Гюнтер Грас призна "греха" си и написа вечни книги като "Тенекиеният барабан". Световноизвестният писател Салман Рушди признава, че именно тази творба на Грас изиграва огромна роля в живота и творчеството му.

На снимката е регистрационен формуляр от окупационните сили на САЩ в Германия след Втората световна война, показващ, че немският писател и носител на наградата за романи Гюнтер Грас е бил член на Waffen SS по време на войната в архив на военна документация 17 август , 2006 г. в Берлин, Германия. Грас наскоро призна, че е членувал в елитната нацистка военна част / Снимка: Getty Images

Още

Кои са "Големите грешки на Втората световна война" и могло ли е да бъдат избегнати? (откъс)

Кои са "Големите грешки на Втората световна война" и могло ли е да бъдат избегнати? (откъс)

В "Трилогия за Данциг" ("Тенекиеният барабан" - 1959 г., Котка и мишка" - 1963 г. и "Кучешки години" - 1965 г.), както и в мемоарната си книга "Да люспиш лука" - 2006 г., Грас дава отговори на някои въпроси от биографичен характер, които несъмнено са предопределили и грешките на младостта му и съзряването му като личност. Да си немец след 1939-а е било повече от трудно. По време на Втората световна война той бил тежко ранен и пленен от американската армия в Марианске Лазне, на територията на днешна Чехия.

След освобождаването си от лагера за военнопленници, се е чувствал объркан. Неслучайно отива да работи в мина, изучава каменоделство, занимава се със скулптура и графика. Търси себе си, преосмисля младежките си години - съзрява за нови идеи. Войната превръща не един и двама младежи в зрели мъже.

Гюнтер Грас подписва плакат на ГСДП, който е проектирал през 60-те години на миналия век, след като говори в подкрепа на Германските социалдемократи (ГСДП) на 8 септември 2009 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Още

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

Грас има много заслуги като личност с влияние върху съзнанието на хората - той е борец за мир, изобличава арменския геноцид и изразява честно мнението си по редица въпроси от международно значение.

Когато получава Нобеловата си награда, Шведската академия мотивира отличието със следната характеристика на Гюнтер Грас: автор, "чиито игриви, мрачни измислици рисуват забравеното лице на историята".

Изключително точна мотивация за Гюнтер Грас.

Гюнтер Грас присъства на вечерта „Основното нещо е културата“ в Еврейския музей на 29 септември 2008 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Още

Суинг за мир както през Втората световна война

Суинг за мир както през Втората световна война

Какъв е бил в личния си живот пистаелят: През 1954-та година Гюнтер Грас се жени за швейцарската танцьорка Ана Маргарета Шварц, от която има трима сина (Франц, Раул и Бруно) и една дъщеря (Лаура). Двамата имат дълъг брачен живот, но през през 1972-ра година се развеждат. Грас става баща на още две момичета (Хелене и Неле) от връзките си с други две жени - Вероника Шрьотер и Ингрид Кругер. През 1979-а година сключва брак с изпълнителката на орган Грунерт, която вече има две свои деца от предишен брак. Така Гюнтер Грас става многодетен баща и приживе е щастлив дядо на 18 внука.

Гюнтер Грас (вдясно) се среща с кандидата на SPD за кмет на Хамбург Михаел Науман (вдясно) и губернатора на Райнланд-Пфалц Кърт Бек (вляво) по време на предизборната му кампания в Кампнагел на 18 февруари 2008 г. Хамбург, Германия / Снимка: Getty Images

Вероятно ви направи впечатление, че той е харесвал много творчеството на Маркес. Между впрочем някои критици смятат, че в творбите на Грас има елементи на магически реализъм. Върху това нека разсъждават теоретиците. За читателите Гюнтер Грас е любопитен с това, че той пише като тленен човек, който съзнава своите грехове и покаяния и е имал смелостта да ги сподели публично.

Към "греховете" му нека прибавим и това, че от страстен католик обяви, че вече е "безбожник", а към заслугите - че остави на следващите поколения мъдри и честни книги.

На човечеството винаги е бил полезен един такъв "грешник".

Немският писател Гюнтер Грас пристига в Guenter Grass Haus - музей, посветен на него, за честване на 80-ия рожден ден на Грас на 27 октомври 2007 г. в Любек, Германия / Снимка: Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

Поставена е паметна плоча на гроба на писателката Яна Язова

Поставена е паметна плоча на гроба на писателката Яна Язова

Още

 Писателят Уил Хейгуд спечели Дейтънската литературна награда

Писателят Уил Хейгуд спечели Дейтънската литературна награда

Още

Германия върна на Франция книги на Волтер, откраднати от нацистите

Германия върна на Франция книги на Волтер, откраднати от нацистите

Още

Ръкопис на Нострадамус, открит в Германия, е върнат в Италия

Ръкопис на Нострадамус, открит в Германия, е върнат в Италия

Още

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

Още

Дисидентът Йосиф Бродски до Брежнев: Аз принадлежа на руската култура

Дисидентът Йосиф Бродски до Брежнев: Аз принадлежа на руската култура

Още

Неудобният турски писател Орхан Памук

Неудобният турски писател Орхан Памук

Още

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Музикантът е носител на 11 "Грами" и е награждаван лично от двама американски президенти

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието