Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да си Фокнър и да искаш да задминеш... себе си

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Да си Фокнър и да искаш да задминеш... себе си

125 години от рождението на знаменития писател

Уилям Фокнър (1897-1962)

На 25-и септември през 1897-а година се ражда един от най-големите писатели на световната литература - Уилям Фокнър. Той е "единствен" в много отношения - единственият южняк от Мисисипи с Нобелова награда, сред малкото носители на две награди "Пулицър" (1955, 1963) за фантастика - за творбите си "A Fable" (1954) и "The Reivers" (1962); и сред малцината класици, незавършили дори гимназия.

Embed from Getty Images

И въпреки липсата на специално образование по литература, той е знаменитият автор на много романи, разкази и сценарии. Библиографията му е буквално зашеметяваща: "Врява и безумство", "Сарторис", "Селцето", "Градът", "Дворецът", "На смъртен одър", "Светилището", "Идилия в пустинята", "Тези трийсет" "Светлина през август", "Саламагунди", "Доктор Мартино и други разкази", "Авесалом! Авесалом!","Слез на земята, Мойсей", "Осквернителят", "Реквием за една светица" и др.

Писателят Уилям Фокнър, 1939 г. / Снимка: Getty Images

Фокнър е невероятно продуктивен автор-модернист със собствен разпознаваем стил на писане. Мнозина сравняват стила му с този на Балзак - твърде описателен и малко "муден", използващ дълги изречения с педантичен речник, но затова пък толкова интригуващ, че един критик възторжено възкликва:

"Той просто е Фокнър!"

Писателят умира в разцвета на силите си - на 64, след залежаване от падане от кон, на 6-и юли 1962-ра година. Инцидентът слага край на един удивителен живот, но Фокнър ни оставя огромно творчество, което несъмнено остава в Златния фонд на световната литература. Признат е за един от най-влиятелните белетристи на Америка и по-специално - на Юга, и като един от най-любимите автори в много географски ширини по цялото земно кълбо.

Самият той бил не само писател, но и страстен читател.

"Четете всичко - боклуци, класици, и т. н.", казва в типичния си стил Фокнър.

Embed from Getty Images

Пълното му име е Уилям Кътбърт Фокнър и е роден в семейство с авторитетни корени: прадядо му - полк. Уилям Фокнър, на когото е кръстен писателят, е автор на два романа. Старият Фокнър бил много буден гражданин и общественик - създава колеж, построява теснолинейка. Избран бил за депутат в Законодателното събрание на Щатите, но по някаква трагична ирония на съдбата бил застрелян в деня на изборите...

Този забележителен човек станал пример в живота на внука си. Голямо влияние върху светогледа му оказват и майка му и баба му - изключително напредничави за времето си жени - с широки интереси към фолклора, литературата и изобразителното изкуство.

Embed from Getty Images

Фокнър от младеж четял световната класика и се интересувал от биографиите на Шекспир, Балзак, Флобер и други световни класици. Търсел жалоните на пътя им към литературата, за да открие собствената си посока и свой собствен стил.

Писателят Уилям Фокнър, 1935 г. / Снимка: Getty Images

По природа не бил суетен човек. Даже напротив - мразел да излиза от имението си, както и да чете светски хроники във вестниците. Така съхранил емоционалността си и дълбочината на възприятията от живота. Създал си свои принципи и вкус към определени сфери на обществения живот и изкуството.

Както се забелязва и в творчеството му, писателят притежава завиден оценъчен усет за промените в социалния и психологическия живот на обикновения човек; за отражението на обществените промени върху отделния индивид.

Още

Издават книгите на Селинджър в дигитален формат

Издават книгите на Селинджър в дигитален формат

В периода между 1930-1934-та година Фокнър буквално "произвежда" романи. Излизат "На смъртен одър", "Светилището", "Идилия в пустинята", "Тези трийсет" "Светлина през август", "Саламагунди", "Доктор Мартино и други разкази". През 1936-а - романът му "Авесалом! Авесалом!". С малка пауза този творчески подем продължава със "Слез на земята, Мойсей", излязъл през 1942-ра. Шест години по-късно излиза "Осквернителят".

Това са все романи, които описват сложната динамика в човешките взаимоотношения, на фона на социална несправедливост, лицемерие и агресия.

Писателят Уилям Фокнър, ок. 1950 г. / Снимка: Getty Images

Още

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Критиците обръщат внимание на начина му на писане, който следва своя линия на дълбочинно проникване в обществените процеси и отражението им върху човека. Оприличават го с "поток на съзнанието", но това което е по-същественото в творчеството на Фокнър е, че то сякаш изцяло обема времето, в което живее писателят. В това отношение Фокнър е истински литературен феномен. Той създава удивително точна представа за света и своето съвремие.

Embed from Getty Images

В романите му има едно измислено от него място - окръг Йокнапатофа в Мисисипи, където художествено сякаш е събран целият свят. Това място се споменава за пръв път в романа му "Sartoris" (1927).

Фокнър е човек с богат житейски опит - служи в армията през Първата световна война, на няколко пъти сменя местоживеенето си, опитва се да следва и се отказва, постоянно търси себе си, като не се страхува от промяната в посоката. Така стига и до Холивуд - иска да усети атмосферата там, да се пробва като сценарист.

Embed from Getty Images

Киното се интересува от Фокнър и до днес. Последната му творба - "The Reivers" е екранизирана през 1969-а година с участието на Стив Маккуин. Оттогава насам са екранизирани много негови творби. На театрална сцена още Албер Камю прави сценична адаптация на "Реквием за една светица" на Фокнър, а после излизат и две филмови версии на тази негова творба.

След 1949-а Уилям Фокнър вече е много известен човек - носител на Нобелова награда. Факт, от който суетен човек би се главозамаял. Фокнър, обаче, е един от малкото хора, които до края на живота си следват призванието си без суета, въпреки успехите.

36 години след смъртта му романът му, написан през 1929-а година - "The Sound and the Fury" бе класиран на шесто място сред стоте най-добри англоезични романа. Но както казва един критик, "Съмнявам се, че ако беше жив, това щеше да го накара да се възгордее!..." Фокнър е наистина забележителен с тази сурова самооценка на таланта и успехите си. Това прави личността му да изглежда още по-респектираща с достойнството на творец по призвание.

Embed from Getty Images

Още

Хемингуей я наричал "брат ми"

Хемингуей я наричал "брат ми"

Респектират и факти от личния живот на писателя. Той е влюбен още от ученик в една жена, която обаче избира друг за съпруг. Минават много години, през които Фокнър сякаш чака своя час и вярва, че да бъде с любимата си е съдбовно предопределено. И това се случва - неговата Естел се развежда с първия си мъж, когато вече има две деца.

Фокнър се жени за нея, като приема и децата й, и благородно се грижи за тях и за дъщеря си Джил до края на живота си. Естел надживява съпруга си и умира десет години след Фокнър - през 1972-ра.

Embed from Getty Images

Още

Писателят, който измисли Йокнапатофа, умира от сърдечен удар след падане от любимия кон

Писателят, който измисли Йокнапатофа, умира от сърдечен удар след падане от любимия кон

Фокнър се превръща в нравствен и творчески пример за много писатели по света - като се тръгне от Франция, където и до днес е идол, и се стигне чак до Латинска Америка.

Измисленият окръг Йокнапатофа зарежда въображението на "магическия реалист" Марио Варгас Льоса. Той самият признава в свои интервюта, че се е учил от Фокнър.

Embed from Getty Images

Има една фраза, която изцяло отразява личността на Фокнър като човек: "Винаги мечтай и се цели по-високо, отколкото можеш да стигнеш. Не се задоволявай с това да бъдеш по-добър от съвременниците и предшествениците си. Бъди по-добър от себе си."

Да бъде по-добър от себе си! - Очевидно в това се е състояла и главната цел, която е преследвал през целия си живот самият Фокнър. А да бъдеш Фокнър, и дори по-добър от него, изглежда почти непостижимо!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Любопитно около Нобеловите награди за литература

Любопитно около Нобеловите награди за литература

Още

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Още

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Той е автор на "космическа" музика и на повечето филми на Тарковски, Кончаловски и Михалков

Едуард Артемиев стана на 85 като носител на държавни награди на Русия и почетен гражданин на Балтимор, САЩ

Джонатан Суифт: Не мразя човечеството, защото никога не съм хранил илюзии за него

355 години от рождението на автора на "Пътешествията на Гъливер"

Психология, идеология и еротика в стил Алберто Моравия

Писателят е един от най-екранизираните автори в света

Обсебен от дявола, наречен вяра

265 години от рождението на Уилям Блейк

Нобелистът Жозе Самараго: Съществуват надежди, които се хранят с безумие

100 години от рождението на знаменития португалски писател

Франческо Роси: Големите престъпни организации са реалната власт

100 години от рождението на големия италиански режисьор и сценарист