Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Панчо Владигеров се опитал да спаси от смърт Сашо Сладура

БЪЛГАРИ В ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА

Панчо Владигеров се опитал да спаси от смърт Сашо Сладура

125 години от рождението на автора на рапсодията "Вардар"

Корица на CD, композиции на Панчо Владигеров

Неслучайно Националната музикална академия носи неговото име - "Проф. Панчо Владигеров". На академията е дарен и роялът на Панчо Владигеров. Той е изтъкнат музикален педагог - сред неговите възпитаници са много български композитори и пианисти със световна известност, като Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Пенчо Стоянов и др.

С негова творба - "Концерт за пиано и оркестър Nr. 1" се дипломира световноизвестният диригент Херберт фон Караян. В продължение на 11 години Владигеров пише музика за спектаклите на големия немски режисьор Макс Райнхард, поставяни в Берлин и Виена.

Източник: Регионална Библиотека "Христо Смирненски" Хасково

Още

"Завинаги в сърцата" с музиката на Милчо Левиев

"Завинаги в сърцата" с музиката на Милчо Левиев

Панчо Владигеров е универсална личност в света на музиката - композитор, музикант, диригент, педагог и общественик. Той е сред най-изтъкнатите наши композитори. Създава истински национални емблеми на музиката, като рапсодия "Вардар" и "Българска сюита". Всъщност е от българско-еврейски произход и е роден в Швейцария, но прекарва по-голямата част от живота си в България и умира в България.

Още

За първи път ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров

За първи път ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров

По повод 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров от 11 март т.г. у нас е пусната в обръщение монета с неговия лик. Родът Владигерови е голяма гордост за България - брат на Панчо Владигеров е известният цигулар Любен Владигеров. Синът му Александър Владигеров е автор на аранжимента на "Дилмано, Дилберо". Внуците му също са известни музиканти.

През 2006 година внукът на Маестрото, кръстен на него - Панчо Владигеров-младши, учредява Фондация "Духовното наследство на Панчо Владигеров". На големия наш композитор през 2013 година е кръстен 6-километров проток в Антарктика.

Панчо Владигеров / Източник: БТА

Панчо Владигеров е космополитна личност с международно признание. Той е два пъти носител на Менделсоновата награда като композитор по време на т.нар. си берлински период (1912 - 1932). През 1968 година получава престижната награда на Виенския университет "Готфрид фон Хердер", за принос в европейското културно наследство.

Още

"Европейски музикален фестивал" се открива с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

"Европейски музикален фестивал" се открива с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

Панчо Владигеров е бил представител за България в Постоянния съвет за международно сътрудничество на композиторите. През 1949 година е делегат на Световния конгрес на мира. Владигеров е не само талантлива, но високо авторитетна личност, и с право може да бъде наречен посланик на българската култура по света.

Още

Маестро Найден Тодоров представя Панчо Владигеров с историческия Симфоничен оркестър на Тюрингия

Маестро Найден Тодоров представя Панчо Владигеров с историческия Симфоничен оркестър на Тюрингия

Роден е в Цюрих, но прекарва ранното си детство в Шумен. Любопитен факт: Ражда се на 13 март 1899 година и е кръстен от родителите си Панко-Данило. 18 часа преди това се родил брат му близнак - Любен-Рафаил. Никой в онази цюрихска клиника дори и не подозирал, че новородените близнаци един ден ще бъдат имена от висок ранг в музиката - Любен ще стане цигулар, а Панчо - пианист и композитор.

Още

Софийската опера чества Панчо Владигеров с балета "Легенда за езерото"

Софийската опера чества Панчо Владигеров с балета "Легенда за езерото"

Панчо Владигеров е едва на 8, когато изнася първия си концерт. След години ще се ожени за Екатерина Жекова - дъщеря на първата си учителка по музика. През 1908 година трагедия сполита семейството - умира баща му. Майката решава с децата да се премести в София.  Панчо се записва да учи в Музикалното училище. Негов учител там по теория на музиката и композиция е големият Добри Христов. После следва композиция и пиано в Държавното висше училище в Берлин. Завършва с отличие и Академията по изкуствата в Берлин. Преди това отбива военната си служба в родината.

Панчо Владигеров, 1928 г. / Източник: Държавна агенция „Архиви“

През 1932 година, когато в Германия става опасно дори да си полу евреин, Панчо Владигеров се завръща в България и заема професорско място в Българската държавна консерватория, където работи в продължение на повече от 40 години.

Работен момент на композитора / Източник: Съюз на българските композитори

Още

За първи път ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров

За първи път ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров

Тук, у нас, написва операта "Цар Калоян" (1936) - първата българска опера, поставяна в чужбина. Следват Симфония № 1 (1939), Концерт за пиано и оркестър №3 (1937), "Импровизация и токата" (1942), балета "Легенда за езерото" (1946), "Концертна фантазия за виолончело и оркестър", "Българска сюита", "Еврейска поема", "Люлинска импресия", миниатюрите "Шумен" и "Акварели" и мн. др. симфонични и камерни произведения, песни и сценична музика.

След 9 септември 1944 година Владигеров написва Симфония №2 "Майска" (1949) и увертюрата "Девети септември" (1949), както и няколко масови хорови песни. Но това не е било за лична кариерна изгода на композитора. Владигеров не се нуждаел от това - вече имал световна известност. А и тези негови произведения сами по себе си не са музикален компромис.

Владигеров е искал, чрез личния си авторитет и заслуги, да се застъпи пред властта за свои талантливи колеги музиканти, като Александър Николов-Сашо Сладура и Трифон Силяновски, изпратени в лагера "Белене".

Срещу песента "Септември 1944 година", която подарил на партийния функционер Добри Терпешев, се опитал да спаси от смърт и брата на жена си, царския офицер Антон Жеков. Народният съд отменил смъртното му наказание, но въпреки това Жеков бил е разстрелян през март 1945 година.

Владигеров бил близък и с министъра на външните работи Димитър Шишманов, на когото посвещава "Есенна елегия". Застъпва се и за него, но Шишманов бива екзекутиран през 1945-а.

Тези наивни усилия на Владигеров, чрез музикални "подаръци" и авторитета си да спаси интелектуалци и свои приятели, му правят чест и доказват висотата му като духовна личност.

Източник: Национална музикална академия

Още

Най-ярките творби на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта "Царевец"

Най-ярките творби на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта "Царевец"

Самият той, заради приноса си за културата, остава недосегнат от политическите превратности. Удостоен е по време на социализма у нас с най-високите държавни отличия. Маестро Владигеров ни завещава огромно по мащаби и жанрово богатство творчество - над 20 хиляди страници нотни ръкописи, окачествени поетично от музиковедите като "вариации на багри и теми".

Големият наш поет-символист Николай Лилиев изнася реч през 1949 година, като директор на Народния театър "Иван Вазов", по повод 50-годишния юбилей на Панчо Владигеров. В тази реч Лилиев казва:

"Наша национална гордост и слава, неговите неувяхващи творби винаги ще носят очарованието и свежестта на едно голямо и пламенно въображение..."

С Алексис Вайсенберг, като негов учител / Източник: Съюз на българските композитори

Още

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

В интервю гениалният пианист Алексис Вайсенберг пък споделя: "Панчо Владигеров е моят учител, на когото аз дължа всичко - моля ви, отбележете - всичко. Винаги ще съм му благодарен. С гордост отбелязвам и в интервюта, и в разговори по телевизията на всички страни, в които съм концертирал, и в анотациите на плочите и програмите си незабравимия "първи" период в моята родина - учението ми при Панчо Владигеров.

Той е гений с душа на дете, а това е белег на неизтощимата му жизнена енергия, отразена преди всичко в неговото творчество. Той е световноизвестен композитор. Толкова българска е музиката му, толкова неповторими акценти има в нея! Произведенията му се приемат радушно навсякъде, където съм ги свирил - и в Европа, и в Америка."

Още

Откраднали цигулката на Давид Ойстрах по... филм

Откраднали цигулката на Давид Ойстрах по... филм

Същият искрен възторг срещаме и в писмо до Владигеров от световноизвестния цигулар Давид Ойстрах: "Скъпи мой Панчо! С удоволствие ти съобщавам, че слушах твоя втори концерт... Както винаги, твоята музика е пълна с живот, изобилстваща от ярки цветове и отличаваща се със сочен темперамент. Ти пишеш като млад 20- годишен юноша! Браво!..."

Всъщност, всички които са познавали Панчо Владигелов казват, че той запазва своя младежки възторг и вдъхновение от живота до края на дните си.

Възпоменателна монета "125 години от рождението на Панчо Владигеров" / Източник: БНБ

Още

Пенчо Славейков: Когато ме изгубите, само тогава ще ме намерите

Пенчо Славейков: Когато ме изгубите, само тогава ще ме намерите

Кариерата На Панчо Владигеров е наистина шеметна. Още като студент печели Менделсоновия конкурс. Работи като музикант и диригент в театъра на Макс Райнхард в Берлин. Изнася концерти в Германия и Франция. България, обаче, е винаги в сърцето му. Написва баладата "Луд гидия" по едноименното стихотворение на Пенчо Славейков. Рапсодията му "Вардар" - първото българско симфонично произведение, спечелило широка международна известност, е базирано върху песента на Добри Христов - "Едничък чуй се вик". Така композиторът популяризира и други големи творци на литературата и изкуството на България.

Панчо Владигеров / Източник: Архив на Българската държавна консерватория, дн. Национална музикална академия

Панчо Владигеров твори пълноценно до края на живота си. Умира на 8 септември 1978 година в София.

Днес паметна плоча на композитора Панчо Владигеров има върху фасадата на дома му на ул. "Генерал Паренсов" 24 в София.

Паметна плоча на Панчо Владигеров на фасадата на дома му на ул. „Генерал Паренсов“ 24, София

В Шумен се намира музеят на неговото детство - прекрасна къща, чиято атмосфера ни пренася в едно друго време.

От 1986 година в Шумен е учреден Международният конкурс "Панчо Владигеров".

Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен

Прочутата рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров и до днес е най-разпознаваемата музикална емблема на България, а значимостта на творчеството му е оценена като принос за голямата европейска култура.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Българска музика звучи в зала "България" на 3 март

Българска музика звучи в зала "България" на 3 март

Още

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Още

Българска музика ще звучи през май в Златната зала на Музикферайн - Виена

Българска музика ще звучи през май в Златната зала на Музикферайн - Виена

Още

София Щерева: Трябва да има повече българска музика в ефира, особено в момента

София Щерева: Трябва да има повече българска музика в ефира, особено в момента

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал

Знаменитият Торкуато Тасо умира преди тържественото си коронясване от папата

480 години от рождението на автора на "Освободеният Йерусалим"