Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

София Щерева: Трябва да има повече българска музика в ефира, особено в момента

МУЗИКА И БИЗНЕС

София Щерева: Трябва да има повече българска музика в ефира, особено в момента

"Не си правим илюзии, че ПРОФОН ще остане незасегнат, но ясно си даваме сметка, че носим огромна отговорност, защото приходите, които събираме и разпределяме, могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании", казва изпълнителният директор на дружеството за защита на правата им

София Щерева - изпълнителен директор на ПРОФОН (Снимка: ПРОФОН)

София Щерева е изпълнителен директор на ПРОФОН - дружествотo, което вече 20 години управлява и защитава сродните права в музиката на изпълнителите и продуцентите, пред всички бизнес ползватели на техните звукозаписи - собственици на хотели, ресторанти, магазини, търговски центрове, медии, телекомуникационни оператори.

София Щерева за възнагражденията на артистите и продуцентите в момент на глобална изолация, стопиране на всякакви артистични изяви на живо, както и забраната за функциониране на търговски обекти.

Кой ще пострада най-много в музикалната ни индустрия? Врагове ли са българският музикален бизнес и медиите:

- Здравейте, г-жо Щерева. Извънредното положение в страната и мерките за ограничаване разпространението на коронавирус накараха Профон да превключи в дистанционен режим на работа. Възможно ли е дружеството да функционира пълноценно от технологична гледна точка? Все пак Профон разпределя възнаграждения от права и на своите членове, и на всички останали изпълнители и продуценти, независими дали говорим за Тейлър Суифт или Мария Илиева.
- През последните пет години работихме много, за да превърнем ПРОФОН в дружество на високо технологично ниво. В момента тези усилия се изплащат и ни позволяват безпроблемно да осъществяваме работата си от къщи. Тази безпрецедентна до момента ситуация вече създаде огромен проблем и за артистите, и за продуцентите.

Не си правим илюзии, че ПРОФОН ще остане незасегнат, но в същото време ясно си даваме сметка, че носим огромна отговорност, защото приходите, които събираме и разпределяме, могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании.

Продължаваме да изплащаме възнаграждения без затруднения, въпреки, че още в началото на миналата седмица преустановихме всякакви персонални срещи, за да се съобразим с взетите обществени предпазни мерки за превенция срещу коронавируса.

Наличните технологични ресурси, ни позволяват непрекъсната онлайн връзка със собствениците на права и не възпрепятстват процеса по изплащане на възнаграждения и регистрация на репертоар. За по-малко от 6 месеца от обявяването на последното разпределение, сме изплатили над 2.8 млн. лв. ПРОФОН продължава да функционира.

Няма как да спрем да работим, защото през септември трябва да сме готови с поредното разпределение, а и паралелно трябва да се опитаме да запазим приходите.

Снимка: ПРОФОН

- Ще се отрази ли коронавирусът на разпределението на приходи от сродни права в музиката? Вие лицензирате музика за публично изпълнение, което включва не само ресторанти, кафенета и хотели, но и фризьорски салони, фитнес зали - все обекти, които в момента не работят.
- Забраната за функциониране на търговските обекти в сектор Публично изпълнение безспорно ще се отрази върху приходите и на ПРОФОН. Всички сме пряко или косвено свързани, през обществените и икономическите процеси и взаимоотношения. Липсата на нормално функциониране на бизнеса моментално рефлектира върху нашите приходи.

Положителната тенденция за увеличаване на покритието ни в сектор Публично изпълнение, която отбелязахме през изминалата година, сега ще бъде стопирана от действителността, в която се намираме. На този етап е трудно да прогнозираме какъв ще е размерът на негативните последици.

Ще направим всичко по силите си, след като се нормализира ситуацията, да продължим напред и да преодолеем трудностите и финансовите загуби.

Илюстрация: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Кое звено в музикалната индустрия страда най-тежко от пандемията по света и у нас? Бихте ли прогнозирали финансовите загуби в цифри?
- Всякакви артистични изяви на живо, концерти и участия са спрели, това означава нулев приход за хиляди хора, парализирани са продажбите на физически носители, целият процес на създаване на звукозаписи и видеа е стопиран, което означава, че няма да има много нова музика за определен период от време.

Истината е, че огромен удар ще понесат всички сфери на музикалния бизнес и голяма група професионалисти ангажирани в тях. Най-големият проблем е, че не знаем колко дълго ще продължи това.

- Подкрепяте искането на Музикаутор за законово регламентиране на минимума от 30% българска музика в родния радиоефир. Медиите се обединиха около позицията, че имат нужда от качествена продукция, а не от ултиматуми, за да дават повече ефирно време на българските артисти. Къде е златната среда според вас?
- Категорично подкрепяме инициативата да има повече българска музика в ефира, особено в момента.

Виждам как румънските ни колеги призовават местните си медии, да подпомогнат румънските артисти и продуценти, които са в тежка ситуация в момента, като излъчват повече румънска музика. Вярваме, че решение да бъде излъчвана повече българска музика може да бъде постигнато на база на диалог с медиите, а не на принуда. Част от техните аргументи са валидни.

В същото време трябва да разрушим порочния кръг и да си дадем сметка, че повече българска музика ще има, ако тя има и платформа за изява, а пък от своя страна платформата, за да е силна и смислена, трябва да има безкомпромисно съдържание.

Готови сме при първа възможност да инициираме този диалог, защото в публичното пространство беше създадено усещането, че българският музикален бизнес и медиите са врагове, а всъщност те едни без други не могат.

Илюстрация: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Да разведрим малко темите на разговор. Имате малък син. Как му обяснявате какво прави Профон?
- Моят син е вече пораснало момче на 11 години и разбира, че работата ми е свързана с грижа за хора, които творят музика.

Обяснила съм му, че Профон е като общото тяло на артистите и продуцентите у нас, което им помага да се издържат от таланта си и да продължават да създават нова музика, която всички ние да слушаме.

- Разкажете лично преживяване, в което музиката е придала добавена стойност на спомените ви.
- По стечение на обстоятелствата в момента двамата с моя син се намираме в Банско.

Може би това е един от редките случаи в последните години, когато имаме време да общуваме активно един с друг.

Сега имам шанса да науча много за музиката, през погледа на млад, активен слушател. Музикални платформи като Spotify и Deezer ни позволяват да не се чувстваме чак толкова изолирани, въпреки карантината. Слушането на музика създава и усещане за нормалност в този труден период.

Вече имам песни, които свързвам с вируса и нашето принудително отшелничество.

Интервю на Надежда ПОПОВА

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Още

Музиканти призовават да си останем вкъщи с българска музика

Музиканти призовават да си останем вкъщи с българска музика

Още

"Музика за всички" - изпълнения на именити български и световни музиканти

"Музика за всички" - изпълнения на именити български и световни музиканти

Още

Вердиевият шедьовър "Набуко" от "Св. Александър Невски" в онлайн програмата на Софийската опера

Вердиевият шедьовър "Набуко" от "Св. Александър Невски" в онлайн програмата на Софийската опера

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Ирен Кривошиева: Ламбо заслужава паметник, иска ми се Вежди Рашидов да го направи

Актрисата стои зад идеята да бъде издигнат паметник на актьора в градинката на Народния театър

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Касиел Ноа Ашер: Колкото въздухът не стига, толкова се съвкупляваш с вълшебството

"Коко Азарян - моят професор - винаги ни е казвал, че на репетиция идваш като за любовна среща" споделя актрисата