Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"

Главният диригент Константин Илиевски (Снимки: Ани Петрова, БНР)

Още

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Произведения от български автори ще звучат във всеки концерт от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Популяризирането на българската музика е водещата идея в концертната и звукозаписната програма на Радиосимфониците, която беше представена от новия главен диригент Константин Илиевски.

Купи билетМаестро Илиевски е убедил и чуждестранните диригенти, които ще гостуват на Радиосимфониците, да дирижират български произведения. "Реакциите на колегите, които вече са се запознали с партитурите, са много позитивни," сподели главният диригент.

"За този концертен сезон сме подбрали ярки шедьоври на класическата музика, с желание те да достигнат до по-голяма аудитория. Същевременно търсим баланс между утвърдени солисти и млади таланти, за които предстои да слушаме много през следващите години," подчерта Илиевски. Солисти на Радиооркестърът ще са пианистите със стремителна международна кариера Емануил Иванов и Ивайло Василев, а валдхорнистът Виктор Теодосиев ще дебютира с оркестъра.

Симфоничния оркестър на Българското национално радио (Снимки: Ани Петрова, БНР)

За първи път ще гостуват цигуларят Далибор Карвай - първи концертмайстор на Виенските симфоници, цигуларят Георге Тудораке - концертмайстор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж и гост-солист на Лондонския симфоничен оркестър, виолончелистът Томас Аунер от Брукнер оркестър в Линц, номинираният за Грами украинско-британски виолист и диригент Максим Рисанов и други. Като солисти пред Радиооркестъра ще излязат и Данчо Радевски, Атанас Карафезлиев и Явор Желев - трима музиканти от състава на Радиосимфониците с безспорни лични достижения и професионален авторитет.

Купи билетСпециално място в сезона на Радиосимфониците е отредено на доайена в българското диригентско изкуство с внушително присъствие и кариера Георги Димитров, който ще дирижира два концерта от сезона: "Брамсова вечер" и "В навечерието на Великден".

Още

Константин Илиевски е новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Константин Илиевски е новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

На диригентския подиум през сезона ще застанат две млади дами, вече утвърдили се на световните сцени. За пръв път на българската сцена ще излезе Мари Жако - главен диригент на Кралската датска опера и постоянен гост-диригент на Виенските симфоници.

Купи билетСлед блестящия си дебют с Радиосимфониците, пред тях отново ще застане Деляна Лазарова, асистент-диригент на сър Марк Елдер в Оркестъра на Хале и музикален директор на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър, за да дирижира този път произведение на Добринка Табакова.

Гост-диригенти на Радиооркестър през сезона ще са обявеният за най-харизматичен диригент на 21 век Гергей Мадараш, както и Григор Паликаров и Симеон Пиронков.

Още

Камерен концерт на Елена Дикова и Яна Ибришимова в Първо студио на БНР

Камерен концерт на Елена Дикова и Яна Ибришимова в Първо студио на БНР

За пръв път у нас ще се реализира нетрадиционният концерт "Изкуството на живо". Тийна Осара ще рисува на сцената (live painting act) под звуците на музиката от балета "Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев. В първата част на концерта ще прозвучи Концерт за две флейти и оркестър от маестро Емил Табаков, под диригентството на френския диригент и флейтист Патрик Галоа.

Купи билетДетските образователни концерти ще се завърнат в Първо студио на БНР в нов формат. Изборът е "Карнавал на животните" на Сен-Санс - една от малкото симфонични композиции, написани за забавление, която обещава децата да преживеят забавен и полезен учебен час в БНР.

Константин Илиевски ще излезе пред Радиосимфониците за пръв път като главен диригент на 20 септември в зала "България". В празничния концерт в чест на Деня на независимостта ще прозвучи Втората симфония "Великий Преслав" от Веселин Стоянов и Първият концерт за пиано и оркестър от Фредерик Шопен. Солист ще бъде виртуозният японски пианист Хаято Сумино. Събитието се организира от Българското национално радио и Сдружение "Реформ Юнион Клуб".

Главният диригент Константин Илиевски (Снимки: Ани Петрова, БНР)

Купи билетОткриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България". Под диригентството на Константин Илиевски Радиосимфониците ще изпълнят Симфоничен прелюд "Усамотение" от Панчо Владигеров и Девета симфония "Из Новия свят" от Антонин Дворжак. Солист в Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс ще е Далибор Карвай.

Билетите за сезона вече са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и онлайн в мрежата на Ивентим.

Входът за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, катедра "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив е свободен срещу ученическа или студентска карта.

Снимки: Ани Петрова, БНР

Още

БНР говори за Оскари – от новото дигитално студио на медията

БНР говори за Оскари – от новото дигитално студио на медията

Още

Андреас Херман ще дирижира "Сътворението" със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР

Андреас Херман ще дирижира "Сътворението" със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР

Още

Филмите на детството с Радиодеца и Биг бенда на БНР

Филмите на детството с Радиодеца и Биг бенда на БНР

Още

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта "Гъска"

Събитието за деца и родители ще се проведе на 1 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия

Деветият Plovdiv Jazz Fest: бутиков и камерен, с някои от най-активните и влиятелни музиканти в джаза днес

От 27 до 29 октомври ще прозвучи музиката на артисти от България, САЩ, Италия, Австрия и Бразилия